Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 1-drożne] Kolumny szerokopasmowe na SPH-60X

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Kolumny 1-drożne] Kolumny szerokopasmowe na SPH-60X

Projekt jest zaczerpnięty z niemieckiego pisma Klang+Ton nazwanego Cheap Trick 193 (CT193). Inną nazwą kluczową pod którą można je znaleźć w internecie to "one way ticket"

Przechodząc do opisu moich kolumn:

Pomysł zrodził się z potrzeby posiadania dobrych kolumn, bo właściwie takich nie miałem (poza jakimiś badziewnymi soniakami od miniwieży). Postawiłem na w sumie eksperymentalny projekt, bo nie widziałem na forach tego projektu wykonanego przez kogoś innego.

Obudowy zostały wykonane z płyty MDF 18mm którą przycięto mi bardzo precyzyjnie w zakładznie stolarskim. Ścięcia krawędzi musiałem wykonać sam.

Tak wygląda wykonana do połowy jedna kolumna:

Płyty zostały połączone klejem, oraz skręcone.

Przyszedł czas na wykonanie filtrów do kolumn. Na jeden filtr składają się:
    2 rezystory 22om/10W, kondensator 5,6uF i cewka 1,8mH

Tu wykonane na kawałkach laminatu:

Wracając do samych głośników, siedzą tam SPH-60X, które zgodnie z projektem mają doklejone magnesy

Kolumny zostały wygłuszone na górnej ściance gąbką "palczastą" a na bokach wełną owczą

Następnie zostały porządnie sklejone, skręcone, pouszczelniane a następnie wyszlifowane, by przygotować je do fornirowania.

Użyty fornir to palisander. Klejony na pattex moment, poszła prawie cała puszka, a ja naprawdę nieźle nawdychałem się tego smrodu.

Następnie kolumny pomalowane 5 razy lakierem poliuretanowym (po każdym malowaniu szlifowane) Kolumny wyglądają naprawdę świetnie.

ODSŁUCH:

Dokładnie tak jak pisano w internecie, te kolumny potrzebują kilkudziesięciu godzin rozegrania. Niskie częstotliwości naprawdę zaskakują (jak na taki mały głośniczek) środek również bardzo dobry. Góra w tych kolumnach wymaga dotarcia i dopiero po tych kilkudziesięciu godzinach jest dobrze.

Podsumowując jestem naprawdę zadowolony z tych kolumn, grają bardzo ładnie i soczyście.

KOSZTY:

MDF - 40zł
    Głośniki SPH-60X - 200zł
    Magnesy SPM-90 - 142zł
    Cewki - 75zł
    Kondensatory - 17zł
    Rezystory - 12zł
    Kable - 20zł
    Terminale - 30zł
    Pianka - 10zł
    Wełna - 32zł
    Fornir 70zł
    Kleje - 50zł
    Lakiery, pędzle, papiery ścierne, rozpuszczalniki - 60zł
    Przesyłki - jakieś 40zł

= koło 800zł

Na koniec mała galeria.

ładne kolumny szkoda ,że maja mało basu słuchałem ich niestety , nie jest to fostex ...

Skomentuj

Na zdjęciach pokazane masz że obudowy najpierw złożyłeś potem fornirowałeś, a mi sie jakoś wydaje że najpierw ofornirowałeś wylot dopiero potem złożyłeś ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck
        Na zdjęciach pokazane masz że obudowy najpierw złożyłeś potem fornirowałeś, a mi sie jakoś wydaje że najpierw ofornirowałeś wylot dopiero potem złożyłeś ?
        nie widzisz z klejonych surowych skrzynek ,jest ślad po kleju

Skomentuj

:arrow: nowy1

Basu jak dla mnie jest zupełnie wystarczająco.

:arrow: Rfck

Zdjęcia pokazują 2 różne pary kolumn, bo jedne skrzynki wykonywałem dla znajomego. Najpierw fornirowałem tunel, później skręcałem.

Skomentuj

No ale 8 baniek za coś takiego???????

http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/298 Zobacz, ten magnes dużo się nie różni od twojego... Filtr (który tak wogóle co robi w głośniku szerokopasmowym?) też dało się taniej...

Skomentuj

Pewnie że dało się taniej, ale czy tak samo dobrze? Można by zrobić wogóle bez magnesów, filtra, forniru, ale ta zabawa nie na tym polega. Miałem oryginalny projekt i złożyłem według niego.

Skomentuj

Bardzo fajne kolumienki. Czytałem o nich i ciekawy jestem jakie wrażenia z bezpośredniości przekazu, szerokości i głębokości sceny muzycznej. Czytałem, że wbrew pozorom wymagają dość mocnego wzmacniacza i że lepiej brzmią w dużych pokojach. Czym je zasilasz?
                Jedna uwaga co do wykonania, to że przy mocnym oświetleniu widać jasny pasek mdf-u w szczelinie (można zabejcować) i jak dla mnie lakier mógłby być półmatowy.

Skomentuj

Powiem tyle że kolumn słucha się bardzo przyjemnie. Ich cechą jest dość duża punktowość, więc trzeba dobrze je ustawić.

Narazie zasilane z wieży sony, ale na dniach kończę lampowca 2x3W zobaczymy czy starczy mocy.

Ten pasek niestety zobaczyłem już po sklejeniu kolumn, ale myślę że dam radę małym pędzelkiem dojść tam i machnć jakąś brązową farbą.

Skomentuj

Zamieszczone przez megabit
                    Na razie zasilane z wieży sony, ale na dniach kończę lampowca 2x3W zobaczymy czy starczy mocy.
                    Do cichego, słuchania pewnie starczy, ale radzę pomyśleć o czymś w rodzaju Uniampa lub Symka, do dynamicznej muzyki. Zalecane też solidne standy, by nie stracić basu.

Skomentuj

No przesadnie głośno nie będę słuchał. Z moich testów wynikło że przy ok 10W górne zawieszenie zaczyna się zniekształcać, a do głośnego słuchania jak na moje potrzeby starcza około 2-3W. Jak będzie na mało to zbuduje SE na 6L6, albo PP na EL84, bo ja tylko na lampach robie :)

Skomentuj

Monitorki na widerangach jak najbardziej, no i ladnie wykonczone ale tu zaczyna sie jakas delikatna bzdura... 800zł za cos takiego?? Za tyle ludzie skladali minotory na vifach porzadnych a nie na lowendowych monacorach...

Magnesy SPM-90 - 142zł
                        Cewki - 75zł
                        Kondensatory - 17zł
                        Rezystory - 12zł
                        Kable - 20zł
                        Terminale - 30zł
                        Pianka - 10zł
                        Wełna - 32zł
                        2 takie magnesy za 140zł.. pomyslales nad tym kiedys? Pomine kwestie gigantycznych cewek i 4 rezystorow 10W za 12zł (swoja droga stosujac rezystory o lacznej mocy 20W na paczke naprawde myslales ze wydzieli sie na nich 20W skoro zamierzasz dostaczac tam 10 albo 3W.. ?) a takze "profesjonalnej" welny i innych bajerow po dziwnych cenach.

Zal sie robi ze czlowiek przez bezmyslnosc marnuje pieniadze dzieki ktorym moglby miec w domu lepszy sprzet grajacy.. wtopa i tyle

Skomentuj

Eee tam od razu wtopa, po prostu inne podejście do tematu :smile: (ale fakt, drogo to wyszło)

Skomentuj

Pewnie że dało się taniej, ale czy tak samo dobrze?
                            Jasne że tak

Skomentuj

Kolumny mi sie podobają ale też uważam że troszkę za drogo to Cie wyniosło ale jeżeli Ci sie podoba to OK. Osobiście jestem troche sceptycznie nastawiony do głośników szerokopasmowych i wole 2 drogi ale to pewnie przez fakt że nigdy nie słuchałem prawdziwych kolumn na nich.

Skomentuj

Dużo włożonej pracy i wysokie koszty, czy odsłuch na tych kolumnach to przynajmniej w części rekompensuje :?:

Skomentuj

Zamieszczone przez pepo
                                  Dużo włożonej pracy i wysokie koszty, czy odsłuch na tych kolumnach to przynajmniej w części rekompensuje :?:
                                  Rekompensuje wg. mnie w całości. Kolumny grają naprawdę dobrze, i jestem zadowolony.

Skomentuj

megabit i to jest istotą sprawy, najważniejsze jest twoje zadowolenie-tak trzymaj! :grin:

Skomentuj

Re: Kolumny szerokopasmowe na SPH-60X

"megabit"

To jest forum miłośników tonsila i stx jak nie robisz cos za prawie pól darmo i nie na
                                      tych przetwornikach to jest beeee.

Skomentuj

kolumienki bardzo fajne ... strzelam że wokala są bardzo namacalne ... jakby wokalista / wokalistka stała przed Tobą ?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X