Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jazz project

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

No nie miałem :)

Więc tak,co do dźwięku to jestem trochę rozczarowany,nie żebym się spodziewał czegoś szałowego ale nie jest tak jak inni piszą...nie wiem,może są nie wygrzane i dlatego taki dźwięk. Najwięcej zastrzeżeń mam co do wysokich,ich po prostu nie ma,to w tanich głośnikach szerokopasmowych samochodowych jest ich więcej,nie wiem jak ktoś może słuchać ARZ-tki bez wysokotonówki.

No zobaczymy,wygrzeję je i opiszę je jeszcze raz.

Skomentuj

No ale tanie szerokopasmowki samochodowe sa mniejszych gabarytow :P.. wiadomo ze maja wiecej wysokich

Skomentuj

Potestowałem trochę te ARZ-tki i muszę powiedzieć że to co mi się nie podobało w ich brzmieniu (już nie mówię tu o stereofonii i wysokich tonach) to przez tą obudowę,bez niej głośniki grają zdecydowanie lepiej. Chyba wezmę pod uwagę słowa Pogromcy i wpakuje je w krótką linię żeby obudowa nie podbarwiała tych dźwięków które są (*******) jednym słowem (czyli zakres wysokich niskich tonów).

Na dzień dzisiejszy jest aż tak źle że myślę nad zmianą tych ARZ-tek na jakiegoś innego szerokopasmowca,np. na tego: http://www.monacor.pl/catalogue-prod...=62&SubKtg=512 myślę że ten sprawdził by się znakomicie.

Skomentuj

A niby dlaczego ten monacor ma byc lepszy ? To nawet szerokopasmowiec nie jest poza tym skad wiesz jaka barwe ma ten glosnik...

No i sluchanie szerokopasmowki jak sredniak bez zwrotnicy... no to sie rozmija z celem

Skomentuj

Czyli co? sugerujesz że zwrota (Yoshiego) pomoże? z tego co wiem to ona obniża efektywność średnich i wysokich tonów po to żeby bas był lepiej słyszalny.

W sumie możesz mieć rację,najpierw zwrotnicą Yoshiego wyrównam SPL a potem dodam wysokotonówkę,powinno być OK.

Skomentuj

Nie no chodzi mi o to ze sluchasz calej reszty pasma... przeciez nie wytniesz sluchem tego... ze zwrotnica i pozostalymi przetwornikami do zagra zupelnie inaczej.

Skomentuj

Przymiarka głośników:

(przepraszam za burdel ale mam remont)

ARZ-tka jest teraz w około 12L closed i lekko wytłumiona (jutro napcham tego więcej i zobaczę jak gra) teraz gra ciut lepiej od budy testowej (20L closed nie tłumiona). Na razie nie zgrywa się ona z GDN-em gdyż GDN jest podpięty do wzmaka a sygnał pochodzi z wyjścia na suba w karcie dźwiękowej i są jakie opóźnienia :???: więc na razie puki Bocian mi nie naprawi docelowego wzmaka to nic na ten temat nie napiszę. Wysokotonówka to jak na razie nie TW70 a jakaś cicha popierdułka znaleziona w szafie,lekko dodaje coś do brzmienia ale to jeszcze nie to :)

Już nie długo kupuję TW70 i wtedy coś więcej napiszę.

Skomentuj

fajny projekt się szykuje
                  sam wpadłem w sidła szerokopasmówek
                  Zamieszczone przez marian
                  już nie długo kupuję TW70 i wtedy coś więcej napiszę.
                  kup. Mam ten głośnik i mi bardzo pasuje. Do tego stopnia, że mam trochę chytry plan. Szukam wysokotonówki do samochodu. I jak nic nie znajdę to kupię jeszcze jeden komlet i tam go wsadzę.

czy ktoś z was wie jakie głośnik siedzą w WLM lyra?
                  eminence beta 8" i visaton tw70 a co poza tym?
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz

czy ktoś z was wie jakie głośnik siedzą w WLM lyra?
                    eminence beta 8" i visaton tw70 a co poza tym?
                    Eminence tam siedzi na pewno ale czy TW70 tego nie wiem,na pewno są tam dwie wysokotonówki...więc muszą być małe...TW70 jest mały więc może :wink: Co do basów to jest kilka wersji,jedna z nich to też eminence chyba.

Takero kiedyś opisywał Lyrę.

Skomentuj

znalazlem artykol na ten temat. W jednej z wersji siedzi membrana bierna. A na jakims forum "anglo jezycznym" wyczytalem, zw to dwie tw70. Ktos sobie to jakos podswitlil i wypatrzyl.
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Po tym teście decyzja padła,nie kupuję TW70 tylko AWX-a :smile:

Seas to już dobra kopułka a jak AWX w porównaniu z nim wypadł tak samo (ba,powiedział bym że nawet lepiej bo jest głośniejszy od Seasa i jeszcze bardziej "gra" detalami) to nie ma co się zastanawiać.

Dodam tylko że Seas jak i AWX był podpięty na próbę tylko pod konda :grin:

Skomentuj

AWX na samym kondzie potrafi pokazac co potrafi, ale seasa trzeba dobrze zaaplikowac inaczej nie zagra jak trzeba.. :wink:

Skomentuj

Nastąpiła kolejna zmiana,prawdopodobnie wymienię ARZ-tki na oryginalne Eminensy Bety :) tylko musiał bym je znaleźć w przystępnej cenie,nowe kosztują 250zł i troszkę mnie na nie nie stać. No chyba że sprzedam te moje monitory na Visatonie i Seasie,wtedy by była kasa na bety :)

Skomentuj

Zamieszczone przez marian

Po tym teście decyzja padła,nie kupuję TW70 tylko AWX-a :smile:

Seas to już dobra kopułka a jak AWX w porównaniu z nim wypadł tak samo (ba,powiedział bym że nawet lepiej bo jest głośniejszy od Seasa i jeszcze bardziej "gra" detalami) to nie ma co się zastanawiać.

Dodam tylko że Seas jak i AWX był podpięty na próbę tylko pod konda :grin:
                              to tak jak byś porównywał kolumny bez zwrotnic

która gra lepiej :)

Skomentuj

marian, to bierz już w takim razie tego coaxialnego (cx) .

Skomentuj

Zamieszczone przez nowy1

to tak jak byś porównywał kolumny bez zwrotnic

która gra lepiej :)
                                  Nie przesadzaj,po co jest zwrotnica to wszyscy wiedzą,jednak charakteru głośnika nie zmienisz nią,aluminiowa kopułka będzie grała nadal jak aluminiowa. Napisałem że AWX gra lepiej bo wydobywało się z niego więcej "smaczków" i jest bardziej delikatny,za to talerze bardziej wybrzmiewają.

No ale zobaczymy,jak po dodaniu odpowiedniej zwrotnicy nagle te smaczki znikną i będzie grał gorzej to przyznam Ci racje :wink:

Zamieszczone przez kombo
                                  marian, to bierz już w takim razie tego coaxialnego (cx) .
                                  Nie podoba mi się jego charakterystyka...no chyba że tego wysokotonowca można jakoś ściszyć. Nie miałem nigdy w ręce takiego głośnika i nie wiem jak jest zbudowany. Czy tam trzeba jeszcze podłącza zwrotnicę na tego wysokotonowca czy on już ma własną?

Skomentuj

Trzeba zrobić zwrotnicę, tylko tego apt50 tonsilowego możnaby zmienić na coś innego, podobno stxy są lepsze

Skomentuj

Zamieszczone przez kombo
                                      ...tylko tego apt50 tonsilowego możnaby zmienić na coś innego, podobno stxy są lepsze
                                      O czym tu piszesz? bo nie rozumiem. Tam na wysokim siedzi Tonsil?

Skomentuj

Tak, w becie cx siedzi tubka tonsila.

Skomentuj

To bardzo by ułatwiło zadanie,ale nie lubię niestety dźwięku wysokotonówek w tubach...

WLM-y mają też model na jednym głośniku,i chyba to jest BETA-10CX,ale nie wiadomo czy wysokotonówka nie jest czasem zmieniona.

Jeśli WLM stosuje te CX-y to może Ja też bym spróbował,tylko że nowa BETA-8CX kosztuje 300zł :roll:

Skomentuj

Czaruję...
                                          X