Załączam pomiary.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Schemat zwrotnicy do Tonisl Siesta sat
Collapse
X
-
Skoro byles na forum AS, to zapewne widziales tam tez moje pomiary tej kolumny: http://www.audiostereo.pl/tonsil-sie...st__p__2362908
---------- Post dodany o 19:35 ---------- Poprzedni post o 19:33 ----------
Te kolumny maja blad produkcyjny ktory opisalem na AS. Nie bez powodu wszyscy okreslaja ich brzmienie jako jasne.
Skomentuj
-
Pomiary wskazywaly na to, ze brakowalo. To nie byly moje kolumny, pomierzylem je z ciekawosci :) Jak dla mnie to producent zrobil seryjny blad na pcb gdzie pominieto rezystor. NIe sprawdzajac tego uzyl seryjnie i tak poszlo w swiat :) Na potwierdzenie tego wystarczy sobie spojrzec na 61 post. Przypadek? Nie sadze :)
Skomentuj
-
Kupowałeś kiedy Pro-Tonsil istniał i je produkował, czy już po zaprzestaniu produkcji przez Pro-Tonsil? Kiedy Silesia zamkneła Pro-Tonsil wyskoczyli hurtownicy z pomysłem na odrodzenie pod nazwa tonsil-meble i tonsil dystrybucja. Wkrótce pokazali te swoje Fiesty. Tylko że u nich w sklepach pojawiło się od razu bardzo dużo Siest (różnica tylko w ustawieniu głosnika). Jakby cudowne rozmnożenie produktów nastapiło po zaprzestaniu produkcji Pro-Tonsil.
Z innymi produktami nieistniejących firm jest podobnie. Efekt dziadowskiego bazarowania nas nie odstępuje. Nie wiem jakim trzeba byc handlarzyna zeby wykupić magazyn sprzedawcy detalicznego po czym oferowac produkt z 40% narzutem. Tak się stało z magazynem Silesii, która sprzedawała towary po Pro-Tonsilu na Allegro, a nawet ten sam manewr jakiś białostocki sklepikarz wykonał modnymi na forum kopułkami Missiona z produkcji nieistniejącego Audaxa. Oni sie chyba interesów za Gierka na cinkciarstwie uczyli, luimpiarskie byznesmeny.
Skomentuj
-
Jest mało prawdopodobne żeby był to błąd. Trudno to stwierdzić, predzej jakby na płytce było wolne miejsce po rezystorze, ale tez o niczym nie świadczy. Oni wprowadzali bardzo duzo zmian konstrukcyjnych w trakcie produkcji, może doszli do wniosku że model sat jest za cichy wzgledem front albo cos podobnego i usunęli rezystor który był na schemacie. Ciekawe czy ktos mierzył ten sam model w wersji z tym rezystorem.
Skomentuj
-
Witam
Przeczytałem już wiele postów na temat Fiest (frontów) i nie mogę znaleźć schematu zwrotnic. Wychodzi na to, że to jakieś tabu :) Kilku użytkowników chwaliło się, że ma te zwrotnice, ale nikt nie podał wartości elementów.
Chcę zbudować klony. Potrzebuję też informacji o wymiarach i strojeniu obydwu tuneli BR.
Skomentuj
-
Cewka L1 w torze wysokotonowym ma wartość 330mH 1ohm, natomiast L2 nie moge zmierzyć w programie SW ,pokazuje tylko rezystancję około 1,7ohma. Wskazuje to na małą wartośc indukcyjności poza zakresem pomiarowym programu. Drutu na szpuli L2 jest więcej w stosunku do L1 ale jest luźno nawinięty.Mam wyjęte zwrotnice z kolumn, obie cewki L2 są nie mierzalne przez SW.
Rozpracowuje właśnie zwrotki do Siesta Front.Last edited by ACULA2; 14.03.2014, 13:01.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ACULA2 Zobacz postanatomiast L2 nie moge zmierzyć w programie SW ,pokazuje tylko rezystancję około 1,7ohma. Wskazuje to na małą wartośc indukcyjności poza zakresem pomiarowym programu.
Skomentuj
Skomentuj