Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny na wzór Contrivy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[3-drożne] Kolumny na wzór Contrivy

Kolumny na wzór Contrivy

Chciałbym przedstawić konstrukcję wzorowaną na Contrivie , z tym że na dużo tańszych głośnikach. Oryginały posiadają specjalne czarne Accutony kosztujące kilkadziesiąt tys. zł. Ponieważ mam dobre warunki do wykonywania stolarki (praca i dom), już wcześniej myślałem o zrobieniu tych kolumn, ale ze względu na problem z doborem głośników, wycofałem się. Do tematu wróciłem po tym jak wieniu26 zrobił swoje Contrivy. Po szerokich konsultacjach z uczestnikami forum (w większości na żywo) wreszcie wybrałem głośniki.
    Zwrotnice projektował LuSzTi.

Przetworniki

Tweeter - Morel ET 338
    Midrange - SCANSPEAK Revelator 15M/4531K00
    Woofer - 2 x SEAS CD22RN4X

Obudowa

Obudowa jest wykonana z MDF-u 30mm, przednia ścianka jest podwójna ( 60mm ). W środku ścianki rozdzielające komory mają grubość 30mm, a żebra usztywniające zrobione są z MDF-u 16mm. Na dole znajduje się odzielna komora na zwrotnice. BR - 2 sztuki wyprowadzone do tyłu. Obudowa jest wysoka -1300mm- a żebra tak gęsto usytuowane , że ledwo da się przełożyć rękę, ale dzięki 2 BR umieszczonym u góry i u dołu obudowy da się dotrzeć do każdego zakątka. Objętość netto na woofery to około 70l, na średniaka 7l. Kolumna jest dosyć słabo wytłumiona - trochę za głośnikami oraz na dole i na górze. Ze względu na gęste użebrowanie nie ma potrzeby mocowania wytłumienia. Komora średniaka jest wypełniona w całości.
    Ze wzgledu na możliwości wykonawcze wybrałem najtrudniejszy a zarazem najlepszy sposób wykonania - wszystkie elementy zewnetrzne są zacinane pod odpowiednim kątem i sklejane poliuretanem. Ponieważ kolumna jest pochylona 6st., to oprócz zacinania na 45st. wystąpiły też inne katy - niektóre elementy musiałem zacinać na formatówce w pionie (na specjalnym przyrządzie ). Oczywiście kliny uzupełniające ścięcia u góry kolumny też są odpowiednio zacinane. Bez dostępu do CNC nie byłbym w stanie tak wykonać formatek na pile. Kolumny są pomalowane na czarno w połysku. Podkład czarny poliestrowy, na wierzch poliuretan. Miałem malować w lakierze fortepianowym, ale ze względu na brak czasu tak wyszło. Nie jestem zadowolony z jakości malowania - ale to tak jest jak sie człowiek spieszy. Czarne kolumny wydają sie mniejsze i mimo swoich rozmiarów dobrze pasują do wnętrza. Podstawy to 2 płaskowniki 5x55mm ze stali nierdzewnej, kolce to śruby imbusowe M8 zatoczone na ostro. Terminale wykonane z 3mm blachy nierdzewnej. Waga kpl kolumny - około 75kg.

Kosztorys - całość około 5,5tys. w tym głośniki około 4tys.

Wrażenia - jestem bardzo zadowolony z brzmienia. Nie musze już używać suba, teraz służy mi tylko jako podstawka pod gramofon. Nie mam skali porównawczej bo poprzednio słuchałem kolumn na AKX a to nie ta liga. Chętnie porównałbym moje kolumny z tym co robi Bingant, ale transport ich to nie lada wyzwanie.
    Sam dobierałem strojenie BR i wyszło mi na 25Hz. Z symulacji w WinISD wynika, że powinno być wyższe, ale wtedy jest wyrażne podbicie.
    Muszę stwierdzić, że są to moje docelowe kolumny.

Dla mnie to kolumny są spore Duża odległość wysokotonówki od górnej ściany potęguje to wrażenie.
    (ale dla mnie prawie każde 3-way jest za duże)

Niemniej jestem ciekaw, jak dobrze to gra.

Skomentuj

To w srodku robi wrazenie.
      Super.

Skomentuj

Piekne kolumny, co tu wiecej pisac :)

Skomentuj

WOW, super wyglądają ... z takimi głośnikami pewnie też super grają

Skomentuj

Brawo, Brawo, Brawo! Świetny wybór przetworników. Profesjonalne wykonanie i lakierowanie. Kratownica wygląda przepysznie. Pokaż je na forum AS. Niech "mędrcy", teoretycy zobaczą jak się buduje kolumny.
            Kolejny przykład, że to forum osiągnęło już europejski, światowy poziom.
            Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Nie na temat...
              szkoda ze tak pozno - bylyby dobre zdjecia do kalendarza :(
              ale za to mamy pierwsza propozycje na przyszly rok

rozmawialismy o tych kolumnach na zywo...
              sam bym mial bardzo duzy problem z doborem glosnikow, dlatego gratuluje ze w koncu sie udalo

stolarka na najwyzszym poziomie. dalbym scianke z plexi zeby wyeksponowac to co jest w srodku bo robi wrazenie

a suba proponuje sprzedac - dobry to szybko pojdzie

Skomentuj

Piękne kolumny, wykonanie najwyższa klasa!

Podoba mi się ten design...

Gdybym wybierał się na wiosnę do łodzi można wpaść do Ciebie na odsłuch?

Ile kosztowały Cię podstawki?
                Last edited by dj_zibi; 11.01.2014, 20:36.

Skomentuj

:thumbsup:

Skomentuj

Piękne :) Klasa sama w sobie :) gratuluję udanej konstrukcji.

Szkoda, że daleka odległość, bo chętnie bym posłuchał :)

Skomentuj

Dziś przekonałem się do lakieru. Słowo Piękne to za mało.

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
                        Piękne kolumny, wykonanie najwyższa klasa!

Podoba mi się ten design...

Gdybym wybierał się na wiosnę do łodzi można wpaść do Ciebie na odsłuch?

Ile kosztowały Cię podstawki?
                        Podstawki są zrobione z odpadów, które dostałem za darmo.
                        Na odsłuch zapraszam w każdej chwili.

Skomentuj

Wspaniała konstrukcja!!! Wyrazy uznania za determinację w dążeniu do zamierzonego celu, podwójne wyrazy uznania za stolarkę!!! Za "kolce" masz minusa
                          Ostatnio nie wyszło, ale spotkamy się na odsłuchach z całą pewnością :)
                          Aż miło popatrzeć :)

Skomentuj

Dwa bardzo ważne i dystyngowane meble w salonie. Teraz jak jeszcze dasz jakieś rozpraszające ustroje akustyczne po bokach na tych gołych ścianach, dźwięk i scena jeszcze dużo zyskają.

Gratulacje i wyrazy uznania!

Skomentuj

Fajne no :/
                              Ale maja jedna ogromna wadę :(
                              Nikt nie zauważył jaka?
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Gratuluje, kawał dobrej roboty.

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                Ale maja jedna ogromna wadę
                                Nikt nie zauważył jaka?
                                Ja zauważam jedną, nie wiem czy tak pozostało do wersji ostatecznej, ale na zdjęciach z pracy nie widzę podfrezowania za głośnikami, co przy tak grubej ściance musi się odbić na dźwięku. Ja przy ściance 38mm, w konstrukcji 3W Classic też sobie tych podfrezowań na początku nie zrobiłem, po czym po 2 latach użytkowania za poleceniem Troelsa Gravesena wykonałem. Rożnica jest słyszalna szczególnie na średnicy - stała się mniej "jazgotliwa" - przynajmniej w 3W Classic. Zresztą ma to odzwierciedlenie w pomiarach co sprawdził Troels -> http://www.troelsgravesen.dk/chamfer.htm

Skomentuj

Ja zauważyłem ważniejsza :(
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                    Ja zauważyłem ważniejsza :(
                                    Nie są Twoje ? :)

Skomentuj

Janek ?!
                                      Pierwsza klasa.
                                      Dopiąłeś swego i tu wyrazy uznania.
                                      Spotkanie jak najbardziej wskazane :)