Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer SS 32W + 2membrany bierne 30W

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer SS 32W + 2membrany bierne 30W

Jestem już w połowie składania obudowy, zostalo jeszcze poprawienie paru skaz (lekkie obicia) niestety obudowa waży swoje więc manewrowanie nią po piwnicy naraziło ją na parę uszkodzeń w dodatku temat trwa już trochę (lekko pół roku).

Pierwsze próby klejenia obudowy, formatki były wycięte perfekcyjnie (firma produkująca meble kuchenne obok Formatu w Poznaniu)

Wnętrze obudowy i wzmocnienia (jeszcze nie wszystkie były przyklejone) i porównanie obudowy docelowej z testową

A tak wyglądają ścięcia narożników, miały być zaokrąglenia ale stolarz który miał je zrobić ostatecznie wymiękł, więc wymyśliłem ścięcia. Wiem... straszny burdel w piwnicy trzeba to jakoś posprzątać.

Nawet profesjonaliści się mylą, mimo przygotowania precyzyjnych rysunków Pan robiący nóżki z aluminium pomylił się w jednym wymiarze o 10 mm. Na szczęście zostawił za dużo więc można było poprawić.

Tak wygląda z poprawionymi nóżkami
    Last edited by Rhainkraft; 23.03.2014, 20:43.

Jakie wrażenia z odsłuchu w testowej obudowie ? Czym będziesz to napędzać ?
    Od dłuższego czasu zastanawiam się nad tym SS 32W. Jak się zrobi już ładna pogoda (lepsze warunki do grzebania na podwórku) ruszę z podobnym projektem :)

Skomentuj

Napędzam panelem Detonation DT300

Testowa była zrobiona z płyty wiórowej 18mm bez wzmocnień, docelowa jest z MDF 25mm i wzmocnienia mają wysokość 5cm. Słuchałem w obu obudowach różnica miedzy jedną a drugą kolosalna. W docelowej, dźwięk potężny, bas schodzi naprawdę do samego dołu. Symulacje pokazywały około -6dB dla 20,5-21 Hz. Pomimo podbicia na wzmacniaczu bodajże +3 dB (można zmieniać) dla 20Hz nie czuć żeby subwoofer łapał zadyszkę. Natężenie dźwięku nie pozwala go rozkręcić na maksa w domu wszystko rezonuję wydaje własne odgłosy, a filmu spokojnie nie można obejrzeć bo kanapa dosłownie cała drży.

Ja mam możliwość pracy w piwnicy, ale starałem się nie spieszyć żeby nie walnąć jakiejś gafy. Oczywiście parę się trafiło.

Zastanowił bym się teraz nad 30W/4558T00, dedykowany do membran pasywnych. Tańszy a podejrzewam, że podobny efekt.

Skomentuj

prócz kleju użyłbym również wkrętów.

Skomentuj

Eminence Lab 12, pożyczyłem Racjonalnemu Laba i teraz spamuje :P

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
            prócz kleju użyłbym również wkrętów.
            Wszędzie piszą ze porządnie sklejone lepsze niż skręcone :P

Trochę już go "przepędziłem" na szczęście nic się nie rozkleja.

Skomentuj

Na zdjęciu widać MB czy głośnik? Pisząc SS32W masz na myśli Revelatora http://audiotransducers.com/pl/30cm-...revelator.html czy Discovery http://audiotransducers.com/pl/30cm-...-4558t00.html? Jak ten pierwszy głośnik to bardzo chętnie wpadnę na odsłuch z sześciopakiem bo ten Revelator ma fantastyczne parametry i w dobrej aplikacji możesz mieć subwoofer na lata. CHętnie porównam go z moim subwooferem na Vifie NE.

Skomentuj

SS32W to http://audiotransducers.com/pl/30cm-...revelator.html :) na zdjęciu membrana bierna od Discovery.

ps. też mogę zaoferować sześciopak w zamian za odsłuch :)
                Last edited by DanielDh; 26.03.2014, 21:51.

Skomentuj

Dla uściślenia:
                  1 głośnik Scan-Speak Revelator 32W/4878T00 (front)
                  2 membrany bierne Scan Speak Discovery 30W-0-00-00 (boki)
                  wzmacniacz Detonation DT 300 (sam nie umiem skleić, a na rynku w Polsce nie znalazłem nic odpowiedniego tutaj mam przynajmniej spore możliwości ustawień) (tył)

Zamiarem było posiadanie przetworników na lata, jakby się kiedyś okazało, że coś skopałem ze skrzynką, zawsze można skleić nową. Wymiary i objętości to kompromis między wymiarami a chęcią jak najniższego basu oczywiście nie tracąc na głośności.

Co do odsłuchów nie ma żadnego problemu, projekt idzie dość wolno ale jak tylko będzie subwoofer pomalowany to dam znać i się jakoś dogadamy.

Skomentuj

Napisz jeszcze w jakim litrażu masz tego Revelatora.

Skomentuj

Objętość około 59 litrów, a licząc dodatki typu wzmocnienia, objętość głośnika to 73 litry. Wymiary zewnętrzny 475x475x475 mm + nóżki 20mm wysokości

Po lewej jest głośnik a po prawej membrana bierna, druga membrana bierna jest na przeciwległej ściance. Tak dla jasności fotki :)

Last edited by Rhainkraft; 27.03.2014, 23:24.

Skomentuj

Proporcje cudeńko. Pięknie "schowany" litraż. Ścięcia i nóżki sprawiają, że wygląda bardzo elegancko.

Skomentuj

Cieszę się, że się podoba :) nie ukrywam, że sprawia to satysfakcję bo symulacji w sketchup była nieskończona ilość i dorobiłem się 3 obudów testowych również testowych pod względem wizualnym, jak już będzie skończone zapraszam na odsłuchy.
                          Last edited by Rhainkraft; 27.03.2014, 23:38.

Skomentuj

Napotkałem problem z malowaniem, czy możecie powiedzieć ile może kosztować pomalowanie obudowy na czarny wysoki połysk? Nigdy nie malowałem nie mam sprzętu więc wolałbym zlecić to fachowcowi.

Powierzchnia obudowy to 1,5m2, odliczając otwory to 1m2
                            Last edited by Rhainkraft; 08.05.2014, 23:40.

Skomentuj

Zwykle połysk u meblarzy ok. 250-300zł/m2

Skomentuj

Lakiernik policzył mi 1,5 m2 (czyli również dodał powierzchnie głośników która w sumie nie jest mała) i powiedział że na "cacy" zrobi za 500 zł, a gorsza jakość (?) 450zł...
                                Last edited by Rhainkraft; 09.05.2014, 19:35.

Skomentuj

A jaki lakiernik? Samochodowy czy jakiś "szpec" od malowania mebli? Przy tej cenie za części to się opłaca. W końcu na przetwornik i MB wydałeś jakieś 2500zł nie licząc drewna i wzmacniacza, więc 500zł to kropla w morzu kosztów.

Skomentuj

Malarz od mebli, fakt że kropla w morzu ale nie chciałbym za malowanie przepłacić... Chociaż zepsuć obudowę słabą jakością malowania też było by szkoda :/
                                    Last edited by Rhainkraft; 10.05.2014, 14:02.

Skomentuj

500 PLN za dobry lakier to uczciwa cena.

Skomentuj

U mnie z fakturą było by min. 1200pln. bo to nie jest front meblowy a bryła .

Skomentuj

Czaruję...
                                        X