Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Skaj, sztuczna skóra... Jaką wybrać, i jak to zrobić?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez schwalba Zobacz posta
    Więc niby jak? bez żadnych podfrezowań? przecież ma być klejona płyta do płyty, a ty chcesz miedzy to dać dermę? Weź mi to zobrazuj jakoś

Derma nie jest taka gruba, więc klej poliuretanowy który puchnie powinien złapać. Jednak w sumie chyba nie jest to takie dobre roziwązanie żeby płyta wisiała na grubej warstwie kleju

---------- Post dodany o 11:45 ---------- Poprzedni post o 11:38 ----------

A i mam do Żówika jeszcze jedno pytanie. Jak załatwiasz sprawę otworu pod głośnik? Wycinasz z krawędzią podfrezowania? Frezujesz większe o grubość dermy i zawijasz ją do wewnatrz i poźniej na tym lezy głośnik?

Skomentuj

No właśnie, chyba żeby wisiał na większej powierzchni... Ale dla mnie w przypadku małych kolumienek w których grubość płyt będzie 10-12mm może nie wypalić... Kolego Żółwik, masz jakieś pomysły albo uwagi?

Skomentuj

@Schwalba
        Oczywiście możesz zrobić frez na krawędzi płyty oklejanej skajem oraz wglębinie w płycie, do której front będziesz przyklejał. Wtedy o grubość warstwy klejącej nie musiszz się marwtić bo powierzhcnie klejone będa śćiśle do siebie przylegały. Ale, tak jak mówi Yoshi, klej poliuretanowy i frezów nie trzeba robić, bo według mnie za dużo z tym roboty jest.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
          Ostatnie zdjecia moga mylic, bo chyba nie masz z dwch stron na calej powierzchni skaju i na drugiej focie kolce polozyles tylko pogladowo na ladniejszej stronie?
          Na przed ostatnim zdjęciu są 2 płyty MDF 6mm, każda oklejona dokładnie skajem i złożone razem w kanapkę.... Efekt jest tak dobry że nie widać połączenia lub "początku skaju"

Ostatnie zdjęcie umieściłem aby pokazać jak wyglądają ranty przy dobrze naciągniętym skaju na nietypowy kształt.... Oczywiście strona, na której leży podstawka z kolcami to "surowy" MDF

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
          Ja mam tylko jedno pytanie odnośnie oklejnia. Widzę, że odcinasz skórę równo z powierzchnią płyty, czy po przyklejeniu takiego frontu do kolumny nie widać tego? Nie ma to tendencji to jakiegoś odłażenia badź wyłażenia jakiś frendzli ?
          NIE, absolutnie nie widać. Ta sprawa była już poruszana kiedy bingant pokazywał swoje fronty ( również obcinane na "0" ) Jeżeli dobrze to zrobimy to zyskamy całą wewnętrzną powierzchnię do przyklejenia. Zakładanie skaju do środka jest dla mnie głupotą... a może (nie musi) spowodować gorsze łączenie front-skrzynka.

Zdjęcie przylegania frontów w moich 3SM.... Front obcięty na "0"

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
          Inny zrobi, będzie miał mdf szerszy o 1-2mm od reszty kolumny i będzie widać surową płytę.

Jak robimy skrzynki to wystarczy brać odpowiednią poprawkę, żeby obłożony skaj zrównał się na fornirem. ( przy tym sposobie wykończenia bierzemy to już pod uwagę przy docinaniu frontu - musi być minimalnie mniejszy )
          Dodatkowo w Twoim rozumowaniu.... Jeżeli ktoś zrobi front 1-2mm szerszy i oklei go "na zakładkę" do środka to będzie OK ?? Front i tak będzie wystawał poza bok kolumny.... więc LIPA.

A i mam do Żówika jeszcze jedno pytanie. Jak załatwiasz sprawę otworu pod głośnik? Wycinasz z krawędzią podfrezowania? Frezujesz większe o grubość dermy i zawijasz ją do wewnatrz i poźniej na tym lezy głośnik?
          Frezujemy otwór większy o grubość skaju-dermy...Skaj musi być "wciśnięta" do środka. Skaj można zostawić tylko na "wysokości" kosza....lub też podłożyć pod głośnik i potraktować ją jako "uszczelkę" (wtedy frezujemy głębszy otwór o grubość skaju)

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
          Oczywiście możesz zrobić frez na krawędzi płyty oklejanej skajem oraz wglębinie w płycie, do której front będziesz przyklejał.
          Zdecydowanie za dużo nikomu niepotrzebnej roboty !! Skoro obawiacie się, że coś będzie wystawało proponuje wziąć w łapę "edukacyjny" kawałek MDF-u i spróbować mojego sposobu..... krok po kroku bez pośpiechu....

Skomentuj

No to na bank... nawet frezarki nie posiadam Ale skoro twierdzicie że będzie trzymać... To wam wierze Ale tak jak pisze Żółwik, chyba nie powinno być nic widać, jesli będzie to dobrze zrobione. A biały materiał który może być widoczny to nie problem, w zakładach krawieckich mają ten sam problem a mają do tego specjalne markery, w naszym przypadku nawet zwykły marker powinien załatwić sprawe, jesli już komuś coś będzie widać.

Skomentuj

Zamieszczone przez schwalba Zobacz posta
              A biały materiał który może być widoczny to nie problem, w zakładach krawieckich mają ten sam problem a mają do tego specjalne markery, w naszym przypadku nawet zwykły marker powinien załatwić sprawe, jesli już komuś coś będzie widać.
              Jaki biały materiał ?? Front po obłożeniu skajem powinien mieć tą samą szerokość i wysokość co ofornirowane skrzynki !! Jeżeli obetniemy go równo z frontem gwarantuje Wam, że nie znajdziecie prześwitu, połączenia, frędzli czy innych białych materiałów.... :)

Zalecam poćwiczyć przed przystąpieniem do wykonywania właściwego frontu. Kawałek "deski" z MDF-u i jazda...

Skomentuj

Zamieszczone przez Żółwik Zobacz posta
                Frezujemy otwór większy o grubość skaju-dermy...Skaj musi być "wciśnięta" do środka. Skaj można zostawić tylko na "wysokości" kosza....lub też podłożyć pod głośnik i potraktować ją jako "uszczelkę" (wtedy frezujemy głębszy otwór o grubość skaju)
                Nie jest potrzebne frezowanie głębszego otworu, wystarczy taki jaka jest wysokość kosza/frontu głośnika, bo podłożony pod kosz skaj zniweluje się wysokościowo ze skajem na froncie kolumny.

Skomentuj

zupełnie nie wiem w czym tkwi problem
                  gdzies między krzesłem a klawiaturą

---------- Post dodany o 20:47 ---------- Poprzedni post o 20:40 ----------

jeszcze można dodać, że eko skóra jest lekko termo-plastyczna
                  oznacza to, że pod wpływem ciepła np z suszarki potrafi się ładne naciągnąć na nierówny kawałem np słupka/trójkąta lusterka w samochodzie
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Macie może jakieś sugestie co do zakupu materiału? Konkretny producent, sprzedawca, rodzaj tego białego materiału będącego pod spodem, itp. Gdy ma się możliwość obejrzenia produktu to oczywiście nie ma problemu jednak wielu osobom (tak jak i mi) pozostaje zakup tylko i wyłącznie przez internet.

Ta fakturka też nieźle wygląda, nadaje się?
                    http://allegro.pl/czarny-skaj-tapice...078508585.html
                    Indywidualne lekcje języka angielskiego online dla dorosłych:
                    treningjezykowy.pl

Skomentuj

a ma ktoś może zdjęcia jak wygląda skaj podklejony na frezach ?

Skomentuj

a po co go tam podklejac?
                        glosnik go docisnie

Skomentuj

masz moze zdjecie skaju w otworze na glosnik?
                          moje zdjecia nie chca sie odczytac z plyty :/

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                            masz moze zdjecie skaju w otworze na glosnik?
                            moje zdjecia nie chca sie odczytac z plyty :/

Szukałem i wiem, że na pewno robiłem. Problem w tym, że pewnie znajdują się na martwym już dysku komputera stacjonarnego... :( Pamiętam, że bingant kiedyś wrzucił w swoim wątku ładne zdjęcie otworu pod głośnik, który był zrobiony we froncie ze skajem. Jeśli będzie tak miły to może umieści je jeszcze raz w tym wątku. Z tego co pamiętam to jednak jego technika była inna i może sprawić już problem "przeciętnemu Kowalskiemu" w jej wykonaniu. Skaj nie jest dociskany przez głośnik a obcięty idealnie na wysokość frezowania otworu.

Jeśli się mylę proszę o sprostowanie.

Oczywiście można prościej - poprzez docisk

Skomentuj

Najpierw fornirować, później frezować, czy odwrotnie?

Skomentuj

primo - co to ma wspolnego z tematem?
                                secundo - bylo juz wiele razy
                                to zalezy od frezarki, umiejetnosci i tego co chcesz osiagnac

jak zwykle okragle otwory pod glosniki to frezuje po fornirowaniu - szybciej

Skomentuj

Do zaawansowanych w tapicerowaniu kolumn

Nigdy nie miałem okazji robić kolumn z skórą (i pochodnymi jej).
                                  Mam kawał skóry naturalnej bydlęcej garbowanej gr. 3mm. Jest bardzo miękka i nawet trochę rozciągliwa. Czy tak gruba skóra nada się na fronty do kolumn ? Czy będę miał z nią problemy ?

Skomentuj

Nada się, ale będziesz mial problemy z narożnikami robiąc "zakładki" (w porównaniu ze skajem ktory jest cienki)/ oczywiście mozesz ją zjechać dla ułatwienia od wewnętrznej strony bardzo ostrym nożem, lub skalpelem aby byla cieńsza/ale to trochę ryzykowne- lepiej przejść się z wyciętym elementem do zakladu tapicerskiego lub cholewkarskiego, aby zrobili to maszyną za symboliczne piwko. Jeśli jest to skóra miękka/ taka jak np. na siedziskach i poduchach, czyli rozciągliwa i plastyczna-tym lepiej, ale oczywiście jak rozciagniesz za mocno to popęka/ jeśli jest to skóra twarda- taka jak na tylach i bokach tapicerowanych mebli to gorzej- taka skora jest gorszej jakosci i się gnie jak kartka papieru w liniach prostych (trudno się ją formuje na elementach ktore ma ona pokryć).
                                    Ps. Będziesz oklejal, czy obijał fronty?

Skomentuj

A ja zapytam sie tak - czym kierowac sie przy kupnie skaju? W sensie na allegro ich od groma, potrzebuje czarny, wiec bez zastanawiania brac najtanszy o fakturze ktora mi odpowiada? Czy zwracac na cos uwage oprocz grubosci? W moich kolumnach skaj pojdzie na sciane czolowa (tak jak w powyzszym tutorialu), gdzie spotka sie z fornirem 0,6 mm.

Troche boje sie laczenia skaj-fornir, ze wyjdzie schodek ukazujacy ladny bialy spod skaju. MDF juz mam pociety, wiec troche za pozno na odejmowanie 1mm z panelu frontowego. Jest szansa, ze wyjdzie to OK?

Skomentuj

To mozesz zawinac skaj albo obic front/ najlepiej wczesniej wyfrezowujac np 1-2cm linie dookola aby ukryc zszywki

Skomentuj

Zamieszczone przez rutkose Zobacz posta
                                          czym kierowac sie przy kupnie skaju? W sensie na allegro ich od groma, potrzebuje czarny, wiec bez zastanawiania brac najtanszy o fakturze ktora mi odpowiada?
                                          tak, dokladnie
                                          nam wystarcza najtanszy ladny skaj
                                          te drozsze sa albo mocniejsze (do samochodu), albo przyjemniejsze w dotyku itp itd
                                          dla nas wystarczy "ladny" i tani

Skomentuj

Czaruję...
                                          X