Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kino domowe PEERLESS/Vifa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[zestaw x.1] Kino domowe PEERLESS/Vifa

Witam
    W związu z większą ilością wolnego czasu postanowiłem wreszcie powstawiać do gotowych projekty o których ciągle gdzieś, coś wspominałem. Tym razem mam do przedstawienia kino domowe 5.1. Każdą część będę opisywał osobno ale ze względu na to że jest tego dużo to przeprowadziłem selekcje zdjęc (i zmniejszyłem miniaturki) bo było ich do wstawienia aż 100 - z produkcji aż do efektu końcowego, zostało ich i tak dużo ale przy tylu elementach nie sposób dać mniej..., zacznę od najprostrzej czyli:

subwoofer i jego napęd - Jest to Peerless XXLS model P830844:

http://www.akustyk.com.pl/peerless/P830844.html

wraz z 2 membranami biernymi w ok 30-35 litrach, reszte widać na zdjęciu, do jego zasilania posłużył sub 300 Irka zamkniety w mojej obudowie, przejdźmy do zdjęć:

produkcja:

Gotowy SUB: na pierwszym zdjęciu góra jeszcze przed malowaniem

Oraz napęd - wnętrzności odpuściłem bo to zwykłe sub300 Irka zdemontowane z panelu i zamkniete w budzie:

panel przedni wycinany na laserze

Uff możemy przejść dalej, czyli do frontów, tyłów i centralki a zatem:

Centralka to tak jak widać na zdjęciach MTM 2 drogi, niskie to peerless HDS152 EXC wysokie to zmodyfikowana Vifa (zdjęcia na dole) modyfikacja polegała na rozłożeniu ich wydobyciu ferrofluidu ze szczeliny cewki i uszczelnieniu ich, dokładnie silikonem, teraz membrana pod palcem jest jak poduszka, wczesniej czuć było że głośnik jest nieszczelny...

centralka :

Monitory na tył to tak samo jak centralka - zmodyfikowane Vify, 15cm peerless tyle że już jeden na kolumne, reszte na zdjęciach:

produkcja:

gotowe:

Fronty służą nie tylko do kina a raczej głównie do muzyki więc otrzymały lepszą wysokotonówkę - scan speak, dawniej peerless HDS, dolne trochę urosły - HDS180 EXC, jest to konstrukcja na zwrotnicy akustyka z drobną zmianą, front MDF 4cm boki 19mm plus 25 mm lity dąb, tył 22mm, frezy pod głośniki oczywiście są, zwrotnica jest zamknieta w komorze między podstawą a obudową dolnego HDS, Podstawa wycinana na laserze, reszte pokażą zdjęcia:

produkcja:

Gotowe:

Podstawy:

ORAZ CAŁY KOMPLET NA RAZ :) :

Wspominany wcześniej tuning Vif (papier uszczelniający nie za wiele dawał więc został nasmarowany silikonem, brak zdjęc z usuwania ferrofluidu ale został usunięty :) :

Na koniec dodam dla porównania Etona i HDS (gdyż na którymś zdjęciu były wkręcone etony - by się wygrzały) oraz malowanie boków:

Ciąg dalszy w następnnych tematach którę będe systematycznie zakładał... W razie co, proszę pytać - nie sposób wszystko opisać mając do założenia ok 10 tematów o różnych rzeczach. Staram się i tak jak mogę. W rzecywistości wyglądają dużo lepiej, taki ze mnie do kitu fotograf - każde zdjęcie inny kolor itd

Na zdjęciach z gotowych konstrukcji już wystawionych przewijają się:

Stolik:
    http://diyaudio.pl/showthread.php/19...olik-AUDIO-DIY

Zestaw na stoliku:
    http://diyaudio.pl/showthread.php/19...a-moj-zestawik

Oraz końcówki:
    http://diyaudio.pl/showthread.php/19...v3.0-DUAL-MONO

I gdzieś tam też jest jeden wzmacniacz z tematu:
    http://diyaudio.pl/showthread.php/19...clone-plus-PVC

Inne gotowe rzeczy przewijające się na zdjęciach, jeśli wyżej nie ma do nich linku, to oznacza że jeszce ich nie wstawiłem ale zrobię to na pewno :)
    Last edited by daniel69; 04.02.2012, 23:27.

Zamieszczone przez daniel69 Zobacz posta
    wraz z 2 membranami biernymi w ok 30-35 litrach, reszte widać na zdjęciu, do jego zasilania posłużył sub 300 Irka zamkniety w mojej obudowie, przejdźmy do zdjęć:
    Chyba wolałbym zastosować mniejszy głośnik w takim litrażu i zejść niżej kosztem natężenia. Tak poza tym ładne klocki :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
      Chyba wolałbym zastosować mniejszy głośnik w takim litrażu i zejść niżej kosztem natężenia. Tak poza tym ładne klocki :)
      te peerlessy schodzą bardzo nisko a ten model jest to model specjalny do małych obudów...

Nie jestem tylko pewny ile dokładnie ma obudowa bo robiłem kilka i było to ze 2 lata temu, upewnie się bo nie wiem czy ok 40-45 nie ma w końcu...

Zdjęcia nic tutaj szczerze nie pokażą, jestem do kitu fotografem :P ale zapewniam że jakość wykonania detali jest lepsza jak z kolumn ze sklepu :) zresztą każdy kto widzi je na żywo tak właśnie mówi, ale czas jaki im poświęciłem musiał się jakoś odbić :)
      Last edited by daniel69; 04.02.2012, 23:34.

Skomentuj

Zamieszczone przez daniel69 Zobacz posta
        te peerlessy schodzą bardzo nisko a ten model jest to model specjalny do małych obudów...
        Zdaje sobie z tego sprawę, ale 10tka o parametrach do małych budek zeszła by jeszcze niżej No nic, tak czy siak pewnie bas jest więcej niż zadowalający :)

Skomentuj

Według Akustyka 30 litrów do tego modelu XXLSa da potężne ciśnienie przy 30Hz. Więc nie schodzi na sam dół (A szkoda z tak dużego głośniak dałoby się wycisnąć 20Hz) ale ma mega kopa. A pewnie i jeszcze 25hz grzmi głośno, więc źle nie jest.

Skomentuj

no to jak akustyk zaleca 30L a on dal 40-45 to gra nizej
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Dodam jeszcze kosztorys:

Centralka:
              Peerlesy - 450zł
              Vifa - 100zł
              Obudowa ok - 50zł
              Zwrotka ok 50zł
              wygłuszenie terminale itd ok 50 zł

razem: ok 700zł

Monitory:
              Peerlessy - 450zł
              Vify - 200 zł
              Obudowy ok 200zł
              zwrotnice i graty ok 200zł

Razem ok 1000zł za 2 szt

Fronty:
              Peerlessy 1000zł ( nie wiem czy widzieliście że teraz jeden 180exc kosztuje 480 zł...
              Scan speaki ok 500zł
              Obudowy ok 500zł
              podstawy ok 100zł
              Kolce ok 400zł
              zwrotnice ok 200zł
              Graty ok 100zł

razem ok 2800zł za 2 szt

cały komplet ok : 4500zł (rozłożony w okresie ok 2 lat więc nie odczułem tego za bardzo)

pewnie całkowity koszt był nieco większy ale kleje, skaj, lakiery i inne częściowo pozostawały, gdyby to liczyć to pewnie będzie 5000 (przez to że trwało to 2 lata nie da się dokładnie wycenić)

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
              sprawdziłem - obudowa ma ok 40 litrów

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
              tak czy siak pewnie bas jest więcej niż zadowalający :)
              Bas jest dużo więcej niż zadowalający, z 12" miałem Ravemastera BSW124II i intertechnika MDS 12 multidrive oba zostały zniszczone przez tego peerlessa, jak dla mnie jest niesamowity, kiedyś uważałem że troche muli (ale nie tak jak na necie ludzie mówią że to zamulacz) dzisiaj wiem że jest szybki i gra wtedy kiedy potrzeba, a jak potrzeba to trzęsie wszystkim wokół... Tych który lubią mówić o xxls źle to zapraszam do mnie :) ja na dzień dzisiejszy złego słowa nie powiem

z mniejszych to tylko 8" - temat jutro zamieszczę w gotowych - visaton aluminiowy, stx węglowy i excel magnezowy - małe porównanie ( wszystkie 3 miałem u siebie i w zasadzie mam w każdej chwili) jest też eton 8" ale eton to żaden sub :) a jedynie kolumny 3 way z nie za mocnym zejsciem ale dużą efektywnościa (też za jakiś czas je forum ujży - 3 way na 8-800/37 4-300/25 i 26HD1)

Skomentuj

To przy 40 litrach będzie już sympatycznie.

W pierwszym pośćie kolega pisał, że 30-35 litrów a nie 45, więc skąd ta liczba ci się wzięła?
                Last edited by gooralesko; 05.02.2012, 00:19.

Skomentuj

Szukam inspiracji do budowy moich podłogówek i kształt twoich kolumn naprawdę przypadł mi do gustu. Bardzo prawdopodobne, że co nieco będę się na nich wzorował.
                  Indywidualne lekcje języka angielskiego online dla dorosłych:
                  treningjezykowy.pl

Skomentuj

To jak pogratuluje forumowiczowi świetnego kina domowego, ciekawego wyglądu a także dobrego doboru głośników. Jak to się mówi wszystko na tip-top.Duży plus za zejście z forumowej "tendencji Usherowo-STXsowej" :). Ogólnie rzecz biorąc to te Peerlessy a w szczególności kopułka 810921 to dobre głośniki tylko ostatnio trochę za drogie:(. Aż żal patrzeć co zrobiła Tymphany z Vifą i Peerlessem:crying:

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
                      To przy 40 litrach będzie już sympatycznie.

W pierwszym pośćie kolega pisał, że 30-35 litrów a nie 45, więc skąd ta liczba ci się wzięła?
                      Obudowy miałem 3 - ok 20, 30 i 40 litrów, najpierw z jedną cięższą membraną bierną później dwoma lżejszymi (kupiłem je za 200zł obie ), do testów a później zrobiłem tą która najbardziej przypadła mi do gustu i wydawało mi się że było to 30 litrów ale jak widzę zrobiłem jednak 40, było to 2 lata temu stąd ta pomyłka,

zapomniałem o wycenie suba :)

Głośnik ok 600zł
                      Membrany bierne 200zł
                      Obudowa 200zł
                      Sub 300 - 300zł (choć nie wbudowany to wliczymy :) )

razem ok 1300zł

Skomentuj

mi tam te perelki nie podeszly
                        ale chetnie poslucham jeszcze raz
                        jak juz cos bedziesz cos organizowal moge zabrac swoje ushery
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

z ciekawostek znalazlem jeszcze zdjecie br a dokładnie zaokrągleń które do nich robiłem:

Skomentuj

daniel69 mógłbyś porównać Eton-a z SS ze swoich kolumn oraz z Seasem z projektu Jensen? Swoją drogą który tweeter dałeś do Jensena?
                            Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                            Grado SR125i

Skomentuj

Zamieszczone przez taz Zobacz posta
                              daniel69 mógłbyś porównać Eton-a z SS ze swoich kolumn oraz z Seasem z projektu Jensen? Swoją drogą który tweeter dałeś do Jensena?
                              HDS najtańszy, choć podrożał, pozostałe ta sama klasa cenowa, etona bardzo mało słuchalem(i w dodatku na zwrotce od SS) a teraz jest u Yoshiego na warsztacie. Seasa tez dużo nie słuchałem, przyjemny, bardzo muzykalny i dość szczegółowy, miły, na prawdę miły. SS czyli peerless na początku był dość drapierzny ale uspokoił się po wygrazniu, teraz jest dość muzykalny, szczegółowy (pomimo ferrofluidu) ale to nadal nie to co czego ja szukam choć porównują go do rewelatorów :) i jest to dobry głośnik, dzisiaj postaram się jeszcze przesłuchać parę utworów na seasie ale chyba wolałbym nie dopłacać do seasa choc jego muzykalność jest na prawdę genialna, Eton to w zasadzie ceramika (magnez pokryty ceramiką od obu stron) i jak to Yoshi powiedział ceramika jest neutralna, spokojna itd, nic nie daje od siebie. Szczególowość pewnie będzie na wysokim poziomie - waga membrany tylko 0,2g, i brak ferrofluidu :) ale teraz nie za wiele jeszcze o nim powiem, zawołajmy Yoshiego :P miał się już nim pobawić :)

Co do kolumn, z ciekawostek dodam jeszcze wagę:
                              Fronty ok 50 kg szt
                              sub ok 40kg
                              monitory ok 10kg szt
                              centralka ponad 10

---------- Post dodany o 13:33 ---------- Poprzedni post o 11:51 ----------

Jeszcze drobne szczegóły co do frezów, malowania i spasowania, gdybym to ja tylko miał lepszy aparat :) :

---------- Post dodany o 13:46 ---------- Poprzedni post o 13:33 ----------

I jeszcze tylko zdjęcia przy świetle dziennym, ze względu na pogodę tylko jednego monitora :) :

Last edited by daniel69; 05.02.2012, 11:14.

Skomentuj

Nie na temat...
                                Nie jednego tylko dwóch ..... ja tam widzę na fotkach jakiegoś Philipsa Flatrona CRT

Skomentuj

mega design
                                  trafiły w mój gust idealnie. Dodanie litego drewna podkreśla klasę.
                                  Widzę, że na kablach nie oszczędzasz.
                                  Co miało na celu modyfikacja Vify? Wiedziałeś do czego dążysz, czy tak na pałe se to zrobiłeś? No i jakie ostatecznie różnicę usłyszałeś?

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                                    mega design
                                    trafiły w mój gust idealnie. Dodanie litego drewna podkreśla klasę.
                                    Widzę, że na kablach nie oszczędzasz.
                                    Co miało na celu modyfikacja Vify? Wiedziałeś do czego dążysz, czy tak na pałe se to zrobiłeś? No i jakie ostatecznie różnicę usłyszałeś?
                                    A więc tak jak widziałeś przewody robione samemu więc oszczędzam :) a wygląda to dużo lepiej.
                                    Co do Vif to jak wiadomo ferrofluid poprawia w zasadzie tylko parametry na papierze i wytrzymałośc mocową, ale pogarsza akustycznie głośnik, zazwyczaj tracą na tym mikrodetale, jak ktoś kiedyś powiedział cewka w ferrofluidzie rusza się o tyle trudniej ile np Twoja ręka w wodzie... co własnie pogarsza mikrodetale, to chciałem poprawić, ale nigdy nie wiadomo jaki efekt się uzyska, dla mnie wyszedł dobry, Vifa zyskała wedle mnie dużo po tej zmianie, jest bardziej detaliczna i lepiej mi się jej słucha, na pewno wpływ miało też uszczelnienie, nie wiem tylko czemu Vifa nie była uszczelniana... przecież np w obudowie zamknietej to totalnie by ją popsuło... już w br było czuć pod palcami jak rusza się w rytm basu, DX25 produkowany przez peerlessa był już uszczelniony - papier był oblany klejem, ale po rozłożeniu musiałem klej usunąć i na nowo uszczelnić (bo w centralce jest Vifa produkcji peerlessa, w monitorach jeszcze stare Vify)

Skomentuj

zawsze mozesz uzupełnić
                                      http://allegro.pl/ferrofluid-plyn-ma...090575459.html
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                        to samo chciałem napisać :P

Skomentuj

Czaruję...
                                        X