Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny na wzór Contrivy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dokładnie tak freedi :P

Piękna robota :)

Szkoda, ze tak późno
    Była by ładna strona w kalendarzu
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
      Fajne no :/
      Ale maja jedna ogromna wadę :(
      Nikt nie zauważył jaka?
      Są napędzane amplitunerem?

Skomentuj

Super konstrukcja, co prawda jesli chodzi o bryłę to nie w moim guście, ale super wykonanie
        Z tego co widziałem to autor napisał, że już suba nie używa, więc drgań ze strony suba raczej gramofon nie dostaje. Chyba, że chodzi o magnes głośnika w subie?
        Jeśli rzeczywiście kolumny grają pod amplitunerem to ja bym juz zbierał na jakiś fajny piecyk, żeby kolumny pokazały na co je na prawdę stać

Skomentuj

Milo1971 - gramofon nigdy nie grał jednocześnie z subem.

wieniu26, Bingant - daleko nie macie, a drogi czyste - zapraszam.

nonameplum - nie zrobiłem takich podfrezowań bo zasugerowałem się oryginałami. Zresztą te obudowy bardzo ciekawie zachowują się jeżeli chodzi o rezonanse. Praktycznie nie słychać różnic czy są wytłumione czy kompletnie puste. Widocznie ilość i układ żeber ma spore znaczenie.

Właściwie to dzięki odpowiedniej atmosferze na forum chciało mi się robić te kolumny. Jeszcze parę lat temu wydatek kilku tys. zł na same głośniki, był nie do pomyślenia. A dzisiaj wydałem niemałe pieniądze i jestem zadowolony. Cieszy mnie nie tylko ich brzmienie ale także jak patrzę na nie - po prostu mi się podobają. Dziękuję wszystkim za konkretną pomoc i za odpowiednią atmosferę.

Skomentuj

Panowie chodziło o to, ze nie sa moje
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Janekzet Zobacz posta
              Jeszcze parę lat temu wydatek kilku tys. zł na same głośniki, był nie do pomyślenia. A dzisiaj wydałem niemałe pieniądze i jestem zadowolony. Cieszy mnie nie tylko ich brzmienie ale także jak patrzę na nie - po prostu mi się podobają.
              a co na to domownicy? zona nie robila wojny?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                a co na to domownicy? zona nie robila wojny?
                Na początku trochę marudziła , po co mi nowe kolumny i takie duże, ale po pomalowaniu stwierdziła, że optycznie zmalały i uważa że lepiej grają. Co do kosztów to po prostu nie mówię ile wyniosły i dzięki temu nie denerwuje się.

kaka22 - kolumny są rzeczywiście napędzane amplitunerem (Denon 3805), ale robiłem już próby z innymi wzmacniaczami i niespecjalnie słyszę różnicę. Może po prostu słuch już nie ten. Mam teraz także wzmacniacz 2x250W klasy D (Sure) włączony pod preout ampli, ale także nie widzę specjalnej różnicy - coś tam jest ale może wynikać z niejednakowej głośności na końcówce mocy a amplitunerze. Kolumny są tak podłączone,że po włączeniu Sure automatycznie przełączają się z ampli na niego - w Sure dałem przekaźniki.

Skomentuj

nie zrobiłem takich podfrezowań bo zasugerowałem się oryginałami. Zresztą te obudowy bardzo ciekawie zachowują się jeżeli chodzi o rezonanse. Praktycznie nie słychać różnic czy są wytłumione czy kompletnie puste. Widocznie ilość i układ żeber ma spore znaczenie.
                  Zrób sobie podfrezowanie chociaż dla SS na średnich, na pewno zauważysz różnice. Wytłumienie nie ma nic do tej kwestii. Nie chce tutaj strzelić jakieś gafy, ale z tego co mi Troels mówił to występuje kompresja przez tą tubę powstałą z grubej przedniej ścianki.

Skomentuj

Gdzies czytałem, ze konstrukcja kosza rewelatora dopuszcza montaż bez podfrezowania
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

obawiam sie ze obecnie takie podfrezowanie bedzie ciezko zrobic :/

Skomentuj

Ostre dluto, papierek scierny i jazda :) Tylko fakt, ze teraz to juz by mi sie nie chcialo z z tym bawic.

Skomentuj

Nie na temat...
                          Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                          Gdzies czytałem, ze konstrukcja kosza rewelatora dopuszcza montaż bez podfrezowania
                          Nie no bez przesady, a czym ta konstrukcja kosza się odróżnia od np takich 15cm Seasów ? Są tak samo sześcioramienne i wentylowane pod resorem...nawet powiedziałbym że Seas z racji mniejszej średnicy resora pozostawia więcej miejsca na przepływ powietrza w tunelu tworzonym przez gruby front.
                          Rewelator to za pewne świetny głośnik o zaawansowanej technologi, ale kosz ma całkiem zwyczajny.

Skomentuj

Nie na temat...
                            waloos tu chodzi o budowę kosza z zewnątrz przy górnym zawieszeniu
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czas na moje trzy słowa :)

Stolarka - na najwyższym poziomie. Tam gdzie inni robiąc ścięcia szlifują lub ścinają, tam Janek wkleja klin zacięty na kąty. Mistrzostwo świata!
                              Miałem u siebie jedną kolumnę na pomiarach i muszę przyznać, że cieszę się, że Janek wnosił je ze znajomym...mi ledwo udawało się ją przesunąć do pomiarów.
                              W czarnym lakierze i na tych niskich nóżka jeszcze wypiękniały!

Cieszę się, że miałem okazję je stroić :) I cieszę się, że oprócz oka cieszą także ucho :)
                              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Nie na temat...
                                Zamieszczone przez lklukasz
                                waloos tu chodzi o budowę kosza z zewnątrz przy górnym zawieszeniu
                                No tak, tam jest jakieś zaoblenie, z tym że dyskusja była cały czas o grubym froncie i frezowaniu wewnątrz, więc nie wiem dlaczego nagle z tym wyskoczyłeś, tym bardziej że w konstrukcji frezy są :)

Konstrukcja świetna, choć "dizajn" Contriv nie jest dla mnie mocno pociągający, to sprawia że kolumna staje się lekka wizualnie. Z chęcią bym posłuchał takiego zestawu. Gratuluje i życzę radości z użytkowania.
                                Last edited by LuSzTi; 12.01.2014, 20:52.

Skomentuj

Nie na temat...
                                  podałem to jako ciekawostkę
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Kolumny na wzór Contrivy
                                    To bardzo ładna konstrukcja mająca bardzo dobre głośniki, jest świetnie wykończona i zupełnie nietuzinkowa.
                                    25 Hz wydaje się bardzo niskim strojeniem dla tych 22 centymetrów, ale jeżeli tak ma być - Twój wybór. Słuchałem ich strojonych bliżej 30 Hz i tam brzmiały rewelacyjnie. Gratulacje!

Skomentuj

Wykonany kawał wspaniałej roboty. Kolumny prezentują się świetnie i ich wykonczenie :)

Skomentuj

jaki masz dołek przy 800Hz ?

Skomentuj

taj poza tematem, co to za sub stoi pomiędzy TV a kolumną?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X