To jest forum miłośników tonsila i stx jak nie robisz cos za prawie pól darmo i nie na
tych przetwornikach to jest beeee.
Nie zgodzę się z tym... Wiesz, może po prosty ja mam inne podejście do pieniędzy? Bo jak muszę się nalatać ostro żeby coś zarobić, to szanuje każdy grosz który jest okupiony moją ciężką pracą... I na przykład nie potrafię zrozumieć sensu kupowania magnesów po 7 dych gdy można je kupić po 5-10zł (akurat te co pokazywałem z STX-a mają większy otwór w środku, ale dwa załatwiają już sprawę...)
Zamieszczone przez megabit
Rekompensuje wg. mnie w całości. Kolumny grają naprawdę dobrze, i jestem zadowolony.
To jest najważniejsze, i jak komuś nie przeszkadza że przepłacił to niech się cieszy swoimi kolumienkami :)
P.S nowy1, zobacz ile konstrukcji np. na vifach albo na peerlesach zbiera dobre opinie na tym
Podsumowując jestem naprawdę zadowolony z tych kolumn.
To najważniejsze, ale myślę, że do czasu...
Zrobione schludnie, trudno do czegoś się doczepić, może brak frezów? Czy przewidujesz jakieś standy? Nie są za wysokie i stawianie ich na podłodze jest chyba nie najlepszym pomysłem. Czytałem, że takie konstrukcje (jeden głośnik) mają sporo plusów, ale nie miałem przyjemności posłuchania. O głośnym słuchaniu muzyki z dwóch głośników o SPL w okolicach 88 dB zasilanych wzmacniaczem 3 Wat można zapomnieć. Nawet 10 Wat wydaje się cieniutkie... tym bardziej, jeżeli przyjdzie wzmacniaczowi pracować na MAX. Lampe łatwo przesterować i czysto nie będzie. Cicho, do nauki lub jako tło z pewnością będzie OK Myślę, że największą różnicę (ewentualne braki) odczujesz wtedy gdy ustawisz obok inne kolumny o szerszym paśmie i bezpośrednio porównasz. Może być bolesne. Pozdrawiam
Zrobione schludnie, trudno do czegoś się doczepić, może brak frezów? Czy przewidujesz jakieś standy? Nie są za wysokie i stawianie ich na podłodze jest chyba nie najlepszym pomysłem. Czytałem, że takie konstrukcje (jeden głośnik) mają sporo plusów, ale nie miałem przyjemności posłuchania. O głośnym słuchaniu muzyki z dwóch głośników o SPL w okolicach 88 dB zasilanych wzmacniaczem 3 Wat można zapomnieć. Nawet 10 Wat wydaje się cieniutkie... tym bardziej, jeżeli przyjdzie wzmacniaczowi pracować na MAX. Lampe łatwo przesterować i czysto nie będzie. Cicho, do nauki lub jako tło z pewnością będzie OK Myślę, że największą różnicę (ewentualne braki) odczujesz wtedy gdy ustawisz obok inne kolumny o szerszym paśmie i bezpośrednio porównasz. Może być bolesne. Pozdrawiam
Kolumny będą stały na meblościance, bo innej możliwości nie mam. Dzisiaj odpaliłem wzmacniacz lampowy i naprawdę dobrze współpracuje z tymi kolumnami. Do normalnego słuchania na codzień wystarcza mocy.
Całkiem możliwe, że odczuję braki tych kolumn :twisted: Co byście zaproponowali na kolejną konstrukcję?
fostex 126E nie slyszalem, ale po obudowa pod ten projekt wyciagnela z gds13 bardzo duzo niskich rejestrow, a nie musze pisac ze pod ten glosnik ta buda nie byla a fostex mysle gra fajnie, na AS mysle bedzie mozna posluchac
Masz dosyć mobilne głośniki, więc będziesz musiał z nimi trochę pojeździć i posłuchać jakichś lepszych, jednodrożnych, dwudrożnych lub trzydrożnych zestawów i ocenić które "drogi" bardziej Ci odpowiadają. Zależy jeszcze od Twoich preferencji muzycznych, tego jakiej najczęściej słuchasz muzyki i z jaką głośnością. Najpierw osłuchaj się z różnymi kolumnami, dopiero potem podejmiesz decyzje co zrobić w przyszłości. Uważam, że do pewnych gatunków muzyki Twoje kolumienki są lepsze do wielu kilkakrotnie droższych fabrycznych. W pierwszej kolejności dozbieraj kasę na dobry używany odtwarzacz CD, to przekonasz się o potencjale swoich maleństw.
Pozdrawiam. :wink:
Bardzo ładne "klocki". Z dobrym wzmacniaczem zbudują świetną scenę. Piękny fornir. Palisander, sukupira, zebrano trafia w mój gust. Sądzę, że świetnie zainwestowane pieniążki. :wink:
Do fostexa proponuję obudowę hybrydę horna z b-r. W paczce b-r głośnik się marnuje. Ja swoje kupiłem od panów z "harpii". Szukali średniotonowca jednak nie przypasował im. :wink:
P.s.
Panowie. Zaoszczędzić można wszędzie. Można upić się Guinness'em i "koronką". Niby efekt ten sam. :mrgreen:
Co do konstrukcji, mi sie podoba, nie jestem zwolennikiem 1way, moze dlatego ze zadnej dobrej nie słuchałem. Wykonanie ok, ale cena mnie powaliła zdeka, no coż, ktoś kto budował swoje pierwsze kolumny nie mając zadnego sprzetu tez moze tyle wydac, bo musial by kupic wiertatke itp sprzet. Co do samego głośnika, nigdy nie słuchałem, skoro jestes zadowolony to to jest najwazniejsze.
Następna konstrukcja na szerokopasmowcu? Może Visaton B200? Yoshi robił na nim R1 swoje i chwalił przetwornik za brzmienie, ale zdenerwował się gdyż parametry się nie zgadzały i doklejał magnes, ale koszt magnesów z STX np nie jest duzy, na allegro też jakieś są. A do B200 na stronie Visatona są budki, można też samemu coś wymyslić wytestować, zobaczyć w czym gra lepiej. pozdrawiam
Nie jestem złotouchy, a przynajmniej nie kreuję się na takiego. Trudno mi znaleźć określenia na dźwięk, imo kolumny grają pięknie, czysto i ciepło. Bas mają dobry, średnica przepiękna, tylko góry troszeczkę brakuje, ale po takim okresie słuchania tych kolumn uszy się już "wygrzały" i problem nie jest odczywalny. Solówki i akustyczne utwory przyprawiaja o ciarki na plecach Słuchanie nie męczy, bo grają właściwie po 10h/dziennie.
Witam , co do kolumn to pogratulować ładny efekt finalny i ponoć dzwięk też wiec wszystko sie zgadza poza ceną :neutral: :razz:
a teraz pytanie z innej beczki co daje doklejenie magnesu do głośnika?? poprawia parametry magnetyczne? jak to wpływa na prace przetwornika?? pozdrawiam
Skomentuj