Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kompletny system pomiarowy.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
    Bo w totemach o ile pamiętam jest zwrotnica 1 rzedu, a tak zwrotnica inaczej kreci faza. To podstawy, musisz poczytać o tym.
    Dzięki za wyjaśnienie :)

Ano muszę i ciągle coś tam czytam, jak masz jakieś linki o (szczególnie z podejściem praktycznym) zgraniu fazowym głośników to byłbym wdzięczny.

Skomentuj

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
      To wiele wyjaśnia, dziękuje. Czyli jedynym sposobem zmierzenia niskich częstotliwości byłby pomiar nearfield ?
      w SW tak. Tego twojego progamu nie znam.
      Jeżeli jest wiarygodne to jaki przebieg tego wykresu byłby idealny ?
      liniowo stały w dziedzinie częstotliwości hehe

---------- Post dodany o 18:50 ---------- Poprzedni post o 18:48 ----------

a powiedz mi do czego dążysz w pomiarach?

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
        w SW tak. Tego twojego progamu nie znam.
        HOLMimpulse, spróbuje odpalić SW, ale do tego chyba będę musiał poskładać JiG-a.

liniowo stały w dziedzinie częstotliwości hehe
        mhm :)

a powiedz mi do czego dążysz w pomiarach?
        W chwili obecnej do opanowania oprogramowania/sprzętu pomiarowego oraz analizy wyników.

Chce również się dowiedzieć jak wpłynęły zmiany jakie wprowadziłem do obudowy (przesunięcie wysokotonówki na środek frontu, inne wymiary frontu, inny kształt obudowy) na pomiary, oraz czy zmiany te wymagają zmian w zwrotnicy. Na koniec może spróbuje zaprojektować całość zwrotnicy od zera, no ale do tego długa droga ;-)

Oryginał i jego pomiary tu:
        http://www.troelsgravesen.dk/EllamXT.htm

---------- Post dodany 16.02.2013 o 15:17 ---------- Poprzedni post 15.02.2013 o 20:27 ----------

Kolejne pomiary z dziś, muszę chyba wytrawić płytkę do preampa od nowa i zamontować całość na sztywno w obudowę bo zdaje mi się że coś może nie stykać/zwierać czasami.

Co ciekawe dołek w pomiarze z wysokotonówką w przeciwfazie jest w tych pomiarach głębszy, ciężko mi wytłumaczyć dlaczego.

Pomiary obu głośników:

Ciekawi mnie inny przebieg fazy w obu pomiarach (czerwona linia przerywana) w pomiarach z wysokotonówką w przeciwfazie ?

Tutaj pomiary z podmienionym rezystorem R1011 na 3.3ohm oraz 4.7ohm (rezystor 10W zwykły, normalny jest Superres):

3.3ohm:

4.7ohm:

Skomentuj

HOLMimpulse, spróbuje odpalić SW, ale do tego chyba będę musiał poskładać JiG-a.
          nie wiem czy nie lepiej jakbyś pozostał przy jednym programie pomiarowym.
          Chce również się dowiedzieć jak wpłynęły zmiany jakie wprowadziłem do obudowy (przesunięcie wysokotonówki na środek frontu, inne wymiary frontu, inny kształt obudowy) na pomiary, oraz czy zmiany te wymagają zmian w zwrotnicy. Na koniec może spróbuje zaprojektować całość zwrotnicy od zera, no ale do tego długa droga ;-)
          Bardzo dobrze, że chcesz to wszystko sam zbadać. Zmiany w zwrotnicy raczej powinno się wprowadzać, gdy zmieni się położenie wysokotonówki itp. Niektórzy nie podchodzą do tematu tak skrupulatnie.
          Ciekawi mnie inny przebieg fazy w obu pomiarach (czerwona linia przerywana) w pomiarach z wysokotonówką w przeciwfazie ?
          wszystko gra. Przecież odwróciłeś wysokotonówkę w fazie? I widzisz, co się dzieje z fazą :)

Skomentuj

nie wiem czy nie lepiej jakbyś pozostał przy jednym programie pomiarowym.
            SW chyba bardziej uniwersalne w projektowaniu, do tego próba pomiary nearfield w HOLMie dała dziwny wynik. Nauki nigdy za wiele :) No ale to jak poskładam JiG-a.

Bardzo dobrze, że chcesz to wszystko sam zbadać. Zmiany w zwrotnicy raczej powinno się wprowadzać, gdy zmieni się położenie wysokotonówki itp. Niektórzy nie podchodzą do tematu tak skrupulatnie.
            No właśnie, będę jednak musiał złożyć zwykłe skrzynki według oryginalnego projektu by mieć porównanie, całe szczęście jakieś ścinki powinny się znaleźć.

wszystko gra. Przecież odwróciłeś wysokotonówkę w fazie? I widzisz, co się dzieje z fazą :)
            Nie o to mi chodzi, wkleiłem dwa pomiary, jeden z prawej drugi z lewej kolumny. O te:

Jak widać na obu screenach są pomiary w fazie (czy może zgodnej polaryzacji ? ) i przeciwfazie (niebieski i czerwony wykres), ale w pierwszym faza (czerwona przerywana) leci od dołu, a w drugim od góry w punkcie podziału.
            Last edited by gi; 16.02.2013, 20:08.

Skomentuj

Wszystko gra, to tylko skok między kolejnymi najbliższymi dyskretnymi próbkami fazy. W całym zakresie częstotliwościowym faza akustyczna lewej i prawej kolumny są takie same.

Skomentuj

Czaruję...
              X