Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3WAY STX + ceramik

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Reanimacja odtwarzacza i potrzebuję laser MN66271 do CDX-480 YAMAHY.
    Gdzieś wyczytałem, że ten może być jego zamiennikiem.
    Pytanie brzmi: bawić się samemu, czy do serwisu?
    Last edited by RpLand; 17.11.2014, 18:33.

Skomentuj

Pierwsze rozmieszczenie elementów zwrotnicy - zamówienie już w drodze...
      Prośba o przysługę i przysłowiowy "rzut okiem" bieglejszych w tej materii, sprawdzenie oraz wytykanie błędów.

mój schemat

moje PCB - wymiary 15 x 20 cm

plik PCB EXPRESS do pobrania tutaj

Schemat źródłowy w pierwszym poście.

1. Cewki nie są ustawione jeszcze tak jak powinny.
      2. Rozmieszczenie wejść/wyjść dość przypadkowe.

Za wszelkie konstruktywne uwagi i pomoc będę wdzięczny.
      Tymczasem dobranoc bom lekko zmęczony...
      Last edited by RpLand; 25.11.2014, 01:43.

Skomentuj

Nie robiłem z byt wiele pcb może pod zwrotnice ale raczej się nie robi ścieżek tylko przerwy między polami. Sory ale jak widzę co się dzieje z projektowaniem pod tak proste sprawy to przestaje się śmiać ze stwierdzenia : dzisiejsze społeczeństwo bez komputera palcem do du** nie trafi

Skomentuj

I tak się to robi (nawet śrubokrętem) ale w mojej niedoświadczonej ocenie na tym etapie jest mi prościej pozostawić to póki co ze ścieżkami, m. in. było szybciej.
          Prosiłem o konstruktywne komentarze, wiec cześć wypowiedzi o palcach mogłeś pozostawić dla siebie.
          Pozdrawiam

Skomentuj

Ja polecam Ci gotowe płytki z polinku:

Skomentuj

Dzięki ale zamówienie z Polinka już w moim mieście, a na dodatek mam zbędny laminat i wewnętrzną potrzebę coś z nim zrobić.

Skomentuj

Chyba wolałbym na pająka na deseczce pkt w pkt to zrobić
                W każdym razie nie fochaj się tylko skladaj to, bo ten ceramik mnie ciekawi, masz może możliwość zrobienia porównania do innych głośników zamiast tego ceramika
                Last edited by szastal; 25.11.2014, 10:11.

Skomentuj

A jakaś konstruktywna ocena poprawności połączeń na PCB względem schematów? W tym zakresie prosiłem o pomoc.

Skomentuj

Powieksz sciezki.

Skomentuj

Dzisiaj siadam dalej do tego i będę je poszerzał , takie były najszersze w programie i dlatego póki co tak zostawiłem. Chciałbym dzisiaj wieczorem mieć już to zweryfikowane przy Waszej pomocy i móc przygotować płytki, w weekend kolejny etap prac .
                      A jak z poprawnością przeniesienia schematu na płytkę? Pierwszy raz w życiu to robiłem...
                      Last edited by RpLand; 25.11.2014, 10:26.

Skomentuj

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
                        W każdym razie nie fochaj się tylko skladaj to, bo ten ceramik mnie ciekawi, masz może możliwość zrobienia porównania do innych głośników zamiast tego ceramika
                        Jak będzie tak daleko pomyślimy o porównaniu. Osobiście miałem tylko sc20, pjotke stxa i trochę budżetowych Czechów, no i missiony jescze. Teraz od dłuższego czasu mam monitory alesisa ale się zobaczy...
                        Nie "focham" jeno fachowej porady poszukuje [emoji3]
                        Last edited by RpLand; 25.11.2014, 10:34.

Skomentuj

Zrób pkt w pkt będzie najlepiej połączone i zrobione, tak będziesz tracił czas na program a już byś słuchał. To ma działać a nie wyglądać, chyba że zostawisz ja na wierzchu żeby można było oglądać

Skomentuj

Ty znów swoje
                            Ma działać i mam mieć satysfakcję, wiec będzie na płytce. Głośników i tak nie mam u siebie, jadę do nich na weekend dopiero.
                            Last edited by RpLand; 25.11.2014, 10:46.

Skomentuj

Połączenia masz dobrze, ale także uważam że taka płytka jest bez sensu i wcale nie będzie łatwiejsze. Będzie działać, ale do fachowej roboty to będzie daleko

Skomentuj

Połączenie punkt w punkt ma szereg korzyści:
                                - nie dorzucasz dodatkowego połączenia lutowanego (jedno zamiast dwóch)
                                - sygnał nie idzie przez warstwę miedzi na laminacie tylko bezpośrednio z nóżki elementu do nóżki elementu
                                - nie ciągniesz jakichś długich ścieżek,
                                - ja dodatkowo skręcam nóżki elementów ze sobą i dopiero lutuję - najpewniejsze połączenie.

No i wykonują zwrotkę w ten sposób masz ją w godzinę bez trawienia czy tam skrobania :)

Ja zwykle rozbijam zwrotnice trójdrożne na dwie części - niskotonową i średnio-wysokotonową i łącze je z terminalem oddzielnymi parami przewodów. Dzięki takiemu zabiegowi zwykle daje się ułożyć zwrotkę średnio-wysokotonową z centralnym punktem masy, co bardzo fajnie później się podłącza.
                                Last edited by CASHpirovski; 25.11.2014, 11:41.

Skomentuj

Z tym rozbiciem na dwie sekcje też się zastanawiałem ale było już na tyle późno, że odpuściłem. Wieczorem usiądę jeszcze do zwrotnicy i zobaczę jak to wyjdzie.
                                  Nie licząc dodatkowej pracy i zakładając, że ścieżki są wystarczająco szerokie to jaka rzeczowa argumentacja przemawia przeciwko PCB?
                                  Last edited by RpLand; 25.11.2014, 14:05.

Skomentuj

Widziałeś zalety pkt w pkt wyżej, to pomyśl. Pcb nie będzie dużo gorsze, a tak to masz wyżej napisane

Skomentuj

Czaruję...
                                    X