Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

BG3 - kolejny wzmacniacz

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
    Czy to "uniwersalny" zasilacz z zabezpieczeniami, o którym kiedyś pisałeś ? Da się go wykorzystać do twoich wzmaków ?

Będzie jakiś szerszy opis ?

Od kolejnego miesiąca w sumie mógłbym się pobawić w lutowanie :)
    Tak to uniwersalny zasilacz, ten jest na kondensatorach fi 25mm, wiekszy bedzie na 35mm.
    Polutuje najpierw i sprawdze jak dziala.

Zasilacz + zobel + cewka + zabezpiecznienie DC + opoznione zalanczanie glosnikow + szybkie odlanczanie glosnikow.
    Niestety zabezpieczenia zwarciowego nie ma (malo miejsca) --> sa bezpieczniki na plytkach wzmacniaczy.
    Przeciw zwarciowke mozna by dodac ale trzeba bylo by jeszcze jeden kabelek z przed rezystora emiterowego doprowadzic do zintegrowanego zasilacza.

Update BG3 do v5 ponizej (tych v-łów juz duzo raczej nie bedzie).
    Wymienilem 2n5551 i 2n5401 na 2sa965/2sc2235 (albo te co raven podal na pierwszej stronie), pinout jest ten sam co wiekszosc driverow to126 wiec obojetnie co mozna bedzie zalutowac.

---------- Post dodany 22.08.2013 o 07:48 ---------- Poprzedni post 21.08.2013 o 22:50 ----------

Po czesci polutowany zasilacz wyglada tak:

---------- Post dodany 23.08.2013 o 06:45 ---------- Poprzedni post 22.08.2013 o 07:48 ----------

Polutowalem reszte gratow, brakuje przekaznika i zenerki.

i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
    https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Taka bardzo wstepna plytka zasilacza na kondensatory fi 35mm. Od spodu zostawione jest miejsce na rezystory smd 1W (powinno wejsc 7 szt + mozna na nie ewentualnie jeszcze kilka nalutowac)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
        Dzięki tym rezystorom większość prądu ładownia płynie przez 1 parę kondensatorów nie mieszając się z prądem obciążenia.
        Która para (od strony trafa, czy ta za rezystorami) powinna miec wiekszą pojemność i dlaczego?

borys, testowałeś już układ?

Skomentuj

Jutro bede testowal, no moze po jutrze. Wlasnie przyjszly przekazniki. Ten po lewej to TYCO a ten po prawej to Finder.
          Finder wydaje sie byc bardziej starannie wykonany - styki ladniej pasuja.

Machnalem malego babola i ten zasilacz na 11,5cm to tak na styk mi wchodzi do obudowy i bedzie rowniez kwadratowa wersja na fi 25mm kondensatory, plytka bedzie okolo 8 x 8,5cm.

---------- Post dodany o 22:01 ---------- Poprzedni post o 19:43 ----------

Na szybko plytka na 25mm kondensatory.

---------- Post dodany 27.08.2013 o 20:06 ---------- Poprzedni post 26.08.2013 o 22:01 ----------

Zasilacz dziala jak nalezy. Zabezpieczenie rowniez dziala jak powinno. Udalo mi sie kupic BS170 wiec takie zamontowalem (trzeba bylo jedna noge troche wygiac bo dalem pinout na irf5xx)
          Ponizej zdjecia i filmik - w tle slychac przelacznik na listwie zasilania takze mozna sobie mniej wiecej policzyc stale czasowe (tutaj dopasowanie tez nie stanowi problemu). Rezystorow od spodu pewnie jeszcze kilka doloze.

Filmik:

http://www.youtube.com/watch?v=Hh0Dq...ature=youtu.be

Skomentuj

Wygląda OK :)

Skomentuj

Dzięki tym rezystorom większość prądu ładownia płynie przez 1 parę kondensatorów nie mieszając się z prądem obciążenia.
              Która para (od strony trafa, czy ta za rezystorami) powinna miec wiekszą pojemność i dlaczego?
              ..................

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
                Nie pisałem nic o różnych pojemnościach :)
                Mają być takie same :)

Skomentuj

Nie pisałem nic o różnych pojemnościach
                  Mają być takie same
                  Tzn powinny? A co w przypadku gdy sa rozne? Ma wtedy znaczenie ktora para ma wieksza pojemnosc? Teoretycznie chyba ta za rezystorami, bo nie obciaza sie wtedy tak bardzo mostka?

Skomentuj

Wersja na 35mm kondensatory wyglada tak:

Zaraz skoncze prasowanki wiec tez zamieszcze.

Ps
                    raven nawet nie pytam sie czy ci sie chcialo pomierzyc - i tak kupilem juz emu 0204, z prodigy cube tez sie uporalem.

Skomentuj

Coś tam już pomierzyłem , a nawet już jakieś mody wprowadziłem

Skomentuj

raven
                        Fajne mody nigdy nie sa zle - tylko ze jak dla mnie jakos to tak dziala ze nic nie moge skonczyc bo zawsze jakies mody sa... taka niekonczaca sie historia.
                        Bardziej mnie by interesowalo czy da sie tego sluchac - ja narazie nie mam na czym pozadnie odsluchac - dopiero pod koniec roku bede jakies monitory dlubal,z mojego fountka fr89ex juz lakier z cewki kapie :P

Ponizej paczka na zasilacz z kondensatorami fi35mm. Plytka z gerbera tak tylko dla jaj - bo nie umiem za bardzo jeszcze eagla (ale sie naucze, kolega z forum pomaga takze jak tylko jest czas to sie ucze).

Załączone pliki

Skomentuj

Paczka z zasilaczem na kondensatory fi 25mm (na schemacie nie ma rezystorow), od spodu kto chce moze dac rezystory 2W-3W 0,47R po 3 szt na raila albo dac tak jak ja dalem rezystory smd 1R/1W (takie najlatwiej kupic), mozna je na ''kanapke'' polutowac nic im nie bedzie.
                          Paczka z wzmacniaczem BG3v5 - chyba juz nic nie bede zmienial, zrobie tylko jeszcze wersje na mosfetach bez jednego stopnia (drivera) i chyba to bedzie na tyle wzmakow w tym roku (wiem ze obiecalem wiecej :P), zona juz cos podejrzewa ze za wczesnie do pracy wyjezdzam.
                          Załączone pliki

Skomentuj

Plytka pod bg3 mniej wiecej powinna wygladac tak:

Program automatycznie rozciaga pcb do obrysu tr koncowych - w rzeczywistosci powinna byc mniejsza, otworeku pod bd139 powinno nie byc. Dam stojace obudowy i uwidze.

Chyba jakos tak:

No i przeciez zasilacz na 25mm kondensatory (8,5 x 8,5 cm) :P

Last edited by borys; 28.08.2013, 23:07.

Skomentuj

Można przy okazji zamówić sobie komplet pcb jak ktoś trawi dla siebie?

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                                Można przy okazji zamówić sobie komplet pcb jak ktoś trawi dla siebie?
                                +1

Skomentuj

Jeszcze male poprawki - kosmetyka i bedzie ok (poprowadzilem inaczej troche mase i zrobilo sie wiecej miejsca na otwory montazowe). Wieczorem jak mi sie uda zalacze plik.
                                  Ponizej wersja kwadratowa - dziala jak trzeba.

Skomentuj

Ten mostek ile A wytrzyma?

Skomentuj

Zamieszczone przez tomq88 Zobacz posta
                                      Ten mostek ile A wytrzyma?
                                      Moj mostek jest na 10A ale mam tez na 15A pinout ten sam tylko plastik troche wiekszy. Trzeba bylo by w tme zerknac czy sa na 20A jak ktos bedzie potrzebowal.
                                      Trafo mam 2x3,3A (30V ac).

Ponizej jest tak jak ja mam obecnie zrobione.
                                      Pliki z eagla z gerberami takze kto chce to sobie doda rezystory smd lub 3W drutowe (zostawilem miejsce na schemacie).

Załączone pliki
                                      Last edited by borys; 29.08.2013, 23:26.

Skomentuj

Dalem trafko 2x30V ac, zmienilem dwa rezystorki w diamondzie i zrobilem male porownanie (niestety jeszcze na cube).
                                        Widac ze sie jeszcze da cos poprawic. Wzmacniacz gra naprawde fajnie, bardzo neutralnie, gora jest delikatna nic nie tnie po uszach.

Skomentuj

Sprawdzałeś zasialcz i uklad zabezpieczen na oscyloskopie? Moznaby porwnac wersje z rezystorami miedzy kondami i bez.

Tak patrze na Twoj schwemat ukladu zabezpieczen i oryginalny i widze bardzo sprytne posuniecie. 2x22K+100k zamieniles na 2x 120k +1k. Jak mniemam 10uF na 50V jest wystarczajacy w tej aplikacji? Tak jeszcze sobie pomyslalem, ale nie wiem na ile to jest realne i sensowne, ze mozna bylo zrobic separacje galwaniczna - zamiast rezystorów 120K dac transoptory

Skomentuj

Czaruję...
                                          X