Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3WAY STX + ceramik

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

3WAY STX + ceramik

Głośniki od 2011 r. czekały na wykorzystanie :) i się doczekały...
    Przed rozpoczęciem pracy kilka pytań:

GDN 22-140-8-SCX to W.STX.8.1,5.200.8.F.S.MC.X (?)

GDM 14-150-8-SCX to M.STX.5.1.150.8.F.S.MC.X (?)

T-STX-4-1-250-6-F-A-SC-X

Ktoś może wie, czy ta zwrotnica

była projektowana pod układ symetryczny, czy asymetryczny głośników?

Pojemności sugerowane w projekcie Pawła zostawić?
    Byłbym zobowiązany za potwierdzenie
    GDN 22 - 30 litrów i BR 74x160 , czy fi68-160 z polinka, HP 900024 wew. 68 dł.160mm indeks 051-0016.
    GDM 14 - 13 litrów
    ??
    Ktoś w ogóle budował taki zestaw?
    Jakieś podpowiedzi, sugestie?
    Last edited by RpLand; 14.11.2014, 20:55.

wg strony stxa te głośniki to to samo
    http://stx.pl/gdn-22-140-8-scx.html
    http://stx.pl/m-stx-5-1-150-8-f-s-mc...4-150-scx.html

Skomentuj

Widzisz... nie spojrzałem na stronę tylko na kartę z parametrami i tam tej informacji brak.

Paweł wspominał coś o różnych wersjach, więc się nieco zmartwiłem, dziękuję.
      Last edited by RpLand; 14.11.2014, 21:55.

Skomentuj

Muszę Cię zmartwić, zarówno GDN jak i GDM zostały zmienione przez producenta. Nowe wersje różnią się trochę parametrami. To wykres starego GDN, możesz porównać:

Skomentuj

w miarę sensowna cewka 7,5mH w polinku ma 0,56ohm. to Ci wpłynie na qes a wiec na qts. przy tak zmienionych parametrach skrzynka 30l@35Hz jest nieco za mała, będzie gorsza odpowiedź i lekkie podbicie. ja bym zrobił komorę na bas około 34l i dość wytłumił - uzyskasz jeszcze jakieś 10% większą objętość widzianą przez głośnik. strojenie ok 32Hz. dla średniotonowego komora max 5l też wytłumiona

- - - - - aktualizacja - - - - -

mobias, głośniki sa z 2011 roku, jeśli zwrotka tez jest pod te stare wersje, to wszystko będzie ok. pytanie do autora zwrotki - czy jest pod stare czy pod nowe wersje?

Rx=0,56ohm, czerwony 30l@35Hz, zielony 36l@32Hz

Skomentuj

mobias, w 2011 to były chyba te stare wersje wtedy powstała zwrotnica, więc wszystko pasuje.
            djrobo, thx, nadal 36L GDN i 5L GDM?
            Last edited by RpLand; 14.11.2014, 23:02.

Skomentuj

acha, BR bym wział 051-0018 Port bass-reflex HP 900018 wew. 68 dł.220mm. akurat wyjdzie strojenie ok 32Hz

Zamieszczone przez RpLand Zobacz posta
              mobias, w 2011 to były chyba te stare wersje wtedy powstała zwrotnica, więc wszystko pasuje.
              djrobo, thx, nadal 36L GDN i 5L GDM?
              jjakieś 33l (plus objetosc gosnikow, wymocnien, zwrotnicy ) plus sporo tłumienia

warto poczytac np. http://www.troelsgravesen.dk/ports.htm
              Last edited by djrobo; 14.11.2014, 23:11.

Skomentuj

Ponieważ frontów nie chcę ruszać, więc te wymiary pozostają bez zmian wraz z rozmieszczeniem przetworników

Nie pamiętam tylko jak była projektowana zwrotnica. Kojarzę, że pod symetryczne ułożenie przetworników ale pewien na 100% nie jestem.

Idąc za Twoją radą
                - GDN w użytecznej (netto) objętości 33L, BR strojony na 32Hz (HP 900018 wew. 68 dł.220mm)
                - GDM w 5L
                - zwrotnica ze schematu od Yoshiego bez zmian
                czy tak?

Skomentuj

na wszelki wypadek spytaj Yoshiego pod jaka wersję głośników i w jakim ustawieniu projektował te zwrotkę. objętości pasują

Skomentuj

Próbowałem się już z nim kontaktować przez forum i przez Pawła, niestety póki co bezskutecznie (podobno mocno zajęty jest).
                    Tu mam prośbę do Ciebie Paweł, żebyś "wyciągnął" od Yoshiego takie info, możesz?

Skomentuj

Ja bym stawiał, że zwrotka jest robiona dla starych wersji głośników. SCX w nowej specyfikacji nie pojawiły się specjalnie dawno temu, a ta zwrotka wisi na forum już co najmniej dwa lata, jak nie dłużej.

Skomentuj

waloos też tak przyjmuję. O nowych wersjach GDN i GDM dowiedziałem się dopiero dzisiaj, wtedy (2011) nie było o tym mowy, były tylko 3 drogi dla ubogich.
                        Moje pytanie brzmi do jakiego układu przetworników była ona projektowana? Symetrycznego czy asymetrycznego?

Skomentuj

To tylko Yoshi będzie wiedzeć, a być może nawet i on nie pamięta.

Skomentuj

mam jeszcze foronty więc jak wyślesz mi głośniki to mogę zmierzyć i zobaczyć czy się zgra .

Skomentuj

Dzięki raven za chęć niesienia bezinteresownej pomocy .
                              Skąd jesteś?

Skomentuj

Tymczasem kawa i...

Skomentuj

jak tam postępy?

Skomentuj

Stolarka na finiszu. Dzisiaj siadam do zamówienia na części do zwrotnicy, gniazda bananowe, wełnę itp.
                                    Kolejna runda na dniach, teraz próbuje dobrać dizajn, co by nie były zwykłymi klockami w pokoju. Będzie do zamówienia jeszcze kilka blaszek na laser, biżuterii, itd.

Kompletnego braku adaptacji akustycznej nie krytykuje, jeno radzimy, za co podziękował.

A poważnie, ma ktoś fajne pomysły na zabezpieczenie ceramika bez zasłaniania go szmatką . Mam już kilka ale może wpadnie coś charakternego.
                                    Last edited by RpLand; 17.11.2014, 15:44.

Skomentuj

Co do adaptacji to może na początek zasłony ? Bo wnioskuję że nie ma widząc gołe rury od grzejnika :)
                                      Może jakiś niewielki dywanik przed kolumny ?

Skomentuj

Rfck, odpowiem tak... przyszły użytkownik/słuchacz (to jego pokój) dał się już przekonać do dywanika ale zgodził się (minimalista) tylko na futrzaka max 1x2m - dobre i to.
                                        Zasłony są ale jakby ich nie było, bo takie niteczki udające firanki i zasłonki. Wszystkie jego ściany wyglądają jak ta na zdjęciu, więc na bank trzeba coś z tym zrobić ale to w II etapie. Pokój ma bardzo duży i dość wysoki, więc możliwości są, dlatego urabiałem go już do zmian na ścianach na jakieś ustrojstwa, np. PT80 obciągnięte żorżetą, co by też ładnie było. Adaptacja akustyczna pomieszczenia to temat rzeka (jak i całe DIY:) ) ale moim celem nie jest stworzenie pomieszczenia do odsłuchu referencyjnego, tylko w miarę niskim kosztem wykrzesać z tych głośników ile się da. Możliwe, że skończy się to pomiarami ale jak wspomniałem to później. Póki co, za wszelkie sugestie w tej materii będę wdzięczny. Oczywiście umieszczę jakieś szkice pomieszczenia w swoim czasie ale to po zrobieniu na gotowo skrzynek.

Nie na temat...
                                        Ile gniazdek może być potrzebnych pod biurkiem..?

4?

8?

czy 18?

Ile się da!
                                        Trochę porażające... :cool:

Na koniec mała fotka (w trakcie budowy zobowiązuje...)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X