Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kompletny system pomiarowy.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kompletny system pomiarowy.

Hej,

Nowy rok to czas skończyć projekt, ale zanim go poskładam do końca chciałbym go pomierzyć (zostało wprowadzonych kilka zmian do konstrukcji w stosunku do oryginałów, więc chce wiedzieć czy montować wszystko na sztywno czy dać sobie możliwość późniejszej modyfikacji zwrotki). Zawsze to też kolejny etap zabawy :)

Pytanie skąd wziąć system pomiarowy ?

Kiedyś na forum powstał zrobiony przez irka UNIJig, ale chyba były jakieś problemy z jego kalibracją i dostępnością (o ile pamiętam powstało jedynie kilka prototypów dla wybranych i myślano nad jakimś zbiorowym zamówieniem kitów). Były też jakieś inicjatywy stworzenia innych integr pomiarowych, ale chyba nie dokończone.

Są gdzieś dostępne takie zestawy w formie kita/gotowce (i która opcja była by najlepsza) ?

Alternatywą jest oczywiście polutowanie jiga na pająka oraz preamp oddzielnie i tu chyba najłatwiej było by kupić kit AVT-2728 ?.

Do wszystkiego oczywiście WM61A (kosztuje teraz 9zł więc chyba nie ma sensu kombinować z innymi) w rurce z marketu ;-)

Inna sprawa jaka mnie zastanawia to kompatybilność tego wszystkiego z nowszym oprogramowaniem, czytałem że coraz więcej osób przesiada się z SW na inne softy z powodu braku dalszego wsparcia dla SW na nowszych konfiguracjach (co teraz jest najpopularniejsze ?).

Tak więc pytanie jaki/gdzie/za ile kompletny (i w pełni funkcjonalny) system pomiarowy kupić by posłużył na jakiś*czas również z nowym softem ?

Ewentualnie gdyby takich ofert nie było, to czy alternatywa z AVT-2728 spełni swoją rolę ?

Z góry dzięki za odpowiedzi :)

Tu masz dwa inne softy często używane:

http://www.artalabs.hr/

http://www.holmacoustics.com/holmimpulse.php

Wkładka w rurce Ci się przyda :-) większość na niej mierzy. Opa programy działają na XP. Jeśli masz wejście mikrofonowe w karcie to nie potrzebujesz przedwzacniacza, jeśli nie ten kit działa całkiem fajnie, ewentulanie preamp Walina ze strony głównej.

Co do pomiaru impedacji propunuję artę, na poczatek wystarczy jeden rezystor. JIG opisany jest w manualu, prosty i działa bez problemu do pracy z wzmacniaczem mocy.

Skomentuj

Ten kit AVT jest dobry ale niestety niedopracowany i na początku sprawia problemy. Co nie zmienia faktu że po usunięciu niedociągnięć jest bardzo praktyczny. Warto też pamiętać o karcie dźwiękowej. Niestety SW jest pod tym względem wybredny. Używam u siebie SB LIVE model CT4380 i wszystko działa jak należy.

Najlepszym rozwiązaniem jest posiadać osobny komputer do pomiarów nawet na starym WIN 98SE

Skomentuj

Zamieszczone przez Leszek M Zobacz posta
        Ten kit AVT jest dobry ale niestety niedopracowany i na początku sprawia problemy.
        A co trzeba w nim dopracować?

Skomentuj

Sam jestem ciekaw co w tym kicie jest nie tak (swoją drogą niezła wpadka jeżeli sprzedają wadliwe kity ) ?

Może jakiś alternatywny kit do zastosowania w systemie pomiarowym (bo wytrawić samemu płytki nie mam jak, stąd szukam czego innego niż preamp Walina) skoro ten jest wadliwy ?

WM61A już zamówiona, wypróbuje na razie bez preampa (jak dojdzie oczywiście), skoro mówicie że powinno działać.

Skomentuj

preamp z tego kitu działa i z ciekawości chciałem spytać o co koledze chodzi z tymi wadami także śmiało możesz go spróbować jeśli masz wejście liniowe w karcie.
            Jeśli masz wejście mic powinna działać sama wkładka.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
              A co trzeba w nim dopracować?
              Pierwsza sprawa to za małe otwory pod układ scalony wzmacniacza co w sumie stanowi najmniejszy problem bo widać to od razu. Druga to brumienie. Układ załączania przekaźnika jest źle zaprojektowany na płytce. Zasilanie przekaźnika należy ciągnąc z innego miejsca osobnym przewodem i sprawa będzie załatwiona. Trzeci to zbyt małe wzmocnienie na wzmacniaczu operacyjnym (chodzi o ten pierwszy na schemacie do którego jest podłączone źródło prądowe z trzema diodami. Nie mam teraz schematu przed sobą i piszę z pamięci.

W sumie miałem jeszcze jeden problem ale koledzy z forum pomogli. Oto temat http://diyaudio.pl/showthread.php/18...3%B3w-SW-z-AVT

Skomentuj

Pierwsza sprawa to za małe otwory pod układ scalony wzmacniacza co w sumie stanowi najmniejszy problem bo widać to od razu.
                Lutowałem ten ukłąd dwukrotnie i było ok.

Zasilanie przekaźnika należy ciągnąc z innego miejsca osobnym przewodem i sprawa będzie załatwiona.
                A gdzie tam jest przekaźnik.

Trzeci to zbyt małe wzmocnienie na wzmacniaczu operacyjnym (chodzi o ten pierwszy na schemacie do którego jest podłączone źródło prądowe z trzema diodami
                Nie ma tam żadnych diodek :-) chyb mówimy o innych wzmacniaczach. Ja mówię o kicie AVT 2728.

Co do brumienia, tego typu wzmacniacz mikrofonowy najlepiej ciągnąć z bateryjki lub akumulatora, pobór mocy niewielki a wyniki fajne.

Skomentuj

Hmmmmmmm. No tak pomyliłem kity tu chodzi o avt 2728 a ja mówiłem o avt 2782. Przepraszam mój błąd. Ale avt 2728 nie jest "kompletnym systemem pomiarowym" o którym pisze gi tylko samym wzmacniaczem mikrofonowym. Do tego i tak będziesz potrzebował jiga i wzmacniacz żeby przeprowadzać pomiary a tak miałbyś wszystko w jednej obudowie i działające prawidłowo.

Skomentuj

Ten kit może wykorzystać tylko do SW. Jak zrobi sobie pream do mirofonu razem z rurką i wkładką na patyku wykorzysta równiez do innych programów i kart.
                    Załączone pliki

Skomentuj

Zmontowałem mikrofon (wkładka + kabel + rurka + wtyk jack) i chciałem zrobić próbny pomiar w HOLMie, ale wyniki jakie uzyskuje są co najmniej dziwne.

Co prawda kolumna nie jest sklejona więc może coś tam grać obudowa/przecieki powietrza do tego stanowisko pomiarowe lekko mówiąc nie jest idealne No ale chyba bez przesady ? Ktoś ma pomysł skąd takie wyniki ?

Trochę poszperałem i według tej strony trzeba zastosować wtyk stereo (jack), ja zastosowałem wtyk mono, czy może to być powodem takich pomiarów (brak napięcia z prawego kanału ?) ?

http://kolumny.prv.pl/zwrotnicapswk.php

Kolejny pomysł jaki przychodzi mi do głowy to to, żę laptop z jakiegos powodu korzystał z wbudowanego mic zamiast tego pomiarowego. Jako, że to macbook pro i windows odpalany na bootcampie to i ze sterownikami mogą być jaja, sprawdzę w wolnej chwili na stacjonarnym. :-)

Wydaje się że to właśnie jest przyczyną takich pomiarów, wieczorem postaram się wrzucić pomiar z użyciem komputera stacjonarnego :-)
                      Last edited by gi; 11.02.2013, 15:20.

Skomentuj

Jeśli masz maka to spróbuj pomiaru pogramem Arta.
                        "Notice for Linux and Mac OS X users

Arta can be used on computers with Linux and Mac OS X operating systems by using Windows emulator programs: Wine on Linux, and Crossover (version of Wine) on Mac."

Skomentuj

Bardzo dużo odbić w odpowiedzi pomieszczenia - musisz popracować nad dodatkowym wytłumieniem
                          góra pasma całkowicie wycofana tak jakby mikrofon rejestrował schowany za czymś, może być coś na rzeczy z tym mikrofonem z lapka

Skomentuj

ściągnij ten monitor z tył głośnika czy co to jest, dźwięk odbija się od niego.

Skomentuj

Tak jak pisałem był to efekt użycia wbudowanego mikrofonu ;-)

Przelutowałem również wtyk jack na stereo (ze zwarciem kanałów) co dało wzmocnienie sygnału i jakby lepsze pomiary ogółem.

Poniżej wynik pomiarów w nadal lichych warynkach z lichym wytłumieniem (kołdra między, cienki koc za głośnikiem i zwinięta kołdra za mikrofonem. Z boku nic na szafach i sofach, 30cm za głośnikiem LCD (na nim zawieszony cienki koc)):

Niebieski pomiar normalny, czerwony pomiar z wysokotonówką w przeciwfazie:

Tutaj pomiary w aplikacji oryginalnej: http://www.troelsgravesen.dk/EllamXT.htm#Measurements:

Wygląda to już w miarę jak powinno chyba, ale widać że czeka mnie kombinowanie ze zgraniem fazowym (płytki dołek), pewnie efekt zmiany pozycji wysokotonówki na pozycje centralną. Dobrze myślę ?

Dziwne jest również poszarpanie charakterystyki między 1k-2k, rezonans nie sklejonej obudowy/otworu BR ? Choć w sumie występuje również w Totemach w mniejszym stopniu.

Opadanie na niskich częstotliwościach (20hz-200hz) też wygląda dziwnie zważając na to, żę 15w mają opinie mocno ubasowionych ?

Aha przy pomiarze gdy program wykonuje sine sweep na koniec słychać takie "szszszsz" przez chwilę, to normalne (wyjście poza zakres przetwarzania wysokotonówki czy coś) ?

Dla porównania pomiar Totem Mite składanych dawno temu przez Pawła (wysokotonówka pracuje w nich w przeciwfazie ?):
                              Last edited by gi; 12.02.2013, 13:28.

Skomentuj

no tym razem dużo lepiej Pomiary są bardziej wiarygodne, niskie częstotliwości coś takie jakby ospałe :) To klon TOTEM mite ?? Renomowana Firma sprzedawała kolumny z taką dziurą ?? Może kopułka źle podłączona. A tyle osób swego czasu masowo klonowało ten projekt.

---------- Post dodany o 23:13 ---------- Poprzedni post o 23:05 ----------

no tym razem dużo lepiej Pomiary są bardziej wiarygodne, niskie częstotliwości coś takie jakby ospałe :) To klon TOTEM mite ?? Renomowana Firma sprzedawała kolumny z taką dziurą ?? Może kopułka źle podłączona. A tyle osób swego czasu masowo klonowało ten projekt.

Skomentuj

Pierwsze pomiary to projekt Ellam-XT Troellsa z kopułka umieszczoną centralnie, drugie pomiary to właśnie klon Totem Mite.

Jak ktos ma jakiś pomysł skąd taka dziura na niskich tonach to pisać ;-) Ja nic nie wymyśliłem (nauka odczytywania i wykorzystywania pomiarów jednak trochę zajmie ), przestudiuje jutro zwrotnicę czy wszystko ok (po raz n-ty ) i możę spróbuje też pomiarów używając ARTA.

Skomentuj

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
                                    Przelutowałem również wtyk jack na stereo (ze zwarciem kanałów) co dało wzmocnienie sygnału i jakby lepsze pomiary ogółem.
                                    zauważalne wzmocnienie sygnału obniżając rezystancję kanału o pare mili ohmów? Nie wierzę.
                                    30cm za głośnikiem LCD (na nim zawieszony cienki koc)):
                                    jak pisałem, dalej sie pytam po co on tam stoi.
                                    Opadanie na niskich częstotliwościach (20hz-200hz) też wygląda dziwnie zważając na to, żę 15w mają opinie mocno ubasowionych ?
                                    program nie jest w stanie zmierzyć poprawnie tak niskich częstotliwosci ze względu na warunki pola akustycznego - pole rozproszone. Jakbyś wyeliminował początek odbić na czas minimum 0.15s to w SpeakerWrokshop powinno zmierzyć ci poprawnie do 50Hz, przy założeniu, że mikrofon pomiarowy wyrobi.
                                    Aha przy pomiarze gdy program wykonuje sine sweep na koniec słychać takie "szszszsz" przez chwilę, to normalne (wyjście poza zakres przetwarzania wysokotonówki czy coś) ?
                                    jeżeli nie przyjemne dla ucha to coś zniekształca. Łatwo znaleźć co.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                                      zauważalne wzmocnienie sygnału obniżając rezystancję kanału o pare mili ohmów? Nie wierzę.
                                      Karty sound blaster puszczają napięcie na prawy kanał stąd wzmocnienie o ile wiem.

jak pisałem, dalej sie pytam po co on tam stoi.
                                      Jutro lub pojutrze zrobie ponowne pomiary w lepszych warunkach (i może z preampem jak go poskładam do końca).

program nie jest w stanie zmierzyć poprawnie tak niskich częstotliwosci ze względu na warunki pola akustycznego - pole rozproszone. Jakbyś wyeliminował początek odbić na czas minimum 0.15s to w SpeakerWrokshop powinno zmierzyć ci poprawnie do 50Hz, przy założeniu, że mikrofon pomiarowy wyrobi.
                                      To wiele wyjaśnia, dziękuje. Czyli jedynym sposobem zmierzenia niskich częstotliwości byłby pomiar nearfield ?

jeżeli nie przyjemne dla ucha to coś zniekształca. Łatwo znaleźć co.
                                      Ten sam efekt występuje również na Totemach, no ale jest to raczej nieprzyjemny dźwięk no i zupełnie inny niż reszta sine sweep.

---------- Post dodany 15.02.2013 o 13:11 ---------- Poprzedni post 13.02.2013 o 18:11 ----------

Kolejne pomiary w bardziej wytłumionym pomieszczeniu z użyciem preampa Wallin'a. Niestety będę musiał wymyślić inne miejsce pomiarów lub opróżnić całkowicie pokój przed pomiarami bo w tej chwili uzyskuje za krótkie czasy bramkowania :/

Obie sztuki pomierzone, niebieski kopułka normalnie, czerwony w przeciwfazie.

---------- Post dodany o 14:33 ---------- Poprzedni post o 13:11 ----------

Zastanawia mnie wykres Phase (przerywana linia).

Po pierwsze czemu przecina wykres amplitude (linia ciągła), gdy w Totemach tego nie robi ?

Po drugie na ile jest to to wiarygodne o ile pamiętam z tutoriala to w SW nie było wiarygodne ?

Jeżeli jest wiarygodne to jaki przebieg tego wykresu byłby idealny ?

Wiem, że pewnie podstawy, no ale w końcu się dopiero uczę ;-)

Skomentuj

Po pierwsze czemu przecina wykres amplitude (linia ciągła), gdy w Totemach tego nie robi ?
                                        Bo w totemach o ile pamiętam jest zwrotnica 1 rzedu, a tak zwrotnica inaczej kreci faza. To podstawy, musisz poczytać o tym.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X