Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

V3 USHER od Akkusa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[3-drożne] V3 USHER od Akkusa

Szczerze mówiąc nie ma za bardzo co opisywać , gdyż większość konstrukcyjna to rutyna ale nadal czynnie analizuję forum więc wypadało by się zaprezentować, w skrócie :
    Głośniki : Ushera 9950, 8945a i 8955
    Obudowa na kształt trapezu z bokami owalnymi wygiętymi z sklejki 6mm kopia kolegi kolumn 3 drogi dla ubogich tylko z troszkę lepszymi przetwornikami . grubość przedniej ścianki 6cm boczne od 24 do 38mm.Fornir to znany palisander lakier to hartz lak połysk 5warstw.
    Zwrotnica to niestety tajemnica prototyp pana Albeckiego ale świetnie komponuje i zgrywa dźwięk długo z nim negocjowałem żeby ją dostać.
    Brzmienie : hmm szczerze przyznam że okablowanie mam do dupy bo gdy kolega mnie odwiedził przywiózł IC Albedo za 700zł i kable głośnikowe Risson to zobaczyłem jak wielki wpływ mają przewody na brzmienie i nie zawsze warto kłaść kasę tylko w coraz lepsze głośniki , po podłączeniu jego przewodów a na koniec CD marantz zobaczyłem na co stać tak skromny zestaw i jak mięknie można korzystać z uroków muzyki , jedno jest pewne trzeba się zająć resztą zestawu a kolumny zostają na dłuższe lata niż dotychczas.

Kilka fotek poglądowych:

Jak kiedyś będę miał lepszy aparat i odpowiednie światło to wrzucę lepsze zdięcia.

Toma085, jak zawsze lipe odwaliłeś! Ty po prostu nie potrafisz robić ZDJĘĆ! Takie ładne kolumny :) Ja zawsze byłem za dobrymi kablami :) Procaby są ok i klotz :) Dla mnie wszystko ok, ale wooferek dałbym na dół :)

Skomentuj

Wizualnie mi się nie podobają,ale na pewno grają ładnie :) Co do tych kabli to mam mieszane uczucia,jak złożę swoje Ushery to wypożyczę z salonu kable i zrobię testy. Tak naprawdę to jeśli robimy (lub kupujemy) tak dobre (drogie) kolumny to reszta też musi być dobra bo inaczej cała zabawa w dążenie do lepszego dźwięku nie ma sensu... ale,nie wydał bym 700zł na kable.

Skomentuj

no mi sie tez nie podobaja
        jakos mi sie juz przejadly kolumny ze skajem na froncie
        tez wolal bym niskiego na dole obudowy

ale dobor glosnikow idealny sluchelem v3 i musze powiedziec, ze to jest najlepszy zestaw jaki sluchalem
        szczegolnie, ze zwrotka oryginalna
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Przyznam,iz mi również skayka na froncie sie znudziła,ale to nie oznacza ,ze kolumny sa be,wręcz przeciwnie,mi sie podobaja ale jestem zdziwiony stwierdzeniem:
          "Brzmienie : hmm szczerze przyznam że okablowanie mam do dupy bo gdy kolega mnie odwiedził przywiózł IC Albedo za 700zł i kable głośnikowe Risson to zobaczyłem jak wielki wpływ mają przewody na brzmienie i nie zawsze warto kłaść kasę tylko w coraz lepsze głośniki"Oczywiście chodzi o częsc poswięconom głosnikom.

Skomentuj

Jestes pewny, ze slyszales kable a nie zmiane zrodla na cd marantza ?:>

Skomentuj

Kolumny bardzo fajne. Jedynie co mi nie pasuje to ten modyfikowany fornir, ale to kwestia gustu. Waże aby Ci on pasował

Jaki litraż i strojenie dla poszczególnych przetworników?

Skomentuj

slyszalem, ze usher 22 najlepiej gra w 50L br
                ciekawe ile w tym prawdy
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Gratuluję! Odwaliłeś kawał dobrej roboty. Ładnie położony fornir, który jeszcze ściemnieje (nie zabezpieczy przed tym super lakier, który może odwlec proces) i nabierze szlachetności. Zdjęcia są OK, jak rozumiem kolumny nie są na sprzedaż i nie zależało Ci na superprezentacji. Podobają mi się mimo, że nie przepadam za skosami. Proporcje, kolory, lakier, położenie forniru, nie wspominając o głośnikach, to wszystko jest na dużo wyższym poziomie niż poprzednia konstrukcja. Słuchałem Usher-a na Show i nie tylko na mnie zrobiły dobre wrażenie. Myślę, że zagoszczą u Ciebie na dłużej. Chętnie Cie odwiedzę. Pzdr

Skomentuj

Gratulacje! Prezentują się bardzo ładnie. A jak grają?

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                      Jaki litraż i strojenie dla poszczególnych przetworników?
                      I jakie jest cięcie? bo zastanawiam się co daje i jaki jest efekt dźwiękowy połączenia takich głośników. Mam 8935a w linii który kopie po gaciach w 20mk,średnica jest OK... jednak gdybym robił 3way to średniaka dał bym innego,jeszcze lepszego,w tym momencie twój się marnuje.

Skomentuj

Tylko ,że tu masz na średnicy 8945a Fakt, że mniejszy średniak mógłby lepiej wypaść, ale to już kwestia odsłuchu.

Skomentuj

Czemu nie dałeś fotek z budowy ?
                          Mógł byś jeszcze napisać kosztorys ile wydałeś.
                          Ja bym dał niskotonowca dużo niżej, fornir w sumie to już własny gust. Ja bym dał coś pokroju bloodwood, dla mnie dał by lepszy efekt. Ale nie mówię, że ten jest zły.
                          Pozdrawiam :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Dawid-SS Zobacz posta
                            Toma085, jak zawsze lipe odwaliłeś! Ty po prostu nie potrafisz robić ZDJĘĆ! Takie ładne kolumny :) Ja zawsze byłem za dobrymi kablami :) Procaby są ok i klotz :) Dla mnie wszystko ok, ale wooferek dałbym na dół :)

Tak to prawda nie potrafię robić ładnych zdjęć , nie miałem nawet dobrego aparatu i warunki pół mrok też nie dopisywały jutro zrobię zdjęcia w jaśniejszym pokoju.

Co do litrażu to bass gra w 45L strojonych na 33hz natomiast wysoki i średni mają 5l zamkniętą bogato wygłuszona.

Głośniki cięte są na 400hz i 2,2khz co do lepszego średniaka pamiętaj że 8945a jest dwa razy droższy od 8935a więc chyba to nie jest ten sam głośnik i dźwięk

Co do kosztów to tak na szybciutko:
                            Głośniki 2200zł
                            Zwrotnica terminale , baszreflexy, kable i wygłuszenie 700zł
                            Obudowy 500zł
                            Razem około 3500zł

No Maćku muszę przyznać że już się nie mogę doczekać żeby posłuchać twoich kolumienek więc może umówimy się na odwiedzinki mogą być najpierw u mnie a później u ciebie.
                            To mój nr, tel. 784 008 719 zadzwoń bo zgubiłem twój numer a jak nie to podaj swój to ja zadzwonie.

---------- Post dodany o 10:37 ---------- Poprzedni post o 23:37 ----------

Skomentuj

Te głośniki na prawdę brzmią. Chociaż konstrukcja odbiega od "klasycznych" 3 drożnych. Puryści z pewnością zauważą niskie cięcia (oba), co odbiega od idei konstrukcji z "typowym" głośnikiem średnio-tonowym. Chociaż z tego co pamiętam, to v3 były na 8945 z korektorem fazy ("P" w oznaczeniu) i inny rozstaw głośników co na pewno da inny wynik pomiaru, jeśli zwrotnica nie jest zmieniana. Konstrukcja wykonana starannie, która może dać wiele satysfakcji. Jakim wzmacniaczem to napędzasz?

Zamieszczone przez toma085 Zobacz posta
                              Jak kiedyś będę miał lepszy aparat i odpowiednie światło to wrzucę lepsze zdięcia.
                              Jeśli zrobisz "zielonym" programem, w ten sposób kadrując, to i tak efekt końcowy będzie podobny, nawet przy "lepszym" aparacie. :flapper:

Skomentuj

Wykonanie dokładne i na wysokim poziomie. Zrobiłeś kopie gotowca, ale lekko nieprzemyślanego tzn. 8948A w roli średniaka i to z takim wysokim podziałem. Takie głośniki idealne do 2.2(activ) albo 2,5way.
                                btw kable za 700zł :drool: :lol:

Skomentuj

Co do zwrotnicy jest to specjalny projekt tylko pod te głośniki i był robiony przez pana Albeckiego z Akkusa więc nie ma mowy o jakichkolwiek niedociągnięciach wszystko jest dograne na tip-top , wzmacniacz jakim napędzam to Grundig Fine Arts A9000

Zwrotnica jest na 100% poprawna porównywałem je z 3W na excelach i wszystkie tony były na prawie identycznym poziomie , no może tylko wyższy środek mam troskę głośniejszy.

Skomentuj

co do lepszego średniaka pamiętaj że 8945a jest dwa razy droższy od 8935a więc chyba to nie jest ten sam głośnik i dźwięk
                                    i tu bym troche polemizowal
                                    sluchalem obu ale nie umiem wskazac roznicy. Tyle co wiem to inny naped, inna cewka a co za soba ciagnie inne parametry. Ale patrzac na charakterystyke to prawie identyczne glosniki.
                                    Przemo-lukas v3 na pewno nie byl na usher z kolektorem fazy
                                    ale to i tak najlepsze 3 drogi jakich sluchalem
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ja również nie jestem w stanie wskazać różnicy między 8945a a 8935a. Może i grają inaczej na basie (i w sumie powinny) ale tego nie stwierdziłem bo 8945a grał w BR a mój 8935a gra w linii.

Skomentuj

Jest różnica Panowie, nie da się ukryć. Jednak pytanie czy jest sens dopłacać - jednemu tak drugiemu nie... Tyle w temacie.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X