Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 2-drożne] Podłogówki alex09875 (HDS164 + DX25)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problemem są tutaj warunki pomiarów np. na jakiej wysokości są robione pomiary. Nie zmierzysz, to prawdy się nie dowiesz :razz:

Skomentuj

Co to znaczy:
      Zamieszczone przez alex09875
      Charki głośników zrzuciłem z wykresów przy pomocy SplTools
      Nie mozna w taki sposob przeprowadzac symulacji.....

Zamieszczone przez alex09875
      Dlatego właśnie chce to wyjaśnić, bo jeśli kolega źle u siebie podłączył to czemu alarmuje mnie o błędzie w zwrotce?
      U mnie na pewno dobrze bylo podlaczone.... Poza tym pisalem, ze weryfikacje tej zwrotnicy przeprowadzil jamess8 ( wszelkie informacje sa w temacie z gotowymi projektami zwrotnic ). Byc moze on odwrotnie pomierzyl ( w co chyba watpie, bo kiedys mialem prawie identyczny zestaw ( HDS134+dx25tg ) to tez mialem wrazenie, jakby nie bylo srednicy) .... Dodatkowo, sam pisales, ze pojawilo sie mnostwo szczegolow ( co byloby logiczne ) . Stad pisalem Ci, zebys sluchem zweryfikowal to.
      Chociaz dziwi mnie to, ze jamess8 nic tutaj na ten temat nie pisze :razz: W koncu to on to mierzyl :mrgreen:

Skomentuj

Ja słucham HDS164+DX w odległości ok. 0,5m, a uszy mam na wysokości pomiędzy niskim a wysoko tonowym. W tym wypadku równa charakterystyka wychodzi w przeciw fazie - o ile dobrze pamiętam. W fazie charakterystyki głośników łączą się ładnie dopiero powyżej wysoko tonowego.
        Najlepiej jakbym pokazał na pomiarach jak to wygląda, ale ostatnio mam mało czasu a na dodatek mam zawalony pokój nową konstrukcją :neutral: .

A symulację to ja bym zostawił tylko dla konstruktorów, którzy chcą mieć jakiś punkt odniesienia do rozpoczęcia projektowania docelowej zwrotnicy.

Skomentuj

Zrobiłem tą symulacje sugerując się że projektowanie zwrotki na podstawie charakterystyk daje rezultaty zgodne z rzeczywistością (tak pisze w tutorialu SW). Teraz rozumiem że chodzi tylko o filtrowanie sygnału, a to co wyprodukują głośniki trzeba już pomierzyć mikrofonem w miejscu odsłuchu :smile: .

Skomentuj

nie wiem czy dobrze zrozumiałem dyskusje?? i nie wiem czy o to chodzi http://kolumny.prv.pl/zwrotnicap.php ale przeczytać lektury nie zaszkodzi
            a ap-ropo łączenia ścianki nie przyklejonej.....Bardzo dobry paten to elastyczny klej serwisowy do gwintów(narciarski.inny niż zwykły klej do gwintów) idealnie wypełnia szczelinę i jak trzeba ściągnąć ściankę,to można to zrobić bez problemu.nawet nie zostanie ślad na ściance :grin: to jest tylko takie moje skromne zdanie jak ktoś nie chce to niech nie bierze tego na poważnie :roll:

Skomentuj

Czaruję...
            X