Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pomiary w zap-audio - killer nauczyl sie robic zwrotnice?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez LEGENDA Zobacz posta
    No właśnie o to chodzi że z tego co wiem Zap-Audio nie używa do pomiarów obarczonego pewnymi błędami algorycznymi sygnału MLS (pseudolosowego szumu) tylko sine sweep (przemiatana sinusoida całego pasma akustycznego ). Firmy które używają system Clio również preferują do pomiarów bramkowaną sinusoidę np.STX, przynajmniej tak są opisane pomiary na ich stronie.
    MLS nie obarczony zadnymi bledami. Roznica pomiedzy przemiatana sinusoida a MLS jest taka, ze w przypadku pomiarow MLS trzeba miec spora wiedze oraz doswiadczenie, zeby uzyskac poprawne wyniki. W przypadku sinusa tylko puszczasz pomiar, wychodzisz na 5 minut i wracasz z gotowym pomiarem.

Skomentuj

Same Herezje .. poczytaj sobie po co MLS został stworzony. Po to aby umożliwić pomiary amatorom bez warunków w postaci wygłuszonego pomieszczenia. A jak życie wielokrotnie pokazuje zawsze coś za coś pomiary bez warunków - ale za to obarczone pewnym błędem. A z kolei wielkość tego błędu wynika już od umiejętności i wiedzy osoby robiącej pomiary. Pomiary w 5 minut to wykonuje się chyba w SW bo nowoczesne systemu pomiarowe wykonują pomiary na żywo. ustawiasz głośnik , ustawiasz mikrofon klik już pomiar jest widoczny zapętlona sinusoida cały przy pomocy mikrofonu zbiera informacje i przekazuje do oprogramowania a ten na bieżąco odświeża wykres. Nie muszę wam chyba mówić jak diametralnie przyspiesza to prace z projektowaniem - każda zamierzona zmiana wprowadzona przez konstruktora natychmiast jest przez niego widoczna i analizowana. Takie zapętlenie pomiarów ma jeszcze jedną ważną zaletę - algorytmy oprogramowania potrafią wykluczyć nawet najmniejsze pomyłki bo danych do przetworzenia mają coraz coraz więcej. to odpowiedź dlaczego usługi są tak tanie. Po prostu można zrobić 10 razy szybciej każdą czynności. to co wy robicie w tydzień - Pan Adam robi w dzień.

podlinkował mi także na moją prośbę o bezpośrednie porównanie pomiarów MLS i sinusoidą w tym samym pomieszczeniu wytłumionym
      http://www.zap-audio.pl/sklep/images/mls.jpg

Jakoś mnie bardziej przekonują jego odpowiedzi na moje pytania niż wasze tutaj w bardzo szerokim Krzyczącym gronie.

Wiecie co mnie jeszcze zdenerwowało w waszych wypowiedziach ?? na każdym kroku twierdzicie ze Pan Adam uważa się za guru - pokaźnie mi gdzie tak napisał lub kiedy tak powiedział i komu. To raczej skromny człowiek - wniosek z rozmów telefonicznych. Za to wy non stop się wychwalacie nawzajem pod niebiosy. a te wasze podziękowania - dziecinada z przedszkola na żadnym innym forum nie ma aktywowanej takiej funkcji wazeliniarstwa.

a teraz czekam na BANA - tylko to wam wychodzi najlepiej - Na wszystkich nowych użytkowników forum Krzyczycie , tematy do kosza i BAN a co ...........

powyższy tekst napisałem w oparciu o odpowiedź Pana Adama na mojego maila z pytaniami. Nie jest do dosłowny cytat tylko moja interpretacja jego odpowiedzi. Nie zwykłem cytować kogokolwiek bez jego wiedzy poza portalami publicznymi. oczywiście bez tych Herezji -- to pierwsze było odemnie :)

Skomentuj

To swietnie :)
        A teraz czekamy na pomiary i udowodnienie, ze jednak P.Adam wie co robi.

A na bana nie licz - najpierw pomiary :)
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Co to za skala bez poziomu dB ?? i co to za zakres pomiarów . większość pomiarów w SW zaczyna się od 500hz w góre na nawet widziałem bardzo wiele takich od 1khz w góre.
          He he nie ma to jak posłuchać osób którym się wydaje że już wszystko wiedzą :)

Skomentuj

A tak czytając twoje wypowiedzi nt pomiarów i projektowania zwrotek na usta ciśnie sie pytanie:
            Czemu sam tego nie zrobisz?

W końcu jesteś od tego specjalista- co można przeczytać wyzej
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ciekaw jestem czy przypadkiem LEGENDA = killer. Bo perfidnie mi tu prowokacją śmierdzi.

Skomentuj

Pomiary w 5 minut to wykonuje się chyba w SW bo nowoczesne systemu pomiarowe wykonują pomiary na żywo. ustawiasz głośnik , ustawiasz mikrofon klik już pomiar jest widoczny zapętlona sinusoida cały przy pomocy mikrofonu zbiera informacje i przekazuje do oprogramowania a ten na bieżąco odświeża wykres.
                Jezeli uwazasz, ze dowolna modulacja i odmiana sinusoidy jestes w stanie zrobic wiarygodny i dokladny pomiar glosnikow w calym pasmie w kilka sekund to nie mamy o czym rozmawiac. Czas wrocic do podstaw akustyki.

Skomentuj

Zamieszczone przez ŁukaszN Zobacz posta
                  Ciekaw jestem czy przypadkiem LEGENDA = killer. Bo perfidnie mi tu prowokacją śmierdzi.
                  Dokładnie,najpierw pisze że się tylko tym interesuje,a teraz wręcz jest specjalistą

Ja również nie dam bana,za dobrze się bawię przy czytaniu tych wywodów :) (no chyba że polecą nieodpowiednie słowa... ale to już można załatwić inaczej).

Skomentuj

Co z pomiarami ? bo nadal nie ma dowodów na to czy archaiczne programy sa gorsze . Z drugiej strony co ma tu program do tego, skoro oparty jest na matematyce a matematyka jest wszedzie taka sama. Takie moje proste myslenie początkującego.

Skomentuj

Yoshi - bo program SW jest archaiczny i temu nie zaprzeczysz już dawno dawno nie ma aktualizacji i suportu. Zresztą wystarczy spojrzeć na wasze pomiary w tym programie - normalnie karpaty :). I mało kto zwraca uwagę, ja akurat jestem dosyć wnikliwy jak coś oglądał. Co to za skala bez poziomu dB ?? i co to za zakres pomiarów . większość pomiarów w SW zaczyna się od 500hz w góre na nawet widziałem bardzo wiele takich od 1khz w góre.
                      W takich warunkach to można projektować 2 drożne konstrukcje w obudowie zamkniętej z wysokim podziałem bo nie widać zakresu częstotliwości niskich

"gi" - w poście http://diyaudio.pl/showthread.php/20...omiarowy/page2

zrobił czytelniejsze pomiary - mimo że to jego piersze w życiu niż większość pomiarów z SW.

ok znikam odezwę się za 2 tygodnie po powrocie z Zap-audio - bo zaraz mnie oskalpujecie za zadawanie konkretnych pytań na które zresztą nie uzyskałem zadowalających odpowiedzi

Możęcie mi dać Bana na te 2 tygodnie lub wywalać do kosza wszystko co napiszę . Bo tak najłatwiej kiedy coś wam nie pasuje :)

---------- Post dodany o 11:29 ---------- Poprzedni post o 11:16 ----------

PawełS napisał: dam ci subaru impreze a takiego holowczyca wsadzimy w malucha. jak myslisz, kto wygra rajd?

bardzo lubisz porównania ??

to daj profesjonalnemu grafikowi Paint w Windowsie. Ciekawe jaką obróbkę graficzną będzie w stanie maksymalnie wykonać.
                      za to nawet amator po kilku godzinach nauki zrobi cuda w PhotoShopie.
                      A my rozmawiamy o rzekomym killerze który przez 10 lat wykonał setki a może nawet ponad 1000 projektów. Więc miał się na czym uczyć.
                      Facet po studiach Informatycznych - tak taką wzmiankę znalazłem w internecie. Prowadzi sporo kilka lat i rozwija z efektami firmę. A wy o nim mówicie jakby to był matoł z 6 klasami szkoły podstawowej. Ludzie trochę pokory - Czy on was kiedykolwiek obraził. Może właśnie po to nie udziela się na forach aby nie czytać takich wpisów o sobie ?? Rozmawiałem przed chwilą z nim przez telefon - w dodatku bardzo miły Facet.

znikam na 2 tygodnie
                      Oczywiście, że się nauczył, ale obsługi kalkulatora i nic więcej, bo te jego "1000" konstrukcji to jest jak książka "Baśń tysiąca i jednej nocy" tylko, że u niego to jest Baśń tysiąca zwrotnic i jednego kalkulatora.

IMO marna prowokacja i nie zdziwię się, że to autoreklama samego killera :X nawet nick podejrzany "Legenda".

Porównanie Painta do Photoshopa to chybione porównanie. Prędzej Gimp Vs Photoshop. Paint nadaje się jedynie do PixelArtu. Jednak sprawdź sobie PixelArt i zobaczysz, że da się zrobić ladną pracę w archaicznym programie i nie trzeba Corela/Szopa do pięknego PixelArtu. Tak samo jak nie trzeba mikrofonu za 1000PLN do wykonywania pomiarów. Zresztą smaczek zestawów głośnikowych to właśnie te nie dociągnięcia, bo nie wieże, że zestaw z płaską jak stół charką byś uwielbiał, i nie dotknąl potka od basu/tre. pomiary są do nakierowania konstruktora, a nie mega wytyczne, którymi się muszą posługiwać, trzeba być elastycznym.

Skomentuj

Ale jedziecie po tym Kilerze, chłopak widać nieźle przeskrobał.. chyba musi zmienić branżę :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                          Ale jedziecie po tym Kilerze, chłopak widać nieźle przeskrobał.. chyba musi zmienić branżę :)
                          Dlaczego tak napiasłeś ? ja nic do nikogo nie mam . Jesli o mnie chodzi to naprawde chciałbym by wstawił pomiary, zeby inni sie mogli wypowiedzieć czy są dobre .

Skomentuj

Nie na temat...
                            A ja tam chętnie bym dał bana bo mi ciśnienie się podnosi po przeczytaniu tych "legendarnych" wpisów.
                            To nie zdrowe jest.

Skomentuj

Nie na temat...
                              Zamieszczone przez Jacek Zieliński Zobacz posta
                              Witam,
                              Infinity, to może po sąsiedzku zrobiłbyś mi plik kalibracyjny do wkładki Panasonic-a ?
                              Nie widzę przeciwwskazań. Wprawdzie nigdy tego akurat nie robiłem, ale trzeba poczytać, popytać i działać. Ale to i tak bliżej lata dopiero, jak do zdrowia wrócę, bo na razie to ledwo mogę pomarudzić czasami na Forum

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                                Ale jedziecie po tym Kilerze, chłopak widać nieźle przeskrobał.. chyba musi zmienić branżę
                                W sumie to ciekawe spostrzeżenie - poddając go lekkiej modyfikacji można by dojść do punktu, w którym... uświadamiamy sobie, że takie "gadanie" nic konkretnego nam nie daje. "Jechanie po kimś" dla samego faktu "zjechania go", a tutaj tak to wygląda, bo dyskusja jest jednostronna skoro nie ma polemiki z głównym zainteresowanym (chyba, że LEGENDA to faktycznie Killer - ale jestem daleki od takich teorii spiskowych), dobrych skutków nie może mieć.

LEGENDA, jesteś w stanie namówić Killera (czy tam Adama) na wstąpienie na forum i do tego wątku i rozpoczęcie dyskusji? Zakładając, że zadeklarujemy "niejechanie" po nim - bo w przeciwnym razie nie ma to sensu. Rozmowa nie musi mieć przecież formy oskarżania czy wyśmiewania - w takiej perspektywie skutki mogą być korzystne dla wielu ze stron.

Skomentuj

Bedzie godzinami siedział i sie zastanwiał nad wzmoceniami, matrixami, jakimiś matami i ich zbawiennym wpływie na dźwięk, nie wiedząc, że te jego przemyślenia zupełnie do niczego nie prowadzą bo wzmocnienia po prostu sie daje.
                                  Tak smo wytłumienie. Bez zastnawiania sie czy jest to 2 cz 3 mm masy bitumicznej. Wełne do srodka pakuje się na oko i doświadczenie, nie ma na to "przepisu" którego szuka. Bo tego tak na prawde nikt nie jest w stanie oszacować.
                                  Zasadniczo z większością Twojego postu się zgodzę, ale co do usztywnienia konstrukcji to nie bagatelizowałbym sprawy. I to nie jest audiofilizm, wystarczy obejrzeć: http://www.youtube.com/watch?feature...&v=_mgGmrqTf08

Skomentuj

podlinkował mi także na moją prośbę o bezpośrednie porównanie pomiarów MLS i sinusoidą w tym samym pomieszczeniu wytłumionym
                                    http://www.zap-audio.pl/sklep/images/mls.jpg
                                    Mam takie pytanie do Ciebie, czym różnią się dwie krzywe na tym wykresie:

(choć może przykład nie najlepszy, ale akurat taki mam pod ręką)

Skomentuj

Ja w sklepie zap-audio ostatnio 2 razy robiłem zakupy głośników i innych akcesoriów i muszę przyznać, że zakupy przebiegły wzorcowo. Przy okazji nawiązała się jakaś krótka rozmowa mailowa na temat diyaudio i właściciel sklepu, co mnie trochę dziwi, złego słowa na najbardziej atakujących go na tym forum osoby, nie napisał.
                                      Nie znam się na pomiarach kolumn, na stronie zap-audio znalazłem coś takiego:
                                      http://zap-audio.pl/sklep/index.php?...roducts_id=683
                                      Może ktoś skomentować fachowo te pomiary?
                                      Last edited by rosim; 14.02.2013, 23:47.

Skomentuj

Swoją drogą temat zrobił się ciekawy.Czekam z niecierpliwością co zaprezentuje nam kolega Legenda.Jeżeli jest tak jak piszesz że jesteś osobą dociekliwą, w wieku 55 lat,chcesz poświęcić własne pieniądze i czas a następnie podzielić się z nami wynikami,to pełen szacunek.Natomiast jeżeli nas oszukujesz to prawda wyjdzie na jaw i killer pogrąży się do końca.

Zamieszczone przez deVeno Zobacz posta
                                        IMO marna prowokacja i nie zdziwię się, że to autoreklama samego killera :X nawet nick podejrzany "Legenda".
                                        Czy to prowokacja,to pewnie się dowiemy.Czy nick "deVeno" też jest podejrzany?No chłopie,proszę,bądz poważny.

Skomentuj

Wiecie co mnie jeszcze zdenerwowało w waszych wypowiedziach ?? na każdym kroku twierdzicie ze Pan Adam uważa się za guru - pokaźnie mi gdzie tak napisał lub kiedy tak powiedział i komu.
                                          pokaz mi kto i gdzie tak napisal?

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                          A tak czytając twoje wypowiedzi nt pomiarów i projektowania zwrotek na usta ciśnie sie pytanie:
                                          Czemu sam tego nie zrobisz?

W końcu jesteś od tego specjalista- co można przeczytać wyzej
                                          o to samo mialem zapytac
                                          sporo tyle wiesz to sam sie zabierz za projektowanie i zarabiaj!

mam propozycje

skoro padlo juz podejzenie ze legenda = killer to moze by tak sprawdzian tego czego sie nauczyl?
                                          proponowalbym pojedynek. archaiczny SW i doswiadczenie yoshiego VS profesjonalny sprzet killera i "kalkulator"
                                          takie same glosniki, kazdy dobiera zwrotnice po swojemu
                                          ale jak tu ocenic wyniki? proponowalbym slepy test np na audio show lub na innej imprezie gdzie bedzie duzo osluchanych ludzi

jak yoshi to za wysokie loty to moge byc ja dla wyrownanej walki

---------- Post dodany o 23:53 ---------- Poprzedni post o 23:50 ----------

czy mi sie wydaje czy na stronie http://zap-audio.pl/sklep/index.php?...roducts_id=683 sa screeny z 4 programow?

Skomentuj

Czaruję...