Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

|Subwoofer 500 watt rms bash

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

|Subwoofer 500 watt rms bash

Zabieram się do budowy subwoofera aktywnego do domu wzmacniacz dzisiaj już kupiłem jest to Bash 500S. Posiada on 500 watt rms przy 4 ohm ,ale teraz najtrudniejszy wybór ,czyli głośnik zastanawiałem się nad subem Jl audio 12w7. Jl stosuje go w subwooferach gotham i fathom . Myślałem też nad głośnikami peerlessa z seri xxls ale może ktoś z doświadczonych forumowiczów doradzi mi coś lepszego ograniczeniem jest tylko wielkość głośnika niemoże być większy od 12 cali.

muzyka? Kino?
    Jesli muzyka to jaka?
    Jakie fronty?
    Jakie pomieszczenie?
    Itd

UWAGI MODERATORA
    uzupelnij opis bo usune caly temat...
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez benek25 Zobacz posta
      zastanawiałem się nad subem Jl audio 12w7
      nasluchame sie sporo JL 10W7 i z czystym sumieniem NIE POLECAM
      glosnik nawet nie wart polowy swojej ceny
      XLS tez mi nie lezy

ja bym poszedl raczej w TIW300 visatona

Skomentuj

Jesli ma to być subwoofer do kina/muzyki to może Dayton 12cali?
        Ale jesli chodzi ci o bezkapromisowy subwoofer do muzyki który oferuje kulturalne brzmienie a stać cie na taki wydatek to szukaj "Morel'a Ultimate UW 1258" mozna mysleć też o xxls + mb ale to juz subniskotonowy głosnik i raczej do bardzo niskich rejestrow wiec kino/czarny rap itp

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
          Ale jesli chodzi ci o bezkapromisowy subwoofer do muzyki który oferuje kulturalne brzmienie a stać cie na taki wydatek to szukaj "Morel'a Ultimate UW 1258"
          jest tanszy o cale 100$ od JLa W7!
          tak wiec rowniez bym sie na niego skusil...

JL nadaje sie jedynie do uzupelnienia duzych kolumn ktore juz same w sobie graja dobrym basem - podobnie jak XLS
          no chyba ze ktos lubi potezny, powolny "czarny" bass... :p

Skomentuj

Pawel S. Tańszy i co prawda na wykresach ale radzi sobie bardzo dobrze ogromna cewka i duży uklad magnetyczny,Niestety potrzebuje on ogromnych mocy nie wiadomo ile ten bash oddaje przy 8ohm ale jesli ponad 280Wat to da sobie rade z kontrola tego głosnika.

Skomentuj

Panowie! Jeszcze kolega nie napisał podstawowych informacji a wy juz sie sami nakręcacie.
              Najlepiej to zaproponować rozwiazanie jak się nie wie do czego ma służyc.
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Subwofer bedzie pracował z kolumnami monitor audio i wzmacniaczem do kina domowego cambridge audio. Tylko i wyłącznie do oglądania filmów i do gier na x-box do muzyki nie potrzebuje suba.Tak wogóle to nieuznaje słuchania muzyki na sprzecie do kina domowego i w przyszłości planuję zrobić monitory na 6,5 calowych vifach które leżą już od roku w szufladzie i napędzić je stereofonicznym wzmacniaczem.Jl nie wybrałem w ciemno słyszłem jak gra on w subwuferze fantom w number one w toronto i pierwszy raz usłyszłem bas który mi się podobał,może to była też zasługa sprzętu towarzyszącego i kalibracji ale byłem pod wielkim wrażeniem. Bass był mięsisty miał masę ale w niczym nie przeszkadzał muzyce wokale nie były pogrubione i podobny efekt chciałbym uzyskać. Za dwa tygodnie bedę mógł kupić JL12W7 w okolicach 600 dolarów kanadyjskich oczywiscie nowy do tego czasu mogę zastanawiać sie nad inną opcją.

Skomentuj

No to może TIW300 tak jak już Paweł zaproponował?

Skomentuj

o ile visatona da sie kupic w kanadzie

Skomentuj

To już lepiej sprawdzi sie xxls+mb w 50L...
                      Na ebay sa tanio xls 10cali za niecałe 350zł

Skomentuj

XLS napewno mniejszy... ale wybierajac miedzy JLem a XLSem sam nie wiem na ktorego bym postawil...
                        JL sporo drozszy i potrzebuje olbrzymiej skrzyni zeby nisko schodzil (jak na tej klasy glosnik)

Skomentuj

Z dostępnością Tiw 300 nie ma problemu jest na kanadyjskiej stronie solen electronic, znajduje się też tam wspomniany wcześniej morel ,który wygląda rewelacyjnie tylko jest w wersji 8 ohm-owej i te 800wat to chyba za dużo dla wzmacniacza . Wygodną dla mnie opcją są głośniki zamówione z solen ,może tam ktoś znajdzie faworyta nie wykluczam też zamówienie głośników ze stanów. A może dwa głośniki polączone równolegle ale to już wtedy tylko 10 cali. Nigdy niesłyszalem glośków Visaton z wersji tiw słyszalem monitor na al170 i byłem pozytywnie zaskoczny może ktoś miał doczynienie z tiw i opisze jego brzmienie.

Skomentuj

tylko jest w wersji 8 ohm-owej i te 800wat to chyba za dużo dla wzmacniacza
                            To nie głosnik kontroluje wzmaczniacz tylko odwrotnie.
                            Poza tym ten tiw ma rekomendowana moc wzmaczniacza 300wat a 600wat to moc maxymalna jaka można mu bezpiecznie podać nie wiem tylko dlaczego majac ponad 3 krotnie wiekszy budżet pakujesz sie w tiw...

---------- Post dodany o 17:27 ---------- Poprzedni post o 17:18 ----------

W tej kasie można kupic eartquake magma+mb i zrobic subwoofer ala Eartquake supernova...
                            Można też pomysleć nad HiVi SP10 lub jak kto woli Focala utopie 33WX2...
                            Ale do mnie najbardziej przemawia http://www.akustyk.com.pl/scanspeak/30W4558T00.html + mb Napewno poradzi sobie swietnie w kinie i nie zgubi sie w muzyce.
                            No a tiw no cóz moim zdaniem to głosniki raczej do muzyki.

Skomentuj

Marios221 sluchales tego HiVi?
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

lklukasz Słyszeć nie słyszałem jedynie symulowałem go i to subniskotonowy potwór który swietnie nadaje sie do filmów bo schodzi potwornie nisko.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                                  jedynie symulowałem go i to subniskotonowy potwór który swietnie nadaje sie do filmów bo schodzi potwornie nisko.
                                  wybierz sobie takie idealy z symulacji i zacznij ich sluchac...
                                  ja "symulatory" uzywam juz tylko do liczenia tuneli...

niestety z wykresu nigdy sie nie dowiesz jak glosnik gra

Skomentuj

Tego to się niespodziewałem że ktoś zaproponuje mi eartquake .Ja nie chcę brać zawodów w db dragach. Ertquake mogę tutaj kupić myślę że za połowe tej ceny co na stronie producenta sprzedają je na fleemarkecie to taka targowica , a ludzie traktuję je jak alpharda w polsce coprawda można te głośniki podłaczyć kablem do gniazdka i chwilę nawet wytrzymają ,ale ja chciałem zrobić subwoofer który będzie dopełniał tylko końcówkę pasma od 50hz tam gdzie kolumny słabo sobie radzą. niepotrzebuję mega szybkiego głośnika bo od tego mam mam basowce w kolumnach tylko głośnika który bedzie się odzywal w momentach kiedy nagranie to od niego wymaga.A co panowie myślą o nim http://toronto.kijiji.ca/c-cars-vehi...AdIdZ327952613

Skomentuj

można te głośniki podłaczyć kablem do gniazdka i chwilę nawet wytrzymają
                                      Od kiedy to głosniki podłacza sie pod gniazdko??
                                      A jesli ludzie u was uważaja takie konstrukcje za scierwo...http://www.hometheaterhifi.com/subwo...subwoofer.html...
                                      To sie nie dziwie że masz sieczke w głowie!...
                                      Jak cofniesz sie post wyzej to zobaczysz że vocala proponowałem.

Skomentuj

focal raczej do normalnego grania

do ultra niskiego basu bylby odpowiedni XLS lub jego odpowiednik u scana
                                        JLa W7 bym sie obawial bo to nie jest wystarczajaco szybkie ani nie schodzi za nisko w zamknietej
                                        a w b-r to tak paskudnie gra ze nawet nie warto myslec o takiej skrzynce

Skomentuj

Czaruję...
                                        X