Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zasilacz impulsowy audio 1kW 230V@2x80V problem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

I teraz pieknie widac oscylacje ma bramce w okolicy 5V ktore powoduja wielokrotne zalaczanie/wylaczanie mosfeta. Zmniejsz rezystor bramkowy. Jesli masz 10om jak na schemacie to masz tylko ok 1A w piku pradu ladowania bramki a mozesz zejsc do ok 5om, bo driver ma wydajnosc 2A. Dioda zwrotna 1N4148 nie jest najlepsza do tego zastosowania. Lepiej uzyc jakiejs szybkiej o wiekszym pradzie np MUR120, taka jest w bootstrapie.

Oscylacje widac tez na bramce gornego mosfeta ale ponizej 3V nie powinny byc grozne. Samo przejscie przez 4V czyli przez prog zalaczania jest czyste. Najwieksze problemy sa z dolnymi fetami bo przy zalaczaniu bramka jest polaryzowana ujemnie probujac wylaczyc mosfeta a to przez pojemnosc DG, dlatego dolny mosfet wymaga bardzo duzego pradu sterujacego. Ostatnia rzecz to zapewnienie tego pradu czyli dobry kondensator w zasilaniu drivera, przy samych nozkach.

Skomentuj

Wymieniłem rezystory bramkowe na 5R driver chyba daje rade bo dopiero przy 50kHz zaczyna się lekko grzać, (transformator nawinięty lica DNE 0,35mm więc można kręcić częstotliwość), poprawiłem również zasilanie drivera pogrubiłem ścieżkę, dodałem blisko niego kondensator, diod 1n4148 nie wymieniłem bo nie mam nic równie szybkiego w zapasach, mogę zamówić jakieś shotkiego. Co do oscylacji to raczej nic się nie zmieniło, przy obciążeniu dolny mosfet się gotuje (tak ja przedtem) temperatura górnego jest proporcjonalna do przetwarzanej mocy.Może powinienem pogrubić ścieżki prądowe do mosfetów i transformatora, tylko w jaki sposób to zrobić żeby nie zwiększyć ich indukcyjności myślałem nad taśmą miedzianą prostopadle do ścieżek, zwykły kynar chyba odpada?
      dolny mosfet G/S pod obciążeniem

górny G/S przetwornica w trybie jałowym,pod obciążeniem ta oscylacja wydaje się zanikać

dodaje również widok zasilacza od strony pcb, po tylu przeróbkach płytka wygląda jak wygląda niestety :( od prawej strona pierwotna

Last edited by ExtremeAudio; 14.04.2013, 11:13.

Skomentuj

Zamieszczone przez ExtremeAudio Zobacz posta
        (transformator nawinięty lica DNE 0,35mm więc można kręcić częstotliwość)
        Nie o transformator chodzi ale o elementy przelaczajace i diody mostka. Pracuje sie na czestotliwosci jak najmniejszej ktora wytrzyma trafo, chodzi o nasycenie rdzenia.

poprawiłem również zasilanie drivera pogrubiłem ścieżkę
        Druk jest dosc dobrze zaprojektowany a pogrubianie zupelnie nic nie da wiec szkoda twojej roboty.

Co do oscylacji to raczej nic się nie zmieniło,
        Na drenie dolnego mosfeta jest to samo? Jesli tak to jeszcze zmniejsz ten rezystor a mozesz nawet sprobowac bez niego. Ew mozna sprobowac go zwiekszyc. Tylko tak mozna wyeliminowac oscylacje, jesli to nie pomoze to moze inny driver a moze inne prowadzenie sciezek.

Może powinienem pogrubić ścieżki prądowe do mosfetów i transformatora,
        Niby po co? Zmniejszysz rezystancje z ulamka oma do mniejszego ulamka oma? To przeciez i tak bez znaczenia. Ja bym raczej wzmocnil zasilanie bo od kondensatorow zasilacza do mosfetow jest kawal drogi i o indukcyjnosc chodzi. A kondensator foliowy w zasilaniu zamiast byc przy mosfetach to jest zaraz za mostkiem prostowniczym czyli bez sensu. Widze ze u ciebie nie jest wlutowany.

Niestety to amatorski projekt i jest w nim wiele niedopracowac wiec sie nie dziw ze dziala jak dziala.
        Bez sensu jest tez zen dodatkowy uklad zabezpieczenia pradowego, sterownik ma w sobie wzmacniacze bledu i mozna bylo to zrobic bez zadnych dodatkowych komparatorow.

Skomentuj

Witam ponownie po bardzo długiej przerwie, wyciągnąłem ostatnio zasilacz z szafy i okazało się że miałem źle wlutowany dławik
          [IMG][/IMG]

Zrobiłem test bez dławika, osiągnąłem wynik 137V@7,8A 1068W przez blisko dwie minuty (nie mam jeszcze odpowiedniego radiatora), przy trochę mniejszych obciążeniach ~800W pracuje w sposób ciągły (ustala sie temperatura).
          Myślę nad zainwestowaniem w jakieś IGBT coś ze sporo mniejszą rezystancją kanału od IRFP460 macie jakieś propozycje?
          Last edited by ExtremeAudio; 11.01.2015, 10:48.

Skomentuj

Szkoda że nie mam w zapasie rezystorów bezindukcyjnych 0,1R, podejrzałbym prąd na kluczach pod pełnym obciążeniem z dławikiem i bez niego, byc może teraz bez dławika katuje klucze szpilami prądowymi.

Skomentuj

Czaruję...
            X