Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Obudowa wzmacniacza ( Płyta Drewniana )

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Frezarki to nie mam , ale mam frez kulowy do wiertarki

Skomentuj

Kolego przemo312132 jeśli to wzmacniacz do domu to dajesz odpowiedniej wielkości radiator, pod i nad nim otwory ,wiatraków nie zakładasz, po lewej stronie radiatora (w/g twojego rysunku) dajesz transformator , a resztę elektroniki po prawej stronie radiatora .

Skomentuj

to nie nie pomoze
        wiec zrob w desce nawierty pod i nad radiatorem

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          to nie nie pomoze
          wiec zrob w desce nawierty pod i nad radiatorem
          Ok lecz dzisaj zrobilem sporo dziurek na tyle wzmacniacza

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
            nepez, Paweł ma rację,

Blacha perforowana to jedno, a krata z blachy to drugie.

Pierwsze to blacha perforowana i obojętne jakim kształtem, krata z blachy to już drugie i też nie ważne jakim kształtem. Pracowałem zarówno przy estradzie, jak i schodach/balustradach, i wiem że byś się nie dogadał jakbyś chciał kupić jedno albo drugie.

Blacha perforowana to to co Paweł pokazał, to o czym Ty mówisz, wygląda np. tak:

http://www.schodystopnie.pl/images/gallery/31big.jpg

To co pokazałeś nazywa się - nazwą handlową "krata pomostowa" np. typu Mostostal. Tak jak jest "krata pomostowa" tak jest i Krata osłonowa na głośniki" i "krata szkocka" wszystko ma w nazwie "krata" bo odpowiada definicji algebraicznej kształtu kraty. A wykonać można ją z tysięcy różnych materiałów i na tysiąc różnych sposobów.

Takie kraty osłonowe na głosniki można kupić w formatowanych kawałkach w Dexonie albo STXie. Rożnica pomiędzy nimi a jakąkolwiek inna blachą perforowaną jest w cenie i pewnie w jakości. Krata osłonowa w kawałku wystarczającym na wzmacniacz jest osiągalna od 30-40zł.

Natomiast blachę perforowaną jako półprodukt można kupić w hurtowniach gdzie kosztuje około 80-120zł. za metr kwadratowy. Plus jest taki że możemy sobie wybrać rodzaj perforacji a czasem poprosić również o gięcie. Tylko że cena na obudowę będzie już wyraźnie większa niż zaadaptowanie gotowej kraty osłonowej głośnika.

A tak jeszcze jak już jesteśmy przy leksyce a ktoś kojarzy ogrodzenia z drutu spawanego i myślałby ze to tez jest Krata - chociaż też jest bo spełnia warunki definicji algebraicznej - to się zdziw bo to się nazywa "siatką spawaną", chociaż nie jest giętkie nie daje się zwijać a oczka nie zmieniają geometrii.

Więc trzeba rozumieć każdy wyraz jako pojęcie i zastosowanie w nazwie handlowej. Krata to krata, niezlezienie od sposobu jej wyprodukowania. Blacha perforowana to materiał.

---------- Post dodany o 20:56 ---------- Poprzedni post o 20:44 ----------

Zamieszczone przez przemo312132 Zobacz posta
            Frezarki to nie mam , ale mam frez kulowy do wiertarki
            Kolego przemo, pomysł który przedstawiłem co prawda nie był w moim wykonaniu ale bardzo podobne konstrukcje znajdziesz w necie. A jego podstawową cechą jest możliwość zastosowania elementów przeznaczonych do czego innego. Oraz nie musisz robić perforacji w drewnie, co jest czasochłonne i raczej nie będzie dobrze wyglądało. Obudowa z drewnianych boczków i kraty - blachy (blaszanej kraty - O! :-) jest bardzo przewiewna, sprawdza się do chłodzenia konwekcyjnego, radiator umieszczony wewnątrz nie wymaga wykończenia, a chłodzone są wszystkie elementy wzmacniacza. Co więcej używa się typowych elementów, które można zrobić nawet z okrągłych osłon na 15-18" głośniki. Trzeba mieć tylko dremel i smykałkę modera obudów komputerowych.

Stare obudowy radmorów czy foniki PA-428 były w całości z drewna albo przynajmniej boki i góra była z drewna. Ale w nich radiatory znajdowały się na zewnątrz skrzynki z tyłu obudowy albo od góry.

---------- Post dodany o 21:32 ---------- Poprzedni post o 20:56 ----------

Chodzi o taka ramę obudowy - schemat

na górze i na dole przykręcone ścianki z blachy perforowanej. Wewnątrz obudowa może być wzmocniona poprowadzeniem radiatora mocowanego do przedniej i tylnej ścianki drewnianej. Jest przewiew są typowe elementy i może być też dość tanio. Ramę można wykonać z MDFu lub płyty wiórowej przyciętej w Castoramie, górę i dół z dociętej kraty osłonowej głośników. Dobre mieć frezarkę żeby ładnie podfrezować wgłębienie na wpuszczenie ściany górnej i dolnej. Do łączenia można użyć złączy meblowych narożnych. Wykończenie wg umiejętności, zachcianek i ilości pieniędzy do wydania. Nawet można zrobić na piano jak się komuś chce.
            Last edited by nepez; 05.02.2013, 21:38.

Skomentuj

Zamieszczone przez nepez Zobacz posta

Więc trzeba rozumieć każdy wyraz jako pojęcie i zastosowanie w nazwie handlowej. Krata to krata, niezlezienie od sposobu jej wyprodukowania. Blacha perforowana to materiał.
              Idź do porządnego marketu budowlanego, poproś asystenta aby sprawdził czy jest blacha perforowana - jak będzie obeznany w temacie, zapyta Cię o co? o to jakie oczko, oraz jaka grubość. Wtedy możesz mu powiedzieć, oczko, romb, a nawet krata. I dostaniesz co? Krate? czy blache perforowana z oczkiem kwadrat?

A zapytaj o kratę - zapyta do czego, jakiej grubości, materiału i wprawi go w zakłopotanie, bo przecież klientowi może chodzić o kratkę do nawiewu do łazienki, czy też o kratę pomostową lub kratę browarów równie dobrze.

Masz trochę racji, potocznie przyjęto iż jest co się krzyżuje to "krata", jednak potępiam to rozwiązanie, gdyż sami wiemy że tak na prawdę utrudnia funkcjonowanie i jeżeli pytać, to o faktyczną nazwę produktu.

Co do krat osłonowych jak to nazywasz - owszem, różnica w cenie jest, ale w jakości nie, chyba że trafisz na chińską blachę perforowaną. To taki chwyt reklamowy, jedno i drugie gnie się w rękach, chyba że ma kilka mm grubości. Blachę też można zakupić w formatkach, dodatkowo wybrać gdzie ma być perforowana.

Dobrze że nikt nie rzekł maskownica, bo wtedy to już by była batalia.

Skomentuj

Idź do porządnego marketu budowlanego,
                I założę tę kratę pomostową Mostostalu na kolumnę???

mowa jest o KRACIE osłonowej na głośniki. A nie kracie pomostowej. Odróżniasz nazwę produktu od nazwy materiału z którego jest zrobiony??

Masz tez kraty pomostowe spawane z prętów ale już ogrodzenie pospawane z takich prętów nazywa się siatką spawaną, chociaż w niczym nie przypomina siatki ogrodzeniowej.

Co do krat osłonowych jak to nazywasz - owszem, różnica w cenie jest, ale w jakości nie, chyba że trafisz na chińską blachę perforowaną. To taki chwyt reklamowy, jedno i drugie gnie się w rękach, chyba że ma kilka mm grubości. Blachę też można zakupić w formatkach, dodatkowo wybrać gdzie ma być perforowana.
                Większość akcesoriów do kolumn jest z Chin i z tego powodu może być kiepściejsza i tańsza oczywiście. W hurtowni stali można kupić materiał w postaci blach perforowanych i wtedy wybrać grubość rodzaj perforacji wielkość przycięcia itp. Mamy wybór materiału jaki potrzebujemy a nie jesteśmy skazani na wykorzystywanie materiału z gotowego produktu, który tylko adaptujemy do własnych potrzeb. Ale to powoduje że cena zwykle będzie wyższa.

Dobrze że nikt nie rzekł maskownica, bo wtedy to już by była batalia.
                Krata to tez "maskownica". Za to w samochodach zamiast maskownicy na chłodnice masz "grill" - tak się w programach motoryzacyjnych zachwycają - "jaki piękny grill" ciekawe czy coś na tym ruszcie upieką??
                W samochodach i samolotach nie ma już "kabin". Są "kokpity" - ciekawe co w takim razie jest na jachtach, skoro kokpity przeniosły się do samochodów i samolotów???
                Samochody wyścigowe to już nie wieśniackie "wyścigówki" teraz się one nazywają "bolidami"... A meteoryty to pewnie są fiaty 126p na sterydach ??? :biggrin:
                Last edited by nepez; 06.02.2013, 00:23.

Skomentuj

Zamieszczone przez nepez Zobacz posta
                  I założę tę kratę pomostową Mostostalu na kolumnę???
                  Pewnie gdybyś był zielony i ktoś powiedział Ci o tym żebyś kupił kratę na kolumnę żeby zabezpieczyć głośniki, i poszedł do marketu, poprosił o kratę - dostał taką, to i pewnie zamontował, bo przecież mówili żeby krata zasłonić głośniki.

Ale to o czym tu jest mowa - najtaniej wyjdzie blacha perforowana, pocięta na formatkę - nie warto dopłacać do sloganu "krata osłonowa głośnika".

I właśnie o tym mówię - żeby nazywać rzeczy po imieniu, a nie używać nazw potocznych jak krata.

Skomentuj

Kiedy właśnie z moich obserwacji wynika że owszemz metra kwadratowego wychodzi drozej w wyrobie o nazwie krata osłonowa. Ale z kolei ich wielkosć to była tak 40*60cm i cena od 25 złotych.

W hurtowni kiedy pytałem o blachy perforowane nie chcieli sprzedać mniej niż arkusz z którego wyszłoby z 10 takich krat osłonowych.
                    mam hurtownie blach pod nosem niemal więc się u nich dopytam bo rzeczywiście jakby jeszcze gięli za rozsądną cenę to nawet większość obudowy można wykonać - całe chassis i tylko do niego przykręcić jakieś boczki ozdobne i ceownik w przodu.

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                      Panowie przypominam że jest coś takiego jak tag offtopic.

Skomentuj

Ok! 65% obudowy wykonane całość z drewna nie wiem z czego górę zrobić chyba metalu no może również z drewna :P
                        Będzie to całkiem nietypowy wzmacniacz , A przez to że jest to pierwsza konstrukcja tego typu Bez użycia frezarki itp urządzeniom :razz:
                        Mam Jeszcze pytanie Jak uziemić obudowę drewnianą by nie było bruuuuuuum/ów

Skomentuj

A przeczytaj to co pisalem chyba 3x

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                            tak, ale blaszany ekran musi byc. chociazby w postaci folii
                            Jeśli to to muszę przerobić

Skomentuj

ja bym wzial folie alu i wykleil ta skrzynke od srodka ;]

Skomentuj

Kurde, ze dwa miesiące temu sprzątając piwnicę wywaliłem niestety nówkę sztukę - obudowę po wzmacniaczu Meluzyna - coś takiego:

Co do ekranowania, wydaje mi się, że ekran z aluminium był przyklejony tylko nad stopniem wejściowym. Ja, gdybym robił drewnianą skrzynkę zastąpiłbym jednak aluminium miedzią. Albo blacha, albo laminat. No i bardziej audiovoodoo :lol:

Skomentuj

Czaruję...
                                X