Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Vintax 300W - nowy wynalazek na Polskim rynku :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nie na temat...
    jest w dziale elektronika caly temat o tym - odszukaj i tam mozemy pogadac
    wzmacniacz lezy juz ok roku

Skomentuj

Zamieszczone przez mateusz90 Zobacz posta
      Żeby dyskusja była bardziej merytoryczna zamieściłem na stronie schemat układu.
      hmmm, nie mogę znaleźć.

Skomentuj

http://dx-audio.pl/vintax-schemat.pdf

Skomentuj

Do suba to obojętne co byle by było tanie i się nie rozwaliło :)
          Zamieszczone przez jaromas Zobacz posta
          http://dx-audio.pl/vintax-schemat.pdf
          Kilka uwag mi się nasunęło:
          - t10 musi mieć ogranicznik prądu bo jak zadziała zab. to przez niego może popłynąć duży prąd i go ubić. W razie uszkodzenia tranzystorów wyjściowych stanie się to samo.
          - po bezpiezcnikach powiiny być diody do masy inaczej jak przepali się jeden bezpiecznik to mogą ( i zwykle padają) paść główne kondensatory filtru zasilacza.
          - między wyjściem a zasilaniem powinny być diody oprowadzające energię z głośnika inaczej jak zadziała zab. to pojawią się duże szpile które z łatwością magom ubić wysokotonówkę :). Te diody zabezpieczą też tranzystory wyjściowe przy nagłym odłączeniu głośnika bez nich przepięcie może utorować sobie drogę przez jeden z nich :) takie diody dobrze jest też powielić po przekaźniku znacznie przedłużą mu one życie.
          - dobrze by było jak chociaż lustro na T5/T6 miło diody zab. przed nasyceniem inaczej clip nie wygląda za ładnie (znowu może dostać się wysokim).

PS
          Ładnie wygląda kompensacja na z C8 ale wszystko psuje shunt ~1nF c13/c12 :)

Skomentuj

- po bezpiezcnikach powiiny być diody do masy inaczej jak przepali się jeden bezpiecznik to mogą ( i zwykle padają) paść główne kondensatory filtru zasilacza.
            Dlaczego te kondensatory padną? Co dadzą te diody do masy w wypadku awarii?

między wyjściem a zasilaniem powinny być diody oprowadzające energię z głośnika
            Ja się dziwie, dlaczego nie jest to standardem w każdym wzmacniaczu. A może ich stosowanie ma jakieś negatywne konsekwencje i dlatego niekórzy konstruktorzy celowo je pomijają?

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
              Dlaczego te kondensatory padną? Co dadzą te diody do masy w wypadku awarii?
              Przeanalizuj co się stanie :) Kondensator dostanie napięcie o przeciwnej polaryzacji i może być bum :)

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
              Ja się dziwie, dlaczego nie jest to standardem w każdym wzmacniaczu. A może ich stosowanie ma jakieś negatywne konsekwencje i dlatego niekórzy konstruktorzy celowo je pomijają?
              Nie ma żadnych konsekwencji. Konsekwencję mogą być jak i nie ma.

Skomentuj

Nie wiem czym sie tu podniecac to przeciez tylko koncowka mocy a do panela subwoferowego to jeszcze daleka droga. Juz nie jeden myslal, ze jak ma schemat koncowki to sam wykona dobry panel do suba :)

Elementy w zabezpieczeniu, zasilacz 24V i zabezpieczenie DC, sa idealnie takie same jak w moich ukladach zabezpieczen. Ciekawe co? :)

Zabezpieczenie termiczne na wylaczniku bimetalicznym :) Ostro :)

Po 100zl to ja wam moge sprzedawac uruchomione koncowki 300W razem z radiatorem :)

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                  Po 100zl to ja wam moge sprzedawac uruchomione koncowki 300W razem z radiatorem
                  Wszystko pięknie ładnie, tylko jakbyś jeszcze miał na to czas :) Chodzi nam o łatwą dostępność i szybki czas realizacji.

Skomentuj

Same koncowki to ja moge produkowac setkami, problem w tym, ze malo kto potrafi dobrze zamontowac koncowke do radiatora a ja nie mam czasu na tlumaczenia i potem zabawe w naprawy. A gotowy panel to duzo mechanicznej roboty i tylka dlatego trzeba na niego czekac. Moge zlecic zewnetrznej firmie skladanie takich paneli ale wtedy cena bedzie dwa razy wyzsza a o awaryjnosci juz nie bede wspominal.

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                    Chodzi nam o łatwą dostępność i szybki czas realizacji.
                    A gdzie wam sie spieszy? Glowy na karku wiec niech kazdy konstruuje :) Panel do suba to prosta elektronika nie wiedziec czemu nikt jeszcze nic sensownego nie wymyslil.

Skomentuj

Po 100zl to ja wam moge sprzedawac uruchomione koncowki 300W razem z radiatorem
                      primo - ostatnio mnie opieprzali ze ciagle polecam kupowac od ciebie elektronike...
                      secundo - ty jestes od wazniejszych rzeczy niz lutowanie dziesiatek ukladow dla mas
                      tertio - te 300w to z paneli czy moze skonczyles uniampa 300?

Skomentuj

A gdzie wam sie spieszy?
                        Akurat sub nie jest jakąś konstrukcją którą robi się 3 miesiące (przeważnie), to raptem 6 lub 7 desek, + ew tunel szczelinowy i sub stoi, a panelu dalej nie ma. Na allegro panel 300w mocy rzeczywistej w cenie do 500 trafia się raz na 3 miesiące :P Więc przypada to na 4 użytkowników, a to chyba mało
                        Panel do suba to prosta elektronika nie wiedziec czemu nikt jeszcze nic sensownego nie wymyslil.
                        Kto wie, może będzie pierwsza taka konstrukcja :P

Skomentuj

Nie na temat...
                          http://www.reckhorn.com/

Skomentuj

Nie na temat...

Und? :P

259Euro za 200W 4 ohm z pełną regulacją i EQ?

Skomentuj

Nie na temat...
                              Tak, o tą regulacje chodzi. Cena też ok jak na de.

Skomentuj

no proszę.
                                Nie znam sekcji opartej o tranzystory T11 T12. Mateusz90, Irek lub raven możecie mi przybliżyć jego funkcję?
                                Oraz szeregowca R13 i C8 dołączonej do NFB.

Skomentuj

Same koncowki to ja moge produkowac setkami
                                  Dziwne,bo gdy zamówiłem u ciebie koncówke 450W to czekałem 5 miesiecy i po tak długim czasie nie znaleś nawet przybliżonego terminu...

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios221 Zobacz posta
                                    Dziwne,bo gdy zamówiłem u ciebie koncówke 450W to czekałem 5 miesiecy i po tak długim czasie nie znaleś nawet przybliżonego terminu...
                                    Napisalem, ze moge produkowac ale tego nie robie, bo kazdemu co taka sprzedalem to bylo ze sie spalila, bo zle podlaczylem, bo cos tak itd.

A zeby bylo na temat to ostrzegam przed robieniem tej koncowki z tego schematu. Jest tam ewidentny blad w wartosci jednego rezystora a konsekwencja jest spalenie tranow od pierwszego wlaczenia!

Zabezpieczenie zwarciowe jest dobrane dosc oszczednie (maly pard zwarciowy), uklad ma szanse pracowac na zwarciu po czym zadziala zabezpieczenie termiczne. Jednak na pewno wystapia problemy z glosnikami o duzej indukcyjnosci. Zabezpieczenie bedzie sie zalaczac co bedzie slyszalne w postaci strzalow.
                                    I tak jak raven pisal dolny tranzystor ogranicznika pradu pewnie szybo sie spali.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                                      no proszę.
                                      Nie znam sekcji opartej o tranzystory T11 T12. Mateusz90, Irek lub raven możecie mi przybliżyć jego funkcję?
                                      T11 i T12 to ogranicznik prądowy - zabezpieczenie przeciwzwarciowe,przeciążeniowe.
                                      A R13 i C8 to kompensacja (bootstrap jeśli dobrze myślę?), ale dokładnie niech to wytłumaczą mądrzejsze głowy. :)

Skomentuj

Jest tam ewidentny blad w wartosci jednego rezystora a konsekwencja jest spalenie tranow od pierwszego wlaczenia!
                                        To pewnie błąd przy przerysowywaniu schematu :)

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                                        Pisałem o tym gdzieś w starym temacie o hybrydzie. To kompensacja z włączeniem stopnia wejściowego w pętle millera :cool: MIC - "miller input compensation" ale tutaj korzyści są prawie zerowe z tego rozwiązania a wartości elementów podejrzane.

Ciekawi mnie też że oba źródła prądowe mają mniej niż 2ma. O ile dla wejścia jak najbardziej OK o tyle dla drugiego stopnia trochę mało.

autora gdzieś wcięło :???:

Skomentuj

Czym jest ten "panel do subwoofera"?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X