---- ZAŁOŻENIA & BUDOWA ----
Projekt zrobiony jakiś czas temu, zaczęty gdy jeszcze dinozaury chodziły po ziemi ;-)
Jak łatwo wywnioskować z fotografii kolumna miała być "klonem" konstrukcji Sonus Faber Guarneri Memento (z naleciałościami z modeli Homage oraz Cremona Auditor oraz własnych pomysłów). Cena oryginałów wykluczała ich kupno (aż takim miłośnikiem audio nie jestem, a tym bardziej nie byłem wtedy) więc nie pozostało nic innego jak wziąć się za ich zrobienie własnoręcznie.
W momencie gdy zaczynałem je robić nie było nigdzie dostępnych planów diy konstrukcji ala SF tak więc musiałem stworzyć je od podstaw samemu. Problemem był brak znajomości programów CAD (tak więc dodatkowy czas na naukę) oraz to że w życiu tych kolumn (ani jakichkolwiek SF) na żywo nie widziałem, a tym bardziej nie miałem możliwości pomierzenia.
Tutaj polecam darmowy program CAD (dostępny również pod Mac-a):
DraftSight
Było to pod koniec 2008 roku. Sam projekt CAD powstał w miarę sprawnie, niestety brak narzędzi (na początku nie miałem nawet szlifierki, jedynie wiertarka oraz piła włosowa), czasu, miejsca majsterkowania (wykonane w całości w mieszkaniu oraz malutkiej piwnicy) oraz inne hobby spowodowały to, że zabawa była wielokrotnie odkładana na półkę na wiele miesięcy przez co konstrukcja przeciągnęła się do poprzedniego roku kiedy to została skończona. W skończeniu mocno pomógł deadline, którym było wesele brata na które postanowiłem im sprezentować skończone kolumny.
Kolumny były wykonane z wielu warstw profili wycinanych na pile włosowej z MDF 16mm, jak łatwo się domyślić powtarzalność była znikoma więc potem czekało mnie kupę szlifowania (większość niestety ręcznie, później doszła szlifierka najpierw taśmowa potem oscylacyjna).
Obudowy zostały oklejone fornirem Klon Jawor i początkowo miały być bejcowane na kolor pomarańczowy, ale testy pokazały że przy fornirze nie jest to najlepsze wyjście (brak było również ładnej pomarańczowej bejcy) więc został kolor naturalny. Klejone były przy użyciu kleju Pattex Universal Classic co było wymuszone kształtem obudów ala Sonus Faber Guarneri Memento (na wikol nie dałbym rady położyć na zaokrągleniach o małej średnicy). Czarne linie zrobione są czarną szpachlą do drewna.
Wykończenie na wysoki połysk uzyskane jest dzięki ręcznie nakładanym wielu warstwom lakieru poliuretanowego (wydaje mi się, że Hartzlack), szlifowaniu do gradacji 2000 oraz polerowaniu pastami polerskimi 3M (głównie zielony korek, co ciekawe przy użyciu wiertarki

Przód wykonany z dwóch sklejonych płyt MDF 16mm (podfrezowane na odpowiednią grubość o ile pamiętam), skosy zeszlifowane i całość oklejona eko skórą.
Plakietki wykonane metodą domową opisaną tutaj:
http://diyaudio.pl/showthread.php/20...tka-na-kolumny
Wytłumione filcem na matach bitumicznych oraz wełną owczą Monacor.
---- GŁOŚNIKI & ZWROTNICA ----
Długi czas zastanawiałem się jakie wnętrze zapewnić tym budkom by uzyskać dźwięk na najwyższym poziomie. W końcu wybór padł na projekt autorstwa Troels Gravesen na głośnikach:
1. Vifa XT25TG-30-04
2. Scan Speak 15W/8530-K00
Całość złożona na:
- Jantzen Standard Z-cap
- Jantzen SUPERES
- Jantzen Wire air coil
Tutaj pewnie wiele osób stwierdzi, że to nie może grać bo zmieniony został rozkład głośników na przednim panelu (brak offsetu), ale mimo wszystko gra ;-) Podstawowe pomiary można zobaczyć w tym wątku (niestety moje pierwsze, wiec na ile dokładne to mi ciężko ocenić):
http://diyaudio.pl/showthread.php/20...omiarowy/page2
---- BRZMIENIE ----
Nie umiem opisywać brzmienia tak więc będzie krótko ;-)
Napędzane uniampem oraz u brata YAMAHA DSP-A1.
Grają bardzo naturalnie (i to chyba najlepsze ich określenie), nie męczą nawet przy dłuższym słuchaniu. Bas schodzi bardzo nisko jak na takie małe monitorki (w mieszkaniu nie widzę potrzeby większej jego ilości, chyba że do filmów), wysokie delikatne/czyste i nie męczące, ale moim zdaniem to średnica w nich wypada najlepiej (jest po prostu naturalna). Separacja instrumentów/scena na kawałkach audiofilskich/Jazzowych naprawdę fajna i bezproblemowo można umiejscowić poszczególne dźwięki. Nic się nie zlewa, nie dudni, nie sypie piachem.
Ktoś kiedyś tu na forum napisał, że Revelatory mulą, nie mogę potwierdzić tej tezy, moim zdaniem daleko im do tego.
Trochę brakuje im efektywności, ale na co dzień jest imho ok.
---- KOSZTORYS ----
Tutaj będzie ciężko ocenić ze względu na długi czas w jakim było to kompletowane (stąd ceny podane orientacyjnie).
Głośniki – 600zł (używane 15W) + 270zł (nowe Vify)
Zwrotnice – 430,00zł
Mdf – ~200zł (kupowane na raty w markecie, tak więc dokładnie nie wiem).
Fornir – 60,00zł
Kleje/lakiery/podobne - 200zł
Terminale/śrubki/ekoskóra – 150,00zł (głównie terminale)
SUMA: ~1910 zł
Po drodze zainwestowałem pewnie ponad 1000 zł w narzędzia.

Skomentuj