Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Usher 3W by lars

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[3-drożne] Usher 3W by lars

Konstrukcja oparta o głośniki Usher 9950, 8848P i 8955A. Obudowa wykonana z płyt wiórowych i HDF. Front z MDF. Grubość ścianek boki- 21mm, tył i dół- 18mm, góra- 25-50mm, front w sumie- 36mm. Całość nie wiem ile waży, ale jest diablo ciężka. W środku zastosowałem dużo wzmocnień.
    Komora niskotonowca ma pojemność 50 litrów i jest strojona tunelem szczelinowym na 30Hz. Wytłumiona filcem i wełną owczą.
    Komora dla średniego i wysokiego ma chyba 11 litrów (już nie pamiętam dokładnie) i wytłumiona jest filcem i kilkoma warstwami watoliny. Kolumny są odchylone od pionu o ok. 5 stopni. Zastosowany fornir to palisander santos woskowany czterema warstwami. Front lakierowany na czarny połysk. Maskownice wykonane z dwóch warstw HDF. Materiał czarny zamówiony w polinku. Na zdjęciach wyszedł szaro.
    Terminal przyłączeniowy do kabli wykonany na zamówienie z blachy mosiężnej 2mm. Grawerunek musiałem wypełnić sam farbami, gdyż firma nie chciała się tego podjąć. Użyłem do tego włosa ze szczotki i farb modelarskich Humbrol. Całość zabezpieczyłem lakierem bezbarwnym w sprayu.
    Zwrotnica to dzieło Yoshiego (za co jeszcze raz dziękuję). Zrealizowana na płytkach laminatu. Sekcja niskotonowego osobno i średni z wysokim osobno. Ścieżki wytrasowałem rylcem. Z kwasem i trawieniem dałem sobie spokój. Zastosowany jest oczywiście Bi-Wiring.
    Jeśli chodzi i cennik to nie pamiętam ile w sumie wydałem na kolumny (zakupy były rozciągnięte w czasie). Myślę, że gdzieś 2,5-3,0 tys. zł.
    Na koniec kilka fotek. Sorki za jakość. Kiepski aparat mam.

Bardzo ładne :) Jak brzmią? Jak wypada porównanie z 3way classic?

Skomentuj

Zamieszczone przez benek161 Zobacz posta
      Bardzo ładne :) Jak brzmią? Jak wypada porównanie z 3way classic?
      Brzmią całkowicie inaczej. W Usherach bas ma zdecydowanie mocniejszą podstawę, jest dostojniejszy i głębszy. W Seasach brakowało przestrzeni. Tutaj jest jej pod dostatkiem. Kolumny są bardzo muzykalne, żywe. Średnica wydaje się trochę chłodna ale akurat mnie to pasuje.

Skomentuj

Świetny projekt. Gratuluję. Widzę, że Usher zaczyna królować na tm forum. Brzmienie, brzmieniem ale wygląd 3way classic przy tych Usherach to był dramat !
        Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Wykonanie solidne, na poziomie. Wyglądem do mnie nie przemawiają, ale na pewno mruczą jak na tą klasę głośników przystało (albo i lepiej).
          Gratuluję udanej konstrukcji.

Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
          Widzę, że Usher zaczyna królować na tm forum.
          Nie dziw się, każdy kto odłoży trochę kasy chce posłuchać czegoś lepszego. I tu właśnie jest usher, bo przy dość niewygórowanej cenie można uzyskać naprawdę dobre brzmienie.

Skomentuj

A głośniki wysyłałeś do Yoshego? Jeżeli tak to może sam autor zwrotnic się wypowie o dźwięku i jak wypadają w porównaniu do l22+w15+morel ?

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
              A głośniki wysyłałeś do Yoshego? Jeżeli tak to może sam autor zwrotnic się wypowie o dźwięku i jak wypadają w porównaniu do l22+w15+morel ?
              Tak, wysyłałem głośniki.

Skomentuj

niestety ja juz znam jego opinie :(
                krotko: dobre, dobre ale nie tak dobre jak moje

swietna konstrukcja, swietny dobor glosnikow
                jednak przyczepie sie do montazu "sredniaka"
                ja bym go dal w pionie co pomniejszylo by wizualnie konstrukcje

pokaz foto zwrotek
                jakich elementow uzywales?
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                  niestety ja juz znam jego opinie :(
                  krotko: dobre, dobre ale nie tak dobre jak moje

swietna konstrukcja, swietny dobor glosnikow
                  jednak przyczepie sie do montazu "sredniaka"
                  ja bym go dal w pionie co pomniejszylo by wizualnie konstrukcje

pokaz foto zwrotek
                  jakich elementow uzywales?
                  Co do ułożenia średniaka wolałem postawić na zbliżenie centr akustycznych z wysokotonowym niż oglądanie się na wizualizacje. Szerokość frontu i tak determinuje wielkość 8955A.
                  Wszelkie dane na temat zwrotnicy pozwolę sobie zachować dla siebie.

Skomentuj

co do schematu rozumiem ale interesuje mnie jakich elementow uzyles
                    firme a nie wartosci
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Niestety usher8848p i 9950 nie gra tak dobrze co excel i morel. Brzmienie tego zestawu jest zupełnie inne.
                      Natomiast 8955 bardzo mi się spodobał bo ma ciekawy bas, miękki i dynamiczny, bardzo przyjemny. Głośnik ten charakteryzuje niesamowicie rozciągniętym i wyrównanym pasmem jak na przetwornik basowy tej wielkości. Te membrany ushera są kapitalne.

8848p, jak wspomniał autor, ma dość chłodny charakter. Głośnik gra bardzo czysto i dokładnie ale jak dla mnie brakuje mu właśnie odrobiny ciepła które by spowodowało, że średnica będzie nieco bardziej plastyczna. Mimo to, ten typ brzmienia będzie się sprawdzał w niektórych utworach i może zaskoczyć słuchacza.
                      Ten głośnik brzmieniowo jest jakby przeciwnym biegunem pozostałych 7 calówek ushera. Myślę, że świetnie by się wpisał w koncepcję 2 drożnego monitora do wzmacniacza lampowego. Zarówno swoim brzmieniem jak i naprawdę sporą efektywnością.

Ogólnie ten zestaw jest bardzo dobry, gra na wysokim poziomie, niewiele da mu się zarzucić. A cechy brzmieniowe jakie posiada wynikają z zastosowanych przetworników a te nigdy nie wiadomo jak zagrają gdy się ich nie wypróbuje. Ktoś musi być pierwszy i przecierać szlaki .

No a wykonanie skrzynek rewelacyjne. Z początku miałem obawy jak widziałem wcześniejsze zdjęcia ale na gotowo wygląda świetnie :thumbup:

Skomentuj

Nie na temat...
                        Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                        8955 bardzo mi się spodobał bo ma ciekawy bas, miękki i dynamiczny, bardzo przyjemny.
                        A mógłbyś porównać TIW 200 z 8955? Miałeś oba głośniki przy projektowaniu zwrotek. Byłbym bardzo wdzięczny.
                        No i ciekawi mnie porównanie AC 130Mk2 z 8848P :razz:
                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Nie na temat...
                          Yoshi a ktory wg ciebie ciekawszy na srednicy?
                          8935a czy 8848p
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

co do schematu rozumiem ale interesuje mnie jakich elementow uzyles
                            firme a nie wartosci
                            Elementy zamawiałem w polinku. W torze wysokotonowego kondensatory Jantzen Z-Cap i cewki powietrzne.
                            W torze średniaka jedna cewka powietrzna, druga rdzeniowa. Kondensatory Jantzen Cross-Cap i niestety dwa elektrolity MDL (niestety koszt Cross-Capów był dla mnie za duży ale może kiedyś skuszę się na wymianę ich).
                            W torze niskiego cewki rdzeniowe i kondensator elektrolityczny:(.
                            Wszystkie rezystory metalizowane.

Skomentuj

Wymień te elektrolity chociaż na zwykłe żółte bennici. Przy tej klasie głośników stosowanie elektrolitów jest niemalże kary godne :)

Skomentuj

hehe... Dobre
                                Idz powiedz to Yoshiemu
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Zamieszczone przez wojak737 Zobacz posta
                                  Wymień te elektrolity chociaż na zwykłe żółte bennici. Przy tej klasie głośników stosowanie elektrolitów jest niemalże kary godne
                                  I to powiedział ktoś, kogo jedyną konstrukcją na forum jest sub na alphardach z filmikiem pokazującym działanie....bo słucha się oczami.
                                  Zaprojektuj jakąś zwrotkę, kup do niej wiaderko elementów, zrób jakąś porządną konstrukcję i dopiero dawaj rady - na podstawie własnych doświadczeń a nie mądrości wyczytanych na forum.
                                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

No ale na średnio-tonowy mógłbyś dać cross-capy. Niskotonowy można sobie odpuścić i zostawić MDL. Też mam takie wrażenie, że głośniki super, jak i cała konstrukcja, a w środku tak skromnie...:)

Skomentuj

Mnie dziwi zakończenie obudowy,taka fala w stronę tyłu;dla mnie nie dodaje nic pozytywnego do wyglądu tym bardziej brzmienia a tylko komplikuje wykonanie.Nie da się ocenić brzmienia bez odsłuchu na własne uszy,wierzę konstruktorowi;dla mnie zawsze istotne były i są szczegóły czyli w tym przypadku śruby mocujące głośniki do obudowy-lepsze będą z łbem grzybkowym niż walcowym.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                        A mógłbyś porównać TIW 200 z 8955? Miałeś oba głośniki przy projektowaniu zwrotek. Byłbym bardzo wdzięczny.
                                        Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                                        No i ciekawi mnie porównanie AC 130Mk2 z 8848P
                                        Yoshi a ktory wg ciebie ciekawszy na srednicy?
                                        8935a czy 8848p
                                        Niedługo będę chodzącą porównywarką głośników :biggrin: . Prawdę mówiąc ciężko już to wszystko spamiętać, szczególnie na przestrzeni paru lat. Zwykle zapamiętuje tylko cechy charakterystyczne danego głośnika ale trudno jest powiedzieć o wyniku hipotetycznego jakiś vs jakiś .

Ale po kolei.
                                        tiw 200 vs 8955 . Sobie kupiłbym 8955. tiw 200 jest świetny, super zejście w małej obudowie, jest bardzo dynamiczny ale gra na mój gust trochę za twardo. Osobiście lubię nieco rozlazły, miększy bas ale bez zamulania, dlatego wziąłbym ushera. Usher ma tę dodatkową zaletę, że ma wyższą efektywność. Jak ktoś lubi mocne kopniaki to tiw 200 będzie odpowiedniejszy bo łatwiej to z niego uzyskać.

AC130MK2 vs 8848p . Na mój gust AC130mk2. Ma coś ciekawego w barwie średnicy.

na średnicy 8935a vs 8848p , zdecydowanie 8848p. 8935a to taka trochę klucha, do tego "gwiżdże" skrajem pasma i to trochę słychać. 8848p ma bardziej rozciągniętą ch-kę na srednicy, sięga conajmniej o 1kHz dalej i nie ma upierdliwych rezonansów na skraju.

Zamieszczone przez wojak737 Zobacz posta
                                        Wymień te elektrolity chociaż na zwykłe żółte bennici. Przy tej klasie głośników stosowanie elektrolitów jest niemalże kary godne
                                        No jak koledze zasponsorujesz to na pewno z przyjemnością zmieni te karygodne kondensatory. Niestety benniców tej pojemności nie widzę w katalogu polinka ale są Janzeny cross capy! Komplet wymaganych kondów to drobne, marne 400zł.. :lol:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X