Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jazz project

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jazz project

Witam,zakładam temacik żeby nie zaśmiecać innym :wink:

Przedstawiam początki mojej konstrukcji nad którą myślałem już od kilku lat jednak dopiero teraz postanowiłem działać z racji zakupienia lampy. Jest to konstrukcja 3way z głośnikiem basowym w obudowie TL i napędzanym osobnym wzmacniaczem. Głośnik średniotonowy i wysokotonowy napędzany będzie lampą.

Wyjaśnienie:

Dlaczego ten temat tak nazwałem? od kilku lat słucham Jazzu,mam na stanie monitory na Visatonie W170s i seasie,i mimo iż grają dobrze nadal czegoś mi brakuje. Postanowiłem wszystkie minusy zebrać do kupy i zrobić taką konstrukcję żeby je wyeliminować,dlatego bas jest napędzany aktywnie i za średniaka robi szerokopasmowiec.

Głośniki:

Na bas zdecydowałem się wziąć GDN-22-300-8-sw od STX-a gdyż w TL idealnie mi przypasował jeśli chodzi o dźwięk. Jako średniak będzie ARZ-tka chwalona za dobrą średnicę,a na wysokie papierzak Visatona TW70 (chyba,jeszcze się nie zdecydowałem).

Konstrukcja:

Jak widać szerokopasmowiec też ma linię,ale to tylko na razie tak poglądowo bo to pomysł Pogromcy,jak zagra w rzeczywistości dowiem się już nie długo.

Obudowa testowa:

Jakieś sugestie? proszę pisać :wink:

Ja osobiście wybrałbym takiego szerokopasmowca żeby nie było trzeba jej dopalać od góry, tracisz wtedy główną zaletę szerokopasmówek- spójność brzmienia.
    A ta "dobra średnica"arz-etki to zapewne dzięki zniekształceniom :smile: , ale ja ostatnio sam się przekonuję że im gorzej tym lepiej :mrgreen:

PS. Wreszcie coś ciekawego na tym forum...

Skomentuj

Na audiohobby wiem że zbierali albo jeszcze zbierają zamówienie na nowego STX szerokopasmowca co nie potrzebuje dopalacza na górę.
      Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
      Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Biorę ARZ-tkę z racji ceny i z racji kopi ala WLM lyra :)

Głośnik wysokotonowy będzie tylko dopalaczem,jak go utnę to się okaże po odsłuchach :wink:

Skomentuj

Fajny projekt, trzymam kciuki :) Na gore tez zakladasz wykonanie tego "super pac'a" na dwoch wysokotonowcach?

Skomentuj

Tak,ale czy będzie on na dwóch to się okaże jak kupie wysokotonowce i sprawdzę jak grają. Osobiście chciał bym na dwóch z racji efektu dźwiękowego ale czy mi się uda je zgrać i czy dobrze zagrają w małym pomieszczeniu tego nie wiem.

Skomentuj

Nie wiem jak graja te visatony, bo ich nie slyszalem ale jesli maja to byc papierowce to nie wykluczalbym glosnikow vintage jesli zalezy Ci naprawde na jakosci. Saby czy Isophony to glosniki, z ktorymi walke moga podjac tylko najlepsze kopulki. Jesli bedziesz mial okazje to wyprobuj koniecznie, nawet wypozycz do testow od jakiegos znajomego.

Skomentuj

A mógłbyś wkleić linka z tymi głośnikami bo nie wiem czy dobrze kojarzę te głośniki :smile:

Skomentuj

Jasne
                  http://home.arcor.de/pfaue/klangkue/...saba_ht_01.htm te sa szczegolnie ciekawe bo maja otwarte kosze, wystepuja z roznymi magnesami alnico.

oraz isophon http://home.arcor.de/pfaue/klangkue/...1/iso_ht_1.htm kosz zamkniety ale rowniez swietny tweeter.

http://home.arcor.de/pfaue/klangkue/...ie/galerie.htm

Skomentuj

W tym trzecim linku widzę głośniki które miałem kilka (kilkanaście) lat temu i ja je rozwalałem :sad: jak bym wiedział że one takie dobre...no ale to było jak dopiero zaczynałem zabaw z audio.

No nie wiem,domyślam się że takie głośniki są ciężko dostępne i jeśli by się przepalił to trochę lipa. A ile one kosztują?

Skomentuj

No to rozwaliles hajenda :) Glosniki sa dostepne co jakis czas na allegro ale mozesz rowniez sam poszukac w starych radiach z komisu, gieldy etc. Ceny sa bardzo rozne. Na ebay niemiecki tez warto zagladac.
                      Co do przepalenia to nie ma co sie obawiac, mimo swojego wieku dzialaja dobrze. Jestes juz doswiadczonym konstruktorem i wiesz jak nalezy traktowac glosniki.

http://lampizator.eu/SPEAKERS/ALNICO/sabaguide.html no i ogolnie cala strona http://lampizator.eu/SPEAKERS/PROJEC...0projects.html koniecznie do przeczytania

Skomentuj

Albo dobra, doleje oliwy do ognia. Na srednice powinienes kupic zielone saby zamiast tesli. Niewiele jest glosnikow sredniotonowych mogacych rywalizowac z saba greencone ( oczywiscie w normalnej cenie ). Miedzy saba a tesla arz jest przepasc jakosci dzwieku. Jednak wszystko zalezy od tego jaki jest Twoj cel budowy tego zestawu. Jesli najbardziej zalezy Ci na jakosci to koniecznie sprawdz saby.

Skomentuj

Pogromca mitow, miałeś do czynienia z visatonem b200? Słyszałem o ludziach, którym bardziej się podobał od sab, sam jestem ciekaw.
                          BTW doszły mnie słuchy że będzie niedługo (kolejna) polska firmowa konstrukcja podobna do sensusaudio air1 (na górze-środku też b200) ale ciiii.. :wink:

Skomentuj

marian a może szerokopasmowca od Lancastera :?:

Skomentuj

marian powodzenia, będę pilnie obserwował Twój temat, bo mi także marzy się coś takiego.

Nie na temat...
                              Skoro saby są takie idealne to dlaczego nikt ich już nie produkuje? Wystarczy przecież wiernie odwzorować konstrukcję głośnika, co nie stanowi żadnego problemu.

Skomentuj

Zamieszczone przez kombo
                                Pogromca mitow, miałeś do czynienia z visatonem b200?
                                Niestety nie mialem okazji, ale to bardzo znakomity glosnik. To go co odroznia od saby to to, ze jest prawdziwym fullrange. Moze grac solo, ma bas, srednie i wysokie. Saby tego nie potrafia. Wiekszosc Sab to glosniki szerokopasmowe lecz nie fullrange. Ktos napisze, ze szerokopasmowiec a fullrange to to samo. Moim zdaniem nie. Bardziej slowo pelnopasmowy mozna tlumaczyc jako fullrange.
                                Ale wracajac do sab to jest roznie. Ciezko sprzedawac projekt komercyjny w oparciu o glosniki, ktorych nie produkuje sie od 40 lat. Niewatpliwie Saby maja swoich wyznawcow jak i Visaton. Kazdy fan dobrego dzwieku powinien choc raz posluchac Sab w dobrym projekcie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Chilihead
                                  Skoro saby są takie idealne to dlaczego nikt ich już nie produkuje? Wystarczy przecież wiernie odwzorować konstrukcję głośnika, co nie stanowi żadnego problemu.
                                  I tu sie grubo myslisz. Jest wiele glosnikow, ktorych nie da sie tak latwo skopiowac. Przede wszystkim magnes alnico, nie taki tani i nie taki latwy do dostania. Choc budowa Sab jest prosta to ich sila lezy w papierze. Ktos powie: papier to papier, ale dlaczego jest tyle glosnikow papierowych i kazdy gra inaczej?
                                  Slyszalem kiedys w pewnym kregu, ze glosnikow Sab nie da sie skopiowac poniewaz ich konstruktor pilnie strzegl tajemnicy produkcji membran tych glosnikow. Zepewne gdzies zachowaly sie dokumenty jak je wykonywano, ale kto tak naprawde chcialby dzis to robic i sprzedawac? To nie jest takie proste kupic patent ( o ile taki patent jest ). Wielu wybitnych konstruktorow zabralo swoje patenty do grobu, jak chocby pan Weber Rehde, tworca wybitnych glosnikow Rehdeko przez wielu uwazanych za najlepsze na swiecie.

Niedowiarkom moge jedynie powiedziec aby sami posluchali dobrego projektu na Sabach i dopiero pozniej wypowiadali sie na temat ich dzwieku i tego czy latwo jest go skopiowac :)

Marian, sory za maly OT

Skomentuj

No ja akurat słuchałem i ale visaton to zawsze pod pewnym względem lepiej bo to nie 2 a 1 głośnik, teoretycznie lepsza scena, spójność brzmienia itp.

Chilihead, są tego typu głośniki (m.in. z magnesami alnico) supravoxy, lowthery itp., itd. stać Cię na nie?

Skomentuj

fajny pomysł :mrgreen:

Ale też jestem zdania że zamiast arz-a można cos wyższych lotów zastosować A nie myslałeś moze - skoro juz o nich mowa - o wykorzystaniu eminance-a z wlm-ów

Skomentuj

A ja sie nie dziwie marianowi ze pakuje tam ARZke bo ten glosnik swietnie sie spisuje w takiej aplikacji

Skomentuj

Czaruję...