Problemem są tutaj warunki pomiarów np. na jakiej wysokości są robione pomiary. Nie zmierzysz, to prawdy się nie dowiesz :razz:
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
[Kolumny 2-drożne] Podłogówki alex09875 (HDS164 + DX25)
Collapse
X
-
Co to znaczy:
Zamieszczone przez alex09875Charki głośników zrzuciłem z wykresów przy pomocy SplTools
Zamieszczone przez alex09875Dlatego właśnie chce to wyjaśnić, bo jeśli kolega źle u siebie podłączył to czemu alarmuje mnie o błędzie w zwrotce?
Chociaz dziwi mnie to, ze jamess8 nic tutaj na ten temat nie pisze :razz: W koncu to on to mierzyl :mrgreen:
Skomentuj
-
Ja słucham HDS164+DX w odległości ok. 0,5m, a uszy mam na wysokości pomiędzy niskim a wysoko tonowym. W tym wypadku równa charakterystyka wychodzi w przeciw fazie - o ile dobrze pamiętam. W fazie charakterystyki głośników łączą się ładnie dopiero powyżej wysoko tonowego.
Najlepiej jakbym pokazał na pomiarach jak to wygląda, ale ostatnio mam mało czasu a na dodatek mam zawalony pokój nową konstrukcją :neutral: .
A symulację to ja bym zostawił tylko dla konstruktorów, którzy chcą mieć jakiś punkt odniesienia do rozpoczęcia projektowania docelowej zwrotnicy.
Skomentuj
-
Zrobiłem tą symulacje sugerując się że projektowanie zwrotki na podstawie charakterystyk daje rezultaty zgodne z rzeczywistością (tak pisze w tutorialu SW). Teraz rozumiem że chodzi tylko o filtrowanie sygnału, a to co wyprodukują głośniki trzeba już pomierzyć mikrofonem w miejscu odsłuchu :smile: .
Skomentuj
-
nie wiem czy dobrze zrozumiałem dyskusje?? i nie wiem czy o to chodzi http://kolumny.prv.pl/zwrotnicap.php ale przeczytać lektury nie zaszkodzi
a ap-ropo łączenia ścianki nie przyklejonej.....Bardzo dobry paten to elastyczny klej serwisowy do gwintów(narciarski.inny niż zwykły klej do gwintów) idealnie wypełnia szczelinę i jak trzeba ściągnąć ściankę,to można to zrobić bez problemu.nawet nie zostanie ślad na ściance :grin: to jest tylko takie moje skromne zdanie jak ktoś nie chce to niech nie bierze tego na poważnie :roll:
Skomentuj
Skomentuj