Zacznijmy od tego że nie bardzo mogłem ogarnąć gdzie mam założyć tego typu temat, więc proszę o przeniesienie w odpowiednie miejsce i pomocne odpowiedzi.
Nie wiem czy miałem te kolumny, na oryginalnych głośnikach ale było tam:
GDWK 9/80
GD 12/5/4
GDN 25/40/3
GDN 25/40/3 chyba były regenerowane kilka lat temu więc zostały
GD 12/5/4 stały zupełnie sztywno na górnym zawieszeniu i były czymś poklejone na membranie, podobno się ich teraz nie stosuje więc zakupiłem GDM 12/60
GDWK 9/80 jeden nie grał, ale chyba dlatego że się odlutował przy zwrotnicy, w każdym razie postanowiłem je też wymienić jednak na inne, gdzieś przecytałem że najładniej grają GDWK 10/80/13 i takie zakupiłem.
Jako że w porę przeczytałem wasz przypięty temat odnośnie zwrotnic pana K. Więc muszę się zwrócić do Was
Czy powinienem coś zmieniać w standardowych zwrotnicach, czy powinno być ok?
Ja widzę to tak:
niskoton zostaje
średnioton jest zamiennikiem wg tonsila czyli teoretycznie powinno być ok, ale jednak 5W a 60W chyba jest różnica :/
wysokie zmieniam na inne, ale 80W zostaje więc nie trzeba nic zmieniać
a teraz mnie poprawcie :)
Druga sprawa to wymiana okablowania czy polecacie zamienić wyszystkie kable na jakieś alphard da vinci czy wystarczy że wstawię grubsze np. 1,5m2
Trzecia sprawa czy pozostawić na tylniej scianie kulumny oryginalne wygłuszenie (jakaś wata szklana w workach) czy je czymś zastąpić oraz czy oklejenie wewnątrz pozostałych ścian kolumny matą bitumiczną z filcem (Boll) poprawi jakość dzwięku?
Załączam zdjęcia kolumn oraz zwrotnic i filtra:

Nie wiem czy miałem te kolumny, na oryginalnych głośnikach ale było tam:
GDWK 9/80
GD 12/5/4
GDN 25/40/3
GDN 25/40/3 chyba były regenerowane kilka lat temu więc zostały
GD 12/5/4 stały zupełnie sztywno na górnym zawieszeniu i były czymś poklejone na membranie, podobno się ich teraz nie stosuje więc zakupiłem GDM 12/60
GDWK 9/80 jeden nie grał, ale chyba dlatego że się odlutował przy zwrotnicy, w każdym razie postanowiłem je też wymienić jednak na inne, gdzieś przecytałem że najładniej grają GDWK 10/80/13 i takie zakupiłem.
Jako że w porę przeczytałem wasz przypięty temat odnośnie zwrotnic pana K. Więc muszę się zwrócić do Was
Czy powinienem coś zmieniać w standardowych zwrotnicach, czy powinno być ok?
Ja widzę to tak:
niskoton zostaje
średnioton jest zamiennikiem wg tonsila czyli teoretycznie powinno być ok, ale jednak 5W a 60W chyba jest różnica :/
wysokie zmieniam na inne, ale 80W zostaje więc nie trzeba nic zmieniać
a teraz mnie poprawcie :)
Druga sprawa to wymiana okablowania czy polecacie zamienić wyszystkie kable na jakieś alphard da vinci czy wystarczy że wstawię grubsze np. 1,5m2
Trzecia sprawa czy pozostawić na tylniej scianie kulumny oryginalne wygłuszenie (jakaś wata szklana w workach) czy je czymś zastąpić oraz czy oklejenie wewnątrz pozostałych ścian kolumny matą bitumiczną z filcem (Boll) poprawi jakość dzwięku?
Załączam zdjęcia kolumn oraz zwrotnic i filtra:

Skomentuj