Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Artykuł o zwrotnicach aktywnych

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

elegancko.
    Podawaj więcej wzorów aby ludziska mogli sami se obliczać elementy. No i dodaj, że zostały opisane filtry Sallen-Key'a, bo są jeszcze inne :)
    Bonusem mogą być:
    delay correction (shit :) )
    shelving lowpass
    shelving highpass
    notch type A and B
    6dB dipol equalization
    no i obowiązkowo power supply na jednym scalaku lub audiofilsko na dwóch szeregowo.

Skomentuj

Dzięki za podpowiedzi. Faktycznie warto wspomnieć o innych dodatkowych modułach, bo przecież zaprezentowany wyżej schemat nie jest "jedynie słusznym schematem".

Wieczorem dopisze o sposobach na zmiane czestotliwosci podzialu bez koniecznosci chwytania za lutownice.
      Co do power supply, to oczywiscie będą po koniec artykułu opisane.

---------- Post dodany o 22:15 ---------- Poprzedni post o 13:41 ----------

Jeszcze nie wiem gdzie to wstawie, jak będę składał plik w wordzie, to wtedy pomysle.
      ------------------------------------------------------------------------------------------------

Powyższy schemat zwrotnicy aktywnej nie wyczerpuje wszystkich możliwości. W swojej zwrotnicy można umieścić więcej modułów, powyżej zostały zaprezentowane te najbardziej przydatne/uniwersalne. Niżej znajduje się omówienie kilku innych stopni jakie możemy umieścić w swojej zwrotnicy.

- delay correction (znane również jako phase shift, po polsku "przesuwnik fazowy"). Ten zostanie opisany na pierwszym miejscu, niejako ku przestrodze. Często można spotkać wypowiedzi świadczące o tym, że dodanie takiego modułu sprawi, że życie projektanta zwrotnic staje się proste - nie trzeba grzebać w filtrach, wystarczy pokręcić potencjometrem by przesunąć fazę danego głośnika i już mamy pięknie zgrany zestaw. O ile jednak samo działanie tego modułu jest prawidłowe, o tyle skutki ubocznego jego stosowania już nie. Często delay correction powoduje, że wysokie tony nabierają nieprzyjemnego charakteru. Jeśli ktoś obawia się o to zgranie fazowe - naprawdę polecam zrobienie kolumn koherentnych czasowo (odległości od słuchacza do poszczególnych głośników są jednakowe) - nie dość, że brzmi to naturalniej (brak przesunięcia w czasie dla rożnych częstotliwości), to znacznie ułatwia zgranie ze sobą głośników (bo eliminujemy róznice fazowe powodowane przez nierówną drogę fal dźwiękowych).
      Moduł delay correction wygląda tak:

Jak widac wzmocnienie się nie zmienia. Można za to zmienić przebieg fazy (przerywana linia na wykresie).
      - Rezystory R5 i R6 ustalają wyrównanie pasma (wzmocnienie 0)
      - C2 (100 pf) zapobiega wzbudzeniom odcinając najwyższe czestotliwości (pow. 100khz)
      - C1 ustala częstotliwość dla której następuje przesunięcie fazowe. Można ją obliczyć wg wzoru: 1/(2piRC)

-shelving lowpass - 6dB dipol equalization - nie wiem czy jest sens opisywać, przecież tak samo działa "BSC"

- shelving highpass - Filtr w działaniu będący odwrotnością kompensacji Baffle Step. jego działania sprowadza się do wzmocnienia określonej części pasma zaczynając od konkretnej częstotliwości. Jego działanie i schemat ilustruje poniższa symulacja.

Elementy:
      - R2 (10kohm) - polaryzuje wejście wzmacniacza operacyjnego
      - R5 i R6 (5kohm) - ustalają wzmocnienie, zamiast nich można użyć potencjometru.
      - C4 (100 pF) - ogranicza pasmo od góry (powyżej 100 khz) by zapobiec wzbudzeniu się wzmacniacza
      - C5 (15nF) - ustala od jakiej częstotliwości ma zaczynać się podbicie. Częstotliwość od której zaczyna się podbicie można obliczyć wg wzoru:
      (1)/(2piCR) , gdzie za R podstawiamy: (R5*R6)/R5+R6)

- notch filter Jest to filtr pasmowo zaporowy, stosowany do głebokiego osłabiania danej częstotliwości (np. piku rezonansowego)

- rezystory R3 i R5 służą do regulacji siły tłumienia,
      - kondensatory c1 i c2 ustalają częstotliwość która ma być tłumiona.
      Do obliczania wartości tych elementów służy dość skomplikowany wzór ( http://www.linkwitzlab.com/images/gr...tch_filter.gif ), więc o wiele wygodniej posłużyć się symulatorem, np LtSpice.
      Last edited by tomq88; 23.04.2012, 22:30.

Skomentuj

https://hotfile.com/dl/153908353/759...iedza.exe.html
        może się przydadzą moje pliki.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
          Koszty aktywnego systemu trudno jednoznacznie zakwalifikować do jego wad lub zalet. Ta sprawa wymaga jeszcze bardziej indywidualnego podejścia. Dużo tu zależy od obecnie posiadanego sprzętu, umiejętności i półki jakościowej w którą celujemy.
          Zasadniczo koszt zwrotnicy 3 drożnej wraz z zasilaniem powinien wynieść nie więcej niż 100-120 zł,
          Świetny pomysł z artem i to co robisz zasługuje na pochwałę.

Co do tekstu:
          Zakładając porównywalny poziom jakościowy elementów toru, koszt aktywnego systemu jest jednoznacznie wyższy. Nie można porównywać kosztów zwrotnicy bierna-aktywna w oderwaniu od reszty systemu czyli wzmacniaczy. Proponuję porównać koszty podobnych systemów.
          Pasywnie: zwrotnica (od 30zł) + wzmacniacz (od 100zł)
          Aktywnie: przedwzmacniacz (regulacja pasywna, oddzielny przedwzmacniacz od 50 zł) + zwrotnica aktywna (od 100zł) + co najmniej dwa wzmacniacze stereo (2x100zł)

Jeszcze dokładniejsza analiza wymagałaby rozbicia kosztów na układy dwu i trzy-drożne.

Do zalet podziałów aktywnych dodałbym bezproblemowy niski (80 do 200 Hz) podział w układach trójdrożnych czego nie da się powiedzieć o układach pasywnych (ogromne cewki i kondensatory oraz zmiany faz i inne problemy)

Skomentuj

tomq88 masz juz gotowy schemat do 3W ?

Skomentuj

colcolcol
              Fakt, przeredaguje nieco ten fragment o kosztach.
              Dzieki za miłe słowa, jak widać ostatnio mały zastój w tym artykule, jednak ostatnio mam nieco mniej czasu. W niedziele do południa nad tym przysiąde i myślę, że pchne duzo do przodu.

ZIG ZAK
              Jest -

Oczywiscie zamieszcze później w artykule, jednak nie bede osobno omawial, bo uznalem, ze schemat do 2 way bedzie omowiony tak dokaldnie jak sie da, a tu nie ma wielkich roznic.

Obecnie jadę na zwrotnicy wg tego schematu, tylko zamiast ne5532 siedza MC33078.

Skomentuj

ZIG ZAK
                Jest -
                To trzeba plytke zaprojektowac:biggrin: , jak bede mial czas to powoli zrobie projekt . Zastanawiam sie czy czegos nie dolozec by plytka byla bardziej uniwersalna , jakies pomysly ? Przydalaby sie korekcja basu dla niskotonowca w OZ . Po jednej plytce na kanal chyba bedzie najlepiej (lewy prawy) ? Pelny zasilacz tez przydaloby sie dolozec , przed termotransferem gdyby byl nie potrzebny moznaby odciac .
                Kiedy uda mi sie to zrobic nie wiem ale ostatnio w wekendy mam troche wiecej czasu .
                BTW dlugo mnie tu nie bylo ale widze wszystko po staremu .:biggrin:

Skomentuj

Proszę, tu mój projekt płytki, stereo, Kicad:
                  http://technoportal.pl/photo/kolumny...aktywna_v2.zip
                  Kondensatory 470 nF MKS2 i 47 nF MKP w filtrach, rezystory wymagają obliczenia na własną cz. podziału. Płytka sprawdzona :)

C1 i C2 powinny być duzo mniejsze (ok. 200 pF), ale zależy to od impedancji wyjściowej wcześniejszego elementu (np. przedwzmacniacza). C16-21 to obowiązkowo C0G/NP0. C22 i C23 oraz powiązane z nimi rezystory i potencjometry zależą od szerokości przedniej ścianki kolumny :)
                  C53 i C54 to powinien być elektrolit (unipolarny), na schemacie jest foliowy -- należy pamiętać o polaryzacji tego kondensatora (wg noty LM)! Zasilanie ustawione na +- 17V.

Last edited by mbar; 29.04.2012, 08:50.

Skomentuj

To jest zwrotka do 3W ? Jakos nie wyglada na taka ?
                    SMD nie dziekuje . Nie posiadam takich elementow .
                    Twoj ostatni projekt pozostawial wiele do zyczenia i ja radia swoboda sluchac nie lubie
                    Jak bys mogl zamiesc schemat i wzor plytki w cywilizowanej formie ....

Skomentuj

- filtr subsoniczny jest stromym filtrem górnoprzepustowym o bardzo niskiej częstotliwości filtracji (zazwyczaj 10-30hz). Stosuje się go do odcięcia najniższego pasma akustycznego, którego i tak nie słychać, a które nadmiernie obciąża głośnik.
                      Filtr taki nie zawsze jest potrzebny, pamiętać należy, że kondensatory na wejściu zwrotnicy i na wejściu wzmacniacza są także rodzajem filtru subsonicznego, ale o nachyleniu zbocza 6dB/oct.

- elementy pełnią dokładanie taką samą rolę jak te w innych filtrach górnoprzepustowych. W tym przykładzie częstotliwość odcięcia ustawiona jest na 20hz.

Inne rzędy filtrów:

Sposoby łatwej zmiany częstotliwości podziału - beż użycia lutownicy.
                      Oczywiste jest, że nikt nie zrobi dobrej zwrotnicy jedynie wyliczając wartości elementów, a potem składając na ich podstawie zwrotnice. Zawsze teoretycznie wyliczone wartości elementów trzeba zmodyfikować po zrobieniu pomiarów, bo przesunięcia fazowe na zwrotnicy to nie jedyne jakie występują w wypadku kolumn głośnikowych – odległości głośników od siebie i od słuchacza wprowadzają kolejne przesunięcia fazowe, które trudno zasymulować. Jak wspomniałem na początku – zwrotnica aktywna 4 rzędu nie jest cudownym wynalazkiem i lekarstwem na wszystkie kłopoty, bo mimo, że faza na samych filtrach nie jest przesunięta (a dokładniej jest przesunięta o 360 stopni, a więc o pełen okres), to i tak należy uwzględnić wcześniej wymienione przesunięcia fazowe.

Częstotliwość podziału jest zależna od ilorazu pojemności i rezystancji (R*C), co wynika ze wzoru:

F= 1/(2piRC).

2pi to wartość stała i jak widać zmienia się tylko pojemność lub rezystancja. Zmiana częstotliwości podziału odbywa się więc poprzez zmianę wartości rezystorów w filtrach – można też zmieniać kondensatory, ale jest to mniej droższe i jesteśmy bardziej ograniczeniu co do ilości dostępnych wartości.

Aby zmiana częstotliwości granicznej nie była udręką polegającą na każdorazowym odłączaniu sprzętu i przelutowywaniu elementów można zastosować kilka tricków do szybkiej zmiany rezystorów na czas dostrajania. Po zakończeniu rezystory wlutowuje się na stałe do pcb.

- Pierwszy z nich to zastosowanie potencjometrów montażowych (PR-ków) w miejsce rezystorów. Należy dobrać odpowiednie wartości szacując w jakim obszarze wartości będzie musiał on pracować. Pamiętać należy, że wartości na rezystorach muszą być ustawione dokładnie za pomocą miernika. Po zakończeniu pomiarów i strojenia potencjometry można zastąpić rezystorami stałymi, choć nie jest to konieczne.

- Kolejny to zastosowanie goldpinów. Na pcb w miejsce rezystorów lutujemy wtyki męskie na które będą nasuwane rezystory z dolutowanymi na końcach wtykami żeńskimi. Zasadę działania ilustrują obrazki:

- Następny sposób to wykorzystanie żeńskich pinów od podstawek pod układy scalone. Rezystory po prostu wsuwa się odpowiednie miejsca. To patent forumowicza IRKA, zasadę działania ilustruje zdjęcie:

- Można także zastosować zewnętrzną płytkę stykową połączoną przewodami w miejsca rezystorów.

-------------------------------------------
                      Jak ktoś ma inne pomysły, proszę pisać.

cdn

ZIG ZAK
                      jeśli możesz to byłoby miło gdybyś wrzucił pcb. Moje jest dośc nietypowe, bo elementy są sttrasznei upchane i jest projektowana pod specyficzne kondensatory (pod takie jakie akurat miałem). Więc dla początkujących raczej się nie nada....

Co do korekcji basu ja jestem jej przeciwny, bo:
                      -korekcja bs podbija nieco bas
                      - po co meczyc woofer duzymi wychyelniami na niskich czestotliwosciach, w obudowie zamknietej i tak ma gorsze warunki pracy niz w br. Chyba, ze miałoby to byc to 3 way z niskim podziałem, wtedy ok, tu juz zniekształcenia intermodulacyjne nie daja sie tak we znaki i wieksze wychyelnie woofera nie jest tak szkodliwe.
                      Po jednej plytce na kanal chyba bedzie najlepiej (lewy prawy) ? Pelny zasilacz tez przydaloby sie dolozec , przed termotransferem gdyby byl nie potrzebny moznaby odciac .
                      Ok. Ok.

BTW dlugo mnie tu nie bylo ale widze wszystko po staremu .
                      Nom, niewiele się zmieniło. Na czym teraz słuchasz? :)
                      Last edited by tomq88; 29.04.2012, 12:50.

Skomentuj

ZIG ZAK
                        jeśli możesz to byłoby miło gdybyś wrzucił pcb.
                        Jeszcze nawet nie zaczalem ....
                        Co do korekcji basu ja jestem jej przeciwny
                        A ja nie do konca , jak ktos chce moze miec a jak nie to nie musi .
                        Na czym teraz słuchasz?
                        Na tym co ostatnio i cos mi mowi ze tak zostanie :biggrin:

Skomentuj

A co rozumiesz przez "normalny format"?
                          Poza tym mój pierwszy projekt przestał odbierać radio Svoboda po porządnym umyciu płytki w izopropanolu :-)
                          Jeśli widzisz jakieś błędy na PCB, to jestem otwarty na konstruktywną krytykę.

Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
                            A co rozumiesz przez "normalny format"?
                            Taki ze jak klikne na link to nie bede musial kombinowac jaki program to otworzy .
                            Poza tym mój pierwszy projekt przestał odbierać radio Svoboda po porządnym umyciu płytki w izopropanolu :-)
                            Ciesze sie razem z Toba .
                            Jeśli widzisz jakieś błędy na PCB, to jestem otwarty na konstruktywną krytykę.
                            Krytykowac nie bede bo debesciak nie jestem ....

Skomentuj

Przecież napisałem, że płytka jest w Kicadzie.

Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2

Skomentuj

Zasilanie
                                Zwrotnica aktywna wymaga podwójnego stabilizowanego napięcia (+15V, 0, -15V).
                                Do uzyskania takiego napięcia potrzebny jest transformator o dwóch uzwojeniach wtórnych, każde po 13V. Można zastosować nieco wyższe napięcie jednak spowoduje to większe straty mocy na stabilizatorach - należy wtedy zadbać o większy radiator dla nich.

Do zwrotnic aktywnych nie potrzeba źródła o dużej wydajności prądowej. Mozna ją obliczyć przez pomnżenie poboru prądu pobieranego przez opa-ampy przez ich ilość i doliczyć drugie tyle zapasu. Transformatory powyżej 15VA wystarczą spokojnie.

Dobry projekt zasilacza, wraz ze schematem, płytką pcb i spisem elementów znajduje się tu - http://www.musicfromouterspace.com/a...SUPPLY2009.php
                                Wszsytkie poniższe obrazki pochodzą ze strony do której link zamieszczony jest wyżej:

Dla polepszenia filtracji można użyć dwóch stabilizatorów połączonych szeregowo, wtedy oczywiście pomijamy mostek prostowniczy.

Należy pamiętać o tym, żeby pobrać masę dla zwrotnicy z wyjścia takiego zasilacza. Zalecane jest także "rozlanie" masy na płytce zwrotnicy. Masy obu kanałów powinny być oddzielone, aby uniknąć problemów z brumem sieciowym

-----------------------------------------------------------------------

I chyba tyle o tych zwrotnicach? Zbiorę to w całość i wstawie tu, może jeszcze ktoś oceni.
                                Last edited by tomq88; 03.05.2012, 13:11.

Skomentuj

Cały artykuł:
                                  http://pliczek.net/index.php?p=37327

Proszę o ewentualne komentarze. W powyższym pliku nie ma nic oprócz treści z postów w tym temacie, nieoc tylko przeredagowanych (zgodnie z uwagami jakimi w nim padały)

Skomentuj

proponuję wersję PDF z obrazkami, schematami. Bo jak czytam że np: C2 odpowiada za to i za to, to nie mogę tego zweryfikować ponieważ nie widzę schematu i nie widzę tego C2.

Skomentuj

Ok, postaram się niedługo zamieścić.

Skomentuj

Rewelacja!
                                        @tomq88 spadłeś mi z nieba, bo nie wiedziałem zupełnie, jak to ugryźć!
                                        Mam pytanie: czy istnienie oznacza, że mogę dwa dowolne głośniki w dowolnej obudowie zmusić do współpracy?

Z moich wykopek (może się przyda jako pomoc dla początkujących) , fajny kalkulator internetowy - również filtry S-K.
                                        http://sim.okawa-denshi.jp/en/
                                        Symulator:
                                        http://www.falstad.com/circuit/e-index.html

Skomentuj

no i co sie tam cholera dzieje? Robota nie może iść na marne!

Skomentuj

Czaruję...
                                          X