Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nietypowy sub MDS08

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nietypowy sub MDS08

Witam, będę robił subwoofer na MDS 08 (jak i z 10 innych osób w najbliższym czasie). Interesuje mnie taka konstrukcja: http://www.elac.com/en/index.html
    Z taką różnicą, że spróbowałbym głośnik dać do góry, a bass reflex do dołu. Albo na odwrót. Zastanawia mnie czy ścianka odbijająca falę musi być na odpowiedniej wysokości od głośnika czy to kwestia eksperymentów na nim.
    Co o tym myślicie?

Ta scianka to raczej nie ma wielkiego znaczenia, bo fale niskotonowe rozchodza sie wszechkierunkowo. Jest to bardziej kwestia estetyczna i praktyczna zabezpieczajaca glosnik przed uszkodzeniem mechanicznym.

Skomentuj

Jeśli sub przysunę głośnikiem do ściany to też to nic nie zmieni?

Skomentuj

to taka sama sytuacja jak założysz głośnik na dnie. Też będzie grał w podłogę. To chyba czy w deskę na górze czy w podłogę na dole to nie ma znaczenia.
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Takie coś ma znaczenie. Zmienia impedancje akustyczną ośrodka.

Skomentuj

Ma takie znaczenie, ze to jest dalej burczybas i zadna deska z przodu z tylu z boku czy z gory tego nie zmieni, no ale co kto lubi :)

Skomentuj

Czyli trzeba będzie zrobić budę testową :)

Skomentuj

zmieniac to zmieni cos. ale co to jeszcze tego nie wiem (brak czasu na dokonczenie suba)
                deska obok glosnika raczej mniej zmieni niz deska obok tunelu b-r. bo ta przestrzen bedzie przedluzeniem tego tunelu!

schmeichelsopot, tak wiec pozostaja eksperymenty i pomiary

Skomentuj

Wystarczy zrobić pomiar impedancji w obudowie z tunelem i "deską" i będę wiedział już jakie jest strojenie?

Skomentuj

Zamieszczone przez schmeichelsopot
                    Wystarczy zrobić pomiar impedancji w obudowie z tunelem i "deską" i będę wiedział już jakie jest strojenie?
                    Tak. Pomiar impedancji w gotowej obudowie to właściwie jedyny pewny sposób na określenie strojenia. Później możesz np oddalać i przybliżać płytę i znowu mierzyć impedancję i będziesz wiedział jak Ci się zmienia strojenie w zależności od jej ustawienia. Tylko raczej nie idź w kierunku dopasowania konstrukcji do konkretnego, założonego wcześniej strojenia tylko wykonaj kilka prób z pomiarami i zostaw takie strojenie jakie Ci będzie najbardziej odpowiadało - może się okazać, że zagra ciekawiej od tego wstępnie wybranego

Skomentuj

Skrzynkę zrobię ok 21L, zestroję powiedzmy na 35hz (co i tak daje tunel 70x300) i jeżeli naprawdę płyta ma robić z "przedłużenie" tunelu, to pomiar powinien to pokazać, a jak będzie to się okaże :)

Skomentuj

Skrzynkę zrobię ok 21L, zestroję powiedzmy na 35hz
                        litraz moze byc. ale strojenie za niskie

Skomentuj

Pomyślałem, że tak będzie dobrze, bo jeszcze nie widziałem tutaj MDSa, którego ktoś stosował w domu (Oprócz w 3-way ale konstrukcja w ogóle nieopisana). Jak nie takie, to jakie strojenie?

Skomentuj

nie widziałem tutaj MDSa, którego ktoś stosował w domu
                            przeciez michal k mil go juz dawno w domu...
                            ja z UKAszem tez mielismy po 2szt w domu...
                            no i jeszcze kilka osob pokazywalo produkcje takich subow

Jak nie takie, to jakie strojenie?
                            blizej 40hz
                            to tylko 8"

Skomentuj

Zrób taką skrzynie.

Skomentuj

To są kolumny ze specjalnie montowanym tweeterem i służy to bardziej do rozpraszania fal, co ma dać efekt większej sceny. Ja robię suba i taki kształt nic mi nie da. Poza tym to wygląda paskudnie :P

Skomentuj

to są kolumny dwu drożne albo na jednym szerokopasmowcu ( ale wyglądają mi bardziej na 2 drogi bo tam na górze to chyba tweeter widać). A taki rozpraszacz daje to, że fale rozchodzą się równomiernie po całym pomieszczeniu.
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ale za to charki pionowe są beznadziejne :)

Skomentuj

troche odbiegamy od tematu ;p

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver
                                        Ale za to charki pionowe są beznadziejne :)
                                        Chrzanic charki, wazne ze swietnie gra. Kolumny omnipolarne jak te duevel to zupelna inna para kaloszy. Ale skoro sluchamy basu omnipolarnego to czemu by reszty pasma tak nie puscic?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X