Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SCAN / SEAS / SEAS czyli "SSS" :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Rezonans W15 "pływał" między 6 a 8kHz, więc kupienie głośników, a później projektu może skończyć się rozczarowaniem. Lepiej jednak oddać głośniki do pomiarów.
    Piszę z doświadczenia własnego.

Skomentuj

kazdy jeden glosnik tej samej serii zgra przeciez tak samo przeciez kazdy jeden model kolumn gra tak samo na tych samych przetwornikach:) wiec zakupujac te same glosniki ma grac na tej zwrotce:)

Skomentuj

Żartowniś

Skomentuj

Jak ktoś nie pomierzył głośnika to takie właśnie ma wnioski :) A pewności nigdy nie ma, że głośnik ma fabryczną wadę jeśli się go nie pomierzy.. Nawet jeśli nie pływa rezonans między 6 a 8kHz.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
            Jak ktoś nie pomierzył głośnika to takie właśnie ma wnioski :) A pewności nigdy nie ma, że głośnik ma fabryczną wadę jeśli się go nie pomierzy.. Nawet jeśli nie pływa rezonans między 6 a 8kHz.
            Dokładnie mi o to chodziło żeby kolejny raz o tym napisać, ale czy spodziewałbyś się czegoś takiego w takiej serii za taką cenę? Chyba, że tylko ja miałem takie wyobrażenie, że płacę tyle pieniędzy i mam spokój.

Skomentuj

Przy tej klasie głośników spokój powinien być zapewniony, ale powinien nie znaczy że jest.. :)

Skomentuj

Nie na temat...
                Widzę, że teraz nastały takie czasy, że jak się przepali jeden z głośników to trzeba robić nową zwrotnicę po jego wymianie :)
                Rozumiem że trzeba dążyć do doskonałości, ale nie przesadzacie trochę?
                W takim razie te wszystkie projekty w dziale "projekty", można o kant obić...

Skomentuj

Dokładnie, nie ma co przesadzać. R3004 jest niezwykle powtarzalnym głośnikiem, miałem sporo egzemplarzy i każdy w pomiarach wypadał w zasadzie tak samo. Różnice bardziej wynikały z obudowy niż głośnika. Są one co prawda parowane ale to wynika z parowania rozmiarem kosza. Jeżeli chodzi o seasy to one też są dosyć powtarzalne i nie zauważyłem znaczących różnic. W każdym razie nie takich, żeby raz rezonans był na 6kHz a raz na 8.

Z biegiem czasu oczywiście parametry głośników mogą się zmieniać bo są wprowadzane zmiany, modernizacje czy też sam proces produkcji może uleć zmianie, zestarzenie się maszyn, niewielka zmiana parametrów materiałowych itp.

Skomentuj

Czy tak, czy siak. Konstrukcja prezentuje się pięknie. Z całą pewnością głośniki to wysoka półka. Chętnie bym posłuchał tej konstrukcji. :)

Skomentuj

Ogólnie rzecz biorąc macie rację, że nie ma co przesadzać, ale mowa była tylko o W15 Seasa.
                      To, że Yoshi nie trafił na egzemplarz odbiegający od karty katalogowej nie znaczy, że takiego zjawiska nie ma.

Skomentuj

Tak czy siak trzeba tych kolumn posłuchać, co nam zamiar zrobić żeby porównać W22 z L22 i Scana z Morelem.

Skomentuj

Zamieszczone przez ulan66 Zobacz posta
                          Tak czy siak trzeba tych kolumn posłuchać, co nam zamiar zrobić żeby porównać W22 z L22 i Scana z Morelem.

Chętnie poczytam wrażenia z porównania.

Skomentuj

Muszę się, z wami chyba zgodzić... Skory każdy głośnik z tej samej parti miał by inne parametry to po jaki pieron projekty zwrotnic do ogólnego stosowania.. Robert, może ty trafiłeś właśnie na taka wadliwą sztukę, zareklamuj ją I czekaj na ich reakcję.

Skomentuj

Nie mówimy tu o wadzie , a o nie trzymaniu parametrów. Mój błąd, że nie oddałem głośników na pomiar i zastosowałem je w danym projekcie. Być może trafiłem na inne egzemplarze, być może nie do końca pasuje mi ich charakter lub po prostu ich aplikacja nie jest do końca ok. Tego nie wiem, ale jak przyjadę do Ciebie to się przekonam i rozwieję swoje wątpliwości. Taka mam nadzieję.

Odnośnie projektów zwrotnic to można na rynek wypuścić wszystko. Nie wiesz co cię czeka po zmontowaniu zestawu. Jeden będzie zadowolony, drugi nie. Trzeci pomyśli, że tak ma być, że autor tak właśnie chciał.
                              Wiele zależy od projektanta zwrotnicy i jego wiedzy na ten temat i samych głośników które aplikuje. Mam na myśli produkcje komercyjną.
                              Dam przykład kolumn Elica. Misiomora i Twonka z Audiostereo. Gdyby chcieli mogliby to produkować, ale ich wiedza na temat parametrów głośników Dayton i ich "nie trzymania" parametrów nie pozwala na to.

Skomentuj

Zamieszczone przez ulan66 Zobacz posta
                                To, że Yoshi nie trafił na egzemplarz odbiegający od karty katalogowej nie znaczy, że takiego zjawiska nie ma.
                                Są na rynku wtórnym wcześniejsze wersje które mają niżej rezonans .
                                To są wersję sprzed jakiś 10 lat .
                                Jeśli głosik jest z bieżącej produkcji to nie ma się czego bać .

Każda magnezowa membrana jest indywidualnie kalibrowana .
                                Kiedyś na filmiku z fabryki seas-a pokazywali specjalną maszynę do tego

Skomentuj

Przyjedź w niedziele do mnie to przekonamy się czy podpasuje Ci to co ja mam teraz... Może, zła oplikacja lub coś ze zwrotnicą albo zwyczajnie nie pasuje Ci brzmienie tego przetwornika... dawaj do mnie I nie pierdziel:P

Skomentuj

Haha, tak zrobię. Jeszcze raz dzięki za zaproszenie. Odezwę się.

Skomentuj

Wiadomo, że są jakieś widełki tolerancji między egzemplarzami głośników. No ale są one na tyle wąskie, że nie stanowi to problemu. Inaczej produkcja seryjna zestawów głośnikowych nie miała by racji bytu. Jak ktoś chce mieć absolutną pewność to może mierzyć i robić indywidualne dwie zwrotnice dla kolumny lewej i prawej. Tak jak raven napisał, starsze wersje exceli miały inaczej rozłożone rezonanse i nie można stosować zwrotnicy wprost bo trzeba korygować pułapkę.

Skomentuj

Zamieszczone przez harnas1201 Zobacz posta
                                        Przyjedź w niedziele do mnie to przekonamy się czy podpasuje Ci to co ja mam teraz...
                                        Problem w tym że u Ciebie kolumny te mogą zagrać wybitnie a u kolegi w domu już niekoniecznie.....Tak tworzą się mity o dobrych i złych kolumnach.....Akustyka pomieszczenia,odpowiednia elektronika tworzy całość....te same kolumny w innym pomieszczeniu i z inną elektroniką zagrają zupełnie różnie:)

Skomentuj

mogę się z tobą zgodzić ale uwierz mi na słowo,że nie mam jakoś specjalnie ustawionych kolumn a nie mówiąc o adaptacji.. Teraz grają z Onkyo TX-9031 ale czekam na powrót mojej E450..:)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X