Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Obudowa wzmacniacza ( Płyta Drewniana )

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Obudowa wzmacniacza ( Płyta Drewniana )

Witam , Chciałbym się dowiedzieć od was forumowiczów jak najlepiej zbudować obudowę do wzmacniacza mianowicie z jakiej płyty (mm) , jakieś frezy ?
    Czy nic w takiej obudowie się nie zagrzeje myślałem że dałbym jakieś ciche wiatraki np: 0,07A 12V tyle że również nie wiem czy coś da .
    To by było na tyle resztę wiem , A jeśli temat w złym dziale proszę przenieść .

A tu nagle mala iskierka i cały wzmak płonie...
    marcinsywala.pl
    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Co by miało to znaczyć hee ?
      Nie robić w ogóle

Skomentuj

zrob z takiej plyty jaka masz
        wentylacja "pasywna" jednak musi byc

problem pojawia sie nie z ogniem a z ekranowaniem elektromagnetycznym. sama drewniana obudowa jest gwarancja zaklocen i brumow

Skomentuj

Najprościej zaadoptować gotową obudowę z uszkodzonego wzmacniacza.

Skomentuj

kiedyś większość obudowy wzmacniaczy robiono z materiałów drewnopochodnych.

Skomentuj

tak, ale blaszany ekran musi byc. chociazby w postaci folii

Skomentuj

ja to widzę tak. Cztery ściany - boki front i tył z płyty a spód i góra z kraty osłonowej od kolumn estradowych. I do tej na spodzie przykręcona elektronika. Tak to widzę żeby się nie grzało, ale nic takiego nie robiłem więc nie zapewniam, że pomysł jest dobry.

Skomentuj

Popatrz na Uniampa dolphinowskiego
                  marcinsywala.pl
                  Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez nepez Zobacz posta
                    a spód i góra z kraty osłonowej od kolumn estradowych.
                    ahaaa - tak to sie nazywa?
                    a ja tyle lat myslalem ze to blacha perforowana...

Skomentuj

Krata a blacha to dwie różne rzeczy.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Krata_(budownictwo)
                      http://pl.wikipedia.org/wiki/Perforacja

Raczej nie da się perforować drutu :).

Skomentuj

Czyli jak by to miało być taki kawał blachy jakby wtopiony w deskę ?

Skomentuj

Eeee taam, czepiacie się kolegi. A przecież pierwsze polskie konstrukcje hifi jak np. Meluzyna, Kleopatra, Elizabeth miały drewniane skrzynki. Że o radiach typu Ślązak nie wspomnę :biggrin: Większość jednak miała jakieś metalowe chassis - no, Ślązak nie miał chyba :flapper: Sam mam zamiar zrobić coś podobnego. Nie, nie do Ślązaka (:lol:), ale bardziej w kierunku Radmora 51XX, czyli front metal (ew. chodzi mi po głowie granit) a góra i boki drewno. Ale wszystko na solidnym, metalowym szkielecie - na czymś musi się to 900VA trafo trzymać :)

Skomentuj

To spróbował by dać boki drewniane , tył i przód również , a dół i góra metal
                            W każdym razie więcej drewna tym lżejsze wiercenie i wyżynanie otworów po wyjścia ;p

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                              ahaaa - tak to sie nazywa?
                              a ja tyle lat myslalem ze to blacha perforowana...
                              No się przynajmniej w porę dowiedziałeś.

pierwszy z brzegu przykład dla lingwistów z wikipedii http://www.victorsound.pl/kolumny_aktywne.htm

Od ilu i jakich dużych oczek na metr kwadratowy zaczyna się perforacja? Od pięciu? dziesięciu dwudziestu? osłoń kolumnę blacha perforowana o rastrze 10cm otworem 5mm i posłuchaj co słychać. Określenie "blacha perforowana" nic nie znaczy, blach perforowanych w różny sposób może być w pytę i trochę.

Jak napiszą "krata", od razu wiadomo o jaki rodzaj oczek i raster chodzi. Pojęcie "krata" oznacza porządek geometryczny, - strukturę, a nie sposób jej wykonania krate można wyperforować, zespawać, zapleść lub namalować.

Rozumiem że to jest tak ciężkie do pojęcia aż trzeba do tego wpis uskuteczniać i się przez pięć następnych natrząsać? Tak samo jak nieprawidłowe nazywanie "korektorem" stożka fazowego w głośniku i "frontpanelem" - rdzennie po polsku - korektora głośnika wysoko-tonowego.

---------- Post dodany o 10:51 ---------- Poprzedni post o 10:01 ----------

Zamieszczone przez przemo312132 Zobacz posta
                              Widziałeś jak wygląda z wierzchu na przykład mała stacja dell optiflex 270 ? Albo urządzenia midi TEAC H-01 ? Chodzi o ten kształt - boki dookoła i góra oraz dół wchodzący pomiędzy nie.

Można zrobić podobny kształt. boki tył i przód wykonane z płyt drewnianych - taka rama. A góra i dół z kraty metalowej przykręcanej do ich krawędzi - tak samo jak się ją przykręca do czoła kolumn estradowych. Możliwe że Koneczne będzie jeszcze jakieś wzmocnienie wewnątrz albo wykorzystanie radiatorów jako wzmocnienia wewnętrznego. Ale to chyba najprostszy sposób na obudowę i może być dość tanio.
                              Last edited by nepez; 05.02.2013, 10:16.

Skomentuj

Zamieszczone przez djbuh Zobacz posta
                                Krata a blacha to dwie różne rzeczy.
                                wiem czym sie rozni krata od blachy perforowanej
                                ale pokaz mi estradowe kolumny z krata?

Zamieszczone przez przemo312132 Zobacz posta
                                nie wazne jak to zrobisz
                                jezeli mialbys sie trzymac wskazowek napeza to faktycznie moglbys zrobic rowki i wsunac te arkusze blachy perforowanej
                                ale ja bym zostawil tylko "okienko" z takiej blachy lub siatki cieto-ciagnionej (taka do "tuningu")

pierwszy z brzegu przykład dla lingwistów z wikipedii http://www.victorsound.pl/kolumny_aktywne.htm
                                a gdzie tu krata?
                                ja tam widze blache

Pojęcie "krata" oznacza porządek geometryczny, a nie sposób jej wykonania.
                                dziwne - z zadnym inzynierem sie nie dogadasz

Skomentuj

A ja widzę kratę. Na szkockim kiltcie teź jest krata, a nikt jej nie perforował.

Opisy z linku kolumn zrobili inżynierowie. I napisali "osłonięte kratą" a nie blacha perforowaną - najwidoczniej to byli tacy inżynierowie którzy nie chorowali podczas lekcji języka polskiego.

---------- Post dodany o 11:26 ---------- Poprzedni post o 11:23 ----------

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                  wiem czym sie rozni krata od blachy perforowanej
                                  a gdzie tu krata?
                                  ja tam widze blache
                                  A ja tam widzę otwory ! :-)
                                  Znacznie więcej niż blachy.

Skomentuj

nepez, Paweł ma rację,

Blacha perforowana to jedno, a krata z blachy to drugie.

Pierwsze to blacha perforowana i obojętne jakim kształtem, krata z blachy to już drugie i też nie ważne jakim kształtem. Pracowałem zarówno przy estradzie, jak i schodach/balustradach, i wiem że byś się nie dogadał jakbyś chciał kupić jedno albo drugie.

Blacha perforowana to to co Paweł pokazał, to o czym Ty mówisz, wygląda np. tak:

http://www.schodystopnie.pl/images/gallery/31big.jpg

Skomentuj

Dobra na razie mam spód wzmaka z płyty 2,5mm i tył tej luźnej 1mm ,
                                      Z tej kraty powyżej raczej nie skorzystam a raczej z czegoś podobnego

Wrzucam bardzo amatorski rysunek z pytaniem/podpowiedzią czy dobrze ustawione oraz gdzie wstawić : Przedwzmacniacz , TRafo

http://img593.imageshack.us/img593/5962/takit.png
                                      Last edited by przemo312132; 05.02.2013, 15:48.

Skomentuj

masz frezarke?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X