Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SCAN / SEAS / SEAS czyli "SSS" :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[3-drożne] SCAN / SEAS / SEAS czyli "SSS" :)

Witam kolegów.

To teraz moja kolej na prezentacje tego co działo się u mnie od lutego. Po rocznej ponad półrocznej zabawie z kolumnami opartych na przetwornikach STX w obudowie TL, postanowiłem zrobić krok na przód i zrobić coś raz a porządnie - czyli 3 drożną konstrukcję na dobrej klasy przetwornikach. No i w końcu się udało.

Przetworniki które poszły na ruszt w mojej konstrukcji pochodzą ze stajni Scan Speak oraz Seas. A mianowicie:
    - Scan Speak Illuminator r3004-66200
    - Seas W15CY001
    - Seas W22 EX001

Dlaczego akurat te przetworniki..?? W W15CY001 zakochałem się będąc w Łodzi na odsłuchu pewnych kolumn. Seas W22EX001 - bo stwierdziłem, skoro W15CY001 gra tak dobrze to W22EX001 nie może być gorszy (co się potwierdziło). A dlaczego R3004...?? hmm dobre pytanie. Do Morela ET 338 jakoś się zraziłem na odsłuchu i nie byłem pewny czy to będzie na pewno dobry wybór -choć podobnież Morel znakomicie uzupełnia Seas'y. Do R3004 mogę powiedzieć namówił mnie Yoshi:) I to był trafny wybór - dzięki Yoshi!

Zwrotnice wykonał nasz kolega Yoshi, za co bardzo serdecznie z tego miejsca mu dziękuję. Zrobił dobrą robotę i najlepiej by było gdyby on się wypowiedział trochę o zwrotnicy.

W zwrotnicy zostały wykorzystane kondensatory Jantzen Audio - czarne oraz niebieskie. Rezystory to również robota kolegów za zachodniej granicy czyli Superes. Okablowanie kolumny to również Jantzen Audio Solid Core.

Co do paczek... Na samym początku chciałbym podziękować Krzyśkowi, za ogromną pomoc podczas projektowania skrzynek oraz za dobranie odpowiedniego strojenia i tunelu, trochę głupich pytań zadawałem - jeszcze raz wielkie dzięki Krzychu!!. Bardzo żałuję, że nie mogłem wykonać ich samodzielnie ale brak w nowym mieszkaniu jakiegoś schowka, piwnicy czy czegokolwiek sprawiło, że musiałem zwrócić się z pomocą do kolegi Marka. Nie będę opisywał jak wyglądają bo każdy doskonale może to zobaczyć na zdjęciach. Powiem to czego może nie widać na zdjęciach.

Front ma grubość 30mm. Otwory zostały zaokrąglone od wewnętrznej strony. Zostały zrobione 3 zabiegi kosmetyczne w celu nadania kolumną charakteru. A mianowicie. Pionowe krawędzie frontu zostały delikatnie ścięte do środka w celu wizualnego zmniejszenia szerokości skrzynki. Są również wykonane dwa podfrezowania które mają na celu wizualne oddzielenie frontu oraz cokołu od reszty skrzynki. Dla W22EX001 obiętość skrzynki netto to 42.5 litra strojona na 28Hz. Wytłumienie na wszystkich ściankach komory. W15CY001 ma chyba 6 litrów netto, również wytłumienie na wszystkich ściankach + wełna owcza.

Trochę dziwnie opisywać jak to gra. Bo gra tak jak by oczekiwał. Niektóry płyty nabrały naprawdę nowego życia a niektórych nie da się słuchać tak są spaprane. No to bas.. jest dokładnie wtedy kiedy powinien być, stopa jest wyraźna i dosadna, gitara basowa również. Co najważniejsze bas się nie ciągnie tylko jest w odpowiednim momencie i w odpowiednim czasie:) Co do średnicy.. gitara z tego W15CY001 jest wręcz majestatyczna, wszystko słychać jak na dłoni. Wysokie.. co było najważniejsze dla mnie to aby nie kuły po uszach ale oddawał talerze w dobitny sposób - i tak właśnie jest.

Całokształt dźwięku tych kolumn jest taki, że stwierdziliśmy z kolegami iż słuchając dobrej płyty człowiek czuje się jak by był na koncercie. Kolumny grają bardzo lekko i spójnie w całym paśmie. Grają naprawdę muzykalnie i dosadnie - można powiedzieć bezbłędnie jak dla mnie.

To teraz trochę fotek:)

Oczywiście zapraszam jeżeli ktoś będzie chciał posłuchać jak to coś gra..:)

DZIĘKOWAĆ!
    Last edited by harnas1201; 06.07.2014, 14:02.

Pokaż proszę dokładniej te ścięcia bo na zdjęciach nie za bardzo je widać.

Wizualnie rewelacja, żadnych efekciarskich dodatków, skrzynki proste i dzięki temu piękne. Rewelacyjnie również pod względem wizualnym wyglądają głośniki.

Jedyne co MI nie pasuję to podstawa, powinna być przedłużona o grubość frontu, to wycięcie kłuje w oczy, rozumiem że wprowadziło by to problem z frontem.

Rewelacja :)

Skomentuj

Zaktualizowałem posta o zdjęcie które chciałeś. Cokół tak miał po prostu być. Na zdjęciach nie widać tego tak jak powinno to wyglądać. Nie jestem fotografem więc jest co jest:) ale dzięki!

Skomentuj

Ladny ten czarny front, dobrze sie komponuje. Calosc dopracowana i elegancka :) gratulacje!

Skomentuj

Świetne kolumny, bardzo mi się podobają :) Choć generalnie wolę czarne przetworniki, te prezentują się wspaniale.
          Byłbym wdzięczny za informacje, jak taki front został wykonany, bo coś takiego chciałbym zrobić w przyszłości w swoich kolumnach :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Holgin Zobacz posta
            Świetne kolumny, bardzo mi się podobają :) Choć generalnie wolę czarne przetworniki, te prezentują się wspaniale.
            Byłbym wdzięczny za informacje, jak taki front został wykonany, bo coś takiego chciałbym zrobić w przyszłości w swoich kolumnach :)
            widze, że jesteś z wrocka, wpadnij to zobaczysz jak to wygląda. Ale opisz Ci to później jak chcesz

Skomentuj

Bardzo ładna i udana konstrukcja :) mam tylko pytanie, czym pomalowałeś fronty?

Skomentuj

Zamieszczone przez Rhainkraft Zobacz posta
                Jedyne co MI nie pasuję to podstawa, powinna być przedłużona o grubość frontu, to wycięcie kłuje w oczy, rozumiem że wprowadziło by to problem z frontem.
                To cofnięcie fajnie wygląda. Nadaje trochę dynamiki dość ciężkiej bryle. Skrzynki wyglądają wg mnie rewelacyjnie. Wysokotonowca bym tylko odwrotnie przykręcił
                Zamieszczone przez Lukass008 Zobacz posta
                mam tylko pytanie, czym pomalowałeś fronty?
                Przyłączam się do pytania :)

Skomentuj

front jest polakierowany czarnym matem w strukturze a na to lakier G30

Skomentuj

Zamieszczone przez mglinski Zobacz posta
                    To cofnięcie fajnie wygląda. Nadaje trochę dynamiki dość ciężkiej bryle.
                    A według mnie, to wcięcie wprowadza w bryłę niepotrzebny element i spójność bryły mogłaby wyglądać lepiej. Aczkolwiek żeby się przekonać trzeba by było postawić drugą kolumnę w skali 1:1 żeby faktycznie ocenić, ale kogo stać na takie "próbowanie". Kolumna NIE wygląda z tym elementem źle.

Zamieszczone przez harnas1201 Zobacz posta
                    Nie jestem fotografem więc jest co jest ale dzięki!
                    Zdjęcia ładne poza tym oceniamy kolumny, a nie zdjęcia.
                    Te ścięcia są świetne. Kolumny bardzo mi się podobają.

Skomentuj

Ładne kolumny, proste ale za sprawą detali takich jak ścięcia + wysunięta podstawa, sprawiają wrażenie "nowoczesnych".
                      Dire Straits na tych kolumnach pewnie zabija :)

Co do wysokotonówki, to może faktycznie by lepiej wyglądało gdyby była inaczej przykręcona, ale teraz też nie jest źle, dodaje charakteru.
                      Ja mam inne pytanie, dlaczego tak płytko wkręcona... frez wyszedł za płytko?

Skomentuj

Fajne kolumienki, świetny dobór głośników .

Mam takie pytanie do Yoshiego .
                        Jak wypada w22 na tle l22 ?
                        Charakter grania zostaje z grubsza ?

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                          Ładne kolumny, proste ale za sprawą detali takich jak ścięcia + wysunięta podstawa, sprawiają wrażenie "nowoczesnych".
                          Dire Straits na tych kolumnach pewnie zabija :)

Co do wysokotonówki, to może faktycznie by lepiej wyglądało gdyby była inaczej przykręcona, ale teraz też nie jest źle, dodaje charakteru.
                          Ja mam inne pytanie, dlaczego tak płytko wkręcona... frez wyszedł za płytko?
                          Powiem Ci tak, podfrezowanie było zrobione zgodnie z dokumentacją i wyszło jak wyszło. Uszczelka jest dość gruba w tym scanie i może dlatego też trochę wystaje. Ale nie wygląda to żle, mogę powiedzieć nawet, że bardziej mi się podoba:) hehe.. Przy montażu nie obyło się bez problemów podczas montażu przetworników.. Okazało się, że jeden z Seas W15 ma lekko jajowaty kosz.. byłem zdziwiony naprawę. Przy R3004 okazało się, że średnica jest mniejsza o 1mm niż w katalogu.

Skomentuj

Zamieszczone przez harnas1201 Zobacz posta
                            Powiem Ci tak, podfrezowanie było zrobione zgodnie z dokumentacją i wyszło jak wyszło. Uszczelka jest dość gruba w tym scanie i może dlatego też trochę wystaje. Ale nie wygląda to żle, mogę powiedzieć nawet, że bardziej mi się podoba:) hehe.. Przy montażu nie obyło się bez problemów podczas montażu przetworników.. Okazało się, że jeden z Seas W15 ma lekko jajowaty kosz.. byłem zdziwiony naprawę. Przy R3004 okazało się, że średnica jest mniejsza o 1mm niż w katalogu.
                            A wysyłałeś głośniki Markowi do frezowania czy robił na podstawie karty producenta?

Sorry za niedokładne czytanie. Zmęczenie słońcem.
                            Last edited by ulan66; 06.07.2014, 22:37.

Skomentuj

Scana robił z pomiarów I pasuje. Na to, że kosz był lekko jajowaty nic by nie poradził bo jak by zrobił otwór.. Delikatnie papierkiem I weszło idealnie:)

Skomentuj

Świetnie wykonana konstrukcja. Ładnie się prezentują

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                  Fajne kolumienki, świetny dobór głośników .

Dołączam się do pytanie Raven'a.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                    Z grubsza charakter jest taki sam. Zarówno L22 jak i Excel grają basem oszczędnym i nieco wycofanym. Nie jest to taka rozpusta jak w przypadku revelatora 22cm który po prostu robi rozpierduche. Excel był u mnie testowany w nieco dla siebie za małej obudowie, bo 35L i nie miał tego rozciągnięcia basu jak L22. Zresztą nawet w optymalnej obudowie nie miałby takiego rozciagnięcia bo L22RN4XP w swojej kategorii wagowej u seasa jest mistrzem zejścia.
                                    Na korzyść excela przemawiała na pewno lepsza dynamika, detale i ogólny odbiór brzmienia, które był bardziej zdefiniowane, czystsze, lżejsze. Bas jest bardziej ulotny i różnorodny, nie ciągnie się, nie ma najmniejszych tendencji do wzbudzania się i jakiegoś buczenia. Część brzmienia mogła być zasługą strojenia ale pewne rzeczy które słychać wynikają wyłącznie z głośnika. Swoboda gry i oddanie detali, precyzja , tego nie da się oszukać obudową, to głośnik musi mieć w sobie.
                                    Naprawdę głośnik jest świetny i może przepaści nie ma ale bez dwóch zdań lepszy od L22.

Jeżeli chodzi o całokształt konstrukcji to jest to udany mariaż głośników. Testowałem połączenie illuminatora z excelami już wcześniej zarówno w kolumnach Wienia (z W18) jaki i Binganta (2x W15) i wiedziałem czego się spodziewać i jak to zagra :). I chodź w aspekcie wypełnienia dolnej części góry/wyższego środka wolę zestaw z morelem to w przypadku samej góry i swobody grania zestaw z illuminatorem sprawuje się lepiej :).

Gratuluje ładnych paczek. W zasadzie ta konstrukcja wyczerpuje temat diyaudio i można zająć się czym innym lub zbieraniem na topowe accutony bo wymiana na jakieś inne głośniki podobnej klasy nie ma najmniejszego sensu.
                                    Last edited by Yoshi_80; 08.07.2014, 17:37.

Skomentuj

koszt calosci jaki cie wyniusl i hm zwrotka na twoja wyłączność czy mozna bezproblemu odkupic projekt od yoshiego??

Skomentuj

Co do zwrotnicy, musisz zapytać Yoshiego nie wiem czy Ci sprzeda projekt. Jak robi się zwrotnice to pod konkretne przetworniki które zostały pomierzone przed procesem tworzenia zwrotnicy (tak mi się wydaje) więc nie wiem czy te same przetworniki by podeszły pod tą zwrotnice.
                                        Last edited by dolphin123; 17.04.2016, 21:51.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X