Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki filtr dolnoprzepustowy aktywny ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki filtr dolnoprzepustowy aktywny ?

Witam :smile:
    Panowie pomóżcie mi rozwiązać pewien problem...
    Kupiłem jakiś czas temu panel do suba z allegro(wersja 450W). To jest "lepsza" wersja słynnych paneli z allegro. Jest on mocy ~200W/4ohm. Trafo tam siedzi ~2x50V na jałowo.
    Dobra do tematu: :razz:
    Kupiłem go bez sterownika, na którym była regulacja głośności, częstotliwości, i miał tam jakiś "odbiornik" dzięki którego można było podgłaszać pilotem.

Więc zamiast tego sterownika planuję wstawić filtr dolnoprzepustowy aktywny?
    Przy panelu są wejścia wysoko poziomowe, przełącznik fazy 0/180 stopni, automatyczne włączenie...
    Proszę o jakiś dobry schemat takiego też filtru, który będzie miał regulację głośności, regulację 40-120Hz przy stromości opadania charakterystyki 24db/okt.
    Od razu mówię przed Panem google.pl spędziłem parę godzin szukając odpowiedniego filtru.
    Znalazłem jakieś filtry dolnoprzepustowe projektu Irka, ale on ma "dodatki" które mi są niepotrzebne, bo je mam przy panelu, takie jak:
    - wejścia niskopoziomowe
    - wejścia wysokopoziomowe
    - przełącznik fazy 0/180 st.
    itp...

Moje drugie pytanie, czy ten filtr po prostu wsadzić w miejsce sterownika, czy po prostu "przed głośnikiem"

Zdjęcia wzmacniacza:

Proszę o rady!! :smile:
    Pozdrawiam :smile:

Możesz z tego coś wystrugać: http://lcaudio.com/pdfs/subfilter.pdf
    Taki filtr jest włączany przed końcówką mocy, na sygnale wejściowym.

Skomentuj

A masz może do tego schemat montażowy?
      Mógł byś mi więcej o nim powiedzieć?
      Nie jestem (jeszcze) elektronikiem by móc po schemacie ideowym wiedzieć o co chodzi... :smile: :smile:

Skomentuj

Jeszcze tego nie składałem. Mam wzór pcb od użytkownika marusmk, ale pozbawiony jest on automatycznego włączania (to nie jest aż tak potrzebne, zawsze można dorobić układ automatycznego włączania). Jest tylko jeden psikus, potrzeba potencjometru poczwórnego, można co prawda zrobić na potencjometrze podwójnym, ale wtedy dostajemy dwa razy mniejszą stromość filtra. Ja spróbuję połączyć mechanicznie dwa potki podwójne, nawet mam już koncepcję jak.
        Kolejna sprawa to zasilanie tego układu. Jest ono zrealizowane na tranzystorach i diodach zenera http://sound.westhost.com/project102.htm - pobiera zasilanie bezpośrednio z wyjścia zasilacza, w projekcie od marusmk wartości elementów są dobrane do zasilania +-60V, ale to żaden problem; korzystając ze stronki sound westhost można policzyć te elementy dla swojego zasilania.
        Wejście jest monofoniczne, już na sygnał zsumowany do suba.
        Jak chcesz, to daj znać, to zrobię dla ciebie dokumentację do tego układu.

Sam będę robił za jakiś czas suba na Daytonie RSS315HF-4 i mam zamiar zastosować: subsonic z esp http://sound.westhost.com/project99.htm, filtr z lcaudio http://lcaudio.com/pdfs/subfilter.pdf , końcówka mocy na 2 parach mosfetów irka, automatyczny włącznik http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic791200.html i może coś jeszcze jak mi się wymyśli, a wszystko w osobnej obudowie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Karol22m
          czy ten filtr po prostu wsadzić w miejsce sterownika, czy po prostu "przed głośnikiem"
          Jezeli Ty nie wiesz tak podstawowej rzeczy to nie masz szans uruchomic tego panela.

Prawdopodobnie na tych kabelkach byly tylko potencjometry ale jak podllaczone i jakiej wartosci to juz stwierdzi tylko bardzo dobry elektronik-konstruktor.

Skomentuj

Zamieszczone przez Bebok
            ..............Jest tylko jeden psikus, potrzeba potencjometru poczwórnego, można co prawda zrobić na potencjometrze podwójnym, ale wtedy dostajemy dwa razy mniejszą stromość filtra. Ja spróbuję połączyć mechanicznie dwa potki podwójne, nawet mam już koncepcję jak............................
            Poczwórne mają tu (kupowałem i na ucho są OK) :
            PCB jest zaprojektowana właśnie pod nie.
            http://www.elmuz.com.pl/sklep/index....3,rd-1610-16mm

Skomentuj

Zamieszczone przez Karol22m
              Jezeli Ty nie wiesz tak podstawowej rzeczy to nie masz szans uruchomic tego panela.
              ha jesteś taki pewien? :smile: za parę dni, we własnych konstrukcjach bedę miał suba właśnie z tym wzmacniaczem, i zrobionym filtrem :lol:
              Zamieszczone przez irek
              Prawdopodobnie na tych kabelkach byly tylko potencjometry ale jak podllaczone i jakiej wartosci to juz stwierdzi tylko bardzo dobry elektronik-konstruktor.
              Nie napisałem iż mam drugi taki panel ze sterownikiem, i mam zamiar sprawdzić wartości potencjometrów, mogę zdjęcia zrobić.
              Irku sama nazwa mówi przed wzmacniacz, poza tym umiem korzystać z google.pl i strony głównej diyaudio.pl, po prostu chciałem zapytać czy mogę coś wymyśleć w to miejsce gdzie był sterownik, czy przed wzmacniacz, a nie przed głośnik :lol:
              Bebok, chętnie się do ciebie odezwę, jeżeli nie będzie innych również ciekawych projektów :smile:

[ Dodano: 2010-10-14, 20:42 ]
              Zamieszczone przez Bebok
              Jest tylko jeden psikus, potrzeba potencjometru poczwórnego, można co prawda zrobić na potencjometrze podwójnym, ale wtedy dostajemy dwa razy mniejszą stromość filtra. Ja spróbuję połączyć mechanicznie dwa potki podwójne, nawet mam już koncepcję jak.
              A może coś takiego http://www.oranek.user.icpnet.pl/24db.jpg ? :razz:
              Zamieszczone przez Bebok
              w projekcie od marusmk wartości elementów są dobrane do zasilania +-60V
              u mnie jest +-50V, małe poprawki i bedzie ok :smile:

Skomentuj

Ja myślałem, że to zrobię inaczej; utnę oś potka drugiego, nagwintuję na środku małą dziurkę, wkręcę śrubkę z łbem pasującym do "gniazda" sześciokątnego w pierwszym potku, i zablokuje możliwość odkręcania się tej śrubki. Jeszcze nie rozbierałem potencjometrów, ale spróbuje z ciekawości na jakimś odpadzie.
                Myślałem też żeby zamówić ze strony co podał marusmk, ale jak zobaczyłem ceny a przesyłkę, to odpadłem (pisałem do nich czy nie mogą wysłać tego w liście, a w odpowiedzi dostałem cenę za przesyłkę jaka widnieje na ich stronie :/ ); wolę pokombinować z potkami podwójnymi.

Skomentuj

wzmacniacz do subwoofera

Mam na stanie 2 takie same, 1 z orginalnym regulatorem,a drugi bez.
                  W miejsce regulatora podłączyłem filtr dolnoprzepustowy al18(akurat taki miałem) i działa
                  tak samo jak orginalny.Tam w tej wiązce masz zasilanie symetryczne na 12v,biały +12,ziel-12,czar gnd.Jak chcesz foto orginalnego regulatora to pisz,ale chyba nie warto go robić.
                  Pozdrawiam.
                  A sygnał do filtra możesz wziąść z czarnego kabelka z białym w środku(sygnałowy),a z filtra wyjdziesz tym szarym z białym w środku.

[ Dodano: 2010-10-14, 22:51 ]
                  A tu regulator,ma fajny bajerek bo jak jest w czuwaniu to skala i oznaczenia wokół
                  pokręteł są podświetlone na czerwono ,a jak pracuje to na zielono no i był do niego pilot
                  ale niestety nie mam.

Skomentuj

krzychu73, mozesz podac wartosci tych potencjometrow?
                    mam tansza wersje tego panela (tez ok 120w) i powinienem miec identyczny panel ze stereowaniem...
                    regulacja z pilota mnie nie obchodzi - chce tylko zeby to dzialalo

Skomentuj

Zamieszczone przez krzychu73
                      Mam na stanie 2 takie same, 1 z orginalnym regulatorem,a drugi bez.
                      Mam tak samo :smile:
                      Tam w tej wiązce masz zasilanie symetryczne na 12v,biały +12,ziel-12,czar gnd
                      A sygnał do filtra możesz wziąść z czarnego kabelka z białym w środku(sygnałowy),a z filtra wyjdziesz tym szarym z białym w środku.
                      Dzięki, dokładnie tak zrobię, w sumie o to mi chodziło od samego początku :smile:
                      Jak chcesz foto orginalnego regulatora to pisz,ale chyba nie warto go robić.
                      brałem się za robotę oryginalnego, tyle że układ PT2249 było ciężko dostać.
                      no i teraz tylko jak by był jakiś filtr dolnoprzepustowy :neutral:
                      Pawel S., o ile dobrze pamiętam to potencjometr ma 2x50K (kiedyś je mierzyłem)

Skomentuj

Do Pawła S. Mam tu tylko takie oznaczenia B20K i pod spodem ALPHA, do innego panelu wpinałem sam potencjometr to w trakcie regulacji było słychać lekkie szmery.
                        Czy ktoś próbował przyuczyć pilota do tego regulatora?

Skomentuj

Czaruję...
                        X