Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pomiary w zap-audio - killer nauczyl sie robic zwrotnice?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
    A dlaczego? Ja się zupełnie nie zgadzam się.
    Czytałem właśnie odpowiedź Yoshiego. Wg mnie kwestia założeń, co chcemy mierzyć i po co.
    Chodzi o błąd pomiaru. Jeśli odległość mikrofonu jest poniżej tych 11% promienia membrany (poprzednio źle podałem, że chodzi o średnicę), to błąd pomiaru jest w granicach 1 dB (abstrahując już od samych kalibracji, kart, i poziomów wysterowania).

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
      Nie będzie się ciągło bo dostał zakaz pisania
      A poszedłem po kolejną paczkę popcornu...

Skomentuj

Yoshi ma racje , to jest Diy . Tu sie robi samemu lub z pomocą kolegów na forum . Dziwnie to brzmi jak ktos pyta gdzie kupić gotowca, lub skopiowac projekt . Tu chodzi o zabawę i zrozumienie jak to wszystko działa. Nie chcę wychwalać Yoshiego pod niebiosa ale dzieki niemu dowiedziałem sie jak zrobic tanio sprzęt pomiarowy i zacząłem cos tam mierzyc . Pierwsze kroki mam za sobą. Panie LEGENDA nigdy nie poczujesz smaku Diy jak nie zrobisz czegos sam . A jak chcesz zeby to zrobili inni za ciebie to kup gotowe w sklepie, przynajmniej bedziesz miał pewność ze dobrze grają . Bo tak naprawdę to zwrotnica jest duszą . Takie jest moje zdanie .

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
          jamess8 masz rację, owszem można i z 5, 10, 12, 20 cm itp. Pytanie czemu ma służyc taki pomiar? Ok mierzymy z 10cm ale to ani nie jest pomiar z pola bliskiego anie dalekiego. Taki pomiar dla pomiaru, coś tam pokazuje :). Moze jakis wielki bład to nie jest ale gdzie są korzyści z niego płynące?
          Tak tylko prowokuję, w firmę gdzie pracuje mierzy się głośniki( kilkadziesiąt tysięcy na dobę :) ) na sprzęcie za 15 000 euro i mikrofonie za 1000euro właśnie z podobnych odległości, ale tutaj chodzi przede wszystkim o zgodność ze wzorcowym głośnikiem

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
            Nie będzie się ciągło bo dostał zakaz pisania
            tylko na tydzien. niech jedzie zrobic te pomiary. jak je zrobi to bedzie mogl juz pisac

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
              tylko na tydzien. niech jedzie zrobic te pomiary. jak je zrobi to bedzie mogl juz pisac
              No właśnie, bo tak nie ładnie kontynuować dyskusje gdy jedna ze stron nie może brać w niej udziału. Owszem, przyda mu się tydzień ochłonięcia bo na razie nic nie dociera do niego, tylko "pomiary pomiary, pomiary".

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                Akurat generalnie nie zalecam wygładzania w ogóle i go nie stosuję. Osobiście pomiary wykonuję tak, że nie wymagaja wygładzania
                Wygładzanie wprowadza dodatkowy błąd co przeszkadza w symulacjach. Wygładzanie powinno stosować się tylko do celów podglądowych, do obliczeniowych nie.
                Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
                Nearfield głośnika z 10 cm to przecież bzdura i ewidentny błąd w sztuce.
                zależy co chcesz zmierzyć. Pomiar z 10cm/1cm nie jest bezwartościowy.

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                  bo tak nie ładnie kontynuować dyskusje gdy jedna ze stron nie może brać w niej udziału.
                  Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                  UWAGI MODERATORA
                  więc zamykam na ten czas

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                    Otwieram.
                    Czkamy na pomiary :)
                    Wszystkie posty przed zamieszczeniem pomiarów będę kasował !

Skomentuj

Czaruję...
                    X