Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Regeneracja tonsil zg60c/115 proszę o wskazówki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Regeneracja tonsil zg60c/115 proszę o wskazówki

Zacznijmy od tego że nie bardzo mogłem ogarnąć gdzie mam założyć tego typu temat, więc proszę o przeniesienie w odpowiednie miejsce i pomocne odpowiedzi.

Nie wiem czy miałem te kolumny, na oryginalnych głośnikach ale było tam:
    GDWK 9/80
    GD 12/5/4
    GDN 25/40/3

GDN 25/40/3 chyba były regenerowane kilka lat temu więc zostały
    GD 12/5/4 stały zupełnie sztywno na górnym zawieszeniu i były czymś poklejone na membranie, podobno się ich teraz nie stosuje więc zakupiłem GDM 12/60
    GDWK 9/80 jeden nie grał, ale chyba dlatego że się odlutował przy zwrotnicy, w każdym razie postanowiłem je też wymienić jednak na inne, gdzieś przecytałem że najładniej grają GDWK 10/80/13 i takie zakupiłem.

Jako że w porę przeczytałem wasz przypięty temat odnośnie zwrotnic pana K. Więc muszę się zwrócić do Was
    Czy powinienem coś zmieniać w standardowych zwrotnicach, czy powinno być ok?

Ja widzę to tak:
    niskoton zostaje
    średnioton jest zamiennikiem wg tonsila czyli teoretycznie powinno być ok, ale jednak 5W a 60W chyba jest różnica :/
    wysokie zmieniam na inne, ale 80W zostaje więc nie trzeba nic zmieniać

a teraz mnie poprawcie :)

Druga sprawa to wymiana okablowania czy polecacie zamienić wyszystkie kable na jakieś alphard da vinci czy wystarczy że wstawię grubsze np. 1,5m2

Trzecia sprawa czy pozostawić na tylniej scianie kulumny oryginalne wygłuszenie (jakaś wata szklana w workach) czy je czymś zastąpić oraz czy oklejenie wewnątrz pozostałych ścian kolumny matą bitumiczną z filcem (Boll) poprawi jakość dzwięku?

Załączam zdjęcia kolumn oraz zwrotnic i filtra:

Jak wymieniasz głośniki to zwrotnica do wymiany/zmiany. Poza tym nieopłacalne, kasa w błoto, to jest stary szrot i na piwo lepiej kase przeznacz :)

Skomentuj

Niestety przedmowca ma racje - straciles tylko kase :/
      Mialem u siebie te kolumny i tez myslalem ze gd jest zakleszczony - niestety on tak ma i zapewne jest w pelni sprawny.

Wsadzaj oryginalne glosniki, zmien kable i nic wiecej nie ruszaj bo nie warto

Skomentuj

Rowniez zgadzam sie z przedmowcami. Moj woj mial takie same w bdb stanie na strychu razem z amp.diora kope lat temu i nawet pokusilem sie podlaczyc stary ale dobry amp. Marantza z lat 80' a i tak nie bylo dobrego grania. Gd, potwierdzam-ten typ tak ma. Ewentualnie mozesz jeszcze wymienic elektrolity bipolarne, bo sa stare i moga byc wyschniete ale wartosci zostaw takie same i tak jak mowi Pawel-przewody, moga byc da vinci albo procab, chociaz ja bym nic nie wymienial...

Skomentuj

ponieważ słyszałem jak w miarę ładnie grają altusy 200 oraz jak o wiele ładniej grają scherzo 200, oraz wyczytałem, że po zg80c to są najlepsze kolumny jakie produkował kiedyś tonsil, więc jednak spróbuję, najwyżej je sprzedam, fanatyków tonsila nie brakuje. Także mimo wszystko prosiłbym o rady co zrobić z tymi, później będę pytał na co "sensownie" wydać kase ^^

Skomentuj

Zamieszczone przez alekg1989 Zobacz posta
            Także mimo wszystko prosiłbym o rady co zrobić z tymi, później będę pytał na co "sensownie" wydać kase
            przywroc do oryginalu i wystaw na allegro

Skomentuj

A ja Ci powiem, że przedmówcy nie mają racji. Sam mam te kolumny i w tym roku je kupiłem i naprawiłem:
              -Odrestaurowałem obydwa GDN,
              -Wymieniłem cewkę w jednym wysokotonowym,
              -Za GDNami przykleiłem tę watę szklaną do wytłumiania, tyle że bez worków foliowych, oraz dałem filcową watę wytłumiającą cienką z klejem na pozostałe miejsce z tyłu, po bokach, na górze i dole.

I jestem bardzo zadowolony! Mają naprawdę fajny niski i przyjemny bass nawet gdy cicho grają a i wysokich tonów też nie brakuje, zresztą jest też prosty regulator ich mocy, średnich tonów jest w sam raz (średniotonowy ma sztywne zawieszenie więc go nie wymieniaj).
              Grają pod 100% oryginalnym i nigdy nie naprawianym Radmorem 5102TE (którego także wielu forumowiczów rodem z filharmonii uważa za źle grającego i niegodnego uwagi, "bo nie ma sceny" i czego tam jeszcze nie widzą i czują uszami) i powiem Ci, że osobiście nie chcę innego zestawu, gra ładnie i czysto i kolumny warte były pieniędzy (wcale nie takich dużych by się rozczulać i ich żałować) i czasu im poświęconego.
              Sprzęt razem to kawałek historii, ma klimat i dźwięk tamtych lat, no i ma tyle lat co ja... :)

Skomentuj

Zamieszczone przez euro-driver Zobacz posta
                Za GDNami przykleiłem tę watę szklaną do wytłumiania, tyle że bez worków foliowych
                To teraz tylko czekac na pylice pluc... :biggrin:

I jestem bardzo zadowolony!
                Gratuluje... :thumbup:

gra ładnie i czysto
                To posluchaj innych... Na poczatek mozesz np. Qadral, Tannoy, powroc na forum i ocen raz jeszcze swoje kolumny...

Skomentuj

Zamieszczone przez dupek Zobacz posta
                  To teraz tylko czekac na pylice pluc...
                  Zdziwilbys sie jak w wielu paczkach BR do dzis stosuje sie welne/wate szklana :) ale fakt faktem, kolega moglby zalozyc zamiast zwykla welne, to knauf'a ecose.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                    Zdziwilbys sie jak w wielu paczkach BR do dzis stosuje sie welne/wate szklana :)
                    Masz racje ale to nie znaczy, ze musimy jej uzywac z pelna swiadomoscia w swoich kolumnach (BR) i pozniej to wdychac Jest multum innych mniej lub wogole nie szkodliwych materialow, ktore spelnia swoje zadanie :)

Skomentuj

Jest multum innych mniej lub wogole nie szkodliwych materialow, ktore spelnia swoje zadanie
                      Np jaki material popularny tlumi lepiej niz welna szklana? :P

Skomentuj

Nie chodzilo ktory lepiej tlumi. A sa takie? :razz:

Skomentuj

To teraz tylko czekac na pylice pluc...

To posluchaj innych... Na poczatek mozesz np. Qadral, Tannoy, powroc na forum i ocen raz jeszcze swoje kolumny...
                          Omawiane kolumny sa bez bassreflexu.
                          Kup mi Quadral, Tannoy za 200 czy 300zlotych, bo tyle wyniosa zg60c115 juz po regeneracji.
                          Ja tez moge porownac Quadrale czy Tannoye do kolumn za 15000 i napisac zebys posluchal i wrocil ocenic te dwa typy...

To samo ludzie pisza wszedzie, miedzy innymi o wspomnianym wyzej Radmorze: jest lipny, posluchaj Denona model xxx bije go na glowe... Tylko ile kosztuje Denon.
                          Rozmawiajmy o tym samym przedziale cenowym.
                          Mozna wydac kupe forsy na sprzet, jak moj kuzyn a i tak nie wykorzystac nawet 20% jego potencjalu , bo np. mieszka sie w bloku. Kuzyn wylozyl ponad 10tys na sprzet i powiem Wam, ze poza wygladem wcale wrazenia nie robi, gra to jakos tak sztucznie.
                          Kolejna rzecza jest to ze kazdy ma inne upodobania dzwiekowe, jeden lubi to, drugi tamto.

Dlatego proponuje koledze najpierw zregenerowac w oryginale te kolumny, posluchac i ocenic, jesli nie bedzie zadowolony - wtedy je sprzedac.
                          W koncu trzeba z kilku zrodel wody probowac, by wiedziec, ktore jest najlepsze :) Pozdrawiam
                          Last edited by euro-driver; 19.12.2013, 18:38.

Skomentuj

Omawiane kolumny sa bez bassreflexu
                            W oryginale sa bez a u kolegi widze br ale to juz musi sie autor wypowiedziec co tam namodzil.

Kup mi Quadral za 200 czy 300zlotych
                            O to popros sw. Mikolaja. Dla przykladu, pewnie da sie utargowac te 45zl i wyrwac za rzeczone 300zl

http://allegro.pl/kolumny-podstawkow...729641171.html

Ja tez moge porownac Quadrale czy Tannoye do kolumn za 15000 i napisac zebys posluchal i wrocil ocenic te dwa typy
                            Nie mozesz. Nie wiesz czego sluchalem. I nie wypisuj takich bzdur, bo te Twoje kolumny za 15k nie dorastaja chociazby cenowo Tannoy'owi do piet :lol:
                            Przyklad? Prosze bardzo, pierwszy z brzegu:
                            http://audiotrendt.com.pl/?tow=4147
                            Last edited by Spurek; 19.12.2013, 19:51.

Skomentuj

W koncu trzeba z kilku zrodel wody probowac, by wiedziec, ktore jest najlepsze
                              No na pewno te Tonsile są najlepszym źródłem :thumbup:

Skomentuj

O to popros sw. Mikolaja. Dla przykladu, pewnie da sie utargowac te 45zl i wyrwac za rzeczone 300zl

http://allegro.pl/kolumny-podstawkow...729641171.html
                                Muszę Cię zmartwić - Św.Mikołaj nie istnieje :) Kolumny które tu przytoczyłeś są podniszczone wizualnie, (nie postawił bym czegoś takiego w pokoju) oraz cenę mają "kup teraz" więc nie do negocjacji, mnie najbardziej denerwuje gdy ktoś wysyła mi maila z pytaniem "Czy pójdzie za tyle i tyle" -po to jest cena "kup teraz" by poszło w tej cenie.
                                Doliczyć do tego koszt wysyłki i ewentualnej renowacji wyglądu to już nie jest 300zł. A poza tym jest to równie stara seria co Tonsile i też nie wiadomo czy sprzedawca jest uczciwy i nie okaże się, że są przypalone i także wymagają regeneracji, która w przypadku tej marki okaże się o wiele droższa niż renowacje Tonsila. To kupowanie kota w worku. Ale fakt, sprawne brzmią pewnie lepiej, choć nie sądzę by niższe częstotliwości były tak słyszalne jak w Tonsilu - obudowy jak i głośnik niskotonowy są sporo mniejsze.

Nie mozesz. Nie wiesz czego sluchalem.
                                Zabrzmiało poważnie co najmniej jak: "nie wiesz ilu ludzi zabiłem" :lol:

I nie wypisuj takich bzdur, bo te Twoje kolumny za 15k nie dorastaja chociazby cenowo Tannoy'owi do piet :lol:
                                Przyklad? Prosze bardzo, pierwszy z brzegu:
                                http://audiotrendt.com.pl/?tow=4147
                                No i tu widzę, że nie czytasz ze zrozumieniem. Pisałem byśmy trzymali się pułapu cenowego :)
                                Idąc Twoim tokiem myślenia, ja podam Ci kolumny za 300zł, Ty je porównasz do droższych, które je pobiją np. Tannoy. Myślałem że masz na myśli jakieś Tannoy'e za 500zł/szt. dlatego podałem takie za 15k, które je pobiją - też mogą być Tannoy. Ja podam Kolumny za 15k zł, Ty je porównasz do kolumn za 65k zł. Ja bym Ci teraz podał za 200k zł. Ty zapewne jeszcze droższe :) i tak doszlibyśmy do najdroższych kolumn na świecie...
                                Nie napisałeś od razu o jakie Tannoy'e chodzi, mam rozumieć w takim razie, że autor ma sprzedać swoje Tonsile i kupić Tannoy za 65000zł. bo Tonsil wysiada. OK :lol:

Zamieszczone przez Vigoss Zobacz posta
                                No na pewno te Tonsile są najlepszym źródłem :thumbup:
                                Żeby wszystko było jasne, nie twierdzę, że Tonsile są lepsze od podanych marek. Jeśli nadal nikt nie rozumie tego co chcę powiedzieć, nie ma sensu pogłębiać myśli, skrócę moją myśl zatem do jednego zdania:

Niech je zrobi, posłucha i oceni - być może jemu wystarczą, potem zdecyduje czy sprzedać, dołożyć kasę i kupić Quadrale, Tannoye, może nawet coś od samego Davida Harta.

Skomentuj

Gdyby to były kolumny wymagające wymiany samych zawieszeń górnych, to może i by się opłacało, ale w przypadku gdy trzeba cokolwiek dokupować, raczej szkoda marnować czasu i pieniędzy na taką zabawę, efekt też nie wiadomo jaki z tego wyniknie, kopułki fajnie byłoby wymienić na coś "normalnego", wtedy doszłyby problemy montażowe i przeróbka zwrotnicy, do której to trzeba wykonać pomiary, mnie przykładowo GDWK 9/80 nie zachwycił i raczej na tym forum nie znajdzie się wiele osób, które by go pochwaliły.
                                  Tego GD nie znam, GDN25 może nie byłby zły, ale to w sumie byłoby zrobienie kolumn od nowa...

Skomentuj

Kolumny które tu przytoczyłeś są podniszczone wizualnie

Wolal bym posiedziec nad tymi kolumnami i dopracowac je wizualnie niz poswiecac czas i pieniadze na te tonsile. Poza tym nie powiedzialem, ze ktos ma kupic akurat te kolumny, podalem jako przyklad, bo nie dowierzales, ze sie da. Mozna upolowac okazje i to w poblizu miejsca zamieszkania, przetestowac czy nie "spalone", pogadac o cenie, nie placic za wysylke, itd itd....

No i tu widzę, że nie czytasz ze zrozumieniem
                                    Nie nie kolego, to Ty nie czytasz ze zrozumieniem. Napisalem bys posluchal czegos lepszego bys wiedzial, ze autor marnuje czas i pieniadze na te tonsile a w zadnym wypadku nie chodzilo mi o porownywanie cenowe. Aczkolwiek jak widzisz da sie za ok.300zl kupic np. Qadrala i zapewne wiele innych lepszych od tych tonsili w wymienionym przedziale cenowym. Poza tym, to Ty wyskoczyles jak Filip z konopii i rzuciles cena wiec pokazalem Tobie w jakim bledzie jestes dyskryminujac Tannoy'e kolumnami za 15k i to byla informacja dla Ciebie a nie dla autora, ze ma sobie takie kupic. To Ty zaczales swoj wyscig cenowy. Idac Twoim tropem przekazales informacje; nie sluchaj zadnych kolumn marki Qadral,Tannoy, posluchaj kolumn za 15k te to dopiero zagraja. Juz rozumiesz?

Najpierw piszesz:

Ja tez moge porownac Quadrale czy Tannoye do kolumn za 15000 i napisac zebys posluchal i wrocil ocenic te dwa typy...
                                    A pozniej:

Myślałem że masz na myśli jakieś Tannoy'e za 500zł/szt. dlatego podałem takie za 15k, które je pobiją - też mogą być Tannoy.
                                    W pierwszym wpisie powyzej scisle okreslasz, ze Qadral'e czy Tannoy'e wymiekaja z kolumnami za 15k a pozniej piszesz, ze moga byc tez drozsze(?) Tannoy'e. Wiec skoro tak krecisz, to jak mamy to interpretowac?

Żeby wszystko było jasne, nie twierdzę, że Tonsile są lepsze od podanych marek.
                                    Wiec po kiego te spekulacje?
                                    Last edited by Spurek; 22.12.2013, 15:51.

Skomentuj

Już bym wolał trochę dołożyć i za 400-500zł na gotowo zrobić jakieś cywilizowane 2 drogi DIY.

Skomentuj

To Ty zaczales swoj wyscig cenowy. Idac Twoim tropem przekazales informacje; nie sluchaj zadnych kolumn marki Qadral,Tannoy, posluchaj kolumn za 15k te to dopiero zagraja. Juz rozumiesz?
                                        W pierwszym wpisie powyzej scisle okreslasz, ze Qadral'e czy Tannoy'e wymiekaja z kolumnami za 15k a pozniej piszesz, ze moga byc tez drozsze(?) Tannoy'e. Wiec skoro tak krecisz, to jak mamy to interpretowac?
                                        Mówiąc krótko, na rzucone kolumny za 300zł odpowiedziałeś Tannoyami, najtańsze używki na serwisie aukcyjnym, które są dość duże (bo tych małych za 500zł nie biorę pod uwagę) kosztują od ~1000zł. Podając je za przykład porównania dla kolumn za 300zł chyba celowo "zapomniałeś podać cenę" więc ja to zrobiłem. Rozumiesz?
                                        Autor pisze o kolumnach za 300zł, Ty je porównałeś do kolumn za minimum ~1000zł więc ja napisałem o kolumnach za 15000 nie pisząc o marce bo to nie istotne - i tak będą lepsze od tych za 1000zł.
                                        Cena 300/~1000 jest nieadekwatna jak 1000/15000 i tyle.

No a czemu miałbym posłuchać Tannoya za minimum 1000 i wrócić oceniać Tonsile za 300? Skoro jak to napisałeś "cenowo nawet do pięt nie dorasta"? Dobrze wiem, że Tannoy zagra lepiej, ale nie kosztuje 300.

Nie chce mi się już dłużej rozpisywać bo to bez sensu.
                                        My tu gadu gadu a zaraz się okaże, że autor podłączy to do jakiejś Unitry Tosca 303 i będzie słuchać radia i mp3 i żadna kolumna nic tu nie zmieni.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X