Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

WLM Diva Zibiego (Eminence Beta 10CX + ATP50)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] WLM Diva Zibiego (Eminence Beta 10CX + ATP50)

WLM Diva Zibiego (Eminence Beta 10CX + ATP50)

Około 3 lata temu słyszałem Divy we wrocławskim salonie Audio. Dźwięk specyficzny nie idealny ale mający coś w sobie, postanowiłem spróbować zrobić coś takiego samemu.
    Obudowa wykonana z płyty wiórowej i HDFu, wiórowa 18mm + HDF 3mm celem uniknięcia klawiszowania. Całość oklejona fornirem Palisander Santos oraz malowana lakierem Syntilor mat. Podstawki zrobione z płyt 18mm, dógł i góra 2x18mm, słupek pionowy o ile pamiętam 6x18mm. Okleiłem je jak widać skajem oraz fornirem.

Zwrotnica zgodna ze schematem poniżej:) W sumie przetestowałem 3 zwrotnice znalezione w sieci (dzięki luSzti za wiadro cewek) oraz jedną która stworzyłem ze znajomym. Najlepiej zagrała mimo wszystko ta znaleziona na diyaudio.com(kolumna o podobnych gabarytach).

Jak to gra??? Specyficznie, jak dla mnie bardzo fajnie. Jest to zupełnie inny dźwięk niż standardowych kolumn. Kolumny nie schodzą zbyt nisko(TLka Dabyla gra dużo niżej), ale za to bas jest bardzo punktowy i mocny - estradowy. Co do wysokich tonów mogły by być lepsze jednak całościowo gra to naprawdę fajnie. Wbrew temu co może sie wydawać wysokie tony nie sa "wrzaskliwe i kłujące". Mimo zupełnie inne brzmienia bardzo lubię słuchać tych kolumn. Kolumny nie potrzebują dużych mocy by dobrze zagrać, co dla wielu może byc zaletą.

Cena całości?? Niewielka w porównaniu do oryginału....

Zdjęcia(sorki za słaba jakośc):

Last edited by LuSzTi; 13.02.2013, 18:57.

Jako że nie znałem konstrukcji, to się dziwie patrząc na zdjęcie gdzie jest Tweeter - dopiero potem skapnąłem się żę CX od Coaxa i że jest zamontowany z tyłu.
    Bardzo fajna konstrukcja, wykończenie też mi się podoba.
    Jakie są wymiary paczek? Wyglądają na 30-35L :)

Skomentuj

Budy mają 50litrów netto, albo chcemy mieć bas albo udawać ze bez basu jest audiofilsko, ja wolałem to pierwsze 56/30/44(wys/szer/głęb) są to dośc wielkie krowy:)

Skomentuj

Osz w mordę, nie wyglądają na te 50litów. Gratulacje za zgubienie optycznie wymiarów

Ciekawi mnie pomysł tweetera - jak wygląda charka ATP50 po przejściu przez kopułkę przeciwpyłową. Dodatkowo przecież gdy pracuje Membrana 10cx, to wywiera ona interferencje na tweeterze jak dobrze widzę, bo nie ma wentylacji. Musiałbym wziąć głośnik do łapy żeby to obadać, ale tak mi się wydaje, zmienia się także praca 10cx.

Ciekawe rozwiązanie, z miłą chęcią bym się mu bliżej przyjrzał.

Skomentuj

Ładne :) ja byłem kiedyś zainteresowany Betą 8",chciałem na niej zrobić mój jazz project,jednak zrezygnowałem. Ciekawe jak to zagrało by na dobrej lampie :)

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
            Ładne :) ja byłem kiedyś zainteresowany Betą 8",chciałem na niej zrobić mój jazz project,jednak zrezygnowałem. Ciekawe jak to zagrało by na dobrej lampie :)
            Gdyby do Bety 8 dodać np wysokotonowa Beymę T2030 sądze ze byłby to bardzo fajny i ciekawy projekt, dla ludzi którzy lubia takie brzmienie.

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
              Jako że nie znałem konstrukcji, to się dziwie patrząc na zdjęcie gdzie jest Tweeter - dopiero potem skapnąłem się żę CX od Coaxa i że jest zamontowany z tyłu.
              hehehe, też się lapałem za głowę

rzeczywiście bardzo interesująca konstrukcja.
              Ciekawią mnie te wysokie tony. Zibi jaka jest ich "wyrazistość"?
              Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
              brew temu co może sie wydawać wysokie tony nie sa "wrzaskliwe i kłujące".
              A nie są tak jakby przytłumione/stłumione?

Ogólnie kloce jakich mało . Monitory podstawkowe? Stolarka górna półka. Gratuluję zestawu głośnikowego.

Skomentuj

Kolumny bardzo fajne. Kolejna konstrukcja której człowiek chętnie by posłuchał:)
                Last edited by dolphin123; 13.02.2013, 19:08.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                  rzeczywiście bardzo interesująca konstrukcja.
                  Ciekawią mnie te wysokie tony. Zibi jaka jest ich "wyrazistość"?
                  Też przyłączam się do pytania, gdyby nie ta odległość, pewnie bym wpadł. Chyba że ma ktoś z małopolski?

Jak masz adapter to możesz wkręcić wiele innych głośników - a to wróży dobrze, można pobajerzyć dźwiękiem wysokich. Coraz bardziej korci mnie ten coax na daytonie którego kupiłem w tym celu, choć takie betki bym z miłą chęcią przetestował.

Z tego co widziałem, w oryginale można je korygować na basie.

Skomentuj

Da się zamontować tu inną wysokotonówkę z małym frontem?

Skomentuj

Tzn techniką DIY pewnie się da - jak to wszystko. Tylko chodzi o to by zachować szczelność pomiędzy głośnikiem wysokotonowym a otworem wentylacyjnym głośnika. Dlatego jest tam 1' gwint, żeby wkręcić większość driverów estradowych. Np. takiego STXa d-500,800,1000 bo ten ATP50 to nic innego jak znany perszing czyli Tonsil GDWT 9/100 FP. Ten sam układ magnetyczny i cewka co w większości GDWT 9/xx czy innych tubach 12/19 tonsila, znanych z altusów, czy tez GDWT 14/16. Po prostu inaczej brandowany.

A co do przetworników z HA, to rozstaw czterech śrub musiałby być identyczny jak w adapterze 1calowym. Ew trzeba by kleić kopułkę do magnesu CX10, idealnie ją uszczelniając.

Skomentuj

Słuchałbym! Kiedyś chorowałem na to, zdaje sie po którymś AS. Wykonanie super, chociaż osobiście postawił bym je na ziemi. Zibi powiedz gdzie i za ile można kupić te głośniki?

Skomentuj

jak tak się zastanowiłem to umieszczenie wysokotonówki z tył niskotonowego jest co najmniej dziwne. Wszyscy dążą do zgrania fazowego oraz czasowego przetworników a tutaj ta sprawa jest zaniedbana i do tego nie do skorygowania.

Skomentuj

Zamieszczone przez ŁukaszN Zobacz posta
                            Słuchałbym! Kiedyś chorowałem na to, zdaje sie po którymś AS. Wykonanie super, chociaż osobiście postawił bym je na ziemi. Zibi powiedz gdzie i za ile można kupić te głośniki?
                            Łukasz ja kupiłem Eminence za 150zł para(normlanie około 300zł sztuka)... za tosnile dałem 100zł... cena śmieciowa. Ten zestaw ma wielki potencjał ale nalezy go wyposażyć w inna wysokotonówkę.

Ogólnie eksperyment uznaje za udany

Skomentuj

jak tak się zastanowiłem to umieszczenie wysokotonówki z tył niskotonowego jest co najmniej dziwne. Wszyscy dążą do zgrania fazowego oraz czasowego przetworników a tutaj ta sprawa jest zaniedbana i do tego nie do skorygowania.
                              Właśnie dzięki takiemu zastosowaniu wysokotonowki uzyskano oba te czynniki.
                              I do tego punktowe źródło Dzwieku :)
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Interesujące ale wolę tradycyjne sprawdzone rozwiązania.Ładnie zrobione i to co mi się bardzo podoba w obudowach to każda ma inny wygląd od frontu,nie są takie same( końcówka forniru czy celowo tak wykonałeś?).Ciekawe jak to gra?

Skomentuj

Zamieszczone przez zbyszek Zobacz posta
                                  Interesujące ale wolę tradycyjne sprawdzone rozwiązania.Ładnie zrobione i to co mi się bardzo podoba w obudowach to każda ma inny wygląd od frontu,nie są takie same( końcówka forniru czy celowo tak wykonałeś?).Ciekawe jak to gra?
                                  A co jest nietradycyjne i niesprawdzone w glosniku coaxialnym?

Skomentuj

Podoba czy nie podoba?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                      A co jest nietradycyjne i niesprawdzone w glosniku coaxialnym?
                                      Ja po raz pierwszy spotykam sie z rozwiązaniem gdzie wysokotonowy jest umieszczony z tyłu głosnika niskośredniotonowego.Z przodu owszem .
                                      Karolu,podoba się a i fotki świetne.Nie bądż taki skromny.Nadal canonier czy już Nicon?
                                      Last edited by zbyszek; 26.03.2013, 18:31.

Skomentuj

Karolu,podoba się a i fotki świetne.Nie bądż taki skromny.Nadal canonier czy już Nicon?
                                        Fronty wyszły inne całkowicie przypadkowo Ja dalej Canon, po przebojach z 5D i 5DmkII mam 6D:)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X