Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zasilacz impulsowy audio 1kW 230V@2x80V problem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zasilacz impulsowy audio 1kW 230V@2x80V problem

Witam.
    Zbudowałem zasilacz z projektu schemat w załączniku http://www.diysmps.com/fo...rosiM-design%29 str 11. na SG3525 i IR2110
    Jest to klasyczny półmostkowy zasilacz bez stabilizacji nap. wyjściowego na SG3525 i driverze IR2110 aktualnie pracujący na 40kHz i transformatorze ETD54 3C90(nawijany w firmie), Przeszedł chwilowe próby obciążania mocami 500W jak i 1000W jednak okazało się że bardzo się grzeje.
    Wykonałem więc pomiary prądu na źródłach mosfetów poprzez rezystory metalizowane 1R/3W żeby sprawdzić czy czasami tranzystory nie włączają się jednocześnie lub trafo nie nasyca się i jednak chyba przez ułamek sekundy czasy otwarcia kluczy nakładają się na siebie.Według mnie jest to spowodowane oscylacjami na bramkach i problem polega na tym że nie wiem w jaki sposób moge je zlikwidować.
    Wiem że budowanie zasilacza bez pomiaru prądu na uzwojeniu pierwotnym to błąd, ale wiele osób zbudowało ten sam zasilacz i działa bez zarzutu.

Przebieg prądu na źródle dolnego klucza rezystor 1R 0,2V/Dz, wypełnienie zmniejszone o kilka % od maksymalnego, obciążenie żarówka 60W

Maksymalne wypełnienie, i tu zaczyna sie meksyk:o

no i przebieg z bramki, może gasiki RC pomogą?
    Na elektrodzie odmówili mi pomocy, więc liczę na was jest tu kliku speców na których pewnie mogę liczyć :rolleyes:
    http://imageshack.us/photo/my-images...jcie13163.jpg/
    zasilacz wygląda tak
    Załączone pliki

ale partyzantka

Daj jakieś dane tego trafa liczba zw. jak jest nawinięte itp.
    Fabryczne znaczy ?

Płytkę projektowałeś sam czy to "oryginał" ?
    Co to za dławik na wyjściu na schemacie go nie ma ?
    Jaki masz dead time ustawiony bo widzę że jest potek... ? (7)

Te przebiegi to mam nadziej przy przetwornicy zasilanej przez trafo separujące...
    Rezystor ma być bezindukcyjny .

No i bardzo się grzeje znaczy ?
    Bo zakładając spr 85% to przy 1KW masz 150W w powietrze a to trochę ciepła

Skomentuj

Trafo wykonane w ferysterze na zamówienie 24 zwoje na pierwotnym tu jest jego schemat http://www.feryster.pl/jacek/rysuj.p...6affd51aba7ee8
      Płytka to oryginał, dławik sprzężony to TN33/20/11 z materiału 2P80 20uH, prąd max ok.15A
      rezystor to 1R/3W metal-oxide więc chyba indukcyjność jest znikoma
      Nie mam jak dokładnie zmierzyć czasu martwego przydałby mi się oscyloskop cyfrowy dwukanałowy.
      Co prawda jestem początkującym elektronikiem ale nie samobójcą oscyloskop zasilam z akumulatora.
      Radiator przy obciążeniu 500W jeszcze daje rade odprowadzać ciepło napięcie na wyjściu +/-70V przez 10minut, ale przy tej mocy muszę trochę skrócić impulsy sterujące bo jak są na max to transformator jazgocze, a przy 900W +/-68V na wyjściu i już po paru chwilach nie da się dotknąć radiatora.

---------- Post dodany 16.03.2013 o 18:04 ---------- Poprzedni post 14.03.2013 o 20:20 ----------

Dzisiaj go trochę testowałem i sprawia wrażenie że wszytko jest ok , ale jednak te przebiegi to nie fikcja :(, przy mocy 520W napięcie spada do +/-73,5V z czego jestem bardzo zadowolony i przy tej mocy może pracować przez bardzo długi czas i nie dzieje sie nic niepokojącego.
      Last edited by ExtremeAudio; 14.03.2013, 20:37.

Skomentuj

Oglądałeś na wyjściu SG ?
        Może Ci sonda łapie śmieci :)
        Jak jeszcze nie masz to zrób sobie kabelek zakończony małymi krokodylkami.
        Tak żeby pętla była jak najmniejsza inaczej będzie Ci zbierać. Nie bez znaczenia jest też miejcie włączania itp.

Próbowałeś zwiększyć czas martwy ?

Skomentuj

Regulacja czasu martwego dziwnie się zachowuje przy zwiększaniu do pewnego momentu nagle zasilacz traci stabilność napięcie rośnie nawet do +/-90V, przy zmniejszaniu do minimum trafo jazgocze, no więc ustawiłem tak że nie było jazgotu przy 6,5A +/-68,5V ~900W, już się cieszyłem że wszytko ok i buuuum po 30s odleciał górny mosfet z wielkim hukiem.
          Moglem spróbować zwięszkszyć częstotliwość bo możliwe że trafo się nasyciło, choć niewykluczone że była też zbyt duża rezystancja termiczna między obudową a radiatorem.
          Teraz czas na zakupy (mosfety) i w między czasie załatwie sobię prawdziwą sonde.

Skomentuj

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2361359-30.html
            Znalazłem twój temat na elece :)

Od kiedy nie ma tam Irka i Romana to razcej nikt Ci nie pomoże.
            I widzę że nie tylko Ty nie rozumiesz zasady działania :)

Zasilacz może działać bez żadnego sprzężenia zwrotnego szczególnie do audio gdzie wykonanie (skompensowanie pętli regulacji )
            wcale nie jest łatwe , proste i przyjemne o czym się boleśnie jakiś czas temu przekonałem :)

Ten układ ogólnie jest podejrzany.
            - Jakie masz wartości snubber-ów na pierwotnym ?
            - czemu nie ma nic na wtórnym ?
            - nie jestem pewien C24, c23 i r6 ? (no chyba że ten wzmacniacz błędu jest niestabilny w konfiguracji wtórnika i te elementy kompensują ale nigdy nie maiłem problemu a i tak wartości są podejrzane ) wystarczy zewrzeć CMOP z INV bo wzmacniacz błędu pełni tu role jedynie wtórnika.
            Wydaje mi się że ktoś to po prostu bezmyślnie skopiował...
            - potek umożliwiający regulację DT w pełnym zakresie :???:
            - tak samo potek od częstotliwości ?
            - dorób sobie potek umożliwiający regulację PWM a tym samym napięcia wy.
            - zastosowanie tego drivera to na początek kiepski i drogi pomysł. Pada MOSFET pada driver najczęściej no i nie można odizolować sterownika. Lepiej dać trafo.

Nie patrz na schematy prztworek w sieci. Nic się nie nauczysz albo nauczysz się źle bo pełno w nich błędów.
            Pooglądaj jak jest w fabrycznych wzmacniaczach.
            Np.QSC
            http://www.qscaudio.com/support/libr...es/PLX3602.pdf
            http://www.qscaudio.com/support/libr...es/PLX1104.pdf

PS
            Badanie temperatury dłonią pracującej niepewnej przetorki podłączonej do sieci nie jest dobrym pomysłem :)
            Sprawdzone w praktyce :)
            Skombinuj sobie jakiś pomiar temp.

I kup sobie zapas FET-ów bo dopóki nie będziesz miał trafa izolującego i aktywnego ograniczenia prądu to każdy błąd będzie się kończył właśnie tak . ja już nawet nie liczę ile spaliłem
            Pół biedy jak to tanie IRF460 są... Ale jak z dymem pójdzie komplecik lepszych tranów za 50PLN sztuka to już żal .

Skomentuj

Ups... na początku snubbery wsadziłem na chybił trafił bo na schemacie nie ma podanych i potem wylutowałem i pamięć zawiodła, teraz zasilacz działał bez nich.Nie wiem jak wyliczyć dokładnie taki obwód snubber-owy ale 5,6R i 220pf może być?
              Teraz nie zrobie testu mocy dopóki nie pozbędę się tego dzwonienia w przebiegach.

Skomentuj

Tego nie da się policzyć nawet nie wiem jaką masz częstotliwość ustawioną.
                Podłączasz oscyloskop.
                Zacznij od jakiegoś małego kondensatora 100pf np. (o odpowiednim napięciu)
                zwiększaj aż amplituda oscylacji spadnie do połowy .
                Potem dołącz w szereg rezystor. Jak dobrze pamiętam R = f*C / 6.28
                Spróbuj zwiększać zmniejszać aż uzyskasz optymalne tłumienie.
                Na tym rezystorze będzie się wydzielać spora moc. Kondensator też nie może być byle jaki.

Pokaż przebieg napięcia .
                Na trafie.
                Na wyjściu przed prostownikiem .
                Na wyjściu zasilacza.

PS
                zasilanie oscyloskopu z akumulatora nie wiele da dalej będziesz miał napięcie sieci na obudowie.

Skomentuj

Zakupiłem mosfety i drivery dopiero we wtorek będą, radiator również do wymiany stwierdziłem że jego powierzchnia nie jest wystarczająco gładka.Przebiegi wrzucę z nowej sondy, póki co dzięki za pomoc bo jako jedyny się zlitowałeś

Skomentuj

Witam.
                    Po dłuższej przerwie ale zeszło mi sporo czasu zanim skombinowałem nowy radiator.
                    przebieg D-S górny tranzystor( złapałem sam wierzchołek), 2V/dz sonda x10
                    http://imageshack.us/photo/my-images/826/dsgra.jpg/
                    przebieg D-S dolny tranzystor
                    http://imageshack.us/photo/my-images/577/dsdtn.jpg/
                    G-S górny tranzystor
                    http://imageshack.us/photo/my-images/405/bramkagra.jpg
                    G-S dolny tranzystor
                    http://imageshack.us/photo/my-images/4/bramkad.jpg/
                    G-S dolny tranzystor (sonda łapała jeszcze przebieg z drugiej bramki, widoczne zazębienie)
                    http://imageshack.us/photo/my-images...nkabramka.jpg/
                    żródło dolnego tranzystora rezystor 1R
                    http://imageshack.us/photo/my-images...jcie13203.jpg/
                    uzwojenie pierwotne
                    http://imageshack.us/photo/my-images/856/pierwotne.jpg/
                    Wszystkie pomiary na obciążeniu żarówką 60W

---------- Post dodany o 19:15 ---------- Poprzedni post o 12:44 ----------

Pobawiłem się się trochę w dobór kondensatora do gasików dopiero po zastosowaniu 4,7nF widać różnicę.
                    w przybliżeniu przebieg D-S górny tranzystor 10V/dz sonda x10
                    http://imageshack.us/photo/my-images/42/przedbj.jpg/
                    po zastosowaniu kondensatora
                    http://imageshack.us/photo/my-images/20/92644902.jpg/
                    Last edited by ExtremeAudio; 29.03.2013, 12:49.

Skomentuj

Strasznie nieostre te wykresy. Oscylacje widac jak jakies plamy, ciezko co kolwiek ocenic. Nie wiedze zazebiania wlaczania tranzystorow gdyby byly to by na rezystorze bylo to widac w postaci wielkiego piku. Przebieg na pierwotnym jest dziwny, powinien byc ladny prostokat a nie z takim zwisem, to wyglada jakby kondensator sprzegajacy byl za maly.

Zamieszczone przez ExtremeAudio Zobacz posta
                      Pobawiłem się się trochę w dobór kondensatora do gasików dopiero po zastosowaniu 4,7nF widać różnicę.
                      A jaki rezystor? Z taka duza pojemnoscia to uwedzisz ten rezystor, bo dostanie on pelne napiecie pierwotne rownie dobrze mozesz go dolaczyc bez kondensatora.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                        bylo to widac w postaci wielkiego piku
                        I chyba widać tylko jest "wyblakły" i na zdjęciu nie wyraźny.

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                        rzebieg na pierwotnym jest dziwny, powinien byc ladny prostokat a nie z takim zwisem, to wyglada jakby kondensator sprzegajacy byl za maly.
                        Mi wygląda na nieskompensowaną sondę :)

Masz to trafo podzielne na sekcję (pierwotne) ?

Skomentuj

Przepraszam że długo nie odpisywałem ale problemy z internetem.
                          Zakupiłem nowy oscyloskop cyfrowy(dojdzie w następnym tygodniu) więc teraz bede mógł wrzucić oscylogramy o dużo większej dokładności, dość zabawy z komunistycznym dziadkiem
                          Masz to trafo podzielne na sekcję (pierwotne) ?
                          Tak jest podzielone na dwie części.

Skomentuj

Nowy oscyloskop w posiadaniu.
                            Już wiem że czas martwy był zbyt mały, jeżeli na bramce mam 2,5uS to na drenie jest około 0,4uS.
                            Ustawiłem tak żeby nie było zbyt wielkich szpil na rezystorze źródłowym 1R a to co zostało to pewnie jego indukcyjność, obciążenie żarówka.

Przebieg na drenie bez snuberów

Przebieg na bramkach.

---------- Post dodany o 14:52 ---------- Poprzedni post o 14:10 ----------

Przebieg na górnym drenie przy 500W na ustawieniach tych co wyżej
                            Last edited by ExtremeAudio; 09.04.2013, 14:38.

Skomentuj

Przebieg na drenie czyli wlasciwy przebieg wyjsciowy z falownika powinien byc na sprzezeniu DC. Znow widac zwis a nie powinno byc, sonda skompensowana?

A co to jest gorny dren? Bo okreslenie to oznacza dren gornego mosfeta a jest on podlaczony do + 320V.

Nie wiem tez jakim cudem pokazales na jednym pomiarze dwa przebiegi na bramkach. Jesli masa oscyloskopu byla na minusie zasilania na jednym kanale mozna zobaczyc przebieg na bramce dolnego mosfeta. Na bramce gornego ten przebieg jest bootstrapowany i bedzie mial ponad 300V amplitudy?

Zazebianie sie mosfetow dobrze mozna wyczuc pracujac bez obciazenia z malym radiatorem na mosfetach wtedy wydzielaja sie tylko straty z przelaczania. Latwo tak sprawdzic jaki wplyw ma czestotliwosc pracy, wieksza szybko je nagrzeje.

Skomentuj

Sorry że długo nie odpisywałem ale nie chciałem pisać pustych postów.
                                Przebieg z bramek jest tylko z zasilaniem sterownika bez zasilania przetwornicy.
                                Dren górny dren, czyli dren górnego mosfeta (tak sie chyba w profesjonalnej energoelektronice)
                                co do sondy to na przebiegach z generatora jest idealny prostokąt, więc raczej jest skompensowana

Cały czas walczę z tym czasem martwym ustawiłem teraz tak że przy obciążeniu 500W mosfety są lekko ciepłe, czasem mierzonym na drenach nie mam co się sugerować bo oscyloskop mierzy że wychodzi czas martwy krótszy od czasu otwarcia.
                                Szukam również czegoś co na obciążeniu brzęczy (dźwięk podobny do łuku elektrycznego) i delikatnie śmierdzi spalenizną cały czas bezskutecznie.

dren dolnego mosfeta @ 500W jakieś dziwne te czasy

dren górnego przy tej samej mocy

Przy 900W robi sie coś takiego nie dziwie się że kiedyś spaliłem ta przetwornice, wydziela się wtedy bardzo dużo ciepła,skąd biorą się te oscylacje?

dolny D/S

górny D/S
                                Last edited by ExtremeAudio; 11.04.2013, 22:02.

Skomentuj

co do sondy to na przebiegach z generatora jest idealny prostokąt, więc raczej jest skompensowana
                                  A sprzężenie DC ?

Szukam również czegoś co na obciążeniu brzęczy (dźwięk podobny do łuku elektrycznego) i delikatnie śmierdzi spalenizną cały czas bezskutecznie.
                                  Jakieś przebicie na płytce ?

Przy 900W robi sie coś takiego nie dziwie się że kiedyś spaliłem ta przetwornice, wydziela się wtedy bardzo dużo ciepła,skąd biorą się te oscylacje?
                                  Jakieś pasożyty nie masz snubberów więc jakiś rezonans daje o sobie znać.

Skomentuj

Na sprzężeniu DC jest to samo chyba nawet było włączone na tych pomiarach.
                                    Brzęczenie wywołuje transformator teraz jestem pewny.

Skomentuj

Dren górny dren, czyli dren górnego mosfeta (tak sie chyba w profesjonalnej energoelektronice)
                                      Juz ci pisalem ze na drenie gornego mosfeta jest stale napiecie zasilania!! Wiec skad bierzesz tam przebieg?

Przebieg z bramek jest tylko z zasilaniem sterownika bez zasilania przetwornicy.

I dlatego ten pomiar nic nam nie daje. Musisz pokazac przebieg na samej bramce mosfeta. Wtedy bedzie widac czy nie ma oscylacji w punkcie zalaczenia mosfeta czyli w okolicy 2-4V i czy przez pojemnosc DG nie przechodzi impuls zalaczajacy mosfeta gdy ten powinien byc wylaczony. Te szpilki na rezystorze piomiarowym 1om to pewnie szpilki pradu ladowania bramki.

Brzęczenie wywołuje transformator teraz jestem pewny.
                                      Skoro dostaje oscylacyjny przebieg to i brzeczy, zaburzona jest wartosc DC i wtedy latwo mu sie nasycyc. Zwykle brzeczy bo dostaje rozniez skladowa 100hz.

dren dolnego mosfeta @ 500W jakieś dziwne te czasy
                                      Jakie czasy?? Jakie czasy chcesz zobaczyc na przebiegu wyjsciowym? Pomiedzy sygnalem dodatnim a ''ujemnym'' maja prawo byc oscylacje bo wtedy masz czas martwy i zaden tranzystor nie jest wysterowany. Wazne zeby w tym czasie zaden z tranzystorow sie nie otworzyl ale to bedzie widac po na bramkach.

Oscylogramy jakie sa wazne to GS dolnego i gornego (to trudno zmierzyc) mosfeta z sonda podlaczona dokladnie do nozek mosfeta! Zadne dolaczanie masy sondy gdziekolwiek!
                                      Do tego przebieg wyjsciowy czyli DS dolnego mosfeta i nic wiecej nie potrzeba. Mozna jeszcze obejrzec przebieg na uzwojeniu pierwotnym trafa podlaczajac mase oscyloskopu od strony zasilania.

Skomentuj

Kolejna sesja zdjęciowa obciążenie ~900W
                                        przebieg G/S górnego klucza

przebieg G/S dolny klucz

Trafo pierwotne

Skomentuj

Czaruję...
                                        X