Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jaki glosnik do malej plaskiej skrzyni ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Separator masy bardzo kastruje dźwięk.

Skomentuj

Wepnij się dobrze przed końcówkę mocy daj kondensatory i powinno być dobrze
      basy przebijają się przez ta podłogę?
      pomysł kanałów wentylacyjnych fajny

Skomentuj

Zamieszczone przez ejanek Zobacz posta
        basy przebijają się przez ta podłogę?
        Też o to chcałem zapytać,będzie moim zdaniem zbyt przytłumiony.

Skomentuj

Masę weź z końcówki i połącz z masa radia
          Przestanie piszczeć
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Robiliśmy e92(sedan) przy takim montażu suba rzygał wręcz basem.

25cm DLS

Skomentuj

Lepiej wyciąć otwór w oryginalnej podłodze
              Mozna zostawić oryginalny materiał
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Pol dnia dzis sie meczylem z tymi "przydzwiekami" :/
                Na tym radiu probowalem kilku rzeczy - koncowka mocy miala ta sama mase co masa radia. Probowalem sie wpiac przed kondensatory i tez to samo. Zeby bylo smieszniej to czasem nie pisczalo kilka sekund a wystarczylo np podkrecic vol o 1 i piszczalo spowrotem. Byc moze dlatego byly jakies problemy ze wogole musialem odlaczyc zasilanie koncowki mocy - inaczej podobno pojawia sie jakis blad (opis z elektrody)
                Poszedlem wiec po radio z auta kobiety "blaupunkt mp36". Teoretycznie mialo line out ale nie chinch tylko takie dziwne gniazdo do kterego oczywiscie nie mialem wtyczki wiec tez musialem sie wlutowac w srodku tego radia i dorobic rca
                Podlaczam - na radiu fm pisku brak. wlaczam cd i tutaj z kolei slychac naped :/ (takze nawet na vol 0)
                Sie zdenerwowalem. wpisalem w allegro radio cd z line out do 80zl w promieniu do 10km i po 15 minutach mialem juz piekne sony z fabrycznym lineoutem :)
                Podlaczam - cisza, cd - cisza, wlaczam silnik - cichutkie "piiiiiiiiiiii" tylko ze teraz zgodnie z czestotliwosacia obrotow silnika. z wiekszym obciazeniem alternatora (na swiastlach itp) - glosniej. Bez obciazenia - ciszej. Az wpialem poprzednie radio i sie okazalo ze tez piszczalo tylko ze nie doszedlem do niego bo odpuscilem jak juz naped cd halasowal przed odpaleniem silnika.
                Do testu zdejmuje pasek z alternatora - pisk ustaje. po przystawieniu ucha do glosnika slychac tylko mega cichutkie cykanie - od ukladu zaplonowego.
                Zakladam pasek spowrotem i dla testu puszczam oddzielny kabel zasilajacy do wzmacniacza z akumulatora "w powietrzu". I ?? Absolutna cisza !
                Tak to jest jak czlowiek chcial byc madrzejszy i szybszy od wszystkich i puscil obok kabel zasilajacy i sygnalowy :)
                Ufff
                Co do suba - bezproblemu przebija sie przez podloge. Basu naprawde jest bardzo duzo i schodzi nisko :)
                Dla testow podnosilem ta podloge i nie ma wielkiej roznicy.
                Tak jak pisalem doswiadczenia w caraudio moze nie mam duzego ale w hifi i amatorskim muzkowaniu (kiedys takze gra m.in na basie i naglasnianie malych koncerotw) jak najbardziej wiec sluch mysle ze "jeszcze" jakis jest
                Montaz przodu przez dzisiejsze przygody przedluzyl sie pewnie do jutra. Dzisiaj testowalem tylko ze starymi glosnikami two-way o sr 10cm :) w desce rozdzielczej :)
                Na przyszlosc mysle ze przydaloby sie opoznienie przodu wzgledem suba. To b. dlugie auto i sub jest na samym koncu. Przy kilku kawalkach bylo to dosc slyszalne.
                Last edited by panadol; 18.04.2014, 20:39.

Skomentuj

Zamieszczone przez panadol Zobacz posta
                  Tak to jest jak czlowiek chcial byc madrzejszy i szybszy od wszystkich i puscil obok kabel zasilajacy i sygnalowy
                  nie spodziewałem sie az tak dużego błędu
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                    nie spodziewałem sie az tak dużego błędu
                    Do teraz mi wstyd :/
                    Dzis udalo sie zamontowac przod. Jako ze oryginalnie wchodza tam 5.25" moje stare alpiny 6" delikatnie przycialem :) Na wzmacniaczu ustawilem je od okolo 80hz. sub do okolo 100hz
                    Jako ze narazie nie chce juz wiecej inwestowac - jako wysokie uzylem posiadane gdwk 8/12/120. Podlaczylem je przez kondensatory 3.3uf czyli od okolo 6khz. Calosc gra bardzo fajnie aczkolwiek wysokie bede musial chyba stlumic, ewentualnie sprobuje dac 2.2 zamiast 3.3
                    Zdaje sobie sprawe ze powinienem zrobic zwrotnice z prawdziwego zdarzenia ale cos musze sobie zostawic na pozniej :)
                    Narazie jestem bardzo zadowolony z efektu. opoznienie suba wzgledem przodu po zamontowaniu wooferow w drzwiach juz jest prawie nieslyszalne. W przyszlosci moze zmienie przod razem z wysokimi i zwrotnicami i wyglusze lepiej drzwi. Jak narazie ciesze sie efektem :)
                    Pozdrawiam i dziekuje wszystkim za pomoc

Last edited by panadol; 20.04.2014, 00:09.

Skomentuj

OooojjjjaaaaAaaaa.......
                      Cos ty wogole zrobi??? :o
                      Załamka dosłownie!

Mało informacji, zdjeć, gotowych samochodow jest w sieci czy u nas na forum?
                      Oglądałes cokolwiek?
                      Widziałeś jak sie robi samochód?
                      Last edited by lklukasz; 20.04.2014, 10:38.
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

woofer przeboleje. ale ten GDWK to masakra :/

Skomentuj

Wysokie za jakiesx 2tyg wymienie. nie chcialem inwestowac twraz w najtansze po to zeby zaraz je wymieniac.

Skomentuj

A te plasterki na drzwiach to po co?
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                              A te plasterki na drzwiach to po co?
                              Nic innego w leroyu wczoraj nie mieli :)
                              Tasma dekarska Tytan.
                              Zdaje sobie sprawe ze mozna to zrobic duuzo lepiej i najlepiej powycinac kawalki blachy. napisalem ze jestem tego swiadomy ze w przyszlosci bede musial to poprawic.
                              Moze faktycznie poprostu niepotrzebnie wrzucilem te zdjecia.
                              Moge je usunac albo wyraznie podpisac :
                              Sa to zdjecia "Jak nie instalowac glosnikow"
                              Wbrew widokowi graja jednak poprawnie :)

Skomentuj

Zniszczyłeś głośniki dla czegoś takiego!!

Siwy ma rację mało to tutków w sieci!

Jak miałbym tak robić to bym wolał nic nie robić przynajmniej nie zniszczył bym sprzetu.

Skomentuj

Zamieszczone przez dan124 Zobacz posta
                                  Zniszczyłeś głośniki dla czegoś takiego!!

Siwy ma rację mało to tutków w sieci!

Jak miałbym tak robić to bym wolał nic nie robić przynajmniej nie zniszczył bym sprzetu.
                                  Nie bylem pierwszy w takim niszczeniu :
                                  http://volvoforums.com/forum/volvo-2...o-940-a-64971/
                                  co do tych konretnych glosnikow swiadomie zaryzykowalem - lezaly bezuzytecznie 8 lat w garazu. w jednym mebrana byla delikatnie drasnieta. wysokich do nich brak. Jesli sie rozleca - trudno. Nie podejrzewam jednak zeby tak sie stalo.
                                  Dzis pobawilem sie ustawieniamii i oprocz tego na wysokie dalem 2.2uf zamiast 3.3.
                                  Wydaje mi sie ze czesc forumowiczow zdziwilaby sie jak calosc gra :) ale moze tylko mi sie wydaje
                                  Mi jak narazie banan z twarzy nie schodzi a w przyszlosci bede kombinowal z przodem.
                                  Pozdrawiam i wesolych swiat

Skomentuj

Jak brać przykład to z prawdziwych instalacji.

Tak to każdy rzeźnik potrafi.

EOT

Skomentuj

Wracam po tygodniu z kolejnym pytaniem :)
                                      Probowalem wielu ustawien ciecia lpf na suba i hpf na przod i jakbym nie kombinowal przy 90% kawalkow najbardziej mi odpowiada jak na przod mam full range :/ a suba gdzie tak do okolo 70-80hz .
                                      Filtr HPF mam tylko we wzmacniaczu (hifonics taurus x) i zaczyna sie od 60hz (a konczy na 1.2khz) i gdy go wlacze (nawet na 60hz)jest sporo mniejszy "kick" i bas mniej selektywny no i pomimo ze to niskie czestotliwosci slychac bardziej suba grajacego z tylu(byc moze z racji dlugiego kombi). Probowalem tez przy odlaczonym subie i wtedy roznica jest bardzo slyszalna pomiedzy full range a hpf60hz.
                                      Rozumiem ze fullrange zdrowe dla tych wooferow nie jest i jakikolwiek hpf jest zalecany ? Szukac innego radia przy okazji z dwoma wyjsciami rca i filtrem hpf ?
                                      Pozdrawiam

Skomentuj

to nie tak
                                        to tylko twoje mylne spostrzezenie
                                        lepiej gra ci calosc jak front jest na full bo sub ciagnie sie z tylu
                                        w ten sposob sztucznie niwelujesz ten efekt
                                        sub z frontem powinien byc tak pociety aby fazowo zgrac oba glosniki
                                        i aby sub byl wklejony we front
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Właśnie to ostatnio słyszeliśmy tj. taką tezę( również vulva w combi)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X