Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 2-drożne] Podłogówki alex09875 (HDS164 + DX25)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Kolumny 2-drożne] Podłogówki alex09875 (HDS164 + DX25)

Wstęp
    Na wstępie zaznaczam że to co przedstawiam to moja pierwsza praca DIY w dziedzinie audio.
    W poszukiwaniu pierwszych kolumn podłogowych natknąłem się na kilka interesujących modeli "sklepowych" m. in. Tannoy M3, Mission M33i, różne Tonsile. Wertując porównania i parametry przeczytałem wypowiedź że budując samemu, zmontuję sobie kolumny kosztujące w sklepie wielokrotność mojego budżetu.
    W skrócie, trafiłem na stronę gdzie mogłem kupić głośniki i dobrane do tego zwrotnice. Pozostało dociąć płyty, zmontować i cieszyć się hi-endowym brzmieniem :)

Wadą tego rozwiązania jest brak możliwości odsłuchu, ale po sklepach też mi sie szukać nie chciało. Myśle że na początek dobre jest cokolwiek żeby sobie wyrobić jakieś zdanie, a 5 minutowy odsłuch w markecie takiego nie wyrobi. Po roku słuchania tych kolumn juz wiem co mi się podoba a co nie. Jednak to nie moje poglądy tutaj oceniamy :)

Głośniki
    Wybrałem jeden z najmniejszych zestawów (pokój 17m^2):
    2-drożna konstrukcja na głośnikach Peerless HDS164 i Vifa DX25
    Do tego elementy zwrotnic, kanały b-r, zaciski

Obudowa
    Materiał to MDF 22mm, pare wstawek HDF 3,3mm, okleina mahoń, lakier czarny połysk.
    Podniosą się głosy że śrubki na froncie wszystko psują. To furtka dla mnie, żebym mógł dokonywać poprawek itp. Teraz bym to zrobił inaczej, bo ciśnienie generowane przez HDS jest naprawdę spore i były problemy z uszczelnieniem. Z frezami pod ścięty kosz nawet nie próbowałem walczyć.
    Poza tym obudowa wykonana wg wytycznych, które dostałem z zestawem, objętość 25l.

Wrażenia
    Pierwsze wrażenia były takie że jak postawiłem jedną gotową kolumnę to dźwięk który się z niej wydobył zmiótł cały front marketowego "kina domowego" w którym powtykano łącznie 8 różnej wielkości pierdziawek. Dla mnie to był szok ("ci goście mieli racje") i już wiedziałem że wydatek jak i praca zwróciły się w oka mgnieniu.
    Popełniłem mnóstwo błędów, z których w wiekszości wyszedłem o własnych siłach, jednak prezentuje tutaj te kolumny aby usłyszeć od Was co jeszcze powinienem poprawić, bo jak wiadomo ciągle jest apetyt na więcej...

Jednym z tych błędów było użycie całej gamy najzwyklejszych zacisków głośnikowych, bananków na każdym końcu kabla. Pozbycie się tego dało bardzo pozytywne rezultaty.

Druga sprawa widoczna na zdjęciach to kilogramy watoliny, które zamuliły całe dolne pasmo. W tej chwili jest na dole 5% tego co tutaj widać.

Koszty
    Zestaw - na początku zeszłego roku, około 1100 zł
    Płyty, 7m okleiny - 120 zł
    Lakierowanie - free
    Kolce - 80 zł
    Wytłumienie - 80 zł (sporo zostało)
    Kleje, silikony, kable - 100 zł

Jak widać koszt podobny do nowych Siest, nie wiem jakby wypadło porównanie :)

Vifka to DX25TG-09-04 ? albo -05-04 ? Jeśli tak to jak ją filtrowałeś ?

Skomentuj

DX25SC05-04 samoekranująca.
      rezystor 3,3 szeregowo z kond. 4,7uf, potem kond. 10uf szeregowo z vifka i równolegle do nich cewka 0,15mH.

Skomentuj

Czyli pewnie ta wersja:

Skomentuj

Re: Podłogówki alex09875 (HDS164 + DX25)

Zamieszczone przez alex09875
          Wstęp

Podniosą się głosy że śrubki na froncie wszystko psują. To furtka dla mnie, żebym mógł dokonywać poprawek itp. Teraz bym to zrobił inaczej, bo ciśnienie generowane przez HDS jest naprawdę spore i były problemy z uszczelnieniem. Z frezami pod ścięty kosz nawet nie próbowałem walczyć.
          Aby poprawnie uszczelnić ściankę nie przyklejoną najlepiej jest użyć gumowych uszczelek dzwiowych 5x2mm oraz conajmniej 10-16 śrub głęboko wchodzących w ścianki prostopadłe (4,5cm wydają się być odpowiednie). Śruby wkręcać nie dalej od siebie niż 30cm. Mój zestaw od Akustyka S16 ma tylną ściankę "zdejmowalną" i dzięki uszczelce drzwiowej nie było żadnego problemu ze szczelnością. Uszczelka powinna być we frezie na specjalnych półcentymetrowych półkach pomiędzy górą, wewnętrznymi usztywnieniami a dołem.

PS: W związku z dosyć dużą ilością śrub potzebnych do utrzymania takiej ścianki zaleca się robić to na tylnej a nie na przedniej. Tutaj popełniłeś niestety błąd bo 16 łebków od śrubek z przodu wyglądałoby po prostu komicznie.

Skomentuj

alex09875, A wiesz, ze w tej zwrotnicy jest blad ? Czytales forum ? Wprowadziles korekty ?

Skomentuj

Jak Pan Kisiel radził watę poliestrową na dół to tak ma być i nie ma bata. Problemy z dzwiękiem możesz mieć conajwyżej przez błędy w zwrotce. Ja w S16 też mam watę w 1/3 wysokości kolumny (Zgodnie z dostarczonym z Akustyka projektem) i nie mam żadnych zastrzeżeń do jakości dźwięku.

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh
                alex09875, A wiesz, ze w tej zwrotnicy jest blad ? Czytales forum ? Wprowadziles korekty ?
                Znalazłem to o czym piszesz, ale nie do końca rozumiem - jeśli oba są odwrotnie to chyba nie jest problem? Czy może chodzi o zgodność w fazie z niskotonowym? Wystarczy na vifkach zamienić kabelki, tak?
                W międzyczasie znalazłem też troszkę inny schemat zwrotnicy:
                http://diyaudio.pl/viewtopic.php?p=1...hlight=#165981

Czy ta zwrotka jest lepsza czy gorsza bo widze że jest starsza niż moja?

Zamieszczone przez gooralesko
                Jak Pan Kisiel radził watę poliestrową na dół to tak ma być i nie ma bata. Problemy z dzwiękiem możesz mieć conajwyżej przez błędy w zwrotce. Ja w S16 też mam watę w 1/3 wysokości kolumny (Zgodnie z dostarczonym z Akustyka projektem) i nie mam żadnych zastrzeżeń do jakości dźwięku.
                Czytałem tutaj że wytłumienie dobieramy drogą eksperymentu. U mnie bas odżył po zmniejszeniu gęstości tej waty.
                Poza tym mam rezonans przy 40hz i osłabienie przy 100hz (metoda na ucho generatorem fali). Czy to może być sprawa kolumn (objętości lub jakiegoś błędu) czy raczej pomieszczenia?

Skomentuj

Zmniejszeniu gęstości? Czyli rozumiem, że upchałeś bardzo dużo waty w ta przestrzeń? Ja na projekcie miałem napisane "luźno włożona wata poliestrowa" i zrozumiałem to poprawnie czyli powiedzmy 4 warstwy o rozmiarach otworu (gramatura 100g/m) ułożone równolegle, swobodnie, nic nie wpychane na siłę. Jeżeli miałeś gęściej upchaną watę to faktycznie nie było według wskazań projektu. A co do wygłuszania na ucho. Jak robisz tak dopracowane kolumny jak te z Akustyka (pomijam błedy w schematach zwrotek) to warto stosować się do wskazań projektu w każdym aspekcie. Przy wutłumianiu również.

Skomentuj

Na jednym zdjęciu widać ile waty było na początku.
                    a czy ten filc podklejony matą bitumiczną którym wyłożyłem górną część kolumny oraz wstawki na dole (kawałki 20x20cm na ściankach) to był dobry pomysł czy raczej kiepski - nie było tego na projekcie, po prostu miałem jeden arkusz filcu więc go zużyłem.

Skomentuj

Ja bym żadnego filcu nie wkładał. Tylko przyklejona gąbka 2cm na każdą ściankę, wata poliestrowa na dolna komorę i na górę na wysokości wysokotonówki.

Skomentuj

alex09875, Zmien polaryzacje glosnika wysokotonowego.
                        To, co gra u Ciebie obecnie gra gorzej niz przecietnie ( sam mialem taki zestaw i wlasnie z tego powodu zmienilem glosniki ) . Zrob jak napisalem i opisz wrazenia :)

Skomentuj

Ale gorzej niż przeciętnie gra dlatego, że ma błędy w zwrotce tak? Czy może uważasz, że ogólnie H16 gra przeciętnie?

Skomentuj

Ale gorzej niż przeciętnie gra dlatego, że ma błędy w zwrotce tak?
                            Dlatego, ze na schemacie byl blad ( kiedys moj sluch to potwierdzil, a kolega z forum ( jamess8 ) to zweryfikowal ).

Skomentuj

pharoh, zrobiłem tak jak mówiłeś, razem z wyciągnięciem filcu i przy okazji przylutowałem kable ze zwrotek do gniazd głośnikowych.
                              Nie miałem wiele czasu żeby posłuchać ale moge potwierdzić gra dużo lepiej, pojawiła się masa szczegółów w niektórych momentach aż byłem zdziwiony słuchając jakiś dobrze mi znany kawałek. Rewelacyjny upgrade bez żadnych kosztów, piękne dzięki.

[ Dodano: 2010-10-28, 17:03 ]
                              pharoh, z ciekawości zrobiłem symulację tej zmiany w Speaker Workshop.
                              Wynik mnie zaskoczył, bo wynika z niego że zmiana robi wielką wyrwę na częstotliwości podziału. Charki głośników zrzuciłem z wykresów przy pomocy SplTools, schemat zwrotki jest kilka postów wyżej.

Wg Akustyka (bez b-r):

Po zmianie (w przeciwfazie):

Chyba zmienię to z powrotem i ponownie ocenie, tym razem bez innych poprawek po drodze...

Skomentuj

pharoh, z ciekawości zrobiłem symulację tej zmiany w Speaker Workshop.
                                Wynik mnie zaskoczył, bo wynika z niego że zmiana robi wielką wyrwę na częstotliwości podziału. Charki głośników zrzuciłem z wykresów przy pomocy SplTools, schemat zwrotki jest kilka postów wyżej.

Wg Akustyka (bez b-r):

Po zmianie (w przeciwfazie):

Chyba zmienię to z powrotem i ponownie ocenie, tym razem bez innych poprawek po drodze...

Skomentuj

jesli jest dolek to oznacza, ze faza jest nie zgodna i trzeba odwocic polaryzacje wysokotonowego.
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

To zrozumiałe, ale zrobiłem to pod wpływem tej wypowiedzi:

alex09875, Zmien polaryzacje glosnika wysokotonowego.
                                    To, co gra u Ciebie obecnie gra gorzej niz przecietnie ( sam mialem taki zestaw i wlasnie z tego powodu zmienilem glosniki ) . Zrob jak napisalem i opisz wrazenia :)
                                    Z symulacji wynika jednak że było dobrze...

Skomentuj

no to znaczy, ze bylo dobrze a kolega moze zle podlaczyl bo z dolkiem nie mogla brzmiec lepiej prawda?
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Dlatego właśnie chce to wyjaśnić, bo jeśli kolega źle u siebie podłączył to czemu alarmuje mnie o błędzie w zwrotce?

Może najlepiej będzie jeśli pharoh się tu wypowie :smile: .

Skomentuj

Czaruję...
                                        X