Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Stx wm.stx.5.1.140.8.f.s.mc.x (gdn-14-100-scx) + t.stx.4.1.200.8.f.p.pc

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[2-drożne] Stx wm.stx.5.1.140.8.f.s.mc.x (gdn-14-100-scx) + t.stx.4.1.200.8.f.p.pc

Chciałbym przedstawić moje wypociny które zrobiłem wg projektu Pawla S. z tego tematu >>KLIK<<
    Jest to moja pierwsza konstrukcja :)

Użyte głośniki to tak jak w tytule:
    Wysokotonowy: T.STX.4.1.200.8.F.P.PC
    Nisko/średniotonowy: WM.STX.5.1.140.8.F.S.MC.X (GDN-14-100-SCX)

Obudowa z mdf 16mm, pojemność ~12,5 litra, oklejona fornirem modyfikowanym dąb szary. Br szczelinowy, tak jak w projekcie Pawla S. z tego względu, ze nie podoba mi się rura na froncie, a z tyłu by nie miała racji bytu na małą odległość od ściany. Szczelina policzona dzięki koledze, bo nie umiałem uzyskać od Pawla S. wymiarów szczeliny użytej w jego projekcie :P
    Wymiary obudowy:
    Wysokość - 352mm
    Szerokość - 192mm
    Głębokość - 257mm

Wymiary szczeliny to 130x16x150 mm (szer x wys x gleb).

Rozmieszczenie głośników od dolnej krawędzi: 135mm GDN, 270mm GDWK.

Podfrezowanie 2,5mm.

Zwrotnica wg projektu Pawla S.

Nie opisze zbytnio jak to gra, bo się na tym nie znam. Ale mogę powiedzieć że na pewno grają o wiele lepiej niż wbudowane głośniki w TV, czy nawet komputerowy zestaw 2.1 jaki miałem kiedyś podłączony pod TV.
    Z subwooferem (również DIY, WM.STX.8.1.80.8.F.S.MC (GDN-20-80)) potrafią zatrzasnąć pokojem i meblami :)
    Do oglądania filmów świetne, w końcu słychać co się dzieje w filmie. Do muzyki również super :)
    Last edited by crimi; 09.01.2015, 13:30.

No to ja się doczepię o dwie rzeczy :)

1. Po co dałeś te kabelki w zwrotnicy ? Najlepszą metoda jest lutowanie point to point czyli element do elementy bez kostek elektrycznych i kabli.
    2. Mimo pomalowania BR w środku i tak widać szparę

Pozatym bardzo zwykłe Jak dla mnie minimalnie za szerokie dosłownie odrobinę.

Skomentuj

Właśnie nie dawno rozmawiałem z Pawłem na ten temat i wyszło że tak 170 wygląda dość ok, ale tak to nie jest źle, na czymś trzeba się uczyć, gratuluję skończonego projektu

Skomentuj

fajnie wyglada ten fornir - jakby zdjecie bylo monochromatyczne

szkoda ze troche za szerokie
        ale i tak ciekawie sie prezentuja

Skomentuj

Zamieszczone przez crimi Zobacz posta
          Jest to moja pierwsza konstrukcja
          Brawo, tak trzymać ponieważ mało pierwszych konstrukcji (nawet tych kopiowanych) tak dobrze zrealizowanych :thumbup:
          Plus za wkręty.

Minusy?
          Faktycznie ciut za szerokie.
          Zwrotnica, jeśli się dobrze trzyma to ok, ale lepiej jak by było wszystko lutowane.

Fornir jeszcze nie zabezpieczony?
          Jakie plany?
          lakier czy wosk?

Skomentuj

Gratulacje,to były też moje pierwsze monitorki,bardzo miło je wspominam.Dobra robota jak na pierwszy raz i co się mało kiedy zdarza u początkujących są podfrezowania więc wielki plus:)

Skomentuj

Byc moze i sa troche za szerokie, ale poki co podobaja sie nie tylko mnie :)
              Zostalo tylko lakierowanie i wykonczenie (poprawienie) tych szczelin na czarno.

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
              No to ja się doczepię o dwie rzeczy :)

1. Po co dałeś te kabelki w zwrotnicy ? Najlepszą metoda jest lutowanie point to point czyli element do elementy bez kostek elektrycznych i kabli.
              2. Mimo pomalowania BR w środku i tak widać szparę

Pozatym bardzo zwykłe Jak dla mnie minimalnie za szerokie dosłownie odrobinę.
              1. Zwrotnice skladal znajomy, mnie to nie przeszkadza, dzialac dziala wiec tego nie ruszam :)
              2. W otworze jest przesuniecie dolnej plyty wzgledem szczeliny. Pomacham troche papierkiem, poprawie czarna farba i bedzie git. Pozatym w swietle dziennym tego tak nie widac.

Mimo wszystko jestem zadowolony, drobne poprawki i bedzie git. Co do szczeliny i otworow pod glosniki. To tak jak Pawel S. to opisywal. Lepiej po nalozeniu forniru obrobic frezarka i cyrklem. Ja nie posiadam, wiec poradzilem sobie nozykiem do tapet i cala kupa nerwow i przeklenstw :P

Skomentuj

Zamieszczone przez crimi Zobacz posta
                Mimo wszystko jestem zadowolony, drobne poprawki i bedzie git. Co do szczeliny i otworow pod glosniki. To tak jak Pawel S. to opisywal. Lepiej po nalozeniu forniru obrobic frezarka i cyrklem. Ja nie posiadam, wiec poradzilem sobie nozykiem do tapet i cala kupa nerwow i przeklenstw :P
                Ja też obrabiam od zawsze fornir nożykiem i nie narzekam tyle że trzeba być cierpliwym. do większych zaokrągleń polecam skalpel.
                Co do szczeliny zawsze można włożyć bulpren :).

Skomentuj

do większych zaokrągleń polecam skalpel
                  A ja zaokrąglone nożyczki do paznokci.

włożyć bulpren
                  Lub gąbkę filtracyjną
                  marcinsywala.pl
                  Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

czadowy ten fornir, fajne monitorki

Skomentuj

Cześć

Mam zamiar wykonać te monitorki - Czy mógłbyś mi zdradzić jaką długość powinien mieć BR gdybym chciał zwęzić front z 190mm do 170mm?

Skomentuj

poszukaj nieco
                        np w pierwszej linijce tekstu

Skomentuj

Chyba jestem ślepy, bo przeczytałem temat jeszcze raz od deski do deski i nie znalazłem wymiarów szczeliny BR gdybym chciał zmniejszyć szerokość frontu do takiej wartości jaką Ty zastosowałeś w swojej wersji. Tutaj nie chodzi o lenistwo - bo gdybym to widział to nie zadawałbym oczywistych pytań.
                          Last edited by avekamil; 11.02.2015, 11:51.

Skomentuj

Zachowaj objętość portu

Skomentuj

Zamieszczone przez mobias Zobacz posta
                              Zachowaj objętość portu
                              Nalezy tez pamietac aby dlugosc nie byla za duza bo moga powstac rezonanse falowodowe.

Skomentuj

Przeliczyłem wszystko tak aby zwęzić front obudowy ( musiałem rozszerzyć port BR ale jednocześnie go skróciłem tak aby objętość nie uległa zmianie ). Czy możecie zerknąć, czy niczego nie pochrzaniłem?

Pozdrawiam
                                Kamil

Skomentuj

Zamieszczone przez avekamil Zobacz posta
                                  Chyba jestem ślepy, bo przeczytałem temat jeszcze raz od deski do deski i nie znalazłem wymiarów szczeliny BR gdybym chciał zmniejszyć szerokość frontu do takiej wartości jaką Ty zastosowałeś w swojej wersji. Tutaj nie chodzi o lenistwo - bo gdybym to widział to nie zadawałbym oczywistych pytań.
                                  w pierwszej linijce masz link do mojego projektu
                                  a tam masz opisane moje wrazenia dotyczace tunelu przy szerokosci 170mm

az tak trudno to wklepac w winisd i przeliczyc?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                    w pierwszej linijce masz link do mojego projektu
                                    a tam masz opisane moje wrazenia dotyczace tunelu przy szerokosci 170mm

az tak trudno to wklepac w winisd i przeliczyc?
                                    Ale mi nie chodzi o wrażenia, tylko o odpowiedź jaki ma mieć wymiar przy założonych wymiarach. Twój temat też przeczytałem ale tyczy się on obudowy o mniejszej pojemności.
                                    Rozumiem, że jesteś wyjadaczem w kwestii projektowania głośników. Niestety ja za taką osobę się nie uważam, więc szukam porad od bardziej doświadczonych użytkowników.

Skomentuj

Teraz może dobrze trafi

Widzisz i tak się kończy jak się każdemu podaje gotowe wymiary, później się nie chce, rozumiem jak ktoś sam policzy i pyta o potwierdzenie czy aby ok ale coś co jest wiele razy opisywane, chyba w temacie z subem 12samochodowym dokładnie pisałeś co przyjąć żeby taki tunel wyszedł dobrze wyliczony, może by trzeba go podkleic skoro ciągle są pytania o to.

Skomentuj

Nie na temat...
                                        Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
                                        chyba w temacie z subem 12samochodowym dokładnie pisałeś co przyjąć żeby taki tunel wyszedł dobrze wyliczony, może by trzeba go podkleic skoro ciągle są pytania o to.
                                        opis jak dodac zdjecia jest na czerwono. nawet jakby go dac 10x wieksza czcionka to i tak znajdzie sie ktos kto tego nie doczyta!

a tutaj mamy wspolczesny przyklad braku umiejetnosci czytania ze zrozumieniem :???:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X