Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wkręt walcowy TORX - zamówienie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wkręt walcowy TORX - zamówienie

Witam,
    Tak jak wspominałem posiadam już w sprzedaży wkręty do drewna. Łeb walcowy. Czernione metodą galwaniczną. Stal 20Ja hartowana powierzchniowo.
    M4x25mm
    M5x30mm
    Sprzedaję po 100szt. Cena 40zł za paczkę M4 i 50zł za paczkę M5. Koszt wysyłki Pocztą Polską 9zł.
    Istnieje możliwość odbioru osobistego jutro lub niedzielę na Audio Show w Warszawie.
    Zdjęcia:

Proszę wpisywać się na listę. Dane do przelewu prześlę każdemu na PW. Telefon aby zlokalizować mnie na AS.
    503...124...190
    Last edited by KonradRak; 09.11.2012, 11:24.
    Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

podaj jeszcze dokladne wymiary wkretow
    po wczesniejszych opisach spodziewalem sie czegos innego :/

Skomentuj

Jak będę wieczorem w domu zmierzę bo w pracy nie mam suwmiarki. Pokażę też zdjęcie przykręconych głośników.

Skomentuj

Wymiary:
        M4x25mm: średnica łba 6,3mm, wysokość łba 3,2mm. Otwór wywiercić wiertłem 2,5mm.
        M5x30mm: średnica łba 8mm, wysokość łba 4mm. Otwór wywiercić wiertlem 3,5mm.
        Wkręciłem je do monitorów. Postaram się rano przy dziennym świetle zrobić zdjęcie.

---------- Post dodany o 07:56 ---------- Poprzedni post o 20:19 ----------

Skomentuj

Oferta aktualna na alledrogo:
          http://allegro.pl/wkrety-do-drewna-t...802744623.html
          http://allegro.pl/wkrety-do-drewna-t...802763490.html

Osoby zamawiające przez forum "Duży Pakiet" (2xM4 + 1xM5) otrzymają wysyłkę gratis!

Skomentuj

Witam,

Ze względu na informacje o tym, że sprzedawane przeze mnie wkręty M4 potrafią się ukręcić proszę o zastosowanie się do niniejszej instrukcji:
            Nawiercić otwór wiertłem 2,5mm (minimum 2,0mm). Najważniejsza sprawa to siła z jaką dokręcamy. Tu trzeba ustawić sprzęgło wkrętarki porównywalne do siły ręcznego wkręcania.
            Problem nie dotyczy wkrętów M5. Jutro skontaktuje się z producentem spróbuję wyjaśnić w czym problem. Przepraszam za utrudnienia.
            Osoby których problem dotyczy proszę o informację PW.

Pozdrawiam, Konrad

Skomentuj

Ukręcenie się łba wkręta to kwestia słabej jakości stali. Dlatego wolę kupić droższe wkręty i mieć spokój, niż bawić się cały dzień z wydłubywaniem ukręconego.

Skomentuj

zeby ukrecic wkret to trzeba albo wkrecac bez nawiercania, albo przesadzic z sila dokrecenia :/

Skomentuj

Nie za bardzo orientuję się w temacie materiałoznawstwa. Wiem tylko, że to Stal 20JA hartowana powierzchniowo. Standardowa produkcja polskiego producenta. Jutro będę z nim rozmawiał, mam nadzieję, że pomoże rozwiązać problem. Akurat kwestia ceny to tylko marża pośredników bo koszt produkcji wszystkich tego typu wkrętów (monacor, itp) jest taki sam.
                  Mnie na szczęście jeszcze nie udało się urwać podczas przykręcania przetwornika. Podczas ekstremalnych testów to i owszem ale szkoda mi katować kosz głośnika.

---------- Post dodany o 17:22 ---------- Poprzedni post o 15:54 ----------

Zaniepokojony poczułem się w obowiązku zrobić szybkie testy. Najpierw wkręcenie na maxa bez nawiercenia wiertłem w płytę wiórowa (wiadomo łatwo), mała poręczna wkrętarka 3,6V [br]4Nm[br]. Łby całkowicie schowane.

Następnie MDF nawiercony wiertłem fi2,5mm i duża wkrętarka. 18V i niby 35Nm w trybie wiercenia.

Jak widać przy 20 (Nm?) wkręt wytrzymał, gniazdo zniszczone. Łeb głęboko w MDF. Przy 25 oczywiście ukręciłem.

Ja wkręcam na max 5! Szkoda mi kosza głośnika.

Nawet zakładając, że przy 20 też może się urwać to i tak jest to bardzo duży moment siły.
                  Tak więc stosując się do moich zaleceń problem powinien zostać wyeliminowany. Pozdrawiam.

Skomentuj

A kto wkreca wkrety z taka siła?
                    A poza tym, kto wkreca wkrety przy głośniku wkretarke?
                    Ręcznie sie to robi!
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                      A poza tym, kto wkreca wkrety przy głośniku wkretarke?
                      Ręcznie sie to robi!
                      nawet jezeli wkrecam wkretarka to robie to na minimalnym sprzegle. dopiero recznie z wyczuciem dokrecam zeby kosza nie uszkodzic

jak dla mnie narzekania kompletnie bez sensu. przy takim momencie to i inne wkrety urywam

Skomentuj

Konrad, wkręcając wkręta w samo drewno nigdy go nie ukręcisz. Musisz mieć podkładkę np. kosz głośnika która nie pozwoli zagłębiać się łbu w drewno, dodatkowo nie może on się obracać razem z wkretem. Kiepskie wkręty ukręcić można nawet wkrętakiem, tu nie chodzi o samą siłę ale o materiał na ktory działa siła skręcjąca i wkręt ukręca się w najcieńszym miejscu. Również inaczej wkręt zachowuje się w przypadku wkręcania go w MDF a inaczej w OSB.

Nie wszystki wkręty są jednakowe i nie jest to kwestia marży :) Choć zgodze sie z Tobą że Monacor czy Visaton to pewnie ta sama fabryka. Ja kupuje w Polsce bardzo dobre wkręty i nigdy żadnego nie udało mi się ukręcić, natomiast te z Monacora czy z allego ukręcały się niemiłosiernie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Shinobi Zobacz posta
                          Konrad, wkręcając wkręta w samo drewno nigdy go nie ukręcisz...
                          Zależy w jakie drewno. W zeszłym roku robiłem taras, legary z klejonki egzotycznej. Wkręty były z nierdzewki, 5mm, Pomimo nawiercania wiertłem 3,5 mm nie raz nie dwa ukręcały się łepki. No ale w tym nawet wiercić było trudno, twarde dziadostwo.

Skomentuj

Zamieszczone przez Shinobi Zobacz posta
                            Konrad, wkręcając wkręta w samo drewno nigdy go nie ukręcisz. Musisz mieć podkładkę np. kosz głośnika która nie pozwoli zagłębiać się łbu w drewno, dodatkowo nie może on się obracać razem z wkretem.
                            Masz rację. W budzie testowej mam 10" kolosa, kosz 5,5mm. Dokręciłem go 10Nm i oczywiście przetrwał. Więcej się bałem bo nie chciałem go urywać. Tak więc cel do jakiego zostały wyprodukowane został osiągnięty.

Skomentuj

Panowie...ale o czym dyskusja.
                              Wkręt o tej grubości powinien przeżyć.
                              Nie ukrywam, że to ja jestem przyczyną dyskusji.
                              Miałem dziś wynajętą komorę akustyczną (za nie małą kasę). Rano zacząłem przygotowywać kolumnę klienta.
                              Przykręciłem wysokotonówkę i było spoko. Przy midwoferze 3 na 4 wkręty się ukręciły.
                              Przy zwykłych wkrętach nawet nie nawiercam i dają radę przy wkręcaniu sprzęgła na wkrętarce. Przy tych nawierciłem wiertłem 2mm i wkręcałem ze sprzęgałem ustawionym na 11 w skali do 20. Jak się ukręci normalny wkręt to co zostaje można kombinerkami wykręcić jeśli jest za co złapać. W tym przypadku stal jest tak miękka, że się wszystko w kombinerkach rozmaśla. Coś tu nie jest OK.

Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Dziwne ale zdaza sie.
                                Ale żeby tak często?

Proponuje ci wkrecac te przy głośnikach ręcznie i bedzie ok.
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                  Proponuje ci wkrecac te przy głośnikach ręcznie i bedzie ok.
                                  Nie po to ma się narzędzia, które są do tego przystosowane aby ich nie wykorzystać. Problem nie jest we wkrętarce tylko we wkrętach. Ja nie mam zamiaru ich już używać bo najzwyczajniej nie mogę sobie pozwolić na takie wpadki, na dziewięć wkręconych wkrętów trzy się ukręciły a ja nie skorzystałem z opłaconej komory.
                                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Sorki, mam inne zdanie co do wkretarki.
                                    Sam mam z regulacja w 5 krokach ale do wkrecania wykretow przy głośnikach używam stobokreta.

Za duzo sie naczytalem o uszkodzonych głośnikach.

---------- Post dodany o 23:15 ---------- Poprzedni post o 23:12 ----------

Poza tym jak ktos używa nakretek pazurkowych to juz napewno nie moze używać wkretarki.
                                    Przy odkrecaniu przy za mocnym docisnieciu potrafią wypaść i wtedy juz klops.
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Absolutna racja lklukasz. przy kilkunastu wkrętach lub rozkręcaniu i skręcaniu budy testowej jak najbardziej ale przy końcowym mocowaniu głośników nie warto ryzykować. przecież to tylko kilka śrubek

Skomentuj

ja was dobrze rozumiem, ale to nie zmienia faktu ze jednak tutaj nie powinny sie urwac te wkrety :/
                                        ja bym poszedl pogadac z producentem

Skomentuj

Czaruję...
                                        X