Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wkręt walcowy TORX - zamówienie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Z opisu wynika ewidentnie, że wkręty są lekko mówiąc podrzędnej jakości.

Czy jak by się wam frez topił przy frezowaniu MDF przyjęlibyście tłumaczenie, że "To przez za duże obroty frezarki, użyj dłuta i papieru ściernego, frez jest jak najbardziej ok o ile zastosujesz się do tych instrukcji !!!" ? O_o

Skomentuj

Właśnie jestem po rozmowie z producentem. Zgłosiłem mu ten problem. Kila istotnych informacji od niego:
      To stal 20JA, hartowana powierzchniowo, nie odpuszczana! Typowy gwint do drewna, nie metryczny. Zostaje bardzo mało miękkiego rdzenia (dla odpowiednika M4). Powłoka zewnętrzna jest bardzo twarda. Zasugerował odpuszczenie aby zmniejszyć twardość powłoki zewnętrznej, zmniejszy naprężenia. Twierdzi, że raczej to nie pomoże. Problemem jest za duża siła przy stosunkowo cienkim, miękkim rdzeniu.
      Taką samą stal i ten sam proces hartowania stosuje dla gwintów metrycznych wszystkich śrub, nakrętek!. Wytrzymałość jest zgodna z PN. Produkuje je od 20lat. Przy okazji zaniosę mu garść wkrętów zrobi to odpuszczanie, ciekawe czy coś pomoże.
      Mówił też o jakiejś specjalnej stali którą można hartować na wskroś. Olbrzymia twardość ale też kruchość. Mówi, że przy tej stali problem prawdopodobnie byłby jeszcze większy. Nie stosuje jej. Jedyne rozwiązanie dla M4 bo przy M5 problemu nie ma to zrobienie gwintu do drewna ale płytszego aby zwiększyć średnicę rdzenia o 0,2mm zachowując ten sam wymiar zewnętrzny. Czyli zwiększenie średnicy rdzenia z 2,5>2,7mm
      Tak więc aby nie wpakować się w takie problemy jak Luszti trzeba trzymać się moich zaleceń:
      1. Nawiercić wiertłem 2,5mm
      2. Siła dokręcenia nie większa niż 10Nm
      Ciekaw jestem jak wyglądałby kosz głośnika stalowego po takim dokręceniu?
      Prawdopodobnie za kilka miesięcy będę zamawiał nową produkcję z łbem półokrągłym, coś takiego (oczywiście średnica rdzenia będzie zwiększona):
      Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

tylko zwroc uwage ze gwint do drewna a gwint do plyt wiorowych to co innego. w katalogach producentow wkretow sa one rozroznione
        wiec moze warto zmienic gwint na plytszy a gestszy?
        Zamieszczone przez KonradRak Zobacz posta
        Prawdopodobnie za kilka miesięcy będę zamawiał nową produkcję z łbem półokrągłym, coś takiego
        o czyms takim od samego poczatku myslalem!

Skomentuj

Alternatywa:
          http://www.diodos.pl/1646_glosniki-sruby

Skomentuj

MZF-4019 by sie przydaly
            jak za 100szt to juz cena uczciwa
            te z STXa sa tez OK. tylko czasami lepki za duze :/

Skomentuj

Czaruję...
            X