Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Schemat zwrotnicy do Tonisl Siesta sat

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Schemat zwrotnicy do Tonisl Siesta sat

Witam posiada ktoś może schemat zwrotnicy do monitorów Tosnila Siesta sat. przy obecnych cenach gdna 15/40/5 warto klonowac te Monitorki bo Gdwka jest ponad połowę tańszy od cify DX wiec niewielkim ksoztem można miec fajne monitorki,tylko problem ze zwrotnica,niechce mi sie wierzyc zeby nikt kto posiada fabryczny zestaw nie przelał zwrotnicy na "kartke"

---------- Post dodany o 21:18 ---------- Poprzedni post o 19:50 ----------

http://www.audiostereo.pl/tonsil-siesta-sat_84985.html

jakby ktos chcial jeszcze temat do zamkniecia.....

Mam te monitorki , jak by sie znalazl ktos na silach to podesle zwrotke do pomierzenia.

Skomentuj

cos mi sie wierzyc nie chce ze tam az takie zwrotnice siedza...

lukanio981, wrzuc narazie zdjecie tej zwrotnicy

Skomentuj

Zamieszczone przez kaman777 Zobacz posta
        warto klonowac te Monitorki
        Myślę, że konstrukcja Pogromcy będzie dużo bardziej dopracowana.. :)

Skomentuj

Foto zwrotnicy. Myślę ze jest dość zaawansowana. Mam jeszcze foto frontów
          Załączone pliki

Skomentuj

moze i bedzie ale z troche innym głosnikiem 15/40/3 a nie 15/40/5 w zwrotnicy trzeba tylko indukcyjnosc cewek pomierzyc reszta to nie problem

Skomentuj

Zamieszczone przez siwy546 Zobacz posta
              Myślę ze jest dość zaawansowana.
              Chyba przekombinowana jak na 2 way

Skomentuj

czyli to samo co na audiostereo :o
                nie wierze ze az taka zrobili...

Skomentuj

Zrobili, zrobili :) Po odsluchu oraz pomiarach myslalem, ze na kopulce siedzi pierwszy rzad, a na wooferze max drugi. Tez zrobilem wielkie oczy jak zobaczylem ile tam tego jest na plytce. Ale jakos to gralo :)
                  Jest tez wersja z AWXem zamiast GDWK do ktorej projektowalem zwrotnice ale niestety nie mialem mozliwosci jej odsluchac. Wlasiciel musialby cos wiecej skrobnac na ten temat, bo jakby nie patrzec, pomimo tego ze siedzi tam AWX, koszty zwrotnicy sa duzo mniejsze i cenowo powinno byc niewiele drozej anizeli oryginalne siesty.

Skomentuj

tak tylko po co sie bawic w awx-a jak sprawdzona jest zwrotnica z vifami dx i xt inwestujac w glosnik gdn 15/40/5 4 ohmowy bo taki siedzi w siestach bedziemy mogli go tylko prawdopodbnie polaczyc z tym gdwk z racji ze nikt nie zaprojetowal zwrotnicy pod ta impedancje glosnika i zostanie nam klon siest pytanie czy tylko cewki sa obrze pomierzone reszta powinna byc dobrze,stosujac tansze elementy mysle ze nie bedzie to znowusz taki duzy koszt za zwrotki do kopi siest

Skomentuj

i tak zwrotnice nie wyjda taniej niz 100zl

---------- Post dodany o 12:27 ---------- Poprzedni post o 12:12 ----------

Zamieszczone przez kaman777 Zobacz posta
                      po co sie bawic w awx-a jak sprawdzona jest zwrotnica z vifami dx i xt
                      moze dlatego ze AWX GDWK jest lepszy niz DX?

Skomentuj

lepszy pojecie wzgledne kazdy ma inne ucho:P dla Ciebie bedzie lepszy dla innego gorszy i tak to juz z tym jest:)

Skomentuj

no ale chyba wiekoszc nie moze sie mylic? :lol:
                          z XT25 bym sie spieral, bo faktycznie jest poprostu inny
                          ale od DXa AWX gra duzo czysciej

Skomentuj

XT25 przede wszystkim nie można ciąć poniżej 3kHz jak to wielu robi, bo sypie harmonicznymi poniżej (mimo rezonansu 500hz 2 i 3 harmoniczna mocno rośnie). Stąd może opinie o tym głośniku bo np. troels często i gęsto łączy ją z wysokimi modelami scanów właśnie z wysokim podziałem.

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
                              XT25 przede wszystkim nie można ciąć poniżej 3kHz jak to wielu robi
                              to juz wiemy
                              akustyk skopal zwrotnice do tych glosnikow
                              ale juz na audioshow mozna bylo posluchac w poprawnych aplikacjach tego glosnika
                              co nie zmienia faktu ze jednym sie podoba innym nie

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                no ale chyba wiekoszc nie moze sie mylic?
                                Zazwyczaj tak jest, ze to wlasnie wiekszosc bladzi :) bo kieruje sie tym co popularne i masowe biorac je za wyznacznik, cel.

Skomentuj

Tak nawiasem-jak już gdybamy-to ja bym był za połączeniem tego gdn'a z seasem 22TFF, głośnik ma świetne charki pod kątem 30 stopni, reszta też trzyma się kupy, a kosztuje sto złotych z tego co widziałem.

Skomentuj

a mialo byc tanio...

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                      Myślę, że konstrukcja Pogromcy będzie dużo bardziej dopracowana..
                                      Nie wiem czy bardziej, ale napewno bedzie to zupelnie inne podejscie do obudowy i zwrotnicy.

Po zwrotnicy Siesty sat widac, ze konstruktorzy za wszelka cene chcieli uzyskac bardzo rowne pasmo czestotliwosci. Strome filtry, pulapki, ciekawe jak wyglada impulse response ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                        czyli to samo co na audiostereo :o
                                        nie wierze ze az taka zrobili...
                                        Zapewne to jest ta sama fota sciagnięta z audiostereo dlatego to samo. Jest ta, też schemat rozrysowany wg którego zwrotnica wygląda bardzo dziwnie. Az dziwne te wartosci elementów nasuwają myśl ze ktos zrobił błąd przy rozrysowaniu zwrotnicy. Sama złożonosc zwrotnicy szokuje w porównaniu do ceny kompletnego zestawu.

poprawka - tamto zdjęcie jest zwrotnicy wyjętej z zestawu i innego koloru są karkasy dwóch mniejszych cewek. Nie widze ale moze są jeszcze inne róznice ?

---------- Post dodany o 00:10 ---------- Poprzedni post o 00:03 ----------

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                        Po zwrotnicy Siesty sat widac, ze konstruktorzy za wszelka cene chcieli uzyskac bardzo rowne pasmo czestotliwosci.
                                        Równiejsze pasmo ma Siesta center http://www.tonsilaudio.com/index.php...n=fiestacenter

Przy okazji tego zestawu nie macie wrażenia że pomiar prowadzono przy niewłaściwym napięciu ? dla charkterystyki napięciowej kolumny 4 omowej (2 głośniki po 8 omów impedancji znamionowej) poziom napięca powinien czyba być podany na 2V a nie 2,83V zeby uzyskać 1 W dla nizszej impedancji znamionowej ? Czy coś pokręciłem ?
                                        Last edited by artur.ek; 04.01.2012, 23:21.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X