Jakie macie doświadczenia z ekoskórą po latach użytkowania? Nic się nie łuszczy i nie pęka?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Skaj, sztuczna skóra... Jaką wybrać, i jak to zrobić?
Collapse
X
-
Zamieszczone przez mirfak Zobacz postaJakie macie doświadczenia z ekoskórą po latach użytkowania? Nic się nie łuszczy i nie pęka?
Skomentuj
-
W tych materiałach coś tam odparowuje i dlatego. Dodatkowo UV. nieomalże niezależnie od warunków. Ja mam takie krzesła, po 2 latach materiał w dotyku zauważalnie inny niż na nowych a po hmmm 8 zaczęło pękać. Szukam jakiechś nowych ciekawych, bo te idą na złom. Ale jeśli przyklejone na sztywnej desce, to zanim popęka to minie sporo czasu.
Skomentuj
-
Meble tapicerowane w skajówie to tak jak meble do salonu oklejone papierem (tanie meble typu z Jyska itp). Lepiej zainwestować w coś droższego co przetrwa dłużej / no chyba, ze się potrzebuje coś tymczasowo np. studenci.
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postadla nas wystarczy "ladny" i tani
W końcu znalazlem taką o długości prawie 3m. Aż żal mi pociąć 10m2 błam czekoladowej skóry w połysku... no ale... :rolleyes:
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ruffpl Zobacz postaW końcu znalazlem taką o długości prawie 3m.
Skomentuj
-
Dzis podjalem probe polozenia skaju na plycie i... boki to bulka z maslem, ale aby zrobic dobrze rogi TO JAKAS TRAGEDIA!! wszystkie cztery jakie zrobilem sa kompletnie do banii. Praktykuje oklejanie na kawalku mdf by dojsc do perfekcji zanim wezme sie za kolumny.
Nie wiem obklejanie naroznikow to naprawde jakas ogormna filozofia? Moze da sie jakos lopatologicznie wytlumaczyc jak to zrobic perfect?
Skomentuj
-
wcale nie trzeba podgrzewac. jak przesadzisz z grzaniem to sie rozerwie...
zacznij od naroznikow!
naciagaj mocno sam naroznik
pozniej idz powoli w strone bokow, naciagajac lekko zmarszczki z dala od naroznika
trudne, ale da sie zrobic
latwiej bedzie laj zaokraglisz sobie krawedzie frezarka
Skomentuj
-
Chyba bez frezowania jest to awykonalne by dobrze wygladalo. Dowiedzialem sie, ze tapicerzy poprostu zszywaja badz kleja material w naroznikach. Chyba faktycznie bez frezowania sie nie obedzie, tylko znow slabo widze fx-200 z zaogragleniami na froncie... Chyba zdecyduje sie na szycieTego jeszcze nie bylo hahaha
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaAle nikt nie mowi o az takim grzaniu
Zamieszczone przez rutkose Zobacz postatylko znow slabo widze fx-200 z zaogragleniami na froncie... Chyba zdecyduje sie na szycie
Skomentuj
-
Najpierw ponapinaj boki, na koniec narożniki. Przyczep koncowke naroznika (materiału) do jednego miejsca (przekatna frontu kolumny/ prostokata) i na koniec zegnij na tzw "zakładke"/ tak jak sie składa np samoloty z papieru/ aby w tym miejscu powstaly 2 złaczone ze soba trójkaty.Nadmiar mozesz zciac nozykiem.
:razz: Jakos bym to narysowal ale jade wlasnie do pracy...
Skomentuj
-
Zacznij od najtrudniejszego elementu
Jak juz naciągniesz to od środka mozesz przypiąć materiał zszywkami z takera
Jak juz sie przyklei to obcinasz nadmiar materiału i wyciągasz zszywki
Oczywiście materiału utnij min 2x wiecej zebys miał czym naciągać i jak go układaćJuz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ruffpl Zobacz postaNajpierw ponapinaj boki, na koniec narożniki. Przyczep koncowke naroznika (materiału) do jednego miejsca (przekatna frontu kolumny/ prostokata) i na koniec zegnij na tzw "zakładke"/ tak jak sie składa np samoloty z papieru/ aby w tym miejscu powstaly 2 złaczone ze soba trójkaty.Nadmiar mozesz zciac nozykiem.
:razz: Jakos bym to narysowal ale jade wlasnie do pracy...
Pobawilem sie, pobawilem i... SIE UDALO!!
[/url]
Zaczalem jak poradziliscie od rogow (a nie bokow), zakladajac material na siebie, raz jedna strona, pozniej droga i finalny naciag i wyszlo :)
[/url]
...niestety. Ostre rogi powoduja "przebijanie" sie skaju na rogach. Widac to na zdjeciu. Moze delikatne przetarcie "ostrego szpica" papierem sciernym zniwelowaloby ten niezamierzony efekt? Bede musial sprobowac. Jak narazie jestem bardzo zadowolony z postepu :)
Dziekuje Panowie za rady :)Last edited by rutkose; 10.03.2015, 14:19.
Skomentuj
Skomentuj