Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

|Subwoofer 500 watt rms bash

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Bardzo kolęgę marios221 przepraszam jak go uraziłem taką opiną o eartquake ale niewiem czy słusznie sie tak uniosłeś nie mając pojęcia jak te głośniki grają. Symulujesz głośniki w Winisd i po tym stwierdzasz że jest on dobry ja to głośnik słucham i póżniej wydaję o nim opinie ,a napewno niepolecił bym komuś głośnika niesłysząc go, jak to ty zrobiłeś z tym hi vi i pewnie wieloma innymi. I jescze śmiesz mówić komuś że ma sieczkę w głowie. Może i ma bo chcę zrobić subwoofer. Pewnie wezmę tego Jl a jak mi się niespodoba to do 30 dni mogę go oddać i pieniądze dostanę zpowrotem czego nie bedę miał w przypadku earquake. Jeśli Jl okaże się klapą wtedy zaczną się kolejne poszukiwania. Wszystkie kolejne propozycję oczywiście rozpatrzę obiektywnie kolego Marios221.

Skomentuj

mala rada przy montazu JL W7 - ten pierscien dociskajacy zawieszenie trzeba wciskac ROWNOMIERNIE Z KAZDEJ STRONY
      inaczej cewka nie bedzie dobrze wycentrowana
      dlugo sie z tym bawilismy zanim odkrylismy w czym problem

Skomentuj

Dzięki Paweł S za radę .Widzę że miałeś z nim doczynienia a jaką obudowę byś preferował ja myślałem o closed 50 litrów i zrobić korekcję equalizera w zmacniaczu wystarczy wymienić dwa rezystory . Wymianą rezystorów mogę podbijać pasmo od 1db do 5db w zakresie co 5hz od 20hz do 40hz myślałem napoczątku spróbować 3db od 25hz do 30hz co ty o tym myślisz. Wzmacniacz myślałem dać w osobnej małej komorze na tylniej ściance, tylko niewiem czy z braku wentylacji od środka nie będzie się przegrzewał.

Skomentuj

Zamieszczone przez benek25 Zobacz posta
          Wzmacniacz myślałem dać w osobnej małej komorze na tylniej ściance, tylko niewiem czy z braku wentylacji od środka nie będzie się przegrzewał.
          I tak też zrób po to w końcu radiator został umieszczony na zewnatrz.
          Mało kto na tym forum słuchał głosników które mieszcza sie w twoim budżecie...
          Paweł miał do czynienia ale z mniejszym JL wiec również nie może powiedzieć jak zachowa sie wiekszy brat.
          Wracajac do rzeczy na hivi jest tylko jedna pokazana konstrukcja w polsce i autor go zachwala.
          I co najsmieszniejsze w całym temacie to mi sie wydaje czy chcesz żebysmy wybrali za ciebie głosnik do suba?
          Każdy ma swoje gusta i upodobania jednemu podoba sie to innemu niekoniecznie.
          Zważ na to że pokazałem głosniki którym warto sie przyjrzeć i nic ponad to...
          Za to sugerujecie mi że nic nie wiem o głosnikach które podaje bo opieram sie jedynie na wykresach,A słuchaliscie głosników o na temat których sie wypowiadacie? Bo sadze że nie jedynie sugerujecie sie parametrami i to sie własnie nazywa hipokryzja:glare:...
          P.S Prosze powiedz mi bo nadal nie wiem po jakiego grzyba podłaczać głosnik do gniazdka:???:

Skomentuj

Marios czasami jak komuś znudził się sprzęt to przychodzą mu różne myśli do głowy. A pomysły takie przychodzą pewnie po przeczytaniu takich artykułow http://caraudiomag.com/articles/eart...lees-15-review, gdzie mowa jest o testowaniu liniowej pracy głośnika przy różnych napięciach jak może wytrzyma 80 to czemu niespróbować 110. Niezapominaj że u nas mamy tylko 110v.Niektórzy powiedzą że sie ma sieczkę w głowie, a niektórzy że to było bardzo zabawne. Czasami żeby nieoszaleć trzeba się rozerwać:)

Skomentuj

Nie na temat...
              benek25 To ile wytrzyma zależy od cewki i jej chłodzenia nie od tego jak głosnik zagra wiec nie wiem po co to porownujesz...
              Poza tym jak komuś sie głosnik nudzi to raczej go sprzedaje a nie traci w 15sek 4tyś zł,Najczesciej podłaczaja głosniki które maja już uszkodzone cewki a nie pełno sprawe wartosciowe przetworniki...

Skomentuj

a jaką obudowę byś preferował ja myślałem o closed 50 litrów
                montowalismy 10"
                nie pamietam dokldnie ale 30-40 litrow na sztuke i to zejscie mialo tragiczne!
                tak wiec jak masz miejsce to rob jak najwieksza

myślałem napoczątku spróbować 3db od 25hz do 30hz co ty o tym myślisz.
                pomyslisz jak posluchasz i sam ocenisz czego brakuje

tylko niewiem czy z braku wentylacji od środka nie będzie się przegrzewał.
                jak bedzie w osobnej komorze to co za problem zrobic mu otworek?
                taki maly b-r

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                P.S Prosze powiedz mi bo nadal nie wiem po jakiego grzyba podłaczać głosnik do gniazdka
                pamietam ze jeszcze na starej odslonie forum ktos tak robil z STXami - glosnik wytrzymywal a padaly bezpieczniki automaty 10 czy 16A

Skomentuj

Poszedłem z zapytaniem do kolegów z mojej południowej granicy i odrazu dostałem taką propozycję Tc sounds Lms ultra 5400 jest to podobno głośnik nowej generacji w której konstruktorzy zmniejszli indukcję magnetyczną w szczelinie, a zwiększyli długość cewki w porównaniu do głośników innych firm. Podobno głośnik ten oferuje bass bardzo energiczny a z racji na wielkość membrany i dużego x max schodzi piekielnie nisko a co do JL jeśli już to brać 13.5 cala racji na fs na poziomie 23hz co waże jest w obudowie zamknietej 12 cali 27 hz a 10 tylko 30hz.Tutaj coś dla kolegi Marios http://www.youtube.com/watch?v=QhkM4VZOfxk

Skomentuj

DSC02135.jpg

Głośnik już jest jutro zabieram sie za obudowę ,może ktoś zaproponuje jakiś ciekawy sposób wykończenia.

Skomentuj

cos smiesznie maly ten panel

jakis czas temu ktos pokazal kolumny oklejone plexa - bialy i czarny
                      cos w design apple

Skomentuj

Kawał głośnika z tego JL. Jak go zaaplikujesz? :)

Skomentuj

Panel nie jest duży szerokość to 30cm a wysokość 20cm sam się zdziwiłem że może on wytworzyć 500 watt przy 4 ohm ale to jest wzmacniacz cyfrowy więc ma dużą sprawność a co najdziwniejsze mało się grzeje. Zasilacz do niego jest zrobiony na tranformatorze impulsowym.Jak ktoś zechce może pooglądać go tutaj http://www.parts-express.com/pe/show...number=300-752 . Buduje już dwie obudowy do jl jedną 40litrową obudowę zamknięta drugą 50litrową z basrefleksem szczelinowym strojoną do 32hz jak doradza producent w przewodniku, po odsłuchu wybiorę lepszą. Co do wykonczenia przód i tył zrobić z hdf ze względu na łatwość montarzu głośnika i panela a boki i tył zrobię z 2cm szkła hartowanego, ponieważ głośnik wygląda rewelacyjnie od boku a ta waga ponad 20kg .Myślice że szkło może mieć negatywny wpyw na brzmienie suba co jest prorytetem, jeśli tak to zrobię go w całości z hdf.

Skomentuj

Moim zdaniem szkoda stroić taki głośnik na 32hz. Ciśnienia i tak wytworzy dość więc chyba warto pokusić się o wyciśnięcie z niego najniższych rejestrów :)

Skomentuj

Początkowo chciałem go stroić do 27hz , ale inżynierowie z jl napisali że testowali szereg obudów i pod względem sq ta była najlepsza , zrobię tunel dłuższy a póżniej go skrócę.

Skomentuj

Myślice że szkło może mieć negatywny wpyw na brzmienie suba co jest prorytetem, jeśli tak to zrobię go w całości z hdf.
                                orientowales sie juz ile takie szko kosztuje?
                                najpierw sie zorientuj a potem przemysl
                                wydaje mi sie ze 2cm bedzie juz na tyle sztywne ze nie bedzie to przeszkadzalo
                                byle nie za duza powierzchnia

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                                Moim zdaniem szkoda stroić taki głośnik na 32hz. Ciśnienia i tak wytworzy dość więc chyba warto pokusić się o wyciśnięcie z niego najniższych rejestrów
                                a masz pojecie co to za glosniki?
                                one nie graja wyzszymi rejestrami :p

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                  a masz pojecie co to za glosniki?
                                  one nie graja wyzszymi rejestrami
                                  Siłą rzeczy poniżej strojenia będzie nie wiele dźwięku nie zależnie jak świetny by on był, a z pasmem od 30stu paru hz radzi sobie prawie każda lepsza 8mka :)

Skomentuj

Prawie skączony
                                    Załączone pliki

Skomentuj

Czesc benek25 czy moglbys wrzucic lepsze fotki bo te sa troche kiepskiej jakosci a potym co widze to ciekawa konstrukcja .Jak wrazenia z odsluchow czy to szklo nie rezonuje przy glosniejszym sluchaniu.

Skomentuj

Szkło nie wpada w rezonans. Wszystko jest mocno sklejone i skręcone ośmioma srubami kazda po 10 cm. Drążki ściągające są zrobione z drewna dębowego tak jak i dwa górne streczery, które okazały się zasłabe jak zrobiłem je z mdf-u. Każda płyta ma grubość 1.5 cala a szkło 0.5 cala. Podstawa to hybryda mdf, a po bokach doklejone drewno, ponieważ w mdfie nie mogłem wyciąć rowków na szyby, wyrywały się krawędzie. Subwoofer waży 53kg. przed zrobieniem tej obudowy zrobiłem dwie probne jedna zamkniętą druga bassreflex co prawda bassreflex grał zdecydowanie głośniej miał lepsze zejście ,ale bass z zamkniej obudowy jest znacznie lepszy jakościowo, nie męczy jest bardziej zróżnicowany i niewprawia w drganie wszystkich przedmiotów w domu. Dodam jescze zeby zgrać fazowo suba z kolumnami strasznie się namęczyłem, musiałem odsunąć go od rogu zmienic faze na 180 stopni i zatkać rury basowe w kolumnach dobrze że monitor audio dodaje zatyczki w komplecie. A tu jeszcze kilka zdjęć.
                                        Załączone pliki

Skomentuj

Krotki filmik http://www.youtube.com/watch?v=Xy0CySjoVO8

Skomentuj

Czaruję...
                                          X