Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jaki glosnik do malej plaskiej skrzyni ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

jaki glosnik do malej plaskiej skrzyni ?

Witam i zgory przepraszam za laickie pytanie
    Planuje naglosnic wreszcie moj pojazd ktorym jest volvo 940. Procz zmiany glosnikow z przodu kombinuje czy nie dolozyc suba. Poniewaz jest to pojazd max uzytkowy odpada wykorzystanie jakiejkolwiek przestrzeni we "wnetrzu"
    Mam spora wolna przestrzen nad kolem zapasowym pod plyta bagaznika. Zmierzylem, wlasnie i moglbym tam wsadzic prostopadloscian "z jednej strony plytszy z drugiej glebszy"
    Obliczylem jego sumaryczna objketosc i wychodzi jakies 33-34litry
    Jaki glosnik polecacie do tak malej skrzyni zamknietej ?
    Mam np mozilwisc zakupienia w dosc dobrej cenie glosnika 10" pulsar 250 (monacor)
    Odpowiadal by mi on ze wzgledu na "plytkosc" montazu
    Jego dane to :
    ----------------------
    Impedancja (Z) 4Ω
    Częstotliwość rezonansowa (fs) 37Hz
    Max pasmo przenoszenia f3-300Hz
    Moc muzyczna 400WMAX
    Moc znamionowa (P) 200WRMS
    SPL (1W/1m) 87dB
    Podatność mech. zawieszeń (Cms) 0.18mm/N
    Masa ruchoma (Mms) 90.15g
    Dobroć mechaniczna (Qms) 13.37
    Dobroć elektryczna (Qes) 0.56
    Dobroć całkowita (Qts) 0.54
    Objętość ekwiwalentna (Vas) 27.11 l
    Rezystancja cewki (Re) 3.4Ω
    Współczynnik BxL 11.1Tm
    Indukcyjność cewki (Le) 1.9mH
    Średnica cewki Ø 50mm
    Materiał korpusu cewki KSV
    Wychylenie liniowe (XMAX) ±8mm
    Pow. czynna mem. (Sd) 330cm2
    Waga magnesu 980g
    Waga 3.1kg
    ------------------------
    Probowalem cos wyliczyc kalkulatorami online i wychodzilo mi okolo 40litrow. czy przy 33 litrach ma prawo dobrze zagrac czy moze cos innego polecacie ?
    Muzyka to glownie rock i ostrzejsze plus czasami elektroniczne typu chemical, fatboy itp :)
    Pozdrawiam

33 litry to dużo jak na potrzeby Closed skrzynki Powiedz jaka ta głębokość głosnika mogłabybyć maksymalna, bo o objętość to bym się nie martwił.

Skomentuj

Tak to moze wygladac :
      https://picasaweb.google.com/1144149...38660451716898
      W tym grubszym miejscu ma glebokosc z obudowa jakies 12-13 cm.
      Glosnik nie moze wystawac nad skrzynie wiec zamontowalbym "pierscien" wewnatrz i wsunal glosnik do srodka tak zeby nie wystawal poza skrzynie
      Ten pulsar 250 ma calkowita "grubosc" 88mm
      Montazowa 80 i taki glosnik by wszedl -= grubszy moze byc ciezko.
      Last edited by panadol; 22.03.2014, 15:53.

Skomentuj

Zamieszczone przez panadol Zobacz posta
        Jaki glosnik polecacie do tak malej skrzyni zamknietej ?
        Mam np mozilwisc zakupienia w dosc dobrej cenie glosnika 10" pulsar 250 (monacor)
        glosnik bardzo fajny i za obecna cene wart zakupu. ale testowalem go tylko w b-r wiec nie wiem jak zagra w zamknietej

Skomentuj

w takim razie sprobuje go w tej konfiguracji :)

Moje pozostale elementy :
          znalazione stare glosniki alpine scs-1756.
          http://membrane.com/wwnew/showroom/c...e/scs1756.html
          Pamietam ze kupowane kilkanascie lat temu byly nie z najtanszej polki - pojda w przednie drzwi
          radio mam przejete z samochodem - jvc kd-r45 - wlasnie dopiero zauwazylem ze nie ma nawet wyjscia na wzmacniacz :/
          Poniewaz miala byc to wersja mozliwie "budzetowa" pytanie czy jest sens podlaczyc tak zeby
          - pulsara napedzal wzmacniacz z wejsciem "high" podlaczonym przez wyjscie tylnych glosnikow z obecnego "radia" (ps jakiej mocy rms powinien byc wzmacniacz do pulsara 250)
          - alpiny napedzalo owo radio
          Jesli tak to jakiego wzmaka(najlepiej uzywki) do pulsara z wejsciem high szukac ?

Czy tez wogole nie ma to sensu i szukac radia z wyjsciami na wzmacniacz plus wzmacnicz 3 kanalowy - 2 na alpiny i jeden na pulsara ?
          Pozdrawiam

Skomentuj

Nie podłączaj pod high-input bo zniekształcenia są straszne, lepiej albo wyprowadź z tego radia RCA z przedwzmacniacza, albo kup jakieś przynajmniej z jednym wejsciem RCA.

Skomentuj

Zamieszczone przez naresss Zobacz posta
              Nie podłączaj pod high-input bo zniekształcenia są straszne, lepiej albo wyprowadź z tego radia RCA z przedwzmacniacza, albo kup jakieś przynajmniej z jednym wejsciem RCA.
              Ok - dzieki - znalazlem juz w necie skad wyprowadzic sygnal. Ewentualnie pomyslalem ze moge zamienic sie na radia z tym co jest w aucie kobiety - czyli Blaupunkt vallencia mp36
              Tam juz jest pre out.
              Pomozcie pls apropo wyboru wzmacniacza :)
              Patrze rozne uzywane opcje na aledrogo.
              Wzmacniacz chce wsadzic w "schowek"' w bagazniku - czyli musi on byc waski (max 20cm) moze byc dosc dlugi (40cm)
              Jesli przod ma napedzac radio to do napedu suba(pulsar 250-200W rms) przy tych ograniczeniach rozwazam :
              - Alpine v12 MRV-T300 170zl http://amp-performance.de/532-Alpine-MRV-T300.html
              - PIONEER GM-1200 narazie 100zl
              - Helix HXA 275 200zl http://amp-performance.de/525-Helix-HXA-275.html (czekam na wymiary od sprzedajacego bo nie moge odnalezc ale na oko wydaje sie ze wejdzie)
              Jesli chcialbym i przod i suba napedzac wzmacniaczem - z 4kanalowych o takich wymiarach znalazlem :
              - signat roc1 (lict - narazie 50zl) http://amp-performance.de/236-Signat-Roc-1.html
              - audio system ads 5004 249zl http://amp-performance.de/1051-Audio...-ADS-5004.html (tez czekam na wymiary ale na moze wejsc)
              ps - moj przod to alpine scs-1756. na glosniku mam napisane fullrange 120w peak 40w rms, mid bass 150w peak, 50w rms - czy w/w wzmacniacze nie beda "przedada"?
              Pozdrawiam

---------- Post dodany o 14:03 ---------- Poprzedni post o 01:32 ----------

z 4ch znalazlem jeszcze
              rockford fosgate 300.4 za 250zl

---------- Post dodany o 14:41 ---------- Poprzedni post o 14:03 ----------

Jeszcze apropo wyboru glosnika do tej skrzynki
              Obilczylem ze przy 33l dla tego pulsara 250 10" qtc mam 0,73
              pulsar 300 12" tez wejdzie i wtedy qtc wychodzi 0,86
              co byscie wybrali ?
              Last edited by panadol; 24.03.2014, 00:43.

Skomentuj

Obilczylem ze przy 33l dla tego pulsara 250 10" qtc mam 0,73
                pulsar 300 12" tez wejdzie i wtedy qtc wychodzi 0,86
                co byscie wybrali ?
                uuu - widze ze piszesz o nowej serii :/
                ja mialem stare
                http://www.audiosklep.pl/carpower-pulsar-10-p-2101.html tego typu

mi by 10" wystarczyl
                jak chcesz wiecej basu to wez 12

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                  uuu - widze ze piszesz o nowej serii :/
                  ja mialem stare
                  http://www.audiosklep.pl/carpower-pulsar-10-p-2101.html tego typu

mi by 10" wystarczyl
                  jak chcesz wiecej basu to wez 12
                  Rozumiem ze nowa seria "slabsza" ?
                  Jesli sie zdecydje to biore 10"
                  cos innego bys polecal o glebokosci max 10cm ?
                  Na allegro jest jeden ze starej serii - pulsar 10 za 345zl z przesylka
                  wg tych parametrow to qts 0,707 ma przy 19 litrach
                  moglbym zrobic mniejsza skrzynke i wsadzic juz jakikolwiek (wielkosciowo) wzmacniacz
                  Jesli on ma 2 cewki 2ohm * 175W rozumiem ze powinienem poszukac czegos w okolicy 2*150 przy 2ohm ?
                  Pozdrawiam
                  Last edited by panadol; 24.03.2014, 16:31.

Skomentuj

Płytki i fajny głośnik to Impulse fc-1500, zagra w niecałych 30l, jak dla mnie fajny głośnik. Jest teraz na tablicy za 400zł, wg mnie ciut dużo ale nie ma tragedii Jedyny jego minus to lubi jeść, bez minimum 500w nie podchodź

Skomentuj

Rozumiem ze nowa seria "slabsza" ?
                      nie wiem - nie mialem

Skomentuj

No to zakupilem :)
                        - Hifonics Taurus X
                        - carpower pulsar 250
                        Czekam teraz na zabawki.

---------- Post dodany 28.03.2014 o 00:43 ---------- Poprzedni post 27.03.2014 o 22:41 ----------

Jeszcze apropo tej skrzynki do tego glosnika.. Przez to ze wzmacniacz troche wiekszy moge wsadzic max 30l.
                        Rozumiem ze nikt nie uzywal tego glosnika ale tak z "doswiadczenia" i jego danych - robic te 30l (qtc=0,75) czy moze bardziej 20 (qtc=0,83) ?

Skomentuj

lepiej zrobic wieksza skrzynke i ewentualnie cos do niej wsadzic niz zrobic mala i przerabiac calosc

Skomentuj

Witam raz jeszcze :)
                            Tak jeszcze kombinuje czy jest sens sprobowac bass reflex w 30l - czy tez w takiej pojemnosci to nie ma sensu kombinowac i robic closed ?
                            Czy ma to prawo zagrac ze wzgledu takze na "pokraczna" obudowe. czy wylot bass reflex moze byc zrobiony w ten sposob (przez dostawienie jednej scianki w obudowie jak na rys) ?

Last edited by panadol; 29.03.2014, 10:06.

Skomentuj

Tak jeszcze kombinuje czy jest sens sprobowac bass reflex w 30l - czy tez w takiej pojemnosci to nie ma sensu kombinowac i robic closed ?
                              30 litrow to normalna pojemnosc jak na b-r
                              wiec mozesz spokojnie zaryzykowac i zrobic b-r. w tym przypadku latwiej bedzie go zatkac niz dorabiac

ale ja bym zrobil tunel w innym miejscu - w tym samym zaglebieniu co glosnik i skierowany do gory
                              tylko zwroc uwage ze przy takich tunelach jego dostrajanie jest utrudnione
                              nie wyciagniesz rurki i nie dotniesz na inna dlugosc
                              dlatego albo robisz wiekszy przekroj wyzej strojony i ewentualnie zmniejszasz przekroj tunelu...
                              albo dokladasz deseczki do tunelu. tutaj powinno sie udac bo otwor calkiem duzy

Skomentuj

Dzieki :)
                                Poczytalem wlasnie jeszcze troche "poradnikow" np ten : http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic279119.html co prawa nie samochodowy ale wywnioskowalem (nie wiem czy slusznie ?) zeby mniej sie przejmowac az tak liniowoscia a zwrocic uwage zeby np dealey malal z lewej strony od czestotliwosci strojenia.
                                Przy tej objetosci i tym glosniku to mi wychodzi jakies czestotliwosc strojenia jakies 42-43hz
                                Wtedy wyglada to tak :

Na co bardziej zwrocic uwage na ta liniowosc czy "Generalnie dla BR impuls powinien byc największy dla częstotliwości strojenia (tutaj niet*), a po obu stronach opadać" ?
                                Tak czy inaczej - robie ja BR i najwyzej bede kombinowal
                                Pozdrawiam i dzieki :)

Skomentuj

Poczytalem wlasnie jeszcze troche "poradnikow" np ten : http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic279119.html co prawa nie samochodowy ale wywnioskowalem (nie wiem czy slusznie ?) zeby mniej sie przejmowac az tak liniowoscia a zwrocic uwage zeby np dealey malal z lewej strony od czestotliwosci strojenia.
                                  Przy tej objetosci i tym glosniku to mi wychodzi jakies czestotliwosc strojenia jakies 42-43hz
                                  Wtedy wyglada to tak :
                                  olej takie glupoty!
                                  symulacja ci nic nie powie - rob wszsytko kierujac sie sluchem

ja bym stroil skrzynke w zakresie 33-38hz, gdzie standard to ok 35hz-38hz
                                  skrzynki z allegro strojone sa na 40-60hz, przez co dudnia, ale wrazenie na poczatku robia iloscia basu

Skomentuj

Ok. Ostatni brakujacy mi element to wysokotonowe na przod. Nie mam niestety tych od zestawu z alpine scs-1756 ktore beda w drzwiach. Znalazlem natomiast 2szt gdwk 8/12/120 :)
                                    Fizycznie moglbym je zamontowac za maskownica w fabrycznym miejscu na glosniki 10cm w desce rozdzielczej - chyba niestety bylyby wtedy skierowane do gory w przednia szybe.
                                    Czy ma to prawo zagrac w tym zestawie w samochodzie czy tez sie nie wyglupiac, dolozyc 70zl i kupic chociaz DT24.3 czy NEO 13s ?

Jesli to potrzebne to dane tych alpine scs-1756 w drzwi :
                                    Woofer
                                    DC Coil Resistance .................................................. ................................... 3.5 ohms
                                    Free Air Resonance .................................................. ........................................ 52Hz
                                    Equivalent Suspension Stiffness .................................................. ... 26.2 liters(0.93cu.ft.)
                                    Mechanical Q .................................................. ................................................. 4.4
                                    Electrical Q .................................................. .................................................. . 0.57
                                    Total Q .................................................. .................................................. ....... 0.51
                                    Cone Area .................................................. ......................... 132.7sq.cm.(20.6sq.in.)
                                    Diaphragm Material .................................................. .......................... Kraft Pulp Paper
                                    Surround Material .................................................. .............................. Natural Rubber
                                    Magnet Material .................................................. .............................. Strontium Ferrite
                                    Voice Coil Diameter .................................................. ............................ 2.5cm(1.0in.)
                                    Driver Physical Volume .................................................. .............. 0.65 liters(39.7cu.in.)
                                    Mounting Depth............................................. .................................... 60mm(2-3/8in.)
                                    Mounting Diameter .................................................. ........................ 140mm(5-1/2in.)
                                    Tweeter
                                    Type .................................................. .................................................. .... Soft Dome
                                    Diapragm Material .................................................. ....................... Phenol Coated Silk
                                    Magnet Material .................................................. ................................... Neodymium
                                    Nominal Impedance .................................................. .................................... 4 ohms
                                    Diameter .................................................. ........................................ 36mm(1-3/8in.)
                                    Depth .................................................. ...............................................19m m(3/4in.)
                                    Crossover
                                    High Pass—Tweeter(included) .................................................. ........ 8kHz@6dB/octave
                                    High Pass—Woofer(recommended) .................................................. 80Hz@6dB/octave
                                    General
                                    Power Handling Capacity ................................................. 150watts peak(50watts RMS)
                                    Frequency Response .................................................. ........................... 60Hz—22kHz
                                    Sensitivity .................................................. ............................................91dB/W/m
                                    Impedance(Nominal) .................................................. .................................... 4 ohms

Skomentuj

primo - olej tonsila
                                      secundo - wiesz ze cokolwiek nie wsadzisz to trzeba zrobic nowa zwrotnice?
                                      tertio - doloz do czegos lepszego

Skomentuj

Witam po przerwie.
                                        Czasu brak i dopiero dzis udalo mi sie pojsc do przodu. Prosze sie bardzo nie smiac z "jakosci" - to moja pierwsza skrzynka i z zalozenia jako ze nie widoczna - nie miala byc piekna
                                        Zrobilem ja z plyty mfp 12mm. Grubszej nie moglem dac - znacznie zmiejszyla by sie objetosc skrzynki - i tak po dokladnych obliczeniach wyszlo mi 25,5l(juz odejmujac glosnik) Z tego samego tez powodu zdecydowalem sie pokombinowac z "zewnetrzbym" portem br :) Strojenie zrobilem na 38hz. Dzisiaj byly pierwsze testy w aucie i wrazenia baaardzo pozytywne :) ale co tu duzo mowic w sprzecie caraudio doswiadczenia praktycznie nie mam. Samo wyliczanie wszystkich elementow sprawilo mi wiele frajdy. Spore bylo tez zdziwienie ze wszystko do siebie pasuje
                                        Jutro biore sie za przod.
                                        Z problemow ktore dzis wystapily - to mam caly czas ciche piszczenie z radia :( (niezaleznie od poziomu glosnosci, po odlaczeniu rca z radia - pisk ustepuje)
                                        Lineouta dorobilem do tego mojego KD45 - wlutowalem sie przed koncowka mocy. Mase jednak wzialem z masy radia - moze sprobuje wziac ja z koncowki ?
                                        Jesli nie to potrzebuje jakis separator masy ?

Last edited by panadol; 18.04.2014, 00:15.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X