Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[2-drożne] Wavecor WF182BD09/ TW030WA06 by sylvek

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] Wavecor WF182BD09/ TW030WA06 by sylvek

Witam, zapędziła mnie do was chęć odnowienia kolumn Infinity Reference 81, ale za waszymi namowami porzuciłem ten pomysł i postanowiłem stworzyć coś nowego.
    I tak na wstępie potrzebowałem zdecydować się na jakieś głośniki, wybór padł na produkty WAVECOR, 18 cm nisko-średniotonowy i do tego 30mm wysoko-tonowy.
    Negocjowałem trochę z kolegą LuSzTi i postanowił on mi pomóc w stworzeniu dzieła. Wielkość skrzynki dobraliśmy z jego poprzednich frontów, modyfikacją z mojej strony było zwiększenie głębokosci do 35cm i tak powstały kolumny o wymiarach 20x35x94cm plus cokoły o wysokości około 4cm co da w efekcie końcowym około 99cm .
    Materiał to 19mm MDF na froncie podwójny, jedna wręga usztywniająca i maty bitumiczne o grubości 6mm na całym wnętrzu. W środku dojdzie jeszcze jedna przegroda stała ukośnie do frontu w celu redukcji pojemności z 20l do 16l, (jak zwykle - nie mogłem się doczekać i skończyłem skrzynki przed ostatecznymi pomiarami) jako dodatkowe wytłumienie wnętrza posłuży wełna owcza. B.R. będzie skierowany do przodu.
    Koszty to na razie:
    1. głośniki 765 zł
    2. elementy zwrotnicy 190 zł
    3. wełna, wkręty na imbus do głośników 35 zł
    4. skrzynki mam za darmo gdyż miałem dostep do materiałów a swojej roboty nie liczę bo jest bezcenna
    Narazie nie zdecydowałem się na terminale ale skłaniam się ku produktom JANTZEN-AUDIO, kable wykorzystam jakieś stare z mojej szuflady.
    Wykończenie zewnętrzne to czarny fornir w połysku, czyli wyszło coś na styl CZARNEGO PIANO.

Więc kolumny grają, dobrze grają. Myślę że lepiej od Monitor Audio BX5, Niskie tony schodzą niżej ale są bardziej punktowe, tzn. w BX5 bas był taki trochę rozlazły i miał tendencje do przesterowania.
    Wokale są wierniej odtwarzane, prawie jak na żywo. Wysokie podobnie jak w BX5 nie są natarczywe i nie męczą grają czysto i ładnie, mam wrażenie że przekazują więcej szczegółów.
    Co do stereofonii to dopiero teraz zauważyłem jak wiele zależy od nagrania, po prostu mam płyty które grają i takie na których ma się wrażenie, że scena rozchodzi się trochę poza bazę. Ale to naprawdę wiele zależy od jakości nagrania.
    Ogólnie jestem zadowolony i kolumny zajęły miejsce MA BX5 w salonie i myślę że szybko go nie oddadzą.
    Pozostał pewien niedosyt i złapałem bakcyla DIY. Powoli zaczynam myśleć o większym projekcie, coś na wzór MA RX8 czyli trzy drogi z czterema głośnikami, ale to będzie projekt raczej długo terminowy.
    Last edited by LuSzTi; 06.10.2013, 13:55.

UWAGI MODERATORA
    Po uzupełnieniu fotek przywróciłem do gotowych konstrukcji.

Bardzo fajne wykonanie. Bardzo mi się podobają proporcje oraz wykończenie laminatem. Możesz pokazać dobre zdjęcie narożnika? Interesuje mnie jak wychodzą łączenia.
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Czarny fornir w połysku czyli jaki? Wyglądają jak lakier w połysku.

Skomentuj

Z tego co pamiętam to jest to chyba laminat HPL.
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Też się zainteresowałem takowym wykończeniem. Jest to laminat EGGER U999 ST22. Obecnie najtańszy znalazłem 1300x2800x0.8 mm za 132 zł.

Mógłbyś pokazać te łączenia ?

Skomentuj

Dla mnie super

Dźwięk (znam oba te głośniki) choć wole papierowa wersje
            Wygląd- lubię błyszczące skrzynki

Oby wiecej takich konstrukcji
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

nie za szerokie te podstawy?
              wykonczenie przyciaga uwage

Skomentuj

Zamieszczone przez Sunny Zobacz posta
                Też się zainteresowałem takowym wykończeniem. Jest to laminat EGGER U999 ST22. Obecnie najtańszy znalazłem 1300x2800x0.8 mm za 132 zł.
                - Czym klei się taki laminat ? Jakieś dedykowane spoiwo ?
                - Czy można go nakładać na zaokrąglone krawędzie ?

Kiedyś próbowałem kupić folie meblowe typu polygloss ale to typowo przemysłowy wyrób i nie udało mi się dogadać z żadnym dostawcą / producentem.

Skomentuj

Więc zdjęcia łączenia zrobię jak kupię aparat bo starą lustrzanke sprzedałem na wakacjach a gluptakiem którego mam jakoś nie mogę sobie poradzić.
                  Klej do tego laminatu to coś ala butapren, przynajmniej tak smierdzi. Jesli chodzino sposób klejenia to smarujesz obydwie powierzchnie klejem ( najlepiej grzebieniem 2-3 mm) i czekasz aż powierzchnie przyschną, muszą być prawie such bo mokry klej po sklejeniu powierzchni będzie parował i powstaną niepożądane bomble. Chyba nikt ich nie lubi.
                  Przykladasz jedną do drugiej i rozcierasz jakąś szmatą jakbys chciał wywrzeć do sucha. Trzeba robić to po stopniowo i tą szmatą wytwarzać pierwszy kontakt powierzchni klejonych.
                  Zaokraglenia teoretycznie są wykonalne ale takie minimum R-15 bo jest to sztywny laminat o grubosci około 2mm.
                  Dodatkowa zaleta tego kleju jest taka że odrabiać krawędzie frezarką można po kilku minutach.

Podstawy może faktycznie trochę za szerokie ale robiłem je nie mając dostepu do skrzynek i nie mialem jak ich przymiezyć. Ale na żywo nie jest tak źle.

Skomentuj

Zamieszczone przez sylvek Zobacz posta
                    Zaokraglenia teoretycznie są wykonalne ale takie minimum R-15 bo jest to sztywny laminat o grubosci około 2mm.
                    a po podgrzaniu?

Skomentuj

Bardzo fajna konstrukcja. Podoba mi się takie wykończenie profesjonalna robota :)

Skomentuj

właśnie sprawdziłem plastyczność tego forniru i łuki małe poniżej R-250mm będzie trudne do wykonania. Jeśli chcesz to napisz adres to podeślę ci mała próbkę.

Skomentuj

Sam docinałeś formatki z tej płyty czy zleciłeś komuś ? Zastanawiam się jak zamówię taką dużą płytę to trzeba by to jakoś ładnie ogarnąć z pocięciem ;]

Skomentuj

Ładnie się prezentują , dobre proporcje i ta czerń fortepianowa , miodzio .
                            Jak mocujesz maskownice ?

Skomentuj

Sam docinałeś formatki z tej płyty czy zleciłeś komuś ? Zastanawiam się jak zamówię taką dużą płytę to trzeba by to jakoś ładnie ogarnąć z pocięciem ;]
                              skrzynka jest z mdf a fornir docinasz nożem do tapet.

---------- Post dodany o 12:06 ---------- Poprzedni post o 12:05 ----------

Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
                              Ładnie się prezentują , dobre proporcje i ta czerń fortepianowa , miodzio .
                              Jak mocujesz maskownice ?
                              maskownice mocowane są na magnesy.

Skomentuj

Zamieszczone przez sylvek Zobacz posta
                                skrzynka jest z mdf a fornir docinasz nożem do tapet..
                                No to trzeba mieć dobrą rękę do tego, żeby tak prosto dociąć

Skomentuj

No to trzeba mieć dobrą rękę do tego, żeby tak prosto dociąć
                                  Frezarka + frez z łożyskiem, łożysko okleić jedną warstwą taśmy izolacyjnej i wszystko bardzo ładnie wychodzi :)

Skomentuj

dokładnie tak
                                    Po prostu fornir wycinasz z zapasem około 2-3cm z każdej strony a potem wyrównujesz to frezarką

Skomentuj

Nie na temat...
                                      Dzięki za dobrą poradę. Zatem trzeba się zaopatrzyć we frez z łożyskiem. Swoją drogą tak to już jest jak człowiek tylko buduje do stanu surowego i słucha

Skomentuj

jakie masz kondy i cewki na zwrotnicy (firma)?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X