Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

LYNX Power Amplifier v3.0 - DUAL MONO

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[końcówka mocy] LYNX Power Amplifier v3.0 - DUAL MONO

Witam
    W związu z większą ilością wolnego czasu postanowiłem wreszcie powstawiać do gotowych projekty o których ciągle gdzieś, coś wspominałem. Tym razem mam do przedstawienia 2 końcówki mocy Lynx, tutaj strona do opisu itd projektanta:

http://audio-circuit.dk/images/LYNX-v3-0-QAG.pdf

natomiast co do mojej wersji, są to w zasadzie 2 osobne końcówki mono, z komletem zabezpieczeń, wejściem symetrycznym jak i niesymetryczny, symetryczne jest zaraz desymetryzowane na INA134 - na zdjęciu INA137, na zdjęciu nie ma soft start dla trafa. Teraz nieco na temat elementów, o koleji lecąc mamy trafo z toroidy w wersji audio z naięciami 2x38V dla lynx 2x13V dla zasilacza od INA i cos ok 45V dla zabezieczenia UNIZAB 2 Irka. Dalej zasilacz dla INA i w kkońcu sam desymetryzator, zasilacz dla lynx z kondami Nichicon 15000uf/63V na szyne aż w końcu samą końcówkę lynx, gdzieś tam jeszcze upchane jest zabezpiecznie i inne pierdołki :) całość zamknieta w aluminiowym profilu który bez problemu wychładza to co trzeba, Wszystko wykonane na taich eleentach jak widać, jedni zaraz skrytykują inni pochwalą ale takie są bo poniekąd wierzę w jakiś tam wpływ lepszych elementów. Front i tył wycinany na laserze, później szczotkowany (przeze mnie) i malowany półmatem

z elementów wiele różni się od tych w spisie projektanta jak np tranzystory to nie MJE350/MJE340 a KSC2690 / KSA1220, tranzystory mocy to nie MJL21194/MJL21193 a posolite TOSHIBY, wzmacniacz operacyjny to OP27 czy jakoś tak. Co do elementów tak jak widać mieszanka "najlepszych" jak rezystory Dale itd,

zdjęcia z produkcji:

Zdjęcia gotowych końcówek:

a tutaj tak by okazać jak się prezętują ze sprzętem:

końcówka posiada większe możliwości wedle projektanta, ja potrzebowałem ok 200-250W dla 4R i chyba tyle powinno być, nie wiem dokładnie bo ciągle z braku czasu itd nie poszły do Irka na pomiary, mam nadzieję, że w końcu się uda je tam dostarczyć i będziemy więcej wiedzieli co to warte.

Ciąg dalszy w następnnych tematach którę będe systematycznie zakładał... W razie co, proszę pytać - nie sposób wszystko opisać mając do założenia ok 10 tematów o różnych rzeczach. Staram się i tak jak mogę. Przepraszam za kieskie zdjęcia, fotograf ze mnie do kitu a i aparat to bubel, zdobęde lepsy to coś tam dokleję :)

Końcówka zacna.
    Jakies koszta?
    Nie grzeje ci sie to zbytnio bez kaloryfera przykreconego do tranów?

Skomentuj

Jak radiatory radzą sobie z odprowadzaniem ciepła przy większych mocach? Po godzinie mocniejszego grania nie przegrzewa się?
      HA: S3M Projekt, chiński wzmak TPA3116
      CA: Civic VIIIgen (FD7) 2011 r. JVC KD-G821, Sinuslive SL165W+Neo25, JL Audio 12W0-4, Axton C508
      Civic VIIgen (EU8) 2004 r. Kenwood KMM-BT304, Autotek A6.2CS

Skomentuj

dziwna sprawa bo obudowa nigdy nie była jakoś bardzo ciepła, co najwyżej letnia... trany są dość dobrze przykręcone i one też nie były nigdy gorące więc nie ma problemu że np obudowa nie odbiera od nich ciepła... nie raz grało to godzine albo i lepiej na dużej głośności... dlatego tym bardziej chce by poszły do Irka by to sprawdził. Może przez to że są aż 4 pary tranów na 200W to nie grzeją się prawie...

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
        Jakies koszta?
        i tutaj się nie da, wszystko rozłożone w długim czasie, obudowy kupiłem np 2 lata przed pomysłem na ten projekt, kondy też okazyjnie dawno temu aż tak uzbierało się trochę elementów do końcówki i zacząłem czegoś szukać ale np:

Obudowy z wysyłką obie 250zł
        Trafa 2 szt ok 400zł
        Kondy 15000uf ok 200 zł z wysyłką a tutaj je mamy do kupienia:
        http://www.partsconnexion.com/capaci...chicon_kg.html - 38 dolarów szt czyli razem ok 500zł
        pcb ok 50 zł za obie czy jakoś tak już nie pamiętam, reszte drobnicy elektronicznej i panele ok 500-600zł pewnie będzie

czyli razem za obie szt ok min 1400 zł - 700 zł mono :) , drogo ale czego się nie robi dla DIY :)

Do regulacji głośności itd używam pre z tego tematu:

http://diyaudio.pl/showthread.php/19...a-moj-zestawik

Peerlessy widoczne na zdjęciach wreszcie na forum w swoim temacie:

http://diyaudio.pl/showthread.php/19...-PEERLESS-Vifa
        Last edited by daniel69; 04.02.2012, 09:42.

Skomentuj

ale źeś się rozlał z projektami :)
          też uważam, że lepsze elementy mają wpływ na dźwięk. Niestety nie usłyszymy tego Ale wiem, że są wartości dokładnie takie jak zostały obliczone i że będa one trzymać się przez wiele lat nie tracąc swoich właściwości.
          PCB zamawiałeś z zagranicy?

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
            PCB zamawiałeś z zagranicy?
            W pl, był nawet wątek o wspólnym zamówieniu...

Skomentuj

Witam,
              Możecie sprawdzić czy dobrze wlutowałem kondensatory do tego wzmacniacza? Ich poolaryzacja nie była zaznaczona. Ja natomiast po przeanalizowaniu schematu zrobiłem to tak:

Skomentuj

Byłem głąbem doszukując się polaryzacji bi polarnych kondów Nie doczytałem informacji Mój błąd. Pytanie: Jakieś podpowiedzi odnośnie procesu samego uruchomienia... Właśnie zamówiłem chłodzenie do tego układu i w końcu będę mógł uruchomić elektronikę (tylko z kurzu ją otrzepie)

Skomentuj

Zamieszczone przez Jimi Zobacz posta
                  Jakieś podpowiedzi odnośnie procesu samego uruchomienia...
                  Standardowo bias na min (najwieksza rezystancja zlacza e-c tranzystora od stablizacji) zarowka 230v 60w na pierwotnym uzwojeniu trafa...
                  Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Czaruję...
                  X