Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Echo w kolumnie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sklep sobie jiga i mikrofon. Ja to zrobiłem w taki sposób i jestem bardzo zadowolony z trwałości i powtarzalności pomiarów. Zrobisz to raz i będziesz miał na kilka ładnych lat.

Skomentuj

Nie na temat...
      Ten mikrofon wygląda jak łoki toki

Skomentuj

Ale jest bardzo praktyczny. Solidna konstrukcja, w środku wzmacniacz, bateria pod klapką :), Uchwyt do statywu fotograficznego. W pracy wygląda tak:

Skomentuj

O jak masz take coś to ja mam w domu miernik elektroniczny do pomiaru dzwięku z wyjsciem na laptopa czy wzmacniacz , Tylko on nie gra chyba wyżej jak 9kHz
          Ma podane (31Hz-9kHz , +/-0,5dB)

Skomentuj

Kup sobie zwykłą, tanią wkładkę panasonica WM-61a, która świetnie nadaje się do pomiarów.
            http://allegro.pl/wkladka-mikrofonow...899568041.html

Skomentuj

Dobrze, kupię . Ale nie dziś, może za kilka tygodni :)

---------- Post dodany o 11:55 ---------- Poprzedni post o 19:35 ----------

Zamieszczone przez Amadeus11 Zobacz posta
              Dobrze, kupię . Ale nie dziś, może za kilka tygodni :)
              Myślę kupić jeszcze takie kondensatory, czy one będą dobre do zwrotnicy ?

Są tanie :)

Skomentuj

będą dobre, ile kosztuje taki 82uF? i gdzie są?

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                  będą dobre, ile kosztuje taki 82uF? i gdzie są?
                  http://sklep.monster.pl/Kondensatory-MKP(3,90,).aspx

Skomentuj

Co się stanie jak włożę głośnik do takiej obudowy ? Ścianki się ze sobą schodzą i niby to ma zapobiec powstawaniu fal stojących ale czy nie przeszkodzi to w czym innym ?

Skomentuj

Jeżeli estetyka takiego rozwiązania będzie Ci pasowała to jak najbardziej możesz zastosować taki kształt obudowy. Akustycznie będzie lepiej niż w prostym pudle.

Skomentuj

Zamieszczone przez karmer Zobacz posta
                        Jeżeli estetyka takiego rozwiązania będzie Ci pasowała to jak najbardziej możesz zastosować taki kształt obudowy. Akustycznie będzie lepiej niż w prostym pudle.
                        Ja juz takie pudło posiadam , tylko głupio było napisać. A czy te 20L nie będzie za mało do tego GDN ? i co będzie z impulsem w takiej obudowie ? Robiłem już pomiar impedancji i rezonans jest bardziej rozciągnięty niż w normalnym pudle. Strasznie długa górka się rozciąga na przedziale podajże 55-60Hz

Skomentuj

Ten głośnik to GDN 20/60/11 ? Pokaż pomiar impedancji - coś nie gra, w OZ powinien być wyraźny pik impedancyjny przy częstotliwości jej strojenia. Miałem ten głośnik jeszcze całkiem niedawno i trochę go potestowałem. W 20 litrach występuje ponad 2dB podbicie w okolicach 90Hz (Qtc dla takiej obudowy przyjmuje wartość ponad 1) co będzie sprawiać wrażenie szybkiego i energicznego basu ale w rzeczywistości, po dłuższym odsłuchu dojdziesz do wniosku, że ten bas to raczej dudnienie a nie bas. Polecam zapakować go w objętość w granicach 35 litrów. Dobroć spadnie Ci wtedy do około 0,9 (co jednak nadal nie jest optimum), mocno zmniejszy się podbicie przy 90Hz, granica -3dB przeciągnie się 7Hz niżej (do wartości ~47Hz). Reszta to już kombinowanie z wytłumieniem. Głośnik można jeszcze próbować aplikować do obudowy BR (EBP~50 - czyli na granicy kwalifikującej go do OZ...) ale z tego co pamiętam to efekty osiągałem raczej marne - choć ciekawostka, z tego co kojarzę, to głośnik ten był stosowany w zestawach Perfekt 150, gdzie był aplikowany w obudowę właśnie BR, ale chyba dosyć dużą i bardzo nisko strojoną - co w sumie mogłoby się sprawdzić (przynajmniej po symulacjach tak wnioskuję).

Jeśli chcesz to podeślę Ci plik z parametrami tego głośnika do programu WinISD - będziesz sobie mógł symulować do woli.

Co do kształtu obudowy - moim zdaniem to trochę przerost formy nad treścią. Ten głośnik to model do niskich podziałów (konstrukcje 3-drożne) więc raczej nie będzie specjalnie zajmował się średnimi częstotliwościami. A kombinowanie z kształtem obudowy w celu zwalczania fal stojących ma sens właśnie dla średnich częstotliwości. W obudowie dla niskotonowca wystarczy dać jakiś gęsty materiał tłumiący na ścianki (np filc tapicerski - nie ten biały mocno zbity tylko taką zieloną "przeszywankę") i do tego trochę wełny (jakiejkolwiek - sztucznej czy naturalnej - nie ma to najmniejszego znaczenia) i żadne zjawiska związane z falami stojącymi nie wystąpią - nawet w stopniu wykrywalnym tylko w pomiarach, o uszach już nie wspomnę :)

Skomentuj

Jeżeli dobrze myślę to masz obudowę zamkniętą? Podstaw parametry głośnika (najlepiej z własnych pomiarów) do WinIsd i sprawdź co wyjdzie. Myślę, że impuls nie zależy od kształtu obudowy ale od jej objętości, dobroci. Jeżeli się mylę to proszę mnie poprawić.

No proszę już powyżej załatwione :-)

Skomentuj

Zamieszczone przez Amadeus11 Zobacz posta
                              Ja juz takie pudło posiadam , tylko głupio było napisać.
                              Jak ktoś niedawno zauważył tutaj na forum - dopóki chcesz się uczyć to żadne Twoje działanie ukierunkowane na zdobywanie wiedzy nie jest głupie

---------- Post dodany o 11:58 ---------- Poprzedni post o 11:55 ----------

Zamieszczone przez karmer Zobacz posta
                              Podstaw parametry głośnika (najlepiej z własnych pomiarów) do WinIsd i sprawdź co wyjdzie.
                              Dysponuję plikiem wsadowym do WinISD z parametrami właśnie z pomiarów wygrzanego przetwornika.

Skomentuj

Teraz jestem daleko od domu to nie mogę nic zrobić . Może za 3 dni jak dostane wolny dzień

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Taki mały offtop. Czy myślał ktoś kiedyś nad stworzeniem serwisu na którym można byłoby umieszczać pliki projektów do programów audio z własnych pomiarów? Wtedy można byłoby porównywać pomiary i każdy mógłby symulować np. zwrotnice. Oczywiście udostępniając pliki projektu użytkownik określałby też inne parametry nie związane bezpośrednio z przetwornikiem np. objętość obudowy, wymiary i kształt przedniej ścianki.

Skomentuj

Ja myślę że te rozciągnięcie się impedancji jest spowodowane zwężającą się obudową . Po prostu dla pewnej częstotliwości zwężenie może symulować tunel B-R i oddzielać wirtualnie komorę większą od mniejszej .

Skomentuj

Myślę, że im większa obudowa tym szerszy pik impedancji i na odwrót

Skomentuj

Ja ten pomiar co robiłem to był za pomocą zwykłego amperomierza. Brałem po kolei częstotliwości i zapisywałem natężenie prądu przy jednakowym V. I tak sobie rysowałem. Zrobiłem taki wykres dla obudowy 24L i 20L . W obudowie 24L rezonans był krótki a w tej ze schodzącymi sie ściankami 20L był wydłużony . Ale jak coś to mogę raz jeszcze narysować i tu pokazać .

Skomentuj

Bardzo fajnie, że Cię to tak interesuje, tym bardziej powinieneś zacząć od systemu pomiarowego. Wtedy będziesz miał "raj" pomiarowy :-)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X