Projekt jest zaczerpnięty z niemieckiego pisma Klang+Ton nazwanego Cheap Trick 193 (CT193). Inną nazwą kluczową pod którą można je znaleźć w internecie to "one way ticket"
Przechodząc do opisu moich kolumn:
Pomysł zrodził się z potrzeby posiadania dobrych kolumn, bo właściwie takich nie miałem (poza jakimiś badziewnymi soniakami od miniwieży). Postawiłem na w sumie eksperymentalny projekt, bo nie widziałem na forach tego projektu wykonanego przez kogoś innego.
Obudowy zostały wykonane z płyty MDF 18mm którą przycięto mi bardzo precyzyjnie w zakładznie stolarskim. Ścięcia krawędzi musiałem wykonać sam.
Tak wygląda wykonana do połowy jedna kolumna:

Płyty zostały połączone klejem, oraz skręcone.

Przyszedł czas na wykonanie filtrów do kolumn. Na jeden filtr składają się:
2 rezystory 22om/10W, kondensator 5,6uF i cewka 1,8mH

Tu wykonane na kawałkach laminatu:

Wracając do samych głośników, siedzą tam SPH-60X, które zgodnie z projektem mają doklejone magnesy

Kolumny zostały wygłuszone na górnej ściance gąbką "palczastą" a na bokach wełną owczą

Następnie zostały porządnie sklejone, skręcone, pouszczelniane a następnie wyszlifowane, by przygotować je do fornirowania.
Użyty fornir to palisander. Klejony na pattex moment, poszła prawie cała puszka, a ja naprawdę nieźle nawdychałem się tego smrodu.

Następnie kolumny pomalowane 5 razy lakierem poliuretanowym (po każdym malowaniu szlifowane) Kolumny wyglądają naprawdę świetnie.
ODSŁUCH:
Dokładnie tak jak pisano w internecie, te kolumny potrzebują kilkudziesięciu godzin rozegrania. Niskie częstotliwości naprawdę zaskakują (jak na taki mały głośniczek) środek również bardzo dobry. Góra w tych kolumnach wymaga dotarcia i dopiero po tych kilkudziesięciu godzinach jest dobrze.
Podsumowując jestem naprawdę zadowolony z tych kolumn, grają bardzo ładnie i soczyście.
KOSZTY:
MDF - 40zł
Głośniki SPH-60X - 200zł
Magnesy SPM-90 - 142zł
Cewki - 75zł
Kondensatory - 17zł
Rezystory - 12zł
Kable - 20zł
Terminale - 30zł
Pianka - 10zł
Wełna - 32zł
Fornir 70zł