Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Intera I - czyli gainclone plus PVC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[wzmacniacz] Intera I - czyli gainclone plus PVC

Witam
    w związu z większą ilością wolnego czasu postanowiłem wreszcie powstawiać do gotowych projekty o których ciągle gdzieś, coś wspominałem. Na pierwszy ogień idzie Integra I wykonana dla taty więc wygląd jest taki jaki jemu się podobał, miało być to proste i sterowane z pilota. Zatem postanowiłem że będzie to gainclone gdyż był to jeden z pierwszych moich projektów. Za zdalne sterowanie natomiast robi PCV czyli regulacja na przekaźnikach i rezystorach, posiada to również selektor wejść, zegarek, wyłącznik czasowy i masę różnych innych dodatów o których poczytać można na audiostereo. Całość zrobiona tak że posiada opóźnione załączanie kolumn, szybkie wyłaczanie i różne pierdołki, sam gainclone czyli lm3875 jest to dual mono, trafa zasilające 80VA 2x24V zdjęcia poniżej:

NA TYM ZDJĘCIU WYŚWIETLACZ JEST NIEBIESKI OD LAMPY BŁYSKOWEJ - NORMALNIE JEST CZARNY, PRZY OKAZJI WIDAĆ TROCHĘ STOLIK KTÓRY TEŻ SAM ROBIŁEM ALE O NIM MOŻE PÓŹNIEJ.

tego tyu wzmacniaczy było więcej ale nie wiem czy wszystkie tu wylądują gdyż nie mam już ich a i zdjęć jest niewiele... były np:

Gainclone zasilany akumulatorami. PCB i panel wykonywałem samemu - kawałek aluminium szlifowany równo papierem ścierym a nastęnie pomalowany lakierem półmatowym MOTIP

Gainclone mini (kondensatory od zasilacza znajdują się od zasilaczem - 10000uf na szyne:

albo np kolejna integra (ale tutaj opisu nie dodam - za bardzo rozbudowane :P więc tak tylko na szybko - dual mono tranzystory sanken sterownik LME49810, selektor wejść, zdalne sterowanie, komplet zabezpieczeń Irka wraz z wyjściem pod słuchawki i wejściem jack w rzednim panelu itd itp )

wszystko to powstawało na początku mojej zabawy z elektroniką. Ciąg dalszy w następnnych tematach którę będe systematycznie zakładał... W razie co, proszę pytać - nie sposób wszystko opisać mając do założenia ok 10 tematów o różnych rzeczach. Staram się i tak jak mogę.

Zamieszczone przez daniel69 Zobacz posta
    Gainclone zasilany akumulatorami. PCB i panel wykonywałem samemu - kawałek aluminium szlifowany równo papierem ścierym a nastęnie pomalowany lakierem półmatowym MOTIP
    Mozesz cos napisac o brzmieniu na akumulatorach? Czy jest ono wyraznie inne od zasilania sieciowego?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
      Mozesz cos napisac o brzmieniu na akumulatorach? Czy jest ono wyraznie inne od zasilania sieciowego?
      będzie ciężko - niewiele pamiętam a już go nie posiadam, wiem że było inne, a już szczególnie szum itp, bo przy pracy na akumulatorach był on całkowicie odcięty od sieci... więc dzwięk był zdecywowanie pozbawiony śmieci.

a tu link do wspomnianego stolika:

http://diyaudio.pl/showthread.php/19...olik-AUDIO-DIY

Zapomniałem dodać - sterowanie jak pisałem z pilota ale nie tylko, 2 gałki to impulsatory z przyciskami, lewa regulacja wejścia a po przycisnieciu włączik i wyłącznik, prawa to regulacja głośności a po przyciśnieciu MUTE

Skomentuj

ładne konstrukcje.Ta pierwsza bardzo mi się podoba (obudowa). Prosta ale ujmująca długo się pamięta.Coś chyba nie teges z balansem bieli jak focisz.

Skomentuj

Te wszystkie fajne rzeczy tylko po to, by poplątać kabelki, a szkoda, bo obudowa jest naprawde ładna :)

Skomentuj

Czaruję...
          X