Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Vintax 300W - nowy wynalazek na Polskim rynku :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Vintax 300W - nowy wynalazek na Polskim rynku :)

Witajcie!

Przez przypadek trafiłem na nowy projekt, rozchodzi się o:

http://dx-audio.pl/vintax.php

Komentarze?

Wymiary nie podane, ale dobierając proporcje względem tranzystorów, radiator potrzebny do tego to jakieś 10x25-30cm.

3 pary tranzystorów powinny móc oddać spokojnie 500W przy 4 ohm na wyższym zasilaniu, pytanie co z resztą sterujących, piernik wie co tam autor przewidział.

Natomiast patrząc na to, że 100zł z wysyłką - myślę warto się tym zainteresować i przetestować.

Jakby było ok - pewnie autor zgodził by się wykonywać jakieś panele do Subwooferów których na rynku mało niestety w przystępnych cenach.

Czekam na opinie z obrazków :P hehe

wygląda apetycznie

Skomentuj

Witam!

Wzmacniacz wzbudził moje zainteresowanie, chciałbym się dowiedzieć kilka dość istotnych rzeczy na jego temat:
      - Brak bardzo ważnej informacji, wymiarów układu i płytki PCB.
      - Zastosowano 3 pary Toshiba 2SA1943 oraz 2SC5200 - na nich idzie spokojnie wycisnąć 500W RMS przy wyższym zasilaniu, czy reszta układu temu by podołała?
      Chodzi mi o tranzystory sterujące, czy wytrzymają napięcie i natężenie. Poza tym domiewam że zastosowane elementy są także na 65VDC z racji kosztów, czyli musiałbym je wymienić na takie do 80V lub lepiej do 100V.
      - Przekaźnik zastosowany został jak myślę jako ciche załączanie wzmacniacza? W jaki sposób został wpięty w tor audio?
      - Myślę że jeżeli ma być to sprzedawane w ten sposób, warto jednak było by wyposażyć płytkę w złącza ARK.

Dodatkowo, chciałbym zapytać o możliwość zakupu całego gotowego wzmacniacza razem z zasilaczem i uruchomieniem, a także czy jest możliwość dokupienia płytki z układem podstawowych filtrów - tzn regulacja czułości, filtr LPF z płynną regulacją odcięcia 40-200Hz, i ew. płynna regulacja fazy 0-180'.

Pytam o to, dlatego iż jest bessa na rynku pod względem tanich a mocnych paneli do subwooferów, a ten układ razem z regulacją zabudowany na Panelu stalowym na gotowo, byłby myślę nadal w dobrej i przystępnej cenie, i znalazł by wielu odbiorców.
      Takiego maila przed chwilką wysłałem do sprzedawcy, zobaczymy co odpisze i w jakim czasie. Może sam tutaj odpisze :)

Podstawowe parametry:
      Moc wyjściowa : .......................................... 300W/4ohm, 150W/8ohm
      Napięcie zasilania:........................................ 2x65VDC
      Pasmo przenoszenia: ................................... 15Hz-25kHz (-3dB)
      Czułość wejściowa: ...................................... 0.775V
      Zniekształcenia THD: ................................... 0.01%
      Czas narastania: ........................................... 40μs

Oczywiście jak to są pomierzone parametry, to do zmiany moim zdaniem w pierwszej kolejności byłby układ na wejściu, co by to pasmo poszło w dół, a zarazem Slew Rate powinien wtedy pójść w górę.
      Last edited by LightSound; 22.04.2012, 23:04.

Skomentuj

Nie sadze że wycisniesz z niego 500wat rmsu podwyższenie napiecia? cos zostało zaprojektowane na 65vdc a nie na 85vdc,Możliwe ze trzeba by było przeprojektować cały układ.

Skomentuj

Też już zerkałem na ten układ i tak samo się zastanawiałem czy nie wziąć tego do suba:) Tym bardziej że ma już komplet zabezpieczeń a cena naprawdę dobra

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
            Nie sadze że wycisniesz z niego 500wat rmsu podwyższenie napiecia? cos zostało zaprojektowane na 65vdc a nie na 85vdc,Możliwe ze trzeba by było przeprojektować cały układ.
            To tylko moje domysły, przecież nie miałem układu w rękach ani nie widziałem na oczy żebym mógł coś stwierdzić. Ale po zdjęciach nie widzę problemu, żeby to działało do 80VDC po wymianie sterujących i kondensatorów, jak to np. w przypadku Symasyma się robiło.

Skomentuj

ciekawy krój PCB. NA skomplikowaną konstrukcję nie wygląda, (to nie minus), zwykłe 5% rezy wystarczą do odpalenia.
              Ja tam bym był zainteresowany schematem, ale to raczej niemożliwe.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                Ja tam bym był zainteresowany schematem, ale to raczej niemożliwe.
                Do zestawu jest dodawany schemat...

Skomentuj

Zamówienie grupowe z rabatem? :)

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                    Natomiast patrząc na to, że 100zł z wysyłką
                    To cena bez radiatora

Skomentuj

radiator 20-30zl
                      i tak chyba warto
                      ktos testuje?

o qr... ja mam odpowiedni zasilacz!

Skomentuj

Witam!
                        Żeby dyskusja była bardziej merytoryczna zamieściłem na stronie schemat układu.

W odpowiedzi na zapytania autora tematu chcę poinformować, że jeżeli zbierze się grono chętnych do zakupu całego panelu wzmacniacza do subwoofera to możemy podjąć temat.

A żeby urządzenie było jak najbardziej trafione trzeba by przedyskutować kilka kwestii - by było ono możliwie jak najbardziej uniwersalne.
                        Przede wszystkim moc - tylko nie puszczajcie wodzy fantazji zbyt daleko ;-) Jakie filtry jak cięte. 1 PCB czy dzielone (modułowo). Trafo w komplecie czy dobierane indywidualnie, wymiary całego modułu i tak dalej i tak dalej. Czekam na propozycje.

Pozdrawiam.

Skomentuj

najlepiej obejzyj panele irka - na nich mozna sie wzorowac
                          porzadny panel do suba 300-500w

mateusz czy jest opcja 'wyporzyczenia' sprzetu na testy i napisania recenzji?? ciekawe jak to gra...

Skomentuj

dokladnie, panele irka sa idealne

w zasadzie mozna sie na nich wzorowac - 150, 300 i 450w
                            wiecej chyba nie potrzeba

osobiscie kupilem koncowke janka, tylko dlatego ze jest stabilna przy 2r
                            czy bedzie taka mozliwosc?

Skomentuj

Pawel - dobrze zrobiles nie ma nic lepszego do napedu suba niz Janek! super to gra!

Skomentuj

Ja akurat na końcówkę do suba jestem chętny.

Skomentuj

Pozwolę sobie Mateuszu zamieścić maila od Ciebie:

Witam!
                                  Faktycznie umkło mi to w opisie (a było priorytetem przy projektowaniu
                                  by płytka była jak najmniejsza). Wymiary płytki to 20,4cm na 6,8cm.
                                  Wymiary radiatora na zdjęciu to 28x8x4cm. Przy normalnym słychaniu
                                  muzyki jest on chłodny/letni, przy głośnej jest ciepły a przy
                                  wysterowaniu na max robi się gorąco i jest potrzebny dodatkowy
                                  wentylator.

Na 3 parach tranzystorów 500W? Hm trudne do wykonania, a już napewno
                                  nie przez elektroników-amatorów.

Układ by wycisnąć owe 500W wymagałby drobnych przeróbek m.in w
                                  układach wejściowych. Kondensatory są na 100V. Tranzystory BC546 i
                                  BC556. Dalej MJE340 i MJE350. W stopniu końcowycm 2SC4793 i 2SA1837 a
                                  jako końcowe 2sc5200 2SA1943.

By zasilić go z 80VDC zalecam zastosowanie co najmniej jeszcze jednej
                                  pary a najlepiej dwóch. Płytkę moge bez problemu przeprojektować -
                                  jedna para więcej to o 3cm szerszy układ.

Przekaźnik nie tylko realizuje funkcję cichego włączania i wyłączania
                                  ale również wyłącza zestawy głośnikowe w przypadku awari (np.
                                  przegrzania czy pojawienia się jednej z składowych stałych na wyjściu) jest on
                                  umieszczony na wyjściu końcówki mocy a sterowany jest specjalnym
                                  ukłądem.

Tak zgodzę się, że brak jakichkolwiek złącz to pewna wada. W kolejnej
                                  wersji napewno je umieszczę.

Tani i dobry nigdy nie szło razem w parze. Jeżeli by dodać cenę
                                  zasilacza (ok 150 zł) cenę wykonania panelu (też pewnie z 50 zł) oraz
                                  obwodów wejściowych - przedwzmacniacze filtry o których pan pisał to
                                  pewnie kolejne (50zł) czyli w sumie ok 350zł.

Cieszę się że podjęłeś dyskusje na forum. Mam nadzieję że nie
                                  zostanie ona potraktowana jako krypto-reklama.

Zapewne posypie się lawina uwag co do PCB - że jedno stronna, że montaż
                                  tranzystorów itp. itd.

Otóż problem ma się następująco. Układ był zaprojektowany dla
                                  elektroników którzy lubią składać takie układy. Tę grupę ludzi można
                                  podzielić na dwie podgrupy: elektronicy-pasjonaci którzy robią to dla
                                  sztuki dla przyjemności itd - raczej nie zważają na cenę tylko kupują.
                                  Druga grupa to bez urazy ludzie którzy każdą złotówkę oglądają 10 razy
                                  przed wydaniem a budowę wzmacniacza traktują jako swego rodzaju
                                  "oszczędność".

Wychodząc naprzeciw obydwu grupom zmuszony iść na kompromisy
                                  zdecydowałem zaprojektować jednostronne PCB ponieważ chodzi o koszta
                                  wyprodukowania takiego obwodu. Oczywiście nie jest problemem
                                  zmontowanie tego układu na jednostronnej płytce i ludzie tak montują i
                                  działa to - wymaga to trochę wprawy i pomyślunku. Jednostronny druk
                                  jest łatwiejszy do powielenia w domowych warunkach.
                                  Oczywiście bardziej profesjonalnym było by zastosowanie obwodu
                                  dwustronnego.

Takich "wynalazków" będzie znacznie więcej - np. uniwersalny układ o
                                  mocy 100-120W do naprawiania wzmacniaczy w których naprawienie
                                  końcówki mocy jest b.trudne, b.kosztowne, lub niemożliwe - mam na
                                  myśli tu układy STK czy inne tego typu historie. Płytka takiego
                                  wzmacniacza niewiele większa od pojedyńczej kości STK montowana w taki
                                  sam sposób jak vintax - para zmieści się w każdym wzmacniaczu. Cena -
                                  nie więcej jak 50zł. Układ się testuje, za moment wejdzie do
                                  sprzedaży jako gotowy układ (bez zapezpieczeń.

Jeżeli chcesz 500W czy nawet więcej to niebawem znajdziesz w ofercie
                                  nie lada gratkę. W pełni symetryczny wzmacniacz o mocach 500W, 600W,
                                  700W i 800W w sinusie (z zabezpieczaniami). Składać będzię się on z dwóch układów PCB - na jednym w
                                  profesjonalny sposób montowane tranzystory końcowe a na drugiej
                                  sterownik wzmacniacza. Ale na to będzie trzeba jeszcze trochę
                                  poczekać

Pozdrawiam,
                                  Mateusz Borowczak

Skomentuj

A ja bym chętnie sprawdził realną moc przy różnym zasilaniu, mój rezystor 8R/100W w wodzie powinien bez problemu wytrzymać.

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI Zobacz posta
                                      Pawel - dobrze zrobiles nie ma nic lepszego do napedu suba niz Janek! super to gra!
                                      szkoda tylko ze moj cos nie chce grac :(
                                      tzn gra, ale cos moc nie ta...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                        tzn gra, ale cos moc nie ta...
                                        A jaki prąd ustawiłeś? Może za mało puściłeś na trany? :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X