Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z portem bass reflex

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez uniu
    Jak obiecałem dałem rurkę 10 cm i niestety dalej charcze
    a jakie strojenie?
    i jaka odleglosc scianki od tunelu?

Zamieszczone przez uniu
    Gdy skrzynka suba jest prostopadłościanem to tylna scianka od której odbija się powietrze "idzie" równolegle wzdłuż ścianek rurki i przez to nie charcze/swiszcze.
    ciekawa teoria... ale kompletnie nieprawdziwa :P

Zamieszczone przez uniu
    Postanowiłem wrócić do rurki 7cm (oczywiście musiałem dać pierścień dorobiony z MDF gdyż otwór był rozwiercony na 10cm) i dodałem kolanko (takie jak od kanalizacji) i efekt bardzo mnie zadziwił. Sub zaczął głośniej grać i niżej schodzić. Czyli wychodzi na to że port był za krótki. Charczenie jest ale w znacznie mniejszym stopniu.
    czyli obnizyles strojenie i ilosc przeplywajacego powietrza zmniejszyla sie...

Zamieszczone przez uniu
    Ps. Czego mogę się spodziewać po lekkim wygłuszeniu matą?
    mata bitumiczna? zmniejsz tylko drgania scianek. niestety pojemnosci nie powiekszy

Zamieszczone przez dabyl
    Zasada jest taka, że ta odległość krawędzi portu od ścianki nie powinna być mniejsza niż średnica portu.
    w praktyce mozna troche to zmniejszyc - ale niewiele

Skomentuj

Zamieszczone przez dabyl
      Inne sposoby niwelowanie niechcianych przydźwięków wydobywających się z portu to na przykład korekcja kształtu jego wlotu - podgrzanie i rozszerzenie - np poprzez "napychanie" na szyjkę szklanej butelki - spróbuj, może to pomoże w Twoich problemach.
      Polecam. U mnie furczenie z tunelu ustało całkowicie po ukształtowaniu wewn. końca rury BR. Ja używałem do tego celu słoika i kuchenki gazowej i byłem zadowolony. Wystarczy ukształtować tylko sam koniec wlotu

Skomentuj

http://pawel.lutuje.se/bass-reflex%2...kt%20ANSYS.pdf
        przeciez pokazywalem jak to wplywa :P
        (praca bardzo uproszczona - liczyl sie projekt w ansys)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
          mojej dziewczynie tez sie z jednym kojazyly :P
          Jezu, ludzie... :P. No mi to się dopiero skojarzyło, gdy trochę się namyśliłem konfrontując to z Waszymi słowami :). Albo więc mogę być z siebie dumny, że nie tryskam (w tym wypadku to kiepskie chyba słowo :P ) tak prymitywnie samczymi instynktami, albo się starzeję...Starzeję się :P...Ale pewnie teraz inaczej będę patrzył na obiekty z ANSYSA, CFX-a, lub FLUENTA, które tworzę czasem :).

Skomentuj

Racjonalny, ja rowniez tam widzialem tylko obiekt badan... ale moja dziewczyna nie wiedziala co badam wiec widziala tylko to co chciala widziec :mrgreen:

Skomentuj

Głodnemu chleb na myśli :P

Skomentuj

Zamieszczone przez pan_pawel
                Głodnemu
                głodnej... :mrgreen:
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Witam po dłuższej przerwie:)

Niestety wiele nie zdziałałem, a właściwie to już się poddałem. Zrobiłem port 10cm z kolankiem i też świszczało. Potem gdy poczytałem tego PDF-a z tymi portami zabrałem się do pracy. Mimo, że zrobiłem rozszerzenie na oby stronach plus rozszerzenie całej rurki port nadal charczy. Jedyny plus tego to taki ze charczy mniej, ale mimo wszystko to wkurza mnie ten świst. Charczenie jest teraz słyszalne tylko w momentach gdy głośnik nisko schodzi tj gdy membrana ma duże wychyły. Tak sobie myślę , że może zwyczajnie skrzynka jest za mała i to powietrze zabardzo się "ciśnieniuje" :) i stąd taki szybki przepływ powodujący charczenie.

Skomentuj

przeciez to ma grac w bagazniku. Nie wozisz glowy w bagazniku a z produ tego nie slychac.
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

uniu, a dałeś wytłumienie jak Ci pisałem? Spróbuj, nic to nie kosztuje, a możesz się zaskoczyć pozytywnie.

Skomentuj

Dałem wytłumienie , nawet podwójne ale nadal to świszczenie

Skomentuj

Uniu świszczy, no to świszczy. Ale nie zawracaj sobie tym głowy, skoro musisz ją w bagażnik pakować, żeby to usłyszeć :). Wiesz, jest na to inna rada, ale raczej nie ma potrzeby się w to bawić. A ta rada, czy raczej rozwiązanie to membrana bierna. Ale...nie potrzebujesz tego.

Skomentuj

uniu, a jak z odleglosciami tunelu od scianek lub glosnika?

Skomentuj

Przed budową skrzynki poczytałem trochę pdf-ów o ca i wiem że port powinien znajdować się w odległości minimum swojej średnicy od najbliższej przeszkody. Mimo że zastosowałem się do tej zasady to nic nie pomogło. Dodatkowo zwększałem odległości od ścianek poprzez kolanko PCV ale dużo to nie pomogło. Pozostaje tylko zrobić większą skrzynkę BR lub tą co mam przerobić w zamkniętą.

Skomentuj

Zamieszczone przez uniu
                                kolanko PCV
                                zwroc uwage na budowe tego kolanka w srodku - tam jest ostry kant po wewnetrznej stronie

[ Dodano: 2010-11-11, 12:28 ]
                                Zamieszczone przez uniu
                                Pozostaje tylko zrobić większą skrzynkę BR
                                to nic nie zmieni

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                  to nic nie zmieni
                                  Dlaczego nic nie zmieni? Dam większą skrzynkę (oczywiście w granicach zalecanych przez producenta przetwornika) to nie będzie takiego ciśnienia i powietrze będzie swobodniej/wolniej wylatywało.

Tak- tu masz rację -nie wziąłem pod uwagę że pcv-ka ma ostry kąt wewnątrz na zgięciu, jeszcze z tym pokombinuję

Skomentuj

Zamieszczone przez uniu
                                    Dlaczego nic nie zmieni? Dam większą skrzynkę (oczywiście w granicach zalecanych przez producenta przetwornika) to nie będzie takiego ciśnienia i powietrze będzie swobodniej/wolniej wylatywało.
                                    niestety ale nie

Skomentuj

I stało się..
                                      Z BR zrobiłem clozeta i problem portu z głowy. Kosztem nizszego zejścia mam wiekszą kontrolę i tak na razie zostanie.

[ Dodano: 2010-11-16, 18:58 ]
                                      Jeszcze mam pytanko odnosnie wygłuszenia clozeta. Rozumiem że daję różne materiały wygłuszające. Tylko czy trzeba "pchać" tam tj do skrzynki te wygłuszenie aż pod sam głośnik czy zostawić mu np 10cm przestrzeni?

Skomentuj

Czaruję...
                                      X