Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Schemat zwrotnicy do Tonisl Siesta sat

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Załączam pomiary.
    Załączone pliki

Skomentuj

Między zakresem 1khz a 20khz różnica 10dB, aż trudno w to uwierzyć!
      Od kilku lat ludzie kupują składaki Siesta z Silezi. Myślisz że ktokolwiek je mierzył? Dobre sobie, tam nawek mikrofonu nie mieli.

Skomentuj

Dorzucam schemat zwrotnicy. Schemat pochodzi z audiostereo od jednego z użytkowników. Nie wiem tylko jakie wartości maja ceki L1 i L2 w torze wysokotonowym. Po za tym mogę potwierdzić pełną zgodność mojej zwrotnicy w stosunku do schematu.
        Załączone pliki

Skomentuj

Skoro byles na forum AS, to zapewne widziales tam tez moje pomiary tej kolumny: http://www.audiostereo.pl/tonsil-sie...st__p__2362908

---------- Post dodany o 19:35 ---------- Poprzedni post o 19:33 ----------

Te kolumny maja blad produkcyjny ktory opisalem na AS. Nie bez powodu wszyscy okreslaja ich brzmienie jako jasne.

Skomentuj

Wiesz co dokładnie jest skopane, wszystkie egzemplarze tak mają?

Skomentuj

Tam pisałeś, że w twoim modelu brakowało tłumika 6,8om na wysokie. Jaki błąd produkcyjny masz na myśli. Kupiłeś takie nowe od producenta?

Skomentuj

Pomiary wskazywaly na to, ze brakowalo. To nie byly moje kolumny, pomierzylem je z ciekawosci :) Jak dla mnie to producent zrobil seryjny blad na pcb gdzie pominieto rezystor. NIe sprawdzajac tego uzyl seryjnie i tak poszlo w swiat :) Na potwierdzenie tego wystarczy sobie spojrzec na 61 post. Przypadek? Nie sadze :)

Skomentuj

Był brak w porównaniu ze schematem? Czy to już były te Fiesta z nowego giełdowego Tonsilu Acoustic Company?
                  Zamęt wokół tego producenta zaczyna być odstręczający.

Skomentuj

artur.ek to były moje siesty jeśli się nie mylę i były to SIESTY - czyli jeszcze z okresu produkcji Pro-Tonsilu

Skomentuj

Kupowałeś kiedy Pro-Tonsil istniał i je produkował, czy już po zaprzestaniu produkcji przez Pro-Tonsil? Kiedy Silesia zamkneła Pro-Tonsil wyskoczyli hurtownicy z pomysłem na odrodzenie pod nazwa tonsil-meble i tonsil dystrybucja. Wkrótce pokazali te swoje Fiesty. Tylko że u nich w sklepach pojawiło się od razu bardzo dużo Siest (różnica tylko w ustawieniu głosnika). Jakby cudowne rozmnożenie produktów nastapiło po zaprzestaniu produkcji Pro-Tonsil.
                      Z innymi produktami nieistniejących firm jest podobnie. Efekt dziadowskiego bazarowania nas nie odstępuje. Nie wiem jakim trzeba byc handlarzyna zeby wykupić magazyn sprzedawcy detalicznego po czym oferowac produkt z 40% narzutem. Tak się stało z magazynem Silesii, która sprzedawała towary po Pro-Tonsilu na Allegro, a nawet ten sam manewr jakiś białostocki sklepikarz wykonał modnymi na forum kopułkami Missiona z produkcji nieistniejącego Audaxa. Oni sie chyba interesów za Gierka na cinkciarstwie uczyli, luimpiarskie byznesmeny.

Skomentuj

Mam z czasów Pro-Tonsilu , nawet na pudle tekturowym są pola z logami , z kartami gwarancyjnymi etc.
                        Na pudle mam info, że to siesta sat, tak samo na naklejce znamionowej za kolumną, głośniki przesunięte, nie są w osi jak we fiestach

Skomentuj

Jest mało prawdopodobne żeby był to błąd. Trudno to stwierdzić, predzej jakby na płytce było wolne miejsce po rezystorze, ale tez o niczym nie świadczy. Oni wprowadzali bardzo duzo zmian konstrukcyjnych w trakcie produkcji, może doszli do wniosku że model sat jest za cichy wzgledem front albo cos podobnego i usunęli rezystor który był na schemacie. Ciekawe czy ktos mierzył ten sam model w wersji z tym rezystorem.

Skomentuj

Ten rezystor jest na płytce a charakterystyka pomimo tego leci w górę

Skomentuj

A jak sa laczone elementy? Sa sciezki na PCB czy nozki sa polutowane?

Skomentuj

Witam
                                Przeczytałem już wiele postów na temat Fiest (frontów) i nie mogę znaleźć schematu zwrotnic. Wychodzi na to, że to jakieś tabu :) Kilku użytkowników chwaliło się, że ma te zwrotnice, ale nikt nie podał wartości elementów.
                                Chcę zbudować klony. Potrzebuję też informacji o wymiarach i strojeniu obydwu tuneli BR.

Skomentuj

wymiary obudowy byly gdzies na elektrodzie - koles ktory je ma zrobil projekt

Skomentuj

Cewka L1 w torze wysokotonowym ma wartość 330mH 1ohm, natomiast L2 nie moge zmierzyć w programie SW ,pokazuje tylko rezystancję około 1,7ohma. Wskazuje to na małą wartośc indukcyjności poza zakresem pomiarowym programu. Drutu na szpuli L2 jest więcej w stosunku do L1 ale jest luźno nawinięty.Mam wyjęte zwrotnice z kolumn, obie cewki L2 są nie mierzalne przez SW.
                                    Rozpracowuje właśnie zwrotki do Siesta Front.
                                    Last edited by ACULA2; 14.03.2014, 13:01.

Skomentuj

Zamieszczone przez ACULA2 Zobacz posta
                                      natomiast L2 nie moge zmierzyć w programie SW ,pokazuje tylko rezystancję około 1,7ohma. Wskazuje to na małą wartośc indukcyjności poza zakresem pomiarowym programu.
                                      w SW mierzylem cewke 0,05mH wiec jakim cudem nie mozesz zmierzyc tej cewki?

Skomentuj

A jaki jest minimalny zakres SW?Wszystkie cewki są mierzalne za wyjątkiem L2 i to w obu zwrotnicach,maja zwarcia ?

Skomentuj

ale odlaczyles je od reszty zwrotnicy?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X